2276: Who’s afraid of…?

Man bör nog huka sig ibland. Hon säger det själv (Fokus) och som man kan läsa finns det skäl. Vem (och allra mest jag) minns inte hur hon rensade upp i Östersundsträsket 2012 när jag blev utkastad av en viss Zipsane från länsmuseets utställning? Sådan är hon, konsekvent, orädd och besvärlig. Men inte alltid, vanligtvis är hon på gott humör. Dessutom fotbollsintresserad men i detta område ingen trogen supporter i vått och torrt. Först var det Hammarby, sedan Malmö och nu lär det vara Östersund (!)

Då och då blir rondellerna intressanta konstlokaliteter. Det stormar i Älmhult sedan David Svensson (jodå, han skulle också ha varit med den gången i Östersund, dessutom var han en gång en av mina studenter på Kunstakademiet i Oslo) gestaltat ett mångkulturellt projekt i flera rondeller. Och det är klart, säg mångfald (och inkludera något arabiskt) och det är stormläge. Det har bildats en FB-grupp som planerar en demonstration till öppningen. Konstnären önskar en något mera nyanserad debatt men sådant brukar man inte kunna uppbringa. Det går nästan bättre utan. (Expressen)

I min kalender är varje veckouppslag försett med något tänkvärt citat. Jag brukar aldrig läsa dem men av en händelse såg jag just idag något som inte var så oävet. Leo Tolstoy:

”Alla verkar fundera på hur de kan förändra världen, men väldigt få verkar funderapå hur de kan förändra sig själva.”

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

25 svar på 2276: Who’s afraid of…?

 1. benke bus skriver:

  Lars!

  Tänkvärt citat:
  På tal om om Hon… ”Aldrig har en stum kvinna fått stryk av sin man” – F. Voltaire

 2. minnesdagen skriver:

  Apropå naiva svenskar, och samhällets utveckling. En som är med i samhällets debatt, speciellt migration, är professorn Zygmunt Bauman, som räknas som en mycket framstående sociolog, och som uppmärksammats ganska mycket i Sverige.
  Nu senast i DN för några dagar sedan, i en helt okritisk intervju:
  http://www.dn.se/kultur-noje/zygmunt-bauman-flyger-tyngdlos-i-tanken/

  En lite mer kritisk intervju hittade jag i brittiska the Guardian.
  http://www.theguardian.com/books/2007/apr/28/academicexperts.highereducation

  Zygmunt Bauman var major i polska KBW efter 1945, alltså motsvarigheten till NKVD i Sovjet. Så här säger han om att spionera på sina medmänniskor, och varför han håller sitt förflutna hemligt:
  ”The fact that I for three years cooperated with intelligence – well, … Every good citizen should participate in counter-espionage. That was one thing that I kept secret, because I signed an obligation that it would be kept secret”

  Och så här säger han om kommunismen i gamla östeuropa, specifikt Polen:
  ”the Communist party promised the best solution. Its political programme was the most fitting for the issues which Poland faced. And I was completely dedicated. Communist ideas were just a continuation of the Enlightenment”

 3. sl skriver:

  På tal om quinnor, ett så mycket mer upplyftande samtalsämne än islam, och islams motsats i så många frågor, har jag en stående favorit:

  “And she’s got brains enough for two, which is the exact quantity the girl who marries you will need.”

  ? P.G. Wodehouse, Mostly Sally

  Sen minns jag en liten dänga också; ”å å å tjejer, å å å tjejer, vi måste höja våra röster för att höras”. Som jag ser det vore idag ett utmärkt tillfälle att göra det. Det bigotta kacklet mot svenska kyrkan, som inte bjuder något motstånd eller lyft en hand sen 1953, skulle kunna följas upp av en kanonad mot de slummiga moskéer som sprider kvinnohatets gift i ”utsatta områden”. Områden utsatta för islam.

