2284: När snabbmaten serveras

Krönikördebattörerna har det naturligtvis inte så lätt. De måste prestera något med jämna mellanrum. Något svängigt, något eldfängt som går ut på att servera en åsikt vars moraliska halt skall landa på rätt sida om kölen. Man skall inte relativisera, en del klarar sig hyggligt men för andra kan resultatet närmast beskrivas som ohyggligt.

Malin Ullgren är ett bra exempel på ”nu drar jag till med alltid är det någon som hakar på”. Hon har nu fått för sig att 68-generationen har blivit nyfrälsta högerspöken (DN). Intressant, hur många då, på vilket sätt. Några framträdande profiler? Den redovisade källan visar sig vara en vän på Facebook som är besviken på en gammal kollegas ”framfart”. En luftigare hänvisning ges om ett samtal på twitter: ”Jag hör fler och fler vänner berätta om gamla hjältar som faller; så sent som häromdagen uppstod ett samtal på Twitter om varför de faller. ”De” – det är de ex-radikala 68:orna.”

Nåja, lite hopplock räcker mer än väl till en debattartikel. Ett tunt källmaterial kan tänjas hur långt som helst genom skribentens konstruktioner enligt en redan gammal mall. Man lägger fram egna påståenden som man sedan argumenterar emot och ironiserar över. Och eftersom inget är lättare än att finna högerspöken överallt kan ett ändlöst antal krönikor skrivas. Jag ser fram emot det strukturella högerspöket: Också du är ett högerspöke.

Samma tillvägagångssätt återfinner man hos Patrik Svensson (SDS). Han skriver om yttrandefriheten utifrån den norske konstnären Thomas Knarviks teckning av Ali Esbati som apa. Svensson är starkt indignerad och naturligtvis överlägset reflekterande gentemot den låga nivå han tycker sig möta. Att frågan diskuteras utifrån yttrandefriheten gör honom djupt upprörd, han vill mycket hellre diskutera det populära ämnet rasism. Han kan inte (eller låt oss säga att det bara skulle göra hans önskan om att framlägga en bestämd åsikt svagare och kräva en del arbete – läs norska Dagbladet) tänka sig att det finns mer än en tolkning av det han ser, tydligen beroende på att han anser att hans tolkning måste gälla för alla och envar. Det som är farligt, menar han, är de fruktansvärda följderna (här återkommer den retoriska figuren om högerspökena som väller fram över Europa):

”Så fortsätter återupplivandet och normaliseringen av en människosyn man under en tid kanske trodde att historien gjort obrukbar. Och den fortsätter inte genom några ’harmlösa’ satirteckningar utan genom den entusiasm och ståndaktighet med vilka de försvaras.
För varje dag som går i allt snävare cirklar kring etablissemangets kärna.”

Den heliga antirasismen får inte framställas i löjets skimmer.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

34 svar på 2284: När snabbmaten serveras

 1. sl skriver:

  Högerspöket vill jag påminna mig är herr Palmes uppfinning, han försökte göra ett borgerligt samarbete regeringsodugligt genom att stigmatisera moderaterna. De småborgerliga folkskolelärarnas och torparnas partier skulle tubbas till duga som dörrmatta åt den bredaxlade och progressiva arbetarklassen och dess stålgrå kulturarbetande ombudsmän. Det är länge sen, men högerspöket har överlevt Sahlins sossedemontering, arbetarklassens avsvällning, muslimimporten, klimathysterin och radhusfascismen. En pigg krabat. Först demagogiskt fantasifoster bland humorlösa världsförbättrande Pol Pot-kompisar med för stor plånbok, numera i var mans mun.

  Sen vänstern blivit teknikfientliga makthusianer, och dessutom manshatande islamistkramande kunskapsfiender har det blivit lätt att utvecklas högerut, det kan ses som ett slags personligt framsteg. Blöjvänstern fattar helt enkelt inte att den är helt reaktionär per se, och att högerns utveckling är svaret på det.

 2. Beppe Grillos Vänner skriver:

  sl:
  Alldeles riktigt!

 3. minnesdagen skriver:

  Traditionell vänster har blivit nedtrampad i en dyngpöl. Inte konstigt om någon gammal 68-a känner sig lurad. Nu har det blivit progressivt med sådant som vänster påstod sig kämpa emot. Misär, tiggeri, minimilöner utan botten, miljöförstöring, folkmord, anti-demokrati, att hata sin egen kropp.

  Och, som om det inte var tillräckligt bisarrt. Alliansen är de mest progressiva.

 4. Per skriver:

  Den mest akuta politiska frågan idag är att stoppa islamiseringen av Europa.
  Ett Europa infilterat av den fascistiska ideologin islam skulle vara en förlust för hela världssamfundet! Man måste ta ställning här. Om man inte ser islamiseringen som ett hot så är man reaktionär i praktiken. Verkar mot en fortsatt ”modernisering” av världen. Problemet är att hitintills är det endast socialkonservativa partier som offensivt för fram denna åsikt. I Ungern, Polen osv. SD verkar dock ha tappat frågan helt. Det behövs nu att f.d. vänsterkrafter, som inte har följt med vänsterpartiernas kulturrelativism, tar del i försvaret av upplysningens idéarv och driver en antiislampolitik i mer socialiberal riktning.

