2179: Konstbråk och anpassning

En ny rond i den återkommande uppgörelsen (SDS, SvT, DN) om Lunds Konsthall, konsthallen mot politikerna. Den här gången är utspelet drastiskt, politikerna tänker sig att lägga ner hallen för att istället satsa på något interaktivt och lönsamt. Det verkar ännu mer förvirrat än vanligt och man kan vänta sig protester från kultureliten. Thomas Millroth har redan avfyrat sin bredsida och man får hoppas att det kommer fler. Vad som ställer till det är vad man skall göra med konsten. Konsthallschefen Åsa Nacking gör smala utställningar men det går knappast att undvika om man vill ha en konsthall som visar konst av internationellt snitt och som dessutom begränsas till fyra utställningar om året. Politikern menar att det absolut inte är något fel på Nacking och hennes utställningar men att det ändå är det. Förvirringen lär fortsätta.

Att ändra titlar för att uppfylla tidens decorum har blivit vanligt, På Rijksmuseum i Amsterdam (artnet) har man gjort en grundlig genomgång. N-ordet tas nu bort. De två exempel som visas på Artnet inbjuder till ytterligare granskning. Den första titeln Young Negro-Girl, ändrad till Young Girl Holding a Fan korresponderar inte full ut med den andra Negro Servant, nu Young Black Servant. Varför behåller man ”black” i andra exemplet och inte i det första? Är hudfärg viktigt att framhålla?

Den vita hudfärgen kan i sig framkalla vad man får betrakta som något extrema reaktioner. Metropolitan (artnet) har stämts av en besökare som menar att Jesus konstant framställs som vit och arisk vilket enligt anmälaren faller under ”imposition of anti-Semitic, racist and offensive artworks on the Plaintiff in a public forum, in violation of the First Amendment to the United States Constitution (the ’First Amendment’) and in violation of Titles II and VI of the Civil Rights Act of 1964.”

Den skuldmedvetna vita gör så gott de kan för att reparera sina historiska misstag. Och som man kan se hamnar även yttrandefriheten i skottgluggen som ett diskriminerande påfund. För att alltså inte tala om konsten.

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2179: Konstbråk och anpassning

 1. OM skriver:

  Jag föddes med skam jag inte rådde för. Hela mitt liv har varit skam. Och hela mitt liv har jag sett dåliga människor ursäktas utifrån ett socialistiskt perspektiv. Jag har lidit nog. Stopp på vansinnet nu! Jag är bättre än att behöva jämföras med andra kulörer hela tiden.

 2. Molly skriver:

  Om, och alla andra
  Instängda i en kulturell fostran till en värdegrund, känner vissa sig kränkta, andra ärver dåligt samvete. Här talas om hudfärg! Nu måste folk bekänna sig till den ena eller andra offergruppen.Här skulle behövas att någon pratade allvar med alla offer.
  Någon förklarade hur bilden av Jesus i väst kom att tecknas som en man i den kultur han skulle förklaras. Han blev ljushyad. Änglarna blev vita. Folket som tog till sig Jesus var ljushyade.
  I Indien har människor varit vita, bruna, svarta i alla schatteringar. Deras gud Krishna är SVART från begynnelsen och är det fortfarande i södra Indien.I norra Indien är huden mörkblå. Han står för den gud som ger råd för de GODA KRAFTERNA. Hans öde anses vara förutspådd av ”profeter”. Han är hjälte därför att han besegrar onda krafter.
  Och Ganesh – Elefantguden! Han med elefantansikte. Han är den förste guden som ska prisas. Därför är Ganesh barnens egen gud. Han finns ofta som en liten staty i barnens rum. Han är den som är lärdomens och kunskapens gud. Han ger lycka och framgång i barnens och de vuxnas arbete med att öka sina kunskaper. I Indien finns hundratals små och stora gudar. För allas behov. Vem bryr sig om en svart hud, ett elefanthuvud, en ormkropp, en sexarmad gud, en tvåhövdad gud? Jag blir så trött på de kränkta, och dem som tar på sig förfädernas okunskap som en personlig skuld att bära med sig och bespottas som rasister. Gör som Ganesh lär barnen i Indien! Skaffa kunskap och lär av Krishna. Sluta hata.

 3. CeDe skriver:

  Kränkt barn kränker? Bäst att inte bekänna hudfärg utan uppgå i den grå massan.

 4. Doktorn skriver:

  ’Den vite mannens enda ’historiska’ misstag består i att han börjat förgöra sig själv genom förödande världskrig. Han är mottaglig för propaganda. Formuleringen i sista stycket av dagens epistel tycks antyda farlig anpassning till mediförmedlade färdigställda ”egna” tankegångar.

 5. Tallskog skriver:

  Frånvaro av kulturell identitet är förgörande!
  Ungdomar ansluter sig till destruktiva grupper pga det.

  http://www.youtube.com/watch?v=ohUfNGkg4eU

 6. Doktorn skriver:

  Man såg omdelbart att Lebt dein Leben-klippet handlade om en förklädd karl. Till min stora förnöjelse slängde han också fransar och peruk. Återstår att klura ut avsikten.

 7. Doktorn skriver:

  Ditt kulturella identitsklipp gav upp hov till en liten tanke. Det är inte nyttigt med ateism. Satanister kan utnyttja uppståndet vacuum i den upplyste rationella filosofens själ.

 8. Tallskog skriver:

  Skönt att läsa Doktorns förståndiga reflexioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.