  I själva verket har den antaget konservativa svenska kyrkan blivit en hemvist för tusentals bättre begagnade 68:or, deras ”radikalism”, dvs deras teknikfientliga vurmande för småskalighet i Carl Larsson-dress passade utmärkt in. Men vad ska man säga om att en muslim är ordörande för pingströrelsepartiets Eskilstuna-avdelning? Att mp saknar hjärna visste de flesta, men att kristdemokraterna inte ens minns att de är ett kristet parti, som står på islamisternas mordlista på platsen under judarna, trodde inte ens jag. Eller har kristdemokraterna blivit mångkulturella och gett upp basteorin för aktiviteterna? My God!

  http://www.varldenidag.se/nyheter/kd-ordforande-redo-att-avga/Bbbpem!LTECOuh0IXxwAotVq7FbEg/

 4. Krister skriver:

  Marianne Lindberg De Geer är en tuff brud med en tuff bakgrund, som jag hörde om för ett tag sen på SR.

  http://t.sr.se/1HW4RHl

 5. Krister skriver:

  Om nu hela konsteliten i Sverige har beröringsskräck för Marianne Lindberg De Geer hur påverkar det hennes status, ranking, kvalitetsnivå etc. hos konstvärlden, enligt den institutionella konstteorin?

 6. CeDe skriver:

  minnesdagen,

  Kan man annat än hålla med Zygmunt Baumans slutord på frågan om vad som gör honom lycklig: ”Ett väl utfört arbete”.

 7. Lars Vilks skriver:

  Man skall inte överdriva, Marianne har sina anhängare. Artfacts ranking påverkas något men hon har det gemensamt med åtskilliga svenska konstnärer som inte längre tillhör elitens urval. Som det är siktar man på yngre konstnärer som skall representera Tiden. Artfacts är dock främst ett mått på internationell verksamhet, relativt få svenska konstnärer har en internationell karriär även om de kan vara välkända i Sverige. Att Marianne är lite besvärlig vilket gör henne kontroversiell. Det är inte bara till nackdel. Hon syns och hörs hela tiden.

 8. Molly skriver:

  Alla strider är inte värda att ta. I de flesta fall lär man sig blunda, tiga, avlägsna sig från platser och människor där fel begås. När man käftat med envisa idioter vars argument bygger på fysisk styrka, hög röst som gapas i ens öron, förolämpningar och stämplingar som nazister, fobiker eller jävla kärring, då är det klokaste man kan göra är att vända på klacken och gå sin väg. Man behöver inte vara tuff och höras hela tiden. Mot gaphalsarna i vissa ungdomsförbund har ändå ingen vettig människa en chans att få sin röst eller åsikt att bli hörd.

 9. CeDe skriver:

  Marianne säger väninna men är inte konstnärinna. När passar det egentligen med -inna?

 10. sl skriver:

  Jo, men att bli stämplad som nazist, fobiker och jävla kärring för att man lägger fram att kvinnosaken och islam är varandras motsats är väl ändå rätt underligt? Liksom att man skulle vara tyst just nu, när motståndarna faktiskt mördar och skrämmer till tystnad med våld. Jag finner det lite orimligt att feministerna och islamisterna trivs i samma båt, men antar att det går över. Islamisterna och nazisterna sitter i samma båt, när vi odlar det ena, växer samtidigt det andra.

 11. minnesdagen skriver:

  Cede,
  personer som Zygmunt Bauman tycker jag kan beskrivas med ett engelskt ord, jag vet ingen bra översättning till svenska.
  – sinister

 12. CeDe skriver:

  Olycksbådande, är väl vad du menar. Och så kan han väl uppfattas. Jag delade hans tillfredsställelse av att göra ett bra jobb.

 13. CeDe skriver:

  Sinistri på italienska, där sinistra betyder vänster. Ligger något i det kanske.

 14. minnesdagen skriver:

  Med ’sinister’ menar jag fullständig hänsynslöshet. Målet helgar medlen.

 15. sl skriver:

  Sinister betyder från början vänster, mano sinistra är vänstra handen i klavernoter, på något katolskt sätt har den vänstra handen en negativ konnotation. Sinister har också betydelsen kuslig, olycksbådande eller lömsk. Om det är kuslig som applicerats på vänstra handen, eller vänstra handen som applicerats på kuslig, dvs vilken betydelse som kom först, återstår att utreda.