 5. Från Graven skriver:

  Per

  Klockrent!

 6. Ludvig K skriver:

  Den tråkiga nyheten är att era snabba lösningar och utsagor är rena fantasier.

  http://www.newstatesman.com/politics/uk/2016/02/slavoj-zizek-what-our-fear-refugees-says-about-europe

  Tricket går ut på att varken sälla sig till ”Refugees-welcome”-rörelsen eller den motsatta, den som förfasas över någon islamisering av Europa. Bägge sidor seglar lika mycket i fantasin.

  Klocksmutsigt…

 7. Från Graven skriver:

  Personligen har jag inte sällat mig vare sig till Pegida, SD, Refugees welcome eller MP.

  Det jag gjort är att gå med i humanisterna, ha höga förväntningar på att asylsökanden har genuina skyddsbehov – kom igen Ludvig, du vet att just denna punkt är rena skämtet idag – samt ställa mig frågande till ifall en PC till alla papperslösa i Malmö kommun verkligen går före mat för dagen i UNHCR’s läger.

  Därefter ser jag mig omkring i min hemstad och ser kvinnor i Burka och hör hur mina barns skolkamrater döms utifrån ifall de är ”goda muslimer eller inte” – vilket en liten flicka i blommig klänning fick höra av två föräldrar i hijab.

  Det är enligt min mening du som tappat kontakt med verkligheten om du tror att nyanlända värdegrunder är fantasifoster.

 8. mohammad skriver:

  Von Gravens ”plat principal” är sig lik, med hörsägen och anekdoter kokar han soppan på en spik…

 9. Från Graven skriver:

  mohammad kvickt på plats med damage limitation.

  Vet du mohammad – mammorna till många klasskamrater har börjat våga diskutera SD som enda alternativet i ett par år nu, baserat på vad de observerat själva. Var tror du SD’s tysta popularitet kommer ifrån, mohammad? Lågutbildade lantisar? Eller högutbildade mammor som ser vad som händer ute på skolorna?

 10. Ludvig K skriver:

  Nu var det faktiskt inte de akuta problemen i din närhet som diskuterades, käre greve, utan sanningshalten i det något luddiga påståendet att islamiseringen är det största hotet mot Europa. Det är rent propagandasnack som inte är värdigt en god humanist som du.

  Lyssna på broder Zizek, och addera gärna framväxten av nyfascism som ett lika stort hot, så kan vi börja snacka.

  Det håller liksom inte att ta exempel ur luften som symptom på något, och därmed utelämna en hel drös med andra grejer som också är problem, men som inte går att förklara utifrån samma snabbmatsbetonade problemförklaring.

 11. Från Graven skriver:

  OK, Ludvig låt oss titta på empirin.

  Vad kan du utläsa av följande?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_the_European_Union

 12. CeDe skriver:

  Det är väl just i det lilla som det går att skönja det stora.
  Där gjorde du en rejäl tankevurpa Ludvig K.

 13. Från Graven skriver:

  Islam snabbast växande religion, beräknas passera kristendomen ca 2050

  PEW Research Center:
  http://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/

 14. Från Graven skriver:

  Ludvig

  ICM Resarch (gå in på icmunlimited.com)
  Attitydundersökning angående ISIS för Storbritannien, Tyskland, Frankrike, 11-13 July 2014.

  Av den Röstberättigade befolkningen indelade i åldersintervallen 18-24. 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+

  Så fördelar sig nettot av de positivt inställda, som följer – 27, 22, 20, 10, 10, 11% – enligt frågan:

  Q2 From what you know, please, tell me if you have a very favorable, somewhat favorable, somewhat unfavorable or very unfavorable opinion of the Islamic State of Iraq andthe Levant otherwise known as ISIS?

  Det viktade total-netto för för åldersgrupperna röstberättigade blir 16% för frankrike (motsv 2% för GB, 7% för Tyskland)

 15. Ludvig K skriver:

  Tomma tunnor skramlar mest. Fortfarande ser jag inget seriöst argument för att islamiseringen är det största hotet mot Europa.

 16. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Ge oss då ditt seriösa argument för vad som i dag är det största hotet mot Europa.

 17. CeDe skriver:

  Kanske svensk invandringspolitik om övriga EU ska påtvingas den.

 18. Ludvig K skriver:

  Jag undviker sådana typer av diagnostiseringar, eftersom de är alldeles för simpla för att passa in i verkligheten!!

 19. Adam skriver:

  Graven: de siffror du visar korrelerar med siffrorna som vänsterpartisten Amineh Kakabaveh visar i sin rapport om hedersförtryck i Sverige. Yngre tenderar vara långt mer radikala än äldre släktingar. Trots uppväxt i Sverige, svensk skolgång osv influeras de mer av kulturen i deras alternativsamhälle än av svensk sekulär kultur.

 20. Från Graven skriver:

  Aldrig i hela mitt liv har jag hört en vetenskapsman eller ekonom bemöta siffror med ”tomma tunnor skramla mest”! Antingen bemöter man de siffror man inte håller med om med siffror som man anser vederlägga de förra, eller så föreslår man en alternativ tolkning.

