2233: Från toaletter till Söders Hjältar

Varje dag är ett äventyr i debatt och åsiktsutbudsdjungeln. Ett centralt och delvis livsavgörande problem är våra toaletter. Är de tillräckligt inkluderande? Är det önskvärt att de är radikalt inkluderande? Svåra frågor. (UNT)

Sveriges ekonomi är fruktansvärt stark. Så sägs det trots att man kan undra över varför det tycks bli indragningar i alla hörn. Anna Dahlberg tvivlar på glädjefesten (Expressen).

I konstens värld menar Pontus Kyander att konstnärer inte behöver vara politiska. Det politiska ansvaret vilar istället på konstinstitutionerna. Det lilla problemet är i vilken politisk riktning detta ansvar skall peka. Menar Kyander att konstinstitutionerna skall ta sig en högersväng? Som han skriver på FB: “Maybe art is not the most adequate reaction to the refugee crisis; artists don’t have to be political, but art institutions have to – they are platforms, and have a role in public debate and opinion; it is nonsense that art institution should be unpolitical – arm’s length to politicians means that institutions have a liberty to have a profile and take a stance”.

Nåväl, Kyanders idé är något man brukar följa, inte minst i biennalerna. Snart är det dags för Berlinbiennalen och där aviserar man ”Our proposition is simple, instead of pulling talks on anxiety, let’s make people anxious; rather than symposia on privacy, let’s jeopardize it; instead of talking about capitalism, let’s distort it […] instead of unmasking the present, this is the present in drag.” (artnet)

Ja, det tar aldrig slut. Vi tar den liksom en gång till. Den enda man kan vara säker på att det är en intern affär. Ingen skada skedd, naturligtvis. En biennal är till för konstvärlden och där har alla revolter redan inträffat. Kapitalismen är besegrad, så när som på problemet med biennalernas finansiering. Någon måste ju betala och det gör fienden gärna.

För en tid sedan träffade jag skådespelaren Rasmus Dahlstedt. Han har hållit på en tid att göra politisk satir. Den här blev rätt bra, en god introduktion i samtida studiefält.

Det här inlägget postades i Biennaler, politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2233: Från toaletter till Söders Hjältar

 1. CeDe skriver:

  Den enda gång som jag kan hålla med Stefan Löfven är att han liksom jag tror att Krister Pettersson sköt Olof Palme

 2. Ludvig K skriver:

  Dunkelt som vanligt… och de värsta förövarna är som vanligt samtidskonstcheferna och genusmaffian

 3. Ludvig K skriver:

  Videon var rätt kul fram till 2:30. Men kändes dock jäkligt b. Ulf Brunnberg är dock alltid ett nöje. Vad hände med hans manskanal som skulle finnas på tv förresten?

 4. Ludvig K skriver:

  Och det är ju helt befängt att tänka sig att indragningarna skulle bero på vidriga bolagstoppar som gör livet surt för folket och smiter undan med högre arvoden än någonsin….

 5. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Vilka indragningar menar du? Jag hänger inte riktigt med.

 6. Ateisten skriver:

  Det här med toaletterna kom mig att osökt minnas min lumpartid vid Lv3 i Norrtälje. Då 1960, stod stolarna helt öppet tillsammans med tvättstället. Jag och många andra kompisar kunde vittna om att vi var tvungna att uträtta våra behov med öppen dörr vid besök hemma, eljest uteblev resultatet.

  Vid ett repmöte 1965 kunde vi till vår besvikelse konstatera att man infört både mellanväggar och dörrar, kanske redan då henanpassat.

 7. gunilla möller skriver:

  Boktipsen till den unge mannen i biblioteket sammanfattar på ett utmärkt sätt kulturuppfattningens nivå!
  Apropos böcker: Vad skall jag läsa efter Clement Greenbergs bok ’Den modernistiska konsten’? Vem fortsätter i Greenbergs spår av konstkritik och konstanalys? Har läst den norska utgåvan med tillägg av Åsmund Thorkildsen och vill gärna läsa mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.