2182: Lunds konsthall, konstvärlden mobiliserar

Striden kring Lunds konsthall går vidare och det ger också en god inblick i konsten och konstvärlden. Konstvärlden har lyckats med att mobilisera sitt motstånd. Det har skrivits många artiklar (t ex SDS) och en FB-grupp har fått tusentals följare. Ett antal konstchefer har gått ut med ett öppet brev i SDS. Kunstkritikk har två artiklar om saken. Det ser med andra ord bra ut för konstsidan. Man har klagat på att beslutet om rekonstruktion fattades utan dialog. Dialog är precis vad som är önskvärt eftersom en sådan innebär konstkunniga och skickliga kulturdebattörer mot några vilsna politiker som tvingas inta en populistisk ståndpunkt.

I en av artiklarna där politikerna uttalar sig nämns att rekonstruktionen gäller betydligt mer än konsthallen, t ex har en lika förtvivlad situation uppstått för fritidsledarna. Det är klart att konsten har en stor fördel gentemot ett eventuellt intresse för fritidsledarna, nämligen det kulturella kapitalet. Att ge sig på detta – ja, då blir det populism. Vi måste ha råd med konst på högsta nivå. Ett starkt motiv.

Det där med publiken är lätt att ta sig förbi:

”Anders Kreuger är inte alls av åsikten att konsthallen är oförmögen att nå en bredare publik, och förklarar hur han tillsammans med Åsa Nacking tog fram de populära utställningskataloger som varje besökare kan ta med sig hem gratis.
Dessa riktar sig inte bara till en redan införstådd konstpublik utan har en bred målgrupp. Att ge ut dem, och att engagera konsthallen i produktionen av nya konstverk med lokal anknytning, blev möjligt i samband med att antalet utställningar per år minskade till fem, säger han och tillägger att orsaken till att de fem sedan blev fyra, var av ekonomiska skäl.”

Helt övertygande är förstås inte ett sådant resonemang: Konsthallen kan nå en bredare publik genom sina ”populära” kataloger. Katalogerna, som jag har många av, är alldeles utmärkta men jag har svårt att tro att de kan nå en bredare publik. Men sådant spelar mindre roll, konsten kan försvaras genom att hävda att den i sig är viktig och alltid har varit viktig och att man därför bör göra sitt yttersta för att behålla den – på högsta nivå.

Jag stödjer själv konsthallens kamp, men som sagt, det intressanta är inte minst hur konsten kan försvara sig. Och hur svårt det är för politiker att reda ut situationen utan att framstå som mindre vetande och kulturfientliga.

Konstnärens Thomas Holm har gjort den här teckningen som visades på Lukasgillet julmöte igår. Här sitter alltså konsthallschefen med sin teoribok (vilket kan ses som det helt avgörande kulturella kapitalet) medan de barbariska politikerna försöker dra ner konsten i rännstenen:

holm lundsk

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2182: Lunds konsthall, konstvärlden mobiliserar

 1. Doktorn skriver:

  Det ser ut som ett stundande nederlag för Chris Schenlaer.
  Dålig vana att roa mig med faktadeckare i obskyra TV-kanaler fter midnatt har lärt mig hur man förklarar delikventers sociala bakgrund och evt. fåfänga kamp att nå den rätta sidan i samhället. Nu visar det sig till min stora förvåning att C.S. tillhör ett svårvärderligt kön och är transperson – nyligen så gott det sig gör låter förvandlad till människa i kvinnokropp. Detta är givetvis ett tragiskt öde på alla sätt och vore bannlyst för kommentarer om inte C.S. själv offentligt gått ut med alla fakta. Han/eller hon (kanske för en gångs skull lämpligen karakteriserad med ’hen’) är ju en offentlig person.

  Samhällets detektiver må ställa sig två frågor. Hur mycket kan personlig kamp för roll i samfundet ha påverkat beslutet att försöka ödelägga Lunds Konsthall – och – kunde det vara så att det idag kan vara kulturellt uppmuntrat att utsudda könskarakteristiska?

 2. dan skriver:

  T.o.m e-flux tar upp saken och publicerar ett redan publicerat inlägg från SDS. http://www.e-flux.com/announcements/an-open-letter-in-support-of-lunds-kunsthall/

 3. Adam skriver:

  En stor anledning till att det finns en komiskt inslag i denna debatt är att det utförs av svenskar. Vi är ett försiktigt folkslag som inte kan gräla. Har hört att Tolken baserade hobbitarna på skandinaver. Vet ej om det är rätt.

  Donald Trump om Sverige:

  https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2015/09/22/donald-trumps-current-take-on-muslims-theyre-not-swedes/

 4. Lars Vilks skriver:

  Vi ska inte överdriva. Det är naturligtvis Anders Kreuger som har skickat in det här till e-flux. Där kan man i princip publicera alla konstnyheter.

 5. Pöbeln skriver:

  Adam
  Hmmm…men Mordor var knappast baserat på Mellanöstern. Förlagan fanns mycket närmre än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.