2266: Den stora politiska operan Mångkulturen

Hur går det med det storslagna projektet Mångkulturen? Som jag ser det tycks det inte inkassera några betydande framgångar. Jag har konsekvent avvisat mångkulturprojektet. Strängt taget bör man inte göra det eftersom man då lätt får beteckningen ”rasist”. Men projektet är dömt att misslyckas ty man får komma ihåg att det är ett politiskt projekt baserat på problemet med invandring och främlingsfientlighet. Teoretiskt sett kan dessa ömmande frågor lösas genom att man utropar mångkultur. Hur dessa kulturer skall konstrueras är naturligtvis ett formidabelt problem. Eftersom det skapas i den postkoloniala andan betingas det av de vitas skuld och därför kan man omedelbart stryka allt om ”vit kultur” och enbart se detta som upphovet till hela problemet. En svårighet har varit att vinna ett brett folkligt stöd medan det politiska stödet har varit en stabil enhet. Varför man ej, trots enorma kampanjer och givmilda utbetalningar, har fått med sig folket kan förstås med den enkla formeln att de etniska svenskarna är rasister.

Den forskning som bedrevs inom ramen för projektet kunde gång på gång visa att så var fallet. Och det framkom att den svenska rasismen var gigantisk, den omfattade alla vita och spred sig även till ett antal förrädare med annan hudfärg. Den strukturella rasismen blev den slutgiltiga lösningen på det teoretiska problemet. Nackdelen var att rasistbegreppet urholkades. Visserligen kunde man länge hålla det vid liv genom att hota och verkställa utpekanden när någon kritiserade den absolut sanna religionen. Den hade ju t o m bevisats genom beställd forskning som dessutom ingår i de åtgärdspaket som universiteten ålades att genomföra för att förverkliga mångkulturen. Denna skulle, försäkrades det, bidra till att insikten att mångfald genererar utveckling, högre kvalitet, mera reflektion, kreativ miljö i forskningen m. m. Man skall komma ihåg att det inte är tal om internationalisering, den hade man redan, utan att det rör sig om det politiska projektet mångkultur som skall råda bot på rasismen och skapa evig lycka åt alla och envar. En tjusig tanke som resulterade i att det bedrevs mycket forskning som ständigt bevisade närvaron av den förargliga strukturella rasismen.

Skälet till att jag skriver några rader om mångkulturen är att jag tagit del av en dansk samlingsvolym Multikulturalismens fælder. Recension i Berlingske. Jag har under en tid kunnat följa den danska debatten och lärt känna en rad intressanta personligheter genom mitt deltagande i Fri Debat. Fri Debat är inriktad på att framför allt diskutera yttrandefriheten.

En sådan bok är ännu inte tänkbar i Sverige. Särskilt inte med tanke på att författarna respekterade akademiker och debattörer. Sammanfattningsvis kan den sägas vara en kritik av antirasismens stereotyper och dess blomstrande retorik. Det är t ex inte nödvändigt för mångkulturens antirasister att bemöta kritik. Det räcker med påståendet att en text kan öka främlingsfientligheten, vara exkluderande utifrån ett vitt perspektiv eller rentav dölja en mörk agenda.

Under alla omständigheter är boken ett mycket läsvärt underlag för vidare diskussion i det alltmer trassliga ämnet mångkultur.

03multi

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

229 svar på 2266: Den stora politiska operan Mångkulturen

 1. Från Graven skriver:

  Det är inte epoken jag förnekat och anser ni det så var vänliga att hitta den posten.

  Vad jag har gjort är att hänvisa till ”Public Violence in Islamic Societies”, vilken är en sammanställning av en rad akademiska avhandlingar i ämnet från akademiska lärosäten med hög renommé (Harvard, Oxford, Sorbonne, Jena, CSIC Madrid).

  Den behandlar ämnet om när/hur islamska samhällen använder sig av våld för upprätthållande av den islamska staten, och hur avgränsning samhälle individ görs.

  Min tes är att nettoeffekten av islamsk närvaro knappat kan anses ha bidragit till det som definierat Europa: begränsningen av den absoluta makten, upplysningen, utvecklingen av den rationella tanketraditionen, utvecklingen av demokratierna, de mänskliga rättigheterna, o.s.v.

  Hade inte Adam lagt ord i munnen på mig hade vi sluppit det här.

 2. Från Graven skriver:

  Men… till och med Lars Vilks gick på Adams halmgubbe.

 3. Adam skriver:

  Graven: Inlägget där du hävdar att PViIS vederlägger allt jag sagt. Och det jag gjorde var att erkänna en allmänt vedertagen intellektuell epok i historien. Jag tror fortfarande inte att PViIS vederlägger epoken, snarare tror jag du läst boken mkt slarvigt.

 4. CeDe skriver:

  Och jag som inte ens nämnt medeltiden annat än att den föregick renässansen blev anklagad av Adam för att ha förnekat muslimers påverkan av den samma. Herregud!

 5. Adam skriver:

  Graven: Fördelen med Doktorn var iaf att hans källor sa samma skit som han gjorde. Det tror jag inte dina källor gör.

 6. Adam skriver:

  Graven: Du ifrågasatte att det jag sa var sant och att din bok vederla allt jag sagt. Och det jag talat om var nämnda period under medeltiden.

 7. Adam skriver:

  Graven: Du är hal som en ål:)

 8. Adam skriver:

  CeDe: Fan vad tjatig du är. För 100:e gången; det går att göra ett case av att filosofin och vetenskapen hos araberna inte var så betydelsefull för renässansen. Och visst var det bl a släkten Medici som la grunden för renässanen i Italien (även om man idag också, till skillnad från när Jacob Bruckhardt populariserade begreppet renässans på 1800 talet, även talar om en renässans i Frankrike tidigare än den i Italien, vilket du inte kände till). Men det intellektuella och vetenskapliga stoftet kom ifrån europeiska kloster OCH araberna.