 16. Krister skriver:

  Intressant intervju i Sydsvenskan idag.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-05-15/fler-borjar-forsta-varfor-rondellhunden-var-viktig

  Jag gillar särskilt parallellen mellan konstnären och journalisten som du gör:

  ”– En journallist ska inte ta ställning och skriva moralkakor. Ni ska rapportera vad ni sett och hört och förstått, säger Lars Vilks.
  – På samma sätt är det med mitt konstprojekt. Det är ju en undersökning av den process som startat.
  – En konstnär har samma rätt som en journalist. Du kan ju mycket väl åka till en sådan här extrem islamkritisk historia och göra ett reportage. Du behöver inte börja med en bekännelse att du inte delar deras uppfattning. Du kan bara skriva. Det kommer du undan med. Den rätten vill man inte ge mig.”

  Jag hoppas Åsa Lindeborg m.fl. läser och lär och jag hoppas att lournalister, konstvärlden, politiker m.fl. ynkryggar börjar inse hur skamligt de har betett sig.

 17. CeDe skriver:

  Krister, även du vaknade – grattis. Sämre är det väl med mohammad.

 18. CeDe skriver:

  ….men han verkar ju vara en nattuggla också!

 19. Krister skriver:

  Min spontana reaktion när Rondellhunden kom ut 2007 var ”fan vad onödigt”! Men jag bytte snart åsikt och insåg att det här är Sveriges viktigaste konstprojekt, och har haft den hållningen hela tiden jag har hängt här på bloggen, vilket är åtskilliga år.

  Samtidigt försöker jag upprätthålla förmågan till självständigt och kritiskt tänkande kring konstprojektets alla vindlingar, blink! som Cecilia skulle ha sagt.

 20. mohammad skriver:

  CeDe

  Nu snackar du i nattmössan, jag har alltid varit vaken för Lars Vilks som ”Den svenska samtidskonstens gigant”, vilket även borde stå som epitet.

  Vad gäller Vilks medverkan i SION kongressen som ett forskningsprojekt förekom dock ”vindlingar” i form av avböner vilket fordrar att liksom Krister kunna ”upprätthålla förmågan till självständigt och kritiskt tänkande”, en egenskap som du dock helt tycks sakna när det kommer till din älskade ”Babe”…

 21. CeDe skriver:

  Jag betror dock Lars Vilks om att kunna ”upprätthålla förmågan till självständigt och kritiskt tänkande”.

 22. CeDe skriver:

  Det gäller att förstå att saker och ting är inte antingen bara svart eller vitt. Schatteringar finns i allt.

 23. sl skriver:

  Mp – terroristpartiet. Det kändes så redan för tio år sen. Uppträder ledigt och naturligt som ordergivare med 6% av rösterna i ryggen.

  Bra artikel i sydsvenskan. Äntligen hamnar fokus där det hör hemma.

  Går det att modernisera islam? Det vi kallar modernism är postkristendom, det bygger på kristna värderingar. Islam går bara med på modernisering byggd på islam, dvs ingen modernisering. På arabiska heter modern ”????”, det betyder ny, sen, men frågan är om det verkligen betyder modern i vår betydelse, dvs det gamla avlagt, istället kommer en länk till haditherna, korantolkningar. Det är som att vi skulle nytolka Bibeln för att ha en åsikt om Ikeamöbler. Den arabiska imperialismen har inte en tanke på att abdikera från sin självpåhittade tron. Andra ska maka på sig, det är allt.

  Är Åsa Linderborg verkligen journalist i betydelsen nyhetsförmedlare?
  Är hon inte i själva verket opinionsbildare för den avsomnade oktoberrevolutionen, och därmed en smula sysslolös? Sällan något nytt av henne i tidningen som inte behövs om sanningen ska fram.

 24. sl skriver:

  Att modernisera; den rimliga täcker ansiktet för att inte mördas, den skogstokiga leker tv-ankare. Att rensa upp i denna degenererade och våldsamma fantasivärld kommer att ta fler hundra år, oinräknat alla övergrepp muslimska folkslag emellan. De ”tror”, och vinner på tipset vid enkel framställan uppåt. Sorglig föreställning, men detta är vad vi importerar. En ond tradition med ociviliserad ”värdegrund”.

  https://www.youtube.com/watch?v=PFyFNvs2LDY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.