2162: Debattörernas arena

Idag sprang jag 2000 meter. Rekordtiden blev 12 minuter och 4 sekunder vilket är en förbättring med 2 sekunder. Jag har tidigare sprungit 3 km på 19:32 men då en besvärligare sträcka. Så var det med den saken, långt ifrån terrorns efterdyningar. För nu är det, som brukligt, dags för debattörerna att förklara och föreslå åtgärder för att lösa dessa tämligen återkommande problem.

Åsa Seierstad (DN) har ingen direkt lösning på eländet men eftersom hon har fått ett brev från Breivik har hon inspirerats till några funderingar kring extremer: ”Extremister på var sida om axeln har samma mål – polarisering. Därför attackerade de samhällen som fungerar. Islamofober och IS är varandras perfekta fiender, de livnär sig på varandra och på sin ideologi om att vi inte kan leva tillsammans. Världen skall rensas på gråzoner, och på färgrika samhällen.” Det verkade lovande att få veta lite mer om vilka dessa terrorislamofober är. Men det stannar vid Breivik. Det kan förstås sägas vara ett förslag till lösning: Jihaddåden är visserligen allvarliga men Breivik i egen solitär person är minst lika farlig. Seierstad avslutar med en retorisk fras, något måste ju yttras: ”För oss som finns här på jorden är vårt starkaste värn mot våldet detta: Gemenskapen i våra öppna demokratier. Mångfalden, respekten.”

Oisin Cantwell (Aftonbladet) för fram en inte helt ovanlig tanke om hur vill skall komma tillrätta med terrorn: ”Lösningen finns någon annanstans. I det förebyggande arbetet i västvärldens förorter. I att steg för steg få slut på det ohyggliga kriget i Syrien. I förändringar i Irak.”

Debattörerna har den tacksamma uppgiften att kunna dra till med något som låter bra. Hur det egentligen skall gå till behöver man inte bekymra sig om.

Och Per Wirtén (Expressen) menar att man skall undvika bombivern. Andra tycker tvärtom. Loretta Napoleoni (Aftonbladet) lägger fram den gamla tesen om att det är USA:s fel. Så vet vi det igen.

Ett alldeles nytt förslag har dock kommit till. En rent lingvistisk lösning. Att inte längre benämna IS som IS utan istället kalla dem för Daesh. Det namnet är en djup kränkning, kanske så stark att hela organisationen kollapsar. Allt är möjligt, som filosofen brukar säga, dock med tillägget att allt är inte lika sannolikt.

Så har vi ett ytterligare tappert försök i ämnet den lönsamme flyktingen. Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson (SvD) skriver att flyktingar kan lyfta svensk BNP. Som sagt, allt är möjligt men dessvärre motas Olle i grind av den ständige glädjedödaren Tino Sanandaji.

Det här inlägget postades i debatt, politik. Bokmärk permalänken.

39 svar på 2162: Debattörernas arena

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Genom de enkla lösningarnas dialektik föreslår jag följande fredsskapande åtgärd:
  Informera världens muslimer att de skall konvertera till katolicismen, till världens alla protestanter att bli agnostiker och göra halt där tills katolikerna så småningom också kommer dit. Ateisterna kan göra som innan. Då kommer det att bli så bra så bra.

  Allra bäst hade det varit om hela världen blev buddhister men det förslaget finner jag aningens orealistiskt

 2. CeDe skriver:

  Man får väl hoppas att SÄPO-pojkarna hängde med i svängarna.

 3. Krister skriver:

  Så den religiösa evolutionens väg skulle vara:

  Islam => katolicism => protestantism => agnosticism => ateism => buddism

  Jag kan köpa en del av det. Kanske skulle jag kasta om agnosticism och ateism. Sen antar jag att judendomen och hinduismen kommer in nånstans i början/mitten. Men islam längst ner i botten är odiskutabelt.
  Slutligen skulle jag byta ut buddismen mot andliga övningar. Dvs att religiositeten enbart baseras på egna upplevelser och ej på myter, dogmer eller någon påhittad Gud.

 4. CeDe skriver:

  Att BNP lyfter säger ju inte så mycket om välståndet.
  Frågan är ju sen hur många som är bjudna till kalaset.

