2092: Brahms, det kapitalistiska hotet eller ”Aimez-vous Brahms?”

Aftonbladets kulturredaktion jagar, av lättförståeliga skäl, politiska poänger på kulturarvets bekostnad. Det kan finnas motiv för detta men emellanåt får det nog kallas för lättsinnigt manipulerande med fakta eller att dra till med retoriska svängar. Martin Aagård har gjort sig ett namn i den här genren. Idag är han igång med ett utfall på den klassiska symfonimusiken.
Det kapitalistiska hotet – i Sverige – mot den klassiska symfonin är Johannes Brahms. Enligt vad Aagård påstår:
”Enligt en pinfärsk undersökning upptas den största delen av svenska symfoniorkestrars tid åt att spela verk av just Johannes Brahms (1833-1897). Känd för att vara lutheran, storslagen och ständigt pank. Ludvig van Beethoven och Wolfgang Amadeus Mozart spelas visserligen lite oftare, men eftersom Brahms skrev så himla långa symfonier ägnar svenska orkestermusiker mest tid åt att traggla sig igenom just hans noter.”

Brahms skrev emellertid inga ”himla långa symfonier”. Genomsnittligt är hans symfonier något längre än Beethovens men ingen av de fyra han åstadkom når längdmässigt upp till t ex Beethovens 9:a. Symfonins utveckling leder efter hand till längre symfonier. Brahms samtida Anton Bruckner, kunde skriva verkligt långa symfonier och i den avdelningen blev Mahler en genuin uppföljare. Ett skäl att Brahms symfonier är populära är förmodligen att de har en lämplig längd. Bortsett från just nu i Sverige är dock Brahms inte något absolut toppnamn:
The most-performed classical works of 2014
1. Handel’s Messiah
2. Beethoven’s Symphony No.7
3. Beethoven’s Piano Concerto No.5 (‘Emperor’)
4. Tchaikovsky’s Symphony No.6 (‘Pathétique’)
5. Beethoven’s Symphony No.3 (‘Eroica’)
6. Dvo?ák’s Symphony No.9 (‘From the New World’)
7. Richard Strauss’s Don Juan
8. Schubert’s Symphony No.8 (‘Unfinished’)
9. Beethoven’s Symphony No.5
10. Beethoven’s Piano Concerto No.3

Vad vore en Aagårds litania utan ett utfall mot något vitt herrefolk och ett lämpligt genusperspektiv?:
”symfoniorkestrarna gillar inte ¬bara män, de gillar framför allt tysktalande män. 41 procent av låtarna hade komponerats av tyskar eller österrikare. Näst mest populära (12,9 procent) var de ryska männen. Endast 10,2 procent av musiken var skriven av svenska tonsättare.”

Så kan man skriva om man vill spela dum. Stommen i den klassiska musiken är tysktalande och det är klart att Sverige såsom varande ett obetydligt område för den klassiska musiken inte har mycket att sätta emot. Sedan kan man undra varför Aagård plötsligt gör sig till försvarare av svensk nationell musik. Sista meningen borde lyda: ”Tråkigt nog är hela 10,2 % av musiken skriven av svenska tonsättare. Det beror säkert på extremhögerns nationella stormvindar som sveper in över landet från Europa.” En ännu mer extrem nationell hållning intar Aagård när han vill ha Göteborgsprofiler i Göteborgsmusiken.

Kvinnliga kompositörer är lite mera förekommande än man kan tro. Men det är tämligen självklart att möjligheterna för kvinnor att göra karriär som komponist under 1800-talet var starkt begränsade. Även om det finns exempel på goda kvinnliga kompositörer är det svårt att finna någon som är tillräckligt bra. Ta t ex Louise Farrencs 3:e symfoni, 1847. Lite Mendelssohn, men räcker det?

Så klagar Aagård på att publiken inte får lyssna på samtida musik. Han får veta om detta:
”Det låter som vanlig klassisk musik. Publiken vet inte ens om de vill ha den nya musiken, för de har aldrig fått höra den.”

Det blir inte riktigt bra. Tänk bara om man erbjöd den seriösa publiken målningar i Monets och Renoirs stil. Lika intagande och med ljuvliga färger. Denna lilla men avgörande skillnad. Originalet har varit kontroversiellt innan det blev klassiskt konventionellt. Att gå direkt till klassiskt konventionellt är en annan historia.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

96 svar på 2092: Brahms, det kapitalistiska hotet eller ”Aimez-vous Brahms?”

  1. CeDe skriver:

    Ingen början inget slut ingen mening inget mål ett innehållslöst pladder.

  2. CeDe skriver:

    ……med noter.
    Glömde jag.

  3. Från Graven skriver:

    Jag har ju frågat bloggens vänstergossar (Pöbeln, Ludvig, m.fl.) vad de anser om Indