2241: Terroristrättegång och hetsmisstanke

För ett par dagar sedan började rättegången mot Köpenhamnsterroristen. Det gäller hans medhjälpare. Det verkar vara tämligen klart att han inte har agerat ensam och övervakningskameror har fångat sällskapet i en rad situationer. Vill man få en inblick kan man se mer i Politiken och i Information.

Dan Park häktades för några dagar sedan, misstänkt för att ha aktualiserat den numera gamla godingen Hets mot folkgrupp. Park berättar vilka bilder det handlar om på sin blogg. Huvudnumret är den rätt välkända affischen ”Terrorist Welcome”, en parodi på ”Refugees Welcome”. Skall man få det till att bli hets får man väl tänka sig att det kan finnas någon som tycker att han menar att alla flyktingar (med lite god vilja kan man säkert få flyktingar till en folkgrupp) är terrorister. Men även en ytterst tänjbar paragraf torde ha sina gränser.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

46 svar på 2241: Terroristrättegång och hetsmisstanke

 1. Sniff skriver:

  Hej!
  Hur tror Du att läget hade varit om den brittiska regeringen hade varit mer ståndaktig mot islamisternas krav på fördömande av Salman Rushdie och Satansverserna? Läste nyligen att Iqbal Sacranie blev till och med adlad av Blair! Han som uttryckte sig på följande sätt om Rushdie; ”döden är kanske alltför lindring för honom”. Var det i samband med Satansverserna som de politiska eftergifterna gentemot islamisterna startade på allvar eller hade det redan börjat tidigare? Någon som vet?

 2. Lars Vilks skriver:

  Satansverserna satte igång något som redan fanns. Det var inte enbart den brittiska regeringen utan ett kulturklimat med reaktioner som man normalt inte skulle förvänta sig. Men det har fortsatt sedan dess.

 3. CeDe skriver:

  Det är bara för Dan Park att fortsätta på sin inslagna bana. Nån gång kommer någon att blåsa till och korthuset rasar.

 4. Krister skriver:

  Till de luddiga och missbrukade begreppen ’rasism’ och allas lika värde’ kan man nu lägga till begreppet ’folkgrupp’ med ett akut behov av en klarare definition.

 5. Molly skriver:

  Jag saknar en tydlig definition på begreppet folkgrupp. Är det hudfärgen som skiljer folkgrupper åt, eller är det gruppens sociala status (flykting/bofast), Är begreppet Indian en folkgrupp eller ska de delas in i Navajo-indian och Hoti-indian? Tillhör Hottentotter en folkgrupp – och varför är Svennehoror inte en folkgrupp?

 6. Molly skriver:

  Att bli kränkt är också en individuell upplevelse. En del människor tar ett epitet som rasist, nazist, svennehora osv för en kränkning medan andra inte bryr sig. Att få något av dessa uttryck kastade på sig när man sitter på bussen eller går på gatan är inte roligt. Men enligt polis jag talat med är det inte kränkande för en svensk kvinna. Det ska hon tåla.

 7. elina skriver:

  I något läge kan en människa bli folkgrupp om PK maffian så vill. Det är en benämning som är otydlig och haltar illa.

 8. CeDe skriver:

  Att hetsa mot en folkgrupp är ett väldigt luddigt uttryck. Folkgrupp är väl något så när enkelt att identifiera. Däremot hets, vad är det och vem berörs. Att hetsa någon till något är väl detsamma som att egga någon till handling. Vem eller vilka är det man vill hetsa till någon form av handling mot ev folkgrupp. Eller är det den som hetsar som hetsar sig själv till något mot en folkgrupp som är det lagvidriga. Om jag säger att muslimer är dumma. Då hetsar jag ju bara mig själv mot nämnda människor.
  Hela uttrycket håller inte rent logiskt. Att hetsa bör väl betyda att man hetsar någon annan. Men att säga att muslimer är dumma är ju inte detsamma som att försöka hetsa andra till att också tycka det samma.

 9. Ateisten skriver:

  Cirkus DP når oanade höjder. Samtidigt som polisen regelmässigt avskriver alla brott utom mord ner till vållande till annans död hetsar åklagaren hela poliskåren för att fånga in förrädaren DP. I förbifarten våldgästar man hans fästmö och beslagtar hennes dator. Samtidigt befinner sig DP i Bryssel. När ska denna sinnessjuka jakt få ett slut?