 5. 1+1=2 skriver:

  Med en sådan chefsanalytiker är det kanske dags för folk att fundera över att sälja sina Nordea-aktier.

  På fullt allvar.

  Han hade lika gärna kunnat säga ”med en galopperande inflation får folk snart mycket mer pengar sina konton”

 6. 1+1=2 skriver:

  Turkiska publiken visslar och buar ut den tysta minuten för Parisoffren:

  https://www.youtube.com/watch?v=eSt-fYEZLKo

 7. minnesdagen skriver:

  Nordeas chefanalytiker menar kanske att om alla i Sverige eldar upp sina kläder så skulle det sedan ge en fantastisk uppgång i klädförsäljningsbranschen och samtidigt en ökning i BNP.

 8. CeDe skriver:

  Hjärnan är död! Nu kan allt återgå till det gamla vanliga igen.

 9. Doktorn skriver:

  Naturligtvis – vad hade man väntat sig? This patsy is dead. The perpetrator behind the scenes moves on to next step.

 10. minnesdagen skriver:

  Ja, Seierstad menar att Breivik och IS är på var sin sida, men hon har fel. Dom är på samma sida.

  Seierstad när en del bisarra fantasier.

  Om Breivik ville hindra islam, varför då skjuta ihjäl en massa socialdemokratiska norska ungdomar. Helt ologiskt, han kan ju knappast förväntat sig att hans massmord skulle få folk att bli arga på islam.

 11. OM skriver:

  Frågan är om man ska vända andra kinden till eller tolka ”är du inte varm inte kall skall jag spotta ut dig” att engagera sig. Har fått passiviteten som livsväg pga omöjligt val. Psykos för mig men att andra friska människor bara låtar allt rulla på är skrämmande. Estonia minns jag. Brinner det inte i männi66sexskor längre?

 12. Lars Vilks skriver:

  Där har du fel. Breivik anser att det vänsterpolitikerna som är ansvariga,

 13. 1+1=2 skriver:

  En besynnerlig skillnad mellan svensk och norsk diskurs vid mordet på Anna Lind och morden på Utöya var att Mijailo Mijailovi? inte på några villkor fick befinnas vara sinnessjuk (trots att han sökte akut psykiatrisk hjälp dagarna innan) – det skulle vara ett politiskt dåd mot den svenska socialdemokratin, punkt slut.

  Anders Behring Breivik, däremot, skulle lika ovillkorligt finnas vara sinnessjuk i det att endast en sinnessjuk kunde få för sig att genomföra massmord på norska socialdemokrater.

  I båda fallen gjorde de utredande psykologerna våld på sin professionalitet i samband med sinnesundersökningarna.

  I Norge klarade man av att se objektivt och självkritiskt på samhällets förväntningar på en given utgång, och rättade till övergreppet på Breivik med en andra utredning.

  Tyvärr fick inte Mijailo Mijailovi? samma rättsneutrala behandling och dömdes till fängelse när han i själva verket behövde vård.

  Leif GW Persson har sedan dess påpekat att detta var ett rättsövergrepp mot Mijailovi? som mådde mycket dåligt och befanns i behov av vård när han fördes över till sitt hemlands fängelsevård.

 14. OM skriver:

  Sverige är som ett främmande land när man ser mönniskorna som företräder det idag. Så ser inte mitt Sverige ut. Konstigt hur nåt man älskat kan hatas av så många. Hoppas vi kan ta vårat land tillbaka.3

 15. 1+1=2 skriver:

  Ett ödets hånfulla ironi m.a.p Anna Lindh-mordet var att hon var gift med Bo Holmberg, socialdemokrat och kommunminister(civilminister i den socialdemokratiska regeringen 1982-1988.

  Bo Holmberg blev nämligen Psykiatriutredningens ordförande och är direkt ansvarig för den hårt kritiserade Psykiatrireformen enligt vilken ”psykiskt sjuka personer i högre grad skulle integreras med resten av samhället” (dvs man sparade pengar).

  Många psykiskt sjuka fick inte den vård de så desperat sökte och lämnades vind för våg i samhället.

