2161: Ny skräckvåg

Igår blev det en föreläsning i Stockholm. Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund hade bjudit in mig för att tala om yttrandefrihet och om mina erfarenheter. När jag fick inbjudan hyste jag ingen större tilltro att det skulle bli något av. Mina föreläsningar det här året har drabbats av skräckens regemente. Det brukar börja bra, allt verkar så gott som klart, för att sedan stöta på patrull. Lokalfrågan och säkerhetsomständigheterna har inte gått att lösa. Jag trodde inte heller att det skulle bli något den här gången. Men det blev det trots händelseutvecklingen i Paris. Den enda förändringen var att vakthållningen skärptes. Jag tyckte att det blev ett lyckat arrangemang. Händelserna i Paris gjorde att jag talade en del om terrorismens utveckling sedan jag dök in i den scenen 2007, men annars handlade det mest om konst och politik. Expressen gjorde ett inslag.

Effekten av terroristattacken i Paris är given. Skräckens utbredning når nya höjder. Jag tror inte att alla är klara över det genomslag som sådana händelser för med sig. Min enkla närvaro utvecklar de mest besynnerliga reaktioner. I och för sig är det lätt att förstå. När terrorismens skräckfront etablerar sig blir allt som är osannolikt lätt sannolikt och riskabelt. Och nu när vi inte kan annat än att säga ”När kommer nästa?”, är det tveklöst så att terrorismen tills vidare har lyckats alltför väl. Det är utomordentligt svårt att göra något åt det. Polisen kan kartlägga, registrera och spana men man kommer långt ifrån att vara heltäckande. Den rena amatörterrorismens tid är förmodligen över men det hindrar inte att egna initiativ kan tas på en betydligt högre nivå. Så menar jag att det tills vidare ser ut.

I Frankrike är det som det brukar, nationen måste visa handlingskraft och därför skickar man ut sina bombplan. Jag har svårt att tro att man kommer särskilt långt med den manövern. Redan ser man hur den gamla debatten om västvärldens skuld dras upp som orsak. Det kan säkert ligga något i det men som vanligt leder det just ingenstans.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, politik. Bokmärk permalänken.

92 svar på 2161: Ny skräckvåg

 1. Pöbeln skriver:

  Nu bor mina kurdiska vänner i sverige och turkiet. Där finns det som du vet lagar mot misshandel. Så det kan inte vara koranen som får folk att slå sina fruar.

  Men vänta, fruar slås ju faktiskt i sverige också, hmmm.

  How come?

  Jo bättre kan jag, men lite kräks jag när jag ser dig framför mig frotterande med SDU…

 2. 1+1=2 skriver:

  Sharia – ”lagen av Allah” – avser de texter i de religiösa urkunder (koranen & haditherna) som ligger till grund för islamsk rätt.

  I länder som Iran, Pakistan och Saudiarabien är Sharia officiell lag

  Vi tar den igen

  https://www.youtube.com/watch?v=HKBmHWUSJI4

 3. Lars Vilks skriver:

  Det intressanta med det här är att vi är djupt inne i identitetspolitiken. Varför detta frenetiska försvar för något som inte bör försvaras?

  Så var det dina magproblem. Allas lika värde? Den hör man ofta. Hundens väg är konstprojektets väg.

 4. 1+1=2 skriver:

  Förvisso

  Bockfoten har stuckit fram under Adams frock ett par gånger genom hans tid här på Vilks.net.

  Men nu råder det ju inget tvivel längre.

  Adam har en islamsk agenda och sysslar med ren desinformation som metod.

  Läs t.ex. det här.

  Jag har sagt om det står en sak i en religiös skrift, betyder inte det, att att land som håller den religiösa skriften som viktig, lagstadgar utefter den.

  Saudiarabien
  Sudan
  Irak
  Iran
  Afghanistan
  Pakistan
  Brunei
  Förenade Arabemiraten
  Quatar
  Jemen
  Mauretanien

  …tillämpar samtliga sharia mer eller mindre fullt ut.

  Listan länder som tillämpar partiell sharia kan vi gå igenom en annan gång.

  Poängen är att Adam – som med ett google-klick hade kunnat förvissa sig om att hans påstående ovan var helt fel – gjorde precis tvärtom och har därmed förklarat färg!

 5. Adam skriver:

  Lars Vilks

  Jag reagerade på 1+1=2 som skrev:

  ”Dags att göra upp med denna ”meme” att väst är att skylla för islams våldsamma natur. Det är bara att läsa koranen och haditherna så inser man att förklaringsmodellen inte håller.”