 10. CeDe skriver:

  DP jagas för hets mot folkgrupp. Att rita en gubbe eller skriva något nedsättande om en religion är väl knappast hets. Snarare är det ju de som känner sig kränkta som hetsar upp sig. Det minsta man kan begära av vuxna är väl ändå att de behärskar sina känslor. Någon annan kan inte läggas till last för hur en del väljer att reagera. Annat är ju om de skulle vara hotade till liv och lem, men så är inte fallet att en teckning kan ta död på någon.
  Att skylla sin upphetsning på någon som haren annan uppfattning är väl ändå rätt klent.

 11. Per L skriver:

  Känslan är att rättssystemet har tröttnat på att rannsaka DP för hans affischer. Bakom denna omgång av anmälningar verkar ligga Juridikfronten, en samling vänsterfolk som lusläser ”Nationella” websidor ( hur många besökare har dessa sidor?) Deras OM är att själva skriva olämpliga kommentarer och sedan anmäla utgivaren, vilket verkar ha lyckats i flera fall. Känslan är också att det blir svårt att få någon fälld för konspiration i samband med de två morden i Köpenhamn förra året.

 12. sl skriver:

  Importerar man muslimsk ”höger” får man räkna med två saker; den inhemska ”högern” växer i motsvarande grad, och den inhemska vänstern tar den utländska ”högerns” parti mot den inhemska. Så illa är det ställt.

 13. Rune skriver:

  En sak är i alla fall säkert. Dan Park har fått svenska staten och etablissemanget att totalt göra bort sig.

 14. CeDe skriver:

  En till sak är säker. Flyktingströmmarna till EU är alla resultatet av konflikter med och inom islam.

 15. Molly skriver:

  Jag önskar jag hade en folkgrupp att tillhöra. Så mycket enklare livet skulle ha varit. Att vara svensk är ingen folkgrupp sägs det. Någon gång i urtiden fanns ett folk som kallades kväner.Det är troligen det ursprung som är mitt. Ett naturfolk, som jagade och fiskade med tidig boning i ishavsområden. Förflyttades via polcirkeln från öst till väst, långt innan samerna hittade till Skandinavien. Tidig invandrare! Det kan man väl hänvisa till för att slippa alla förnedrande epitet som svensk kvinna.

 16. sl skriver:

  Jag måste läsa satansverserna, inser jag. De borde kanske bli obligatoriska i svensk skolundervisning?

 17. Ludvig K skriver:

  Även Hitler var en misslyckad konstnär som försökte komma in på en konstutbildning…

 18. CeDe skriver:

  Vilken specifik konstnär menar du vara misslyckad som Hitler, Ludvig K?

 19. Ludvig K skriver:

  Dan Park har upprepade gånger misslyckats med att komma in på konstutbildningar

 20. CeDe skriver:

  Men det finns väl många som misslyckats med det. Är det något speciellt med Hitler som gör att du nämner just honom i samband med DP?

 21. Ludvig K skriver:

  Ja, båda famlade länge i utanförskap och misslyckad konstkarriär innan de sedermera lyftes upp och fick sin estetik inlemmad i en nazistisk rörelse.

 22. Lars Vilks skriver:

  Det där är din högst personliga uppfattning. Att tänka sig att Parks Sex Pistol’s estetik skulle inlemmas i en nazistisk rörelse… Det har skrivits akademiska texter om Parks bilder och de pekar i en helt annan riktning än den du tycks ha fått för dig. På vilket sätt menar du att Park är inlemmad i en nazistisk rörelse? Du kan ju passa på att se danska tv2:s dokumentär om Park som kommer den 1 april 22.30. Eller kanske rentav göra lite egna efterforskningar istället för att enbart komma med en snabb åsikt.

 23. Ateisten skriver:

  Jag försöker förstå vad det är som driver förföljelsen mot DP. Att Malmöåklagaren (glömt vad hon heter) uppträdde teatraliskt och känslomässigt vid föregående rättegångar kanske kan vara en ledtråd. Att hon inte inser hur hon gör sig till åtlöje bland folk som är intresserade av DP:s värld (vilket vi förstås inte kan erkänna offentligt) bekommer henne säkert inte, bara hon samlar poäng i PK-världen. Hoppas jag lever när omvändelsen kommer. Fast DN, M och Kd har ju startat vandringen….