  En av dessa var Mijailo Mijalovic!

  Jag hörde Bo Holmberg intervjuas av radio i samband med rättegången och han var explicit med sitt önskemål att det skulle slås fast att det var ett ideologiskt dåd.

  Men det var det inte enligt Mijalovic själv – han kände igen Anna Lindh och kände ett hat mot henne, men påstod själv att det inte var av ideologiska skäl.

  Ironin är så tjock att man kan skära den med kniv!

 16. 1+1=2 skriver:

  För övrigt försökte ju det svenska samhället göra samma sak med Dan Park.

  Åklagaren yrkade på en sinnesundersökning.

  Är man främlingsfientlig – och det är man by default om man ironiserar över sakernas mångkulturella tillstånd i Sverige – så måste man samtidigt vara sinnessjuk.

  I Sovjetunionen sinnessjukförklarade man dissidenter som ett maktmedel, och spärrade in dem på sinnessjukhus.

 17. minnesdagen skriver:

  Partier både på vänster- och höger-sidan driver nästan samma politik när det gäller invandringen. I Sverige var länge Folkpartiet dom mest pådrivande. Sedan blev det Miljöpartiet. Därefter har Moderaterna, Centern och inte minst Fi tävlat om att vara värst.

  Jag litar inte på vad Breivik påstår. Men han kan förstås ha inbillat sig att socialdemokraterna var hans värsta fiender. Det har han isåfall gemensamt med både kommunisterna (Stalin och trotskisterna) och neo-cons (de blå marxisterna, som i Sverige mest finns bland Moderater och Folkpartister).

  Socialdemokraterna är det enda enskilda parti som i Norden drabbats av mord på politiker. Olof Palme, Anna Lindh, tonåringarna på Utöya, alla socialdemokrater.

 18. OM skriver:

  Varför ska vi fortsätta dras med kommunism när rörelsen är död? I hur många generationer till? 2

 19. 1+1=2 skriver:

  Minnesdagen

  Ja, det är intressant att det är just socialdemokrater som har utgjort målet.

  Man kan ju naturligtvis ha fascismens frammarsch som förklaringsmodell – som onekligen vissa kommer att ha – men jag kommer ihåg det intensiva hat som uttalades mot Olof Palme i det att han förespråkade inte endast ett av de högsta skattetrycken o världen, och dessutom försökte ”förstatliga” industri och företag bakvägen via löntagarfonderna…

  …men samtidigt undvek beskattning på arvodet från Harvard för sin gästföreläsning där genom att be Harvard omvandla det till ett stipendium åt hans son (som sedermera studerade vid Harvard).

  Det här var under ”Lex Timrås dagar”.
  k
  De socialdemokratisa Kommunpamparna i Timrå stängde av ICAs parkeringsplats med betonggrisar(!) eftersom att kommunen höll på med gatuarbete som stängde av åtkomsten till Konsums parkeringsplats.

  Man menade att det var mest ”rättvist” så!

  Jag vet fortfarande inte ifall man skall skratta eller gråta åt vänstereländet under dessa dagar.

 20. 1+1=2 skriver:

  Inte för att högern klarat jobbet så mycket bättre

 21. Pöbeln skriver:

  1+1=2
  Är det inte lite intressant att de turkiska supportrarna buade på samma sätt under en tyst minut för offren i terrordådet i Ankara nån månad tidigare?

  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/10/13/watch-turkish-soccer-fans-boo-minute-of-silence-for-ankara-terror-victims/

  Kanske den här tanken kan vara nåt:
  http://www.unilad.co.uk/video/did-turkish-football-fans-actually-boo-minute-of-silence-for-paris/

  Som sagt, det borde nog grävas lite i de buande supportrarna innan 1+1=2 blir helt till sig. Lite som CeDe med bilden på Aylan. Det slutade med magplask för Avpixlatgänget.

  Men jag kan ha fel…

 22. 1+1=2 skriver:

  Jovisst är det intressant att de buade även under den tysta minuten för terrordådet mot den pro-kurdiska, regeringskritiska, vad jag förstår, fredliga, demonstrationen.

  De som buar har ju uppenbarligen inget intresse i att visa respekt för terroroffer som inte tillhör deras egna gruppering.