 9. CeDe skriver:

  Goddag yxskaft som vanligt Adam, jag säger en sak och du svarar på en annan.

 10. Adam skriver:

  Graven/ CeDe: Det är så uppenbart att ni surar bara för att jag använder ordet arab i en positiv bemärkelse. Att ni två var så obildade kunde jag fan inte ana…

 11. CeDe skriver:

  Adam kan inte hålla sig till ämnet, Han klarar inte att vara distinkt inför vad som verkligen avhandlas. Så fort det blir obekvämt för honom så drar han i väg med med en massa floskler. Oavsett alla dina påstådda studier, Adam som du skryter med så har jag ingen som helst respekt för dig.
  Du är totalt ointressant, ett typisk broiler som inte kan föra dig civiliserat.

 12. Adam skriver:

  CeDe/ Graven: Vad är ert case? Att Duns Scotus teologiska lära om känslornas betydelse, som var med och upplöste den stänga logiska skolastik som härskade i Europa, var viktigare för renässansen? Att underminerandet av aristotelismen banade väg för en ny platonism? Fast den platonismen levde och frodades väl hos araberna…

  Jag kan motargumenten mot det jag skrivit, och diskuterar dom gärna. Men jag hör inget annat än jämmer från er två.

 13. Från Graven skriver:

  Adam, från det ena till det andra: du är påläst, inte tu tal om saken. Men har man levt under islam, vilket jag har, så utvecklar man en förståelse för exakt hur långt in i den privata sfären islam sträcker sig. Det finns ingenting vacker med den delen av islam.

 14. Adam skriver:

  Graven: Berätta om det då! Vi är nog ganska många som skulle lyssna. ”Varken kuvad eller hora” släppte en undersökning av tjejers situation i svenska förorter, och det var skrämmande läsning. Människor som upplevt det här behöver berätta sina historier. För egen del är jag lyckligt lottad genom att ha vuxit upp med jugoslaviska muslimer som vänner till mina föräldrar. De hade ingen huvudduk, drack alkohol, undvek bara fläskkött. Så jag slapp se de värsta sidorna av islam under min uppväxt.

 15. mohammad skriver:

  Greven

  Om du ändå ville bemöda dig om att tränga djupare in i den arabiska/ Islamiska/ muslimska idé och vetenskapstraditionens påverkan på den Europeiska civilisationen, ville även du förstå att ditt förnekande går emot vedertagna och väldokumenterade historiska fakta.

  Håll dig till kontexten och om du avser att opponera hänvisa då till relevant litteratur i ämnet.

  Härtill, Adams faktamatande och professor Lars Vilks tillrättaläggande borde vara tillräckliga fingervisningar om att du är på fel spår…

  Vänligen
  /m

 16. mohammad skriver:

  Och du Greven

  Du har inte levt under Islam, ännu ett av dina påhitt…

 17. Från Graven skriver:

  mohammad

  återkommer, måste grilla lite burgare till ungarna

  Men under tiden, Stonehenge och Ales stenar blott två exempel på att Europa likt de flesta kulturer ägnat sig åt mer eller mindre avancerad astronomi. Jag menar att det är att göra det alldeles för svart-vitt att försöka klä av Europa vetenskapen in på bara skinnet bara för att omedelbart klä på regionen en överrock av islamsk vetenskapstradition.

  Magna Carta tillkom bortom islamskt inflytande under just den tidsperiod vi debatterar. Begränsningen av den absoluta makten, vilken är en av hörnstenarna till det som Europa utvecklades till, kommer du aldrig att kunna härleda till islam. Jag tror du vill för mycket.

  Jag tror du vill för mycket.

 18. Från Graven skriver:

  Nix, du har fel angående min direktkontakt med islam, mohammad

 19. CeDe skriver:

  mohammad,

  Vilken ”nätetikett” är det jag bryter emot och som alla andra håller sig till?

 20. mohammad skriver:

  CeDe

  Jag upplever att dina kommentarer till mig ibland gör avsteg vad gäller vedertagna uppföranderegler på bloggen, i den aktuella tråden typ ”mindervärdeskomplex – pissråtta”, det sistnämnda väl så sårande.

  Därmed inte sagt att alla andra håller sig inom reglerna, som ostridigt uppenbart och beklagansvärt…

 21. CeDe skriver:

  Ja, mohammad, pissråtta var fult och just åsyftade dig och Adam som råttor som pissar ner andra.
  Men nu har jag blivit snäll igen och skriver bara kärleksfullt och gulligt.

  / din favorit!

 22. Adam skriver:

  CeDe: Diskussionen skulle handla om filosofin och vetenskapen hos araberna under medeltiden, men kom ist handla om vem som var elakast. Jag var själv en ytterst aktiv deltagare i detta maraton i elakhet, som inte förde diskussionen framåt ett dugg…:(

 23. Från Graven skriver:

  Adam

  Det är lugnt. Det är otroliga kunskapsmassor du besitter och utan detta skulle bloggen vara tråkig. Jag för min del lär mig massor av dig.

 24. Adam skriver:

  Peace:)

 25. CeDe skriver:

  …and forgiveness :))

 26. mohammad skriver:

  ….rolling up a spliff folks;))

 27. CeDe skriver:

  Keep on rolling, mohammad!

 28. Från Graven skriver:

  Roll one for me!

 29. CeDe skriver:

  None for me!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.