2111: Fångens berättelse

För någon vecka sedan skrev jag om den unga kvinnan från Iran vars far sitter fängslad för regimkritiska blogginlägg. Jag har fått lite mer material om den här saken från dottern. Att hon inte fick något gehör i Stockholm finns det ingen anledning att betvivla. Här är ett brev från fadern där han beskriver sin situation:

“Hope to change
As one of the victims of the totalitarian Islamic regime ruling Iran, I was sentenced to 4 years in prison as a result of voicing my criticism and concerns at the injustice and the violation of human rights and freedom violations in my country. All these years, I have been kept in appalling inhumane conditions in the Islamic regime’s prisons. Right now, I’m writing this in a 21-square meter cell in which I’m being kept with 40 other inmates most of whom are murderers, rapists, child molesters, smugglers robbers and psychotic patients. With all the violence going on in the cell I’ve been feeling like on the death row myself. All this is happening despite my suffering from cardiac disease, diabetes and kidney stone for which I have been hospitalized, though under very poor hospital conditions, several times.
When the intelligence agents of the Islamic regime first broke into my apartment they beat me to death and took me for interrogations. I was put in a solitary confinement completely cut off from the outside world without even enjoying basic prisoner rights. I was constantly threatened to death. I was once taken into a room where I was put in a chair and led to believe I was going to be hanged with a blindfolded on; All these sufferings only because I tried to share articles 17 and 18 of the Universal Declaration of Human Rights with my fellow citizens; all these because I tried to make my fellow citizens aware of the rights reserved for them by the Universal Declaration of Human Rights. My fate as a blogger and a prisoner of conscience is only one example of the thousands of the victims of human rights violation in Iran.
The people of Iran are now ensnared in the hands of a religious, medieval and extremely backward regime that has no respect for the values the civilized world has been seeking out for the past 4 centuries. This regime has already assembled a huge army and founded a terrorist army unit armed to the teeth called The Revolutionary Guard Corps in order to violently repress Iranian Civil Rights and fight against freedom and democracy in Iran and world-wide.
The totalitarian regime of the Islamic republic harshly represses the public so not even one single individual or the media can freely expresses their opinion on the conditions of the country and its people.
The Islamic regime ruling Iran has already established the Islamic Penal Code, a body of disgraceful unjust laws including execution, stoning, limb amputation, eye gouging, burning and whipping every single one of which is clearly a sign of barbarity and a blatant violation of human rights.
The Islamic Regime is following a systematic plan for repressing basic human rights such as curtailment of freedom of speech, internet filtering and censorship, satellite censorship, lack of right of assembly, prohibiting family parties, compulsory veiling for women, sex segregation, curtailment of sexual freedom to name a few in order to exert social and psychological control on the public. They have been spending huge amounts on religious propaganda to help promote superstition and ignorance in the society. Add to this the inhumane public execution of the convicts and the resulting intimidation of the public and the growing sense of public indifference among people.
Thus, one must bear in mind the fact that the Islamic regime’s fight against the civilized world and their achievements in freedom and democracy is an innate property of and an axiom in the Islamic ideology. Prior failed experiences of civil and political dialogues with the Islamic regime are proof enough of that and also of the fact that efforts by international organizations to urge the Islamic regime to respect the very basic human rights of the Iranian people have proved largely ineffective and that it is high time we sought alternative approaches.
In sum, any improvement in the closed and repressed society of Iran today entails a structural as well as political transformation of the present system. Hence, it is necessary to avoid disorganized misguided efforts by international human rights organizations and communities, and to organize all those communities into a coherent integrated whole as ‘Iran’s friends’ whose cause involves human rights and global security in order to help Iranian people achieve their fundamental civil rights as well as the right of determination.
Thank you
Mohamad Reza Pour Shajari
March 10, 2014”

Och några länkar:
Refworld
Dailybeast
Hrw

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2111: Fångens berättelse

 1. CeDe skriver:

  Vi får ju inte glömma hur vackert islam kan vara …..eller hur Pöbeln.

 2. Från Graven skriver:

  Länkarna leder till de organisationer som bekräftar Mohamad Reza Pour Shajaris fall.

  En av organisationerna är UNHCR-affiliated.

 3. CeDe skriver:

  Lite OT, men i alla fall.

  Nöden kanske inte är så stor ändå.
  Flyktingar vid gränsen till Makedonien tar inte emot hjälpen då det finns röda kors på lådorna.

  https://www.youtube.com/watch?v=cUaUnjK-rXY

 4. Adam skriver:

  Är det någon här inne som vet någonting om Iran och dess olja? Landet har världens fjärde största oljereserv, och det vore intressant att veta om den oljan når Sverige. Vore i så fall intressant att veta vilka företag som distribuerar, så man kunde bojkotta.

  I längden är det ett trubbigt instrument för förändring. Saker måste ske på en högre nivå, och där står det väldigt stilla. Men för att kunna se sig själv i spegeln och rättfärdiga vad man gör som människa vore det bra att veta om man på något vis via sin egen konsumtion stödjer Irans vidriga regim. Har redan slutat att handla de av H&M tillverkade barnarbetarkläderna.

 5. minnesdagen skriver:

  ”Att hon inte fick något gehör i Stockholm finns det ingen anledning att betvivla.”
  – Det handlar nog mer om tajming än om ointresse.

 6. CeDe skriver:

  Adam, även jag har varit inne på att man borde bojkotta arabvärldens och Irans olja men det är ju ett omöjligt projekt. Bättre då att jobba för minskat oljeberoende genom användandet av alternativa bränslen. Det forskas ju hett i ämnet och förhoppningsvis har vi snart det optimala som helt konkurrerar ut oljan. Bra både för miljön och terrorbalansen.

 7. Jor-El skriver:

  Har tyvärr ingen info om vilka företag som distribruerar iransk olja. Håller vidare med om att bojkotter är ett trubbigt vapen.
  Frågan är i ett större perspektiv vilka länder man egentligen vill stödja (eller bojkotta) med handel om man verkligen kunde veta var alla beståndsdelar är tillverkade i alla produkter man konsumerar i dagens komplexa och globaliserade värld. Saudiaribisk olja är inte attraktivare i mina ögon än iransk tex.
  Risken är stor att vi alla redan i vårt nerknattrande av åsikter här på denna bloggen om ditten och datten använder oss av teknik som är producerad under från oss priviligierade västerlänningars perspektiv helt vidriga omständigheter.
  Kanske dessutom med någon yttrandefrihetspiskande regim som medprofitörer någonstans på vägen i produktionskedjan innan den hamnar i våra hem…

 8. Adam skriver:

  CeDe: instämmer.

  Jor-El: helt rätt. Att i skrift klaga på Saudis och Irans antihumanistiska regimer, och sedan köpa deras olja, är dubbelmoral. Både Norge och Brasilien är oljeproducenter, och betydligt mer humana (särskilt Norge).

  Värst av allt vore om den olja IS utvinner för att att bekosta sin teokratiska fascism köps av oss. Då finansierar vi i princip deras orättfärdiga krig.

 9. Inge skriver:

  Finnes det en objektiv grunn til at vi skal bry oss om han?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.