2152: Konsten vänster och det osägbara

För några dagar sedan skrev Johan Lundberg (Expressen) om den svenska teaterns vänsterorientering. Ett polemiskt inlägg och som man kunde förvänta sig var det många som högg på betet. Djupaste indignationen kom från en förbittrad Athena Farrokhzad (Aftonbladet).

Ja, konsten och kapitalet är ingen särskilt märklig historia. När konsten blev modern och därmed givet radikal kunde de framträdande konstnärerna knappast annat än att förena sig med vänsteridéerna (fast det finns en del undantag). Redan hade uppdraget att ge sig på borgarbrackorna (och andra auktoriteter) och vänstern stod för det moderna samhälle som konsten skulle skapa – tillsammans med de förtryckta klasserna. Men resan är inte enkel eftersom konstnärerna är måna om konstens integritet. Att låna sig till propaganda har aldrig mött någon stor entusiasm. Emellertid har läget förändrats en del. Konsten utmanar inte längre några borgarbrackor, arbetarklassen har gåt tupp i rök och något modernt samhälle är inte i sikte. Men det hör till bilden att hålla sig till vänster även om det nu inte är så enkelt att avgöra vad det går ut på. Man kan väl säga att klassintresset flyttats till alla världens förtryckta folk och att borgarbrackorna är den västerländska civilisationen (med det möjliga undantaget av den rätta konsten och dess emanciperade representanter). Men eftersom denna uppfattning inte skiljer sig alltför mycket från etablissemanget hamnar den kämpande konsten inte på rätt sida.

Räddningen är rasistsyndromet med dess hätska polarisering. Visserligen är bildkonsten sällan med i den valsen men teatern kan då och då få till en skandalpjäs. Men det är mest ett symbolvärde som dock kan engagera en del debattörer på kultursidorna.

I dessa tider kan Numminens Wittgensteinklassiker aktualiseras på flera plan. Konstens eviga längtan att nå det outsägliga; när man inte kan nå dit kan man understryka sin ambition att verkligen vilja. Och naturligtvis är det en sång som bör genljuda i ”åsiktskorridoren”.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

16 svar på 2152: Konsten vänster och det osägbara

 1. 1+1=2 skriver:

  lol!

 2. Doktorn skriver:

  Detta var en veritabel pärla Du vaskat fram!

 3. Pöbeln skriver:

  Athena ger ju fantastiskt svar på tal på en i övrigt värdelös artikel av Lundberg. Varför bygger du över huvud taget en blogg-post på en sån usel artikel. Genomideologisk och totalt substanslös.

  F.ö vilka är de stora högerkonstnärerna av idag…? Wille Crafoord och Lars Vilks? Vilka andra?

 4. 1+1=2 skriver:

  Vad Athena Farrokhzad skriver är att högerns kulturarv har sin källor i inkvisitionen, fascism och rasism; och vem behöver sådan kultur?

  Detta är ett lysande exempel på cirkelresonemang.

 5. 1+1=2 skriver:

  Psst… Pöbeln… (teaterviskning): U2

 6. 1+1=2 skriver:

  3… 2… 1…

  KORTSLUTNING!!!!

 7. Lars Vilks skriver:

  Och hur känner du igen en högerkonstnär? Jag har t ex aldrig uttryckt någon ideologisk sympati i någon riktning. Eller menar du att den som försvarar yttrandefrihet därmed är höger? Eller konstens rätt att ifrågasätta auktoriteter?

 8. CeDe skriver:

  Heder åt dig Lars Vilks och tur att du inte satt i bilen när polisen sköt skarpt.

 9. Pöbeln skriver:

  Nej Lars, jag vet att du undviker ideologiskt ställningstagande. Men med tanke på att du länkar till en artikel som så lättvindigt definierar ”vänster” utan nån som helst saklig grund, tyckte jag att det var berättigat att klassificera dig höger med att du försvarar klassiska konservativa ideal (inom ekonomi).

  Men poängen är, och du kanske håller med, att athenas svar är briljant jämfört med johans lågvattenmärke. Saknar karln all intellektuell förmåga.

 10. Lars Vilks skriver:

  Athenas svar var kanske inte briljant och Lundbergs artikel ingen höjdare, men det gav mig en anledning att gå in på det återkommande diskussionen om konsten och vänstern.

 11. OM skriver:

  Det är verkligen plågsamt dumt allting. Varför kan inte Jesus komma tillbaka snart och säga åt dem att skärpa sig!

 12. Krister skriver:

  Johan Hakelius ger sig in i debatten med humor och skärpa som vanligt:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article21706268.ab

  Och belyser att de ute på vänsterkanten är så som de beskyller andra för att vara, dvs intoleranta, trångsynta, hatiska och odemokratiska.

  Vänstern gillar inte olika.

 13. CeDe skriver:

  Blir alltid lika glad åt ditt uppvaknande, Krister -kram!

 14. Pöbeln skriver:

  Allt ställs till rätta i Ola Larsmos lysande motattack mot Johan Lundberg…

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/morkret-maste-redovisas-pa-bada-sidorna-av-politiken/

  …och det blir ännu mer komiskt när Lundberg försöker försvara sig på ett alldeles utomordentligt patetiskt vis…

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/johan-lundberg-ola-larsmo-drar-in-mig-i-ett-olustigt-sammanhang/

 15. CeDe skriver:

  Har 1+1=2 gått i ide?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.