  Varför skulle detta göra saken bättre???

  Om man får fråga?

 23. 1+1=2 skriver:

  Jag menar… turkarna är ju inte direkt vänligt inställda till kurderna under några omständigheter.

  Menar du på fullt allvar att det gör den utbuade tysta minuten för Parisoffren mer förståelig därför att de även buade ut en tyst minut för andra offer för vilka de inte heller hyste några sympatier.

  Mycket nyfiken på hur du resonerar

 24. Pöbeln skriver:

  Nja, jag resonerar inte värst mycket. Jag tyckte dock att denna historia verkade lite för platt och har cirkulerat väldigt mycket i ”the ususal suspects” nyhetskanaler.

  Tyckte det var intressant att försöka gräva lite i det så att det inte bara blir ett slagträ i propagandan. + att jag har ett ömt hjärta för turkiet.

  Jag är naturligtvis bekymrad över om IS får in en fot i turkiet.

  Här ges en alternativ förklaring:
  http://www.unilad.co.uk/video/did-turkish-football-fans-actually-boo-minute-of-silence-for-paris/

 25. 1+1=2 skriver:

  ”Did turkish football fans actually boo minute of silence for Paris?”

  Det är ju bara att lyssna på YouTube-klippet!

  Det börjar med busvisslingar!

  ”Plattare” än så kan det väl knappast bli!?

  Jag förstår fortfarande inte vad du är ute efter, Pöbeln?

 26. 1+1=2 skriver:

  Menar du att de INTE har bussvisslat och buat!?

  Det är ju bara att lyssna!

 27. Pöbeln skriver:

  1+1=2
  Du verkar inte ha läst artikeln…

 28. Krister skriver:

  Är det nån mer än jag som tycker att redan nu börjar gaphalsarna, mobbarna, sabotörerna av demokratiska möten, ”antirasisterna”, ”antifascisterna”, ”de goda som gillar olika”, och hela identitetsvänstern tystna i media och på gatorna.

  I takt med att kaoset tilltar och samhället bryts ner kommer de som dominerat och stått på barrikaderna och gapat ut sina destruktiva idéer och blockerat all konstruktiv dialog att smyga ut bakvägen med svansen mellan benen.

 29. CeDe skriver:

  De har blivit överröstade!

 30. CeDe skriver:

  Men Sverige har varit naivt, erkänner Löfven och bjuder in resten av de naiva politikerna till sammankomst.

 31. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Jovisst har jag läst artikeln.

  Du, däremot, verkar inte ha lyssnat på YouTube-filmen.

  De buar och visslar!

  Här, lyssna själv:

  https://www.youtube.com/watch?v=eSt-fYEZLKo

 32. CeDe skriver:

  Undrar om efterfrågan på engångsvästar nu kan komma att påverka BNP.

 33. 1+1=2 skriver:

  Enligt artikeln du länkar till säger t.o.m Turkiska landslagstränaren själv att de egna fansen borde ha betett sig bättre under den tysta minuten!

 34. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Det här är ju smärtsamt att bevittna!

  1. Turkiska fans busvisslar och buar under tysta minuten
  2. Turkiska landslagstränaren säger att de egna fansen borde ha betett sig bättre!

  Enligt din egen artikel!!!

 35. Jor-El skriver:

  Slutsatsen verkar vara att turkiska fotbolls-fans inte är mycket för att hålla tyst under ”tysta minuter”, vad än anledningen är.
  Konsekvent i alla fall, det får man ge dem.

 36. 1+1=2 skriver:

  tja, om det är det som är Pöbelns poäng – att turkiska fans inte gillar att respektera tysta minuter för terroroffer – så får jag väl ge honom rätt i det!

  Men det har jag ju heller aldrig bestridit

 37. Ludvig K skriver:

  Vad gör det för skillnad vad ett gäng turkiska fotbollshuliganer tycker?

  Antar att du inte skulle hålla med om att man bör se svenska fotbollssupportrar som Svea rikes främsta representanter…

 38. 1+1=2 skriver:

  Det gör ingen skillnad för mig.

  Jag hade bilden rätt klar för mig redan innan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.