2232: Markus Andersson och upphovsrätten

Modernautställningen 2006 var en kritikersuccé men den föranledde ingen som helst debatt. Man får väl säga att konstnärerna uppfyllde kritikernas förväntningar. Så när som på ett inslag. Dorinel Marc valde att ställa ut Markus Anderssons måleri. Det var inte helt populärt. Andersson fick senare ett svavelosande påhopp av Katrine Kleos (Expressen). En kritiker som tydligen passerat kokpunkten (ja, det där förekommer stadigt, berusar dig med vad som helst för att komma fram till din åsikt). Man bör också läsa Anderssons svar på Kielos vilda anklagelser (Expressen).

Av Modernautställningen blev det ändå en debatt men inte alls den som kritikerna hade tänkt sig. Det blev en anmälan om plagiat eftersom Markus Andersson hade använt sig av ett foto av Jonas Lemberg som förlaga till en målning i serien Svenska syndabockar. Det gällde en målning med Christer Pettersson. Upphovsrättsmålet har valsat i domstolarna och nu förestår en ny prövning i Högsta domstolen .

För alla möjliga kränkningar (5 st) som Lemberg anser sig utsatt för kräver han 20 800 kr jämte rättegångskostnader. Lemberg menar dessutom att han förolämpas av att Pettersson pekas ut som syndabock eftersom han frikändes i hovrätten. Den tolkningen är inte precis någon höjdare men idag är det vanligt att folk blir kränkta av det mesta.

Målet är intressant men man kan utgå ifrån att konstvärlden ligger lågt. Markus Andersson är inte någon favorit i konsteliten. Målet är dock viktigt emedan det handlar om huruvida en konstnär kan använda sig av fotoförlagor och vilken grad av skillnad det bör vara för att det skall anses vara ett självständigt verk. Jag tror att den enklast vägen för Andersson är att understryka att hans intresse finns i att fånga likheten, dvs. att man skall kunna känna igen Pettersson. Likheten kan inte något fotograf ha upphovsrätt på. I övrigt blir oljemåleriets, i det här fallet, grova artilleri något annat än ett foto med detaljskärpa.

04 jonas lemberg vs ma
Kombattanterna

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

23 svar på 2232: Markus Andersson och upphovsrätten

 1. minnesdagen skriver:

  Från länkade UNT.SE:
  ”I Expressen beskrevs Markus Andersson som en ”totalt obegåvad bildlärare från landsbygden”.”

  – Vet inte hur många kränkningar som ryms här ?
  1. uthängd i slaskblaskan Expressen
  2. totalt obegåvad
  3. obegåvad bildlärare
  4. från landsbygden

  Från landsbygden är typiskt. Den är kung av alla nedsättande epitet. Men också bildlärare verkar vara väldigt nedsättande.

  Helst skall man nog vara reklamare från storstaden. Då skall man förstås jobba i city, absolut inte i någon förort. Begåvad behöver inte nämnas, det är underförstått.

 2. Helena Palena skriver:

  Landsbygden ja! Zorn bodde i Dalarna o s v. Strindberg tog sig gärna ut på vischan. Landet är stadens lungor alla fisförnäma till trots. Borde man inta falla på knä och beundra en människa som kan måla som Markus! Jo! Men nu ligger något annat bakom.
  Min dotter har målat av Carl Larssons Blå dam. Så himla bra gjort! Får man göra så om man inte i detalj målar av. Skulle tro det! För då blir det ju inte plagiat ens. Jävla skitsamhälle vi lever i när dom jagar en sån naturmänniska och begåvad man som Andersson! Vi lever i en diktatur helt klart där några självutnämnda på Expr och DN sätter ramarna. Fy fan!

 3. Från Graven skriver:

  Helena Palena

  Det är Jonas Lemberg som jagar Markus Andersson i ett civilrättsligt mål.

  Staten (och media) har i detta fallet inget att säga till om inom rådande lagstiftning.

  Risken för att Markus Andersson skulle förlora i HD bedömer jag som liten med tanke på hur man dömt i tidigare liknande fall, t.ex. teckningen på Evert Taube efter en förlaga som även det var ett fotografi.

  Man skall i princip uppnå en likhet som kan jämställas med exemplarframställning för att förlora ett slikt fall, vilket torde vara i det närmaste omöjligt när man använder sig av olika uttryckssätt.

 4. minnesdagen skriver:

  Från Graven,
  det där stämmer inte riktigt.
  När Katrine Kleos på Expressen ägnar sig åt förtal, så kan du knappast påstå att det är Jonas Lemberg som ligger bakom.

