2240: Sega damer

På Annandag Kvinnodag kan det vara på sin plats att ge plats åt ett par kvinnliga konstnärer. Till sommaren blir det en stor Georgia O’Keeffe-utställning på Tate Modern. O’Keeffe hade en i det närmaste spikrak karriär och blev snabbt berömd. Född 1887 och död 1986 levde hon alltså ett långt liv även om hon under sina sista decennier inte kunde måla på grund av sviktande syn. Hon håller det kvinnliga auktionsrekordet från 2014 med 44 miljoner dollar med nedanstående målning:

04g ok 1932
Jimson Weed, White Flower No. 1 1932

En annan dam som fortfarande är i farten är 101-åringen Carmen Herrera, en minimalist som sålde sin första målning 1989. Hon celebreras i år med två utställningar, en på Lisson Gallery och en på Whitney. Det är inte vanligt med så verksamma 100-åringar i konsten. Jag kan bara erinra mig en, Grandma Moses som uppnådde 101 år. Hon började med sitt måleri när hon var närmare 80. En annan framgångsrik ålderdam är naturligtvis Louise Bourgeois som var verksam in i det sista då hon avled som 98-åring.

04 c herr
Carmen Herrera med ett av sina verk

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2240: Sega damer

 1. Snaphanen skriver:

  Du ved, Dan Park er sigtet for tre forbrydelser igen ?

  http://www.expressen.se/kvallsposten/dan-park-misstanks-for-nya-fall-av-hets/

 2. CeDe skriver:

  Vilken folkgrupp har DP hetsat emot?

 3. elina skriver:

  Jag undrar det samma. Om det gäller bilden i Expressen har muslimer blivit en folkgrupp och Pegida också. Ganska bred definition – eller idiotisk påhitt.
  Kanske finns det otaliga tummar ner och upp på Internet som är hets på något sätt?

 4. Per skriver:

  CeDe: Jag tror det gäller folkgruppen islam
  oå folkgruppen rödgröna journalister som sitter på nästan alla stolar på alla våra större medier och som hetsar mot dem som avskyr islam.

 5. Björn skriver:

  Vad är det för vits med att blåsa upp något som någon annan redan har skapat för 50-60 år sedan. Som att uppfinna telefonen år 2015..

 6. Björn skriver:

  Carmen Herrera alltså.

 7. Lars Vilks skriver:

  Herrera har varit med sedan 1950-talet. Jag förstår inte vad du menar, skulle man inte kunna visa t ex Rothkos bilder idag för att de inte längre är nyskapande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.