  Som jag och andra (bl a Sam Harris, som 1+1=2 säger sig uppskatta) försökt förklara är en helig skrift i sig inte tillräckligt för att skapa fundamentalism. Det är tolkningen av den heliga skriften som är viktig. Vilka delar som väljs ut. En modernisering av islam innebär att synkronisera de delar av islams skrifter som fungerar väl ihop med de liberalt- demokratiska värderingar som västvärlden eftersträvar.

  Vad gäller västvärldens fördärvande av mellanöstern var det andra Irakkriget en katastrof för regionen.

 6. Adam skriver:

  1+1=2

  Ser man bortom alla dumheter (bockfot, islamsk agenda) i ditt inlägg kvarstår inte mycket att läsa. Eg. bara en sak, din feltolkning av vad jag menar med viktig religiös skrift.
  Alla länder du tar upp som exempel lagstiftar utefter sin heliga skrift. Det är ju motsatsen till det jag har skrivit. Jag beskriver länder (de flesta länder i världen) som utnämner en särskild helig skrift som helig, men INTE lagstiftar efter den.

 7. Adam skriver:

  * särskild helig skrift som viktig

 8. Ludvig K skriver:

  Att muslimska ledare satt och kollaborerade med SS är ju allmänt bekant, men att Vilks frivilligt delar med sig av sina erfarenheter till samma grupp 2015???

 9. CeDe skriver:

  Adam, Pöbeln, Ludvig K, alla tre goda representanter för svensk mainstream media.

 10. Jor-El skriver:

  Ludvig.
  Har jag uppfattat dig rätt med att du jämställer SD’s före detta ungdomsförbund med Tysklands SS-styrkor under andra världskriget?
  Ska vi droppa alla proportioner och sortera in dig själv i gruppen med Stalin och Röda Khmererna?

 11. Ludvig K skriver:

  Jämställer och jämställer, det var ett fånigt instick bara.

  Sortera på du, det antog jag för övrigt att du redan hade gjort. Det väl alla här på jorden att de som inte är med SD är på Stalins sida.

 12. Lars Vilks skriver:

  Ditt inlägg visar hur åsiktskorridoren kan bli mindre än ett hårstrå när identitetsivern sätter in. Antingen nazist eller stalinist, ett tredje gives inte.

 13. Ludvig K skriver:

  Jag vet att du är en konstnär Lars, och inget annat. Att du deltar i SDU:s evenemang säger förhoppningsvis mer om samhällsklimatet än ditt eget politiska engagemang. Det är synd att du inte släpps in i de andra rummen tycker jag.

 14. Krister skriver:

  Vi är i krig nu.
  Vi är alla måltavlor med skyldighet att försvara oss.

  Det är så här vi ska agera nu:

  http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/bernard-henri-levy-kriget-ar-har/

 15. Adam skriver:

  CeDe:

  Dagens mainstream åsikt är att allt som har med islam att göra är ”orent”

 16. CeDe skriver:

  Tack, Krister!

 17. Pöbeln skriver:

  Oj, förvånande. CeDe accepterar Levys verklighetsbeskrivning. Han som inte ligger långt från min…

 18. Pöbeln skriver:

  1+1=2
  Du borde också läsa Levys op-ed. Intressant att han liksom jag nämner Massoud som en upplysningsivrare. Men det ger 1+1=2 blinda ögat till, till förmån för sina Hadither.

 19. 1+1=2 skriver:

  Ludvig har trådens bästa poäng.

  Släpp in Vilks så slipper han att färgas av de enda organisationer som vill bjuda in honom.

 20. 1+1=2 skriver:

  Adam

  Du har gjort ett mycket, mycket, intressant understrykande i ett av dina svar till mig.

  Jag har inte höjt det till skyarna riktigt än (det kommer) då det är värt en bättre plats än i slutet på en mycket lång tråd.

 21. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Är du säker på att du inte gjort felaktiga antaganden?

  Jag kan inte se var jag uttalat mig ”svepande om Afghanistan”.

  Exakt vad är det jag skrivit (om Afghanistan) som du menar är bekymmersamt?

 22. Doktorn skriver:

  Sådär
  nu är kriget mot terror i full gång igen. IS är en Mossad/CIA-skapelse. Den är en oortodox arabisk terrorrörelse som icke utsätter arabernas traditionella fiende Israel för ett endaste attentat, tvärtemot, blir medlemmarna reparerade på israeliska sjukhus för att återgå i eldlinjen. Inte ens passtricket kunde man avstå i Paris – precis som vid 911. Avsikten är att förvandla EU till en polisstat och sedan tvinga medlemsstaterna till undergång via t.ex massinvandring. Eftersom ’man’ uppenbart med medias bistånd ljög om 911 – varför skulle någon tro att ’de’ månar bättre om oss nu??