 24. Ludvig K skriver:

  Jo Lars, jag vet det. Jag har läst några av de texterna, och de är både intressanta och bra. Jag polemiserade bara lite.

 25. Från Graven skriver:

  Den som inte förstår vad missaktnings-delen av hetslagstiftningen kan användas till borde ta en titt på hur liknande konstruktioner används i Turkiet och Polen!

 26. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Det hjärtat är fullt av, det talar munnen.

 27. GG skriver:

  En fråga från en okänd turk som jag snappade upp på ”nätet”

  You were Charlie. You were Paris. Will you be Ankara?

 28. dan park skriver:

  Nä Ludvig K jag har aldrig sökt några konstutbildningar för till skillnad mot Hitler kan jag varken teckna eller måla. Men det verkar visserligen inte vara så viktigt nu för tiden på konstutbildningar eftersom identitetsideer står högre i kurs.

 29. Krister skriver:

  Hehe, case closed!

 30. Ludvig K skriver:

  Nähä, vad hände med Östra Grevie då…?

 31. Ludvig K skriver:

  Men oavsett om du har det eller inte, så spelar det ingen roll. Mitt instick var dumt och polemiserande.

 32. dan park skriver:

  Jo det stämmer, jag har sökt till Östra Grevie två (eller tre) gånger utan att komma in. Men det gällde Grafisk Design (vilket ju inte är konst) och där verkar färdighet i att teckna och måla vara viktigt. Polemiserande är inte dumt, gör jag hela tiden på twitter och Hitler funkar alltid även om det är godwins lag varning.

 33. Ludvig K skriver:

  Kanske hade Adolf hållit sig borta från politiken om det fanns utbildningar i grafisk form på hans tid?

 34. CeDe skriver:

  Och kanske hade DP hållit sig borta från sin rasistiska gatukonst om han hade antagits i Östra Grevie.

 35. Från Graven skriver:

  Kanske Ludvigs objektiva sida till slut kommer att öppna fler och fler dörrar till fler perspektiv.

 36. evigheten skriver:

  så nöjd att L_W satt sej själv i ett livslångt fängelse för det förtjänar sketbrunahögerspöken ! men fördjävligt att skattebetalarna ska stå för plitarna 🙁

 37. CeDe skriver:

  Det drabbar nog inte dig i alla fall som med det språk du använder säkert har ett livslångt försörjningsstöd och ett förirrande i kommunismen.

 38. Från Graven skriver:

  Ludvig & Pöbeln

  En av era kompisar är på besök!

  Ge ”hen” lite moraliskt stöd nu och bekräfta vilka rasister vi är här på Vilks.net

 39. Från Graven skriver:

  Så där lät Ludvig i början också.

  Hopas Ludvig läser evighetens inlägg och skäms

 40. CeDe skriver:

  evigheten, du verkar helt okunnig. Lars Vilks är inte dömd i Sverige för någon rasism eller hatbrott. Däremot finns det människor som sitter fast i en religiös uppfattning att det ok att döda för några pennstreck som misshagar dem. Sådant måste man skyddas ifrån och det kostar pengar som mycket annat i en demokrati.

 41. Ludvig K skriver:

  Jag var aldrig så negativt inställd som ”evigheten”, men för all del.

  Välkommen till vilks.net, evigheten.

  Om du är sugen på att utmana dina vyer så kan jag rekommendera dig att gå igenom posterna här på bloggen. Allt är inte läsvärt, men ta dig en titt iallafall. CeDe och Från Graven är lite gruffiga men ganska schysta innerst inne. Värre är det med andra, mer ljusskygga kommentatorer här inne…

 42. Från Graven skriver:

  Man tackar för helt rättvisa (känns det som) karaktärsbeskrivningar, och önskar en Glad Påsk!!

 43. Från Graven skriver:

  Tänk vad lite det behövs för att göra någon glad.

 44. CeDe skriver:

  Morr!

 45. Ateisten skriver:

  dan park, ingår åtal i ditt konstprojekt?

 46. minnesdagen skriver:

  – är det gnäll om skattebetalarnas pengar nu igen, någon som tror att man får tillbaka på restskatten om staten lyckas spara några ören ?

  Rondellhunden bidrar till höjd BNP och ökade skatteintäkter, genom att skapa arbetstillfällen inom bevakningssektorn. Sen skall man inte glömma alla journalister som får ett extraknäck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.