2248: Den sentimentala estetiken

En välkänd retorisk figur i många opinionsbildande artiklar. Men den kan gestaltas på olika sätt och i dagens Aftonbladet bjuder Kristian Lundberg på en litterär variation. Temat är enkelt, i vår historielösa och obildade tid kan man inte se paralleller i det historiska skedet. Men, författaren tror ändå att läsare kan vara kapabel att förstå att det finns ett före och efter. Exemplet är sålunda vanligt förekommande: Förintelsen (förstärkt med Paul Celan, en kulturell tolvtaggare) kan vi aldrig glömma. Den var unik.

Men dock, författarens opinionsbildande roll må ej förglömmas. Därför kan ändå jämförelsen göras (visserligen inte bokstavligen men lägligt placerad som orsak till framställningen av minnet av Förintelsen): Flyktingarna som han såg på Kastrups järnvägsstation. Visserligen i slutändan bara en, men det skänker en poetisk koncentration:
”Trötta, jagade, rädda. Man närapå känner den fysiska skräcken.
Vid Hyllie tågstation anländer den svenska polisen.
De avkräver samtliga resenärer pass och id-handlingar. En ung man saknar det. Han förs direkt undan, ut i det kalla marsmörkret. Och så är han borta.”

Förförelse får man väl tala om och inget att säga om det. Var och en gör sitt jobb i den här branschen. Nu är vi här inne på litteraturen. Hade det handlat om journalistik skulle förhoppningsvis uppgiften ha varit att ta reda på om den unge mannen var en ekonomisk lycksökare eller om han eventuellt hade stort skyddsbehov. Och var hans pass hade tagit vägen. Men, som sagt, här leder oss Lundberg in i den djupt sentimentala litteraturen.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2248: Den sentimentala estetiken

 1. Molly skriver:

  ”Förförelse får man väl tala om…Var och en gör sitt jobb..” är 2 makter i samma krig.Förföraren, en lögnare som döljer sanningen? En människosmugglare som säger: KASTA ERA PASS I HAVET! – JAG ÄR UNDER 18 ÅR.- KOMMER FRÅN SYRIEN. Förföraren har något att vinna, makt och pengar. De som gör sitt jobb följer lagar och det som makten bestämt. ”Inget pass, du ska gå ditåt. Där tar man hand om dig.”
  Människans historia visar att de smartaste överlever. I historien är det de som lär sig anpassa sig till nya miljöer/klimat/och att den egna flocken försvaras,även kvinnor och barn.

 2. benke bus skriver:

  Den gamla daglönaren K. Lundberg, har en och annan poäng med sin artikel. Det som han upplevde på Hyllie tågstation kunde knappast ha hänt för bara drygt ett år sedan. Öppna gränser, inga pass, etcetera inom EU-gemenskapen. Nu, kan man fråga sig: Fri rörlighet, för vem? Före och efterdatum kan man använda litet som man behagar… historiska fakta lever sitt eget liv.

 3. Från Graven skriver:

  Benke bus

  Fri rörlighet för vem?

  Med fri rörlighet inom EU menas fri rörlighet för medborgare i något av EU-länderna.

 4. benke bus skriver:

  Från Graven!

  Har jag påstått något annat! Så att säga, inre gränskontroller existerade knappast för ett år sedan i Norden… tuffare samhällsklimat för oss alla på ett eller annat sätt… även turister!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.