 23. Bertil Hoffman skriver:

  Muhammedaner är allvarliga män som tar sig själva på stort allvar.
  För ett par decennier sedan gick vår yngste son i en kristen friskola. Jag fick läsa de onödigt stränga ordningsreglerna. I stundens inspiration skrev jag en parodi på dem. En punkt löd: ”Hälsa alltid på äldre. I tveksamma fall: Begär legitimation.”
  Vår son tog mitt alster till skolan och satte upp det på anslagstavlan. Personalmöte hopkallades för att utreda vem brottslingen var. ”Det är nog hans pappa som skrivit det” sa en. ”Då är det nog ett skämt”. Allmän munterhet.
  Undrar hur en muhammedskola hade reagerat.
  Bertil

 24. 1+1=2 skriver:

  Bertil Hoffman

  Martin Kellerman – strip 479

 25. Molly skriver:

  Några vänner från USA hälsar på mig. Vi kom att tala om Sverige och vad man i USA säger om vårt land.
  De säger att Sverige är ”Europas första Kalifatland!”
  Smickrande?

 26. Adam skriver:

  Molly

  En taxichaufför i Tel Aviv hoppade till när jag sa jag bodde i Malmö. You’re losing the city! sa han. I San Francisco blev en kille sur på mig när jag sa jag var svensk. Take care of your problems, sa han. Det är inte ABBA och Ingmar Bergman man hör längre…

 27. 1+1=2 skriver:

  Citat Pöbeln:
  Så slipper ni leta vad dessa 25 miljoner turkar har för syn på saker… [sedan länk Alevism]”.

  Verkligheten:
  https://uk.sports.yahoo.com/news/turkey-fans-boo-minutes-silence-paris-victims-211401207–sow.html

 28. Pöbeln skriver:

  Ja, du knepar o knåpar verkligen ihop din verklighetsuppfattning utifrån, ja, vadå egentligen?

  Finns det islamistiska extremister i turkiet? Ja.

  Finns det liberaliserade muslimer i turkiet? Ja.

  Men du kanske är som CeDe och vill se en förintelse av alla muslimer?

 29. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Du lyckades häromdagen ”försvinna” antalet muslimer i Sverige när det i själva verket var 4,9% 2011 med projektionen 9,9% till om 15 år.

  Sedan länkade du till en wikipediasida om Alevism med förklaringen ”Så slipper ni leta vad dessa 25 miljoner turkar har för syn på saker…”.

  Verkligheten såg ut så här:
  https://uk.sports.yahoo.com/news/turkey-fans-boo-minutes-silence-paris-victims-211401207–sow.html

  Tror du inte folk ser vad du håller på med!?

  Det är ju din verklighetsuppfattning som inte stämmer med observerbara data!!!!

 30. 1+1=2 skriver:

  Vi tar den igen bara på kul

  Turkiska fotbollsfans buar ut tysta minuten för Parisoffren(!):

  https://uk.sports.yahoo.com/news/turkey-fans-boo-minutes-silence-paris-victims-211401207–sow.html

 31. CeDe skriver:

  Pöbeln,
  Jag har ett tålamod som en ängel skulle avundas.

 32. Jor-El skriver:

  Pöbeln: ”Men du kanske är som CeDe och vill se en förintelse av alla muslimer?”

  Jag måste ställa samma fråga som till Ludvig nyligen, ska vi droppa alla proportioner och nyanser i kommunikationen med dom som är av en annan åsikt än vi själva?
  Är inte slustationen för det beteendet en form av intellektuell fotbollshuliganism?

 33. Adam skriver:

  1+1=2

  Du skrev:

  Bockfoten har stuckit fram under Adams frock ett par gånger genom hans tid här på Vilks.net.Men nu råder det ju inget tvivel längre. Adam har en islamsk agenda och sysslar med ren desinformation som metod.

  Nja, jag är som alla vet en liberal. En sådan är varken djävulen eller har islamsk agenda. Däremot tycker jag du ska läsa vad Doktorn skrev:

  nu är kriget mot terror i full gång igen. IS är en Mossad/CIA-skapelse. Den är en oortodox arabisk terrorrörelse som icke utsätter arabernas traditionella fiende Israel för ett endaste attentat, tvärtemot, blir medlemmarna reparerade på israeliska sjukhus för att återgå i eldlinjen. Inte ens passtricket kunde man avstå i Paris – precis som vid 911. Avsikten är att förvandla EU till en polisstat och sedan tvinga medlemsstaterna till undergång via t.ex massinvandring. Eftersom ‘man’ uppenbart med medias bistånd ljög om 911 – varför skulle någon tro att ‘de’ månar bättre om oss nu??