  Att komma med talesätt som motargument(!) är att helt kapitulera debatten.

 21. Adam skriver:

  Graven: Samtidigt är detta med stödet för IS i Irak eller för talibanerna i Afghanistan problematiskt att enbart se som en uttalad sympati för fanatiska regimer. Irak hade inbördeskrig åren mellan att Saddam hängdes och IS tog makten. I Afghanistan finns ett utbrett klansamhälle som motarbetats av talibanerna.

  Som västerlänning är det viktigt att komma ihåg att folk i andra länder tvingas välja mellan saker som är helt främmande för oss.

 22. Adam skriver:

  Graven: Men vad gäller din beskrivning av problemen i Sverige håller jag med dig.

 23. mohammad skriver:

  Enligt Grevens hänvisade attitydundersökning (1 000 personer) stödjer 7 280 000 franska romerska katoliker ISIS.

  Tro’t om ni vill….

 24. Ludvig K skriver:

  Det är Från Graven som duckar för vad diskussionen egentligen handlar om. Snacka om att få snabbmaten levererad. Jag vill fortfarande ha bevis för att islamiseringen är det största hotet mot Europa. Gärna med en grundlig genomgång av de tre nyckelbegreppen ”islamisering”, ”det största hotet mot” och sist men inte minst – ”Europa”.

 25. Per skriver:

  En fascism som är sammantvinnad med religiös fanatism, extremt reaktionär, antimodernistisk, våldsbejakande, kvinnoförtryckande, uppburen av en massrörelse, där hjärntvätt av människor är legio, speciellt barnen, kombinerat med mycket dåliga utsikter att försörja sig genom konkurrenskraftig yrkesverksamhet i ett avindustrialiserat kunskapssamhälle som är utsatt för en extrem internationell konkurrens från industrialiserade låglöneländer, ledande till att den den islamfascistiska rörelsen går i symbios med organiserade kriminella nätverk osv.
  Det är tufft av dig Ludvig K att inte vara oroad av detta. Eller är du bara naivt okunnig, lite smådum sådär?

 26. Molly skriver:

  Det var i höstas, en mörk kväll.Jag gick hem från biblioteket. På andra trottoaren gick en man med mobil. Han talade inte i den, han vrålade! Jag förstod inte språket han gormade på, arabiska lät det som. Han avbröt den andra, att ökade stegen och skrek i hotfull ton. Var han på väg hem, så skulle jag vara rädd för mitt liv om jag var hans fru eller något av barnen. Det påminde mig om andra möten jag haft. Där gällde dessa regler. Mannen har sista ordet. Den som vrålar högst vinner. När röststyrkan inte räcker tar den fysiska aggressiviteten plats. Knytnävar, sparkar, stenar, knivar, även kökskniven duger. En svensk person flyr situationen. För säkerhets skull bör jag kanske bekräfta: Alla arabisktalande bär sig inte åt så! Men de som lärt sig den stridskonsten är fler än i vår ”mesiga” kultur.

 27. Ludvig K skriver:

  Per, du glömde: en spegelbild av den alltmer aggressiva politik som förs av de nyliberala stormakterna.

  Problemet med era analyser är att ni tror att allt går att spåra till en enskild källa, dvs Koranen.

  Men hörni, it takes two to tango.

 28. CeDe skriver:

  En utspridd källa som försörjer 1,6 miljarder. Finns inget jämförbart.

 29. sl skriver:

  Förmodligen är det största hotet mot Europa den bristande demografin. Det saknas europeiska ungdomar och barn, vår lealösa gratisätande politiserade dumöverhet ser islamimporten som lösningen på resultatet av kombinationen preventivmedel, individualisering och överbeskattning och dess resultat; för få barn per kvinna. I synnerhet sydeuropa saknar både ungdomar och jobb. Hastigt och lustigt finns det plats för nordafrikaner som säljer t-shirts, plastklockor och baddräkter.

  Sydeuropas avindustrialisering kan lätt följas av nordeuropas. Låt mig påminna om vad Sverige slutat tillverka; skepp, lok, mobiltelefoner… Däremot finns en uppsjö av politiker som vill vara mellanhänder när det ska göras vinst på obligatoriska skatter. Så oväntat! När de inte är upptagna med att beskatta energi och boende.

 30. CeDe skriver:

  Självklart är det så, men det fanns en annan lösning. Om tex Sverige hade lagt alla dessa miljarder som invandringen kostat på kortare arbetsvecka samt andra incitament för att underlätta för barnfamiljer så hade nog barbnafödandet i Sverige ökat rejält.

 31. sl skriver:

  Omfördelningen från barnlösa till barnafödande har tradition tillbaka till 30-talet. Jag tror att de mest anfäktade länderna, Italien och Japan, saknar motsvarande politik. Fertila honor avstår från fortplantning av ekonomiska skäl. En generation senare förstår man priset.

 32. CeDe skriver:

  sl, knepigt – Lars Vilks annonserade en gång efter 7 fertila honor men fick ändå inte till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.