2153: Den sjätte november

Konstens direkta engagemang i politiken är på intet sätt övergiven. Tvärtom, det dyker ständigt upp nya idéer och utställningar. T ex i New York där det har bildats ett Urban Justice Center. I Artnet visar man upp två politiska konstprojekt: En målning av en fjäril som symboliserar migration och ett verk som framhäver att socio-politiskt arbete inte får vara tråkigt. Även relationell verksamhet ingår.

Men idag är det Gustav Adolfsdagen. Denna högtidsdag har väl inte fått den allra största uppmärksamheten men i P4 har 35 personer svarat på en enkät om den bakelse som traditionsenligt ingår i dagens firande. 11 % uppger att de skall äta bakelsen. Förr tog man det på betydligt större allvar och jag erinrar mig från folkskolan att när den dagen inföll skulle klassen erinra sig den historiska händelsen med en liten minnesstund. På sitt sätt är det ändå en dag att notera. Vid den tiden tog den svenska stormakten sin början. Knappt ett hundratal år senare var det hela över och ännu värre skulle det bli när man också förlorade Finland. Tegnér fick göra en dygd av nödvändigheten och i dikten Svea deklarera att ”inom Sveriges gränser erövra Finland åter”. Dock, den svenska stormaktstiden är inte över. Sverige har som bekant blivit en humanitär stormakt, kanske den mäktigaste i hela världen där man (med en lätt travesti) ”inom Sveriges gränser erövra världen åter”. Nu är det visserligen så att statsministern har börjat vackla men det förefaller ändå som om kursen står fast. Och om inte regeringen kan hålla fast de stora visionerna så har vi centerpartiet som kan tänka sig att ta emot 30 miljoner invandrare vilket är hälften av världens flyktingar. Och det får sägas vara en vacker början. Lena Mellin (Aftonbladet) passar på att visa den svenska överlägsenheten mot ett sådant struntland som Kanada som bara klarar 25 000, ”vi är faktiskt ännu bättre”. Mellin påtalar också att Sverige behöver ett befolkningstillskott. Hon anger inte hur stort men 30 miljoner borde räcka. Dessutom verkar det vara en helt onödig diskussion angående eventuella kostnader. Ewa Stenberg (DN) har färska uppgifter: ”Enligt EU-kommissionens ekonomiska prognos som kom igår kommer de asylsökande att öka tillväxten något på sikt.”

EU:s rapporter om flyktingar som vinstmaskiner har inte alltid visat sig vara helt korrekta men vem vet om de inte har rätt den här gången? Dessutom bör vi, som många journalister skriver, vara lite mer optimistiska. Och eftersom Sverige är världsledande i flyktingmottagande kanske tillväxten ökar betydligt mer i Sverige än i andra länder. För övrigt bör man i dessa frågor inte tänka i pengar.

Men rentav är den svenska modellen en lösning på all världens elände, låt de lidande och utsatta komma till Sverige eftersom (vilket en del ledarskribenter har framhållit): ”Vi har resurserna.” Att sedan Löven har börjat darra på manschetten är förmodligen hans brist på statsmannaskap eller att han oroar sig för att, likt en Gustaf II Adolf, förirra sig i höstens dimbankar.

03 gust ad bak

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2153: Den sjätte november

 1. Doktorn skriver:

  Tyvärr har Lars helt rätt i dagens epistel om de dimbankar svenska folket och dess socialdemokrater, tillika liberaler, neocomnymoderater och även dess tossigare politiska grupperingar genom hjärnvasknig från livslångt tidningsläsande åstadkommit. Sverige begår just nu ett historiskt kollektivt självmord och det är hög tid att satsa sina surt förvärvade pensionspengar någon annan stans.

 2. Jor-El skriver:

  När dimman lättat över 10-talets humanitära stormaktsambitioner spår jag att Sverige kommer att utgöra samma dåliga exempel på trixande med siffror och ompaketerande av minusposter som en gång ledde till ekonomiska kraschen 2008. Sverige och Lehman Brothers, brothers in arms.

 3. Adam skriver:

  Doktorn

  Du skrev tidigare att hela den västerlänska civilisationen begick självmord 1914. Och nu att Sverige har begått ett historiskt kollektivt självmord. Nog är det väl egentligen din litterära stil som är ett kunskapssjälvmord? Eller?

 4. Doktorn skriver:

  Adam – Dina funderingar liknar något som guppar på vattenytan

 5. Adam skriver:

  Doktorn

  Du använder ständigt stora ord utan innehåll. Det enda vi med säkerhet vet om dig är att du hatar judar och för fram åsikter om judar som liknar den propaganda Saudiarabien lär ut till sina barn och ungdomar om en världsomfattande judemakt. Jag ser allt du säger som problemet med yttrandefrihet, eftersom yttrandefrihet tillåter lögner och vilda fantasier. Därför bör man kritisera allt du säger och uppmana dig till att läsa på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.