  Då tror jag du inser att din retorik riktad mot mig är helt felvänd. Du får själv ta tag i varför du har missriktade affektutbrott. Vad gäller bockfot och islamsk agenda tror jag du förstår att det vore bättre om du skrev såhär:

  Bockfoten har stuckit fram under Doktorn frock ett par gånger genom hans tid här på Vilks.net. Men nu råder det ju inget tvivel längre. Doktorn har en islamsk agenda och sysslar med ren desinformation som metod.

  Du är tillräckligt intelligent för att förstå att jag har rätt i det jag skriver.

 34. 1+1=2 skriver:

  Pöbeln

  Du har försökt den strategin förut:

  ”kanske [ni] vill att alla [homosexuella/utlandsfödda/muslimer] skall [förintas/slängas ut ur landet]”

  Förutom den insinuanta förolämpning frågan utgör så bortser den som vanligt från empiri.

  Enligt en ny studie från Berlin Social Science Center visar att:

  1. 60% av Västeuropas muslimer önskar en återgång till islam

  2. 75% av Västeuropas muslimer menar att koranen endast kan tolkas på ett sätt
  (Hoppsan!!! Wolodarski & DN, Pöbeln, Adam!)

  3. 65% av Västeuropas muslimer anser det viktigare att följa Sharia än det lokala landets lagar
  (Hoppsan igen! Wolodarski, Pöbeln, Adam!)

  4. 60% av Västeuropas muslimer avfärdar möjligheten att vara vän med homosexuella.

  Pöbeln, kanske du skall sluta insinuera totalitära åsikter gentemot mig såsom du gör 08:48 i tråden.

  Rapporten i sin helhet:
  https://www.wzb.eu/sites/default/files/u6/koopmans_englisch_ed.pdf

 35. 1+1=2 skriver:

  Institutet ifråga – Berlin Social Science Center – är ett tvärparlamentariskt projekt och forskningsinstitut grundat 1969 och finansierat av tyska staten.

 36. Adam skriver:

  1+1=2

  Bra länk, nyttig läsning. Vad gäller åtgärder (problemgruppen bor redan i Sverige) skulle jag föreslå Magnus Ranstorp som nationell samordnare mot extremism (inte Mona Sahlin). Tycker fortfarande Folkpartiet hade en möjlighet efter valet 2002 att driva en liberal linje mot rådande svensk nyliberal linje (jag menar att pk, genus, och multikulturalism är nyliberala idéer som intellektuellt invaderat både S, MP, M, FP och C); men linjen blev kallad rasistisk, trots den värnade egentligen integration, genom att språktest och medborgarutbildning integrerar invandrare i Sverige.

  Vad gäller nuvarande invandring har den varit skadlig. Se t ex på Malmö:

  Mötesplatser för äldre och personer med psykisk ohälsa ska stängas ner.

  Hembesök hos 75-79 åringar har slopats.

  Fältgruppen har skrotats, stadsområdet står nu utan offensivt trygghetsarbete till unga efter kontorstid.

  Det ska bli svårare för äldre att få plats på äldreboenden.

  Anställda som blir sjuka ska inte alltid ersättas med vikarier.

  Hemtjänsten kommer inte utföra alla beviljade serviceinsatser.

  Personer med funktionsnedsättning och äldre får inte samma hjälp som tidigare att komma ut och delta i aktiviteter.

  (http://www.sydsvenskan.se/malmo/malmos-stadsomraden-bloder-pengar-/)

  Varför har vi alla svenska partier på en sida, och SD på den andra? Jag tror det sammanhållande kitt som för alla de svenska partierna samman mot SD är nyliberalismen. Är det något ”västvärlden”bör göra upp med i våra egna tankeled, när vi kritiserar fundamentalismen, är det den helt galna filosofiska idén, att människor är konsumenter på en marknad, som, då den får vara oreglerad, skapar harmoni med med ”osynliga handen”.

  Jag följer inte Wolodarski, men antar att han och jag tycker olika.

  Däremot tror jag många härinne på bloggen tycker lika, i den mån de flesta härinne är besvikna liberaler.

 37. Adam skriver:

  1+1=2

  Ska jag spekulera i riktning åt en visionär linje hade det inte varit en dum idé om vi skriver ner liberala grundvärden som punkter alla kan hålla med om, samlar de under en rubrik, kanske ”autentisk liberalism”, och sedan
  gör ett upprop på FB eller liknande, där man ber alla som håller med att underteckna. Formulerar man punkterna väl bör de vara ganska svåra att ifrågasätta, då folk instinktivt skulle hålla med, även om det såklart alltid finns vissa som kommer kalla en sån lista för islamofobisk och rasistisk.

 38. 1+1=2 skriver:

  Mänskliga rättigheter
  Rule of Law
  Demokrati

  Sekulära statsbildningar

 39. Adam skriver:

  Amnesty international?

 40. 1+1=2 skriver:

  Montesquieus maktdelningsprincip

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.