 5. Från Graven skriver:

  Expressen – ”granskar folket åt makten”

  Expressen är ett hot mot demokratin.

 6. Helena Palena skriver:

  Förlåt! Flicka i blått heter Carl Larssons tavla. Här kan ni se båda! Underbara bägge två!

  https://parnassen.wordpress.com/2011/03/24/carl-larssons-flicka-i-blatt-hanger-pa-min-vagg/

 7. Ludvig K skriver:

  Och Från Gravens hetsande är kanske också ett hot mot demokratin…

 8. Från Graven skriver:

  Hetsande mot vad eller vem?

 9. CeDe skriver:

  Bloggen väntar på ditt svar till FG, Ludvig K.

 10. CeDe skriver:

  Ludvig K,
  Om expressen nämnde lite om dylika aktiviteter så skulle säkert unga flickors romantiserande av IS få sig en törn och expressen fick chansen att göra lite nytta för presstödet.

  http://www.snaphanen.dk/2013/10/12/sondagskronika-islams-heliga-madrasser/

 11. Från Graven skriver:

  Hela poängen med att kalla meningsmotståndare för ”rasist” eller påstå att någon ”hetsar” (vilket avsiktligt anspelar på ”hets mot folkgrupp”) är ju att slippa att behöva kvalificera anklagelsen.

  Sådana som Ludvig K menar att en debatt är slutgiltigt vunnen med en rasist- eller hetsanklagelse. Det är helt enkelt ett frikort från att behöva underbygga sina argument.

  Därför kommer det inte att komma något svar.

 12. Ludvig K skriver:

  Äsch, lägg ner. Jag har lagt det där bakom mig. Däremot är det du som hetsar… Mot mediegrupp.

 13. Från Graven skriver:

  Nej du, Ludvig, det är i själva verket dessa gossar som ”hetsar” mot media:

  http://en.rsf.org/syria-one-year-on-from-charlie-rsf-04-01-2016,48703.html

  I alla fall enligt Reportrar Utan Gränser

 14. Ludvig K skriver:

  Jaha, det är den nivån du lägger det här på. Men visst, du kan ju återvända till din alternativmedia och få din egen världsbild smekt och kysst, och kalla alla som inte tycker som du för folkets fiende. Och det blir väl bra att jag nu ställs emot den där texten du la upp och framstår som någon form av försvarare av muslimska terroristgrupper. Snyggt!

 15. Från Graven skriver:

  Reportrar utan gränser – alternativmedia!?

 16. Ludvig K skriver:

  Äsch du lägger bara ut en fälla nu. Det var inte Reportrar utan gränser vi pratade om ens men nu försöker du få mig att försäga mig om dem.

 17. Från Graven skriver:

  Ludvig.

  Tänk efter nu; vi är ju ändå någon sorts typ av vänner hoppas jag:

  Jag har höga förväntningar på att den del av dagspressen som säger sig dela politisk övertygelse med mig (socialliberalism) skall förhålla sig objektiva i sitt värv.

  Du börjar dilla om ”hets” och ”alternativmedia”!

  Du skall få 1000kr för varje post från mig här på Vilks.net där jag hänvisar till avpixlat, fria tider eller snarlikt.

  Du säger att du lagt obefogade anklagelser som metod bakom dig – men har du verkligen det!?

 18. Från Graven skriver:

  Vänta ett tag nu…

  Nu tror jag att tjugofemöringen trillade ned!

  ”mediegrupp”

  Är det Bonnier du tror att jag är ute efter???

 19. Ludvig K skriver:

  Jag uppskattar ditt pigga granskande av den tredje statsmakten, men även journalister kan ju göra misstag utan att för den skull vara ett hot mot demokratin.

  Jag tycker det var i hetsigaste laget att börja skrika om hot mot demokratin. Det är just den typen av skepsis som jag tror vi behöver allra minst i dessa tider.

  Nu när du är nykter får du väl ändå medge det, istället för att babbla om att jag skulle kalla dig för rasist, vilket jag inte har gjort.

 20. Från Graven skriver:

  Misstag?

  Att hänga ut Jim Olsson – som inte gjort någonting kriminellt – går emot alla press-etiska regler.

  Att samtidigt dölja identiteten på de som – med explicit hänvisning till hans hudfärg – försökte slänga Yusupha Sallah ner från Kroksbäcksbron…

  …är inget ”misstag”

  Det är en policy.

  Ett hot mot demokratin.

 21. Ludvig K skriver:

  OK

 22. CeDe skriver:

  Du är en sann pedagog, Från Garven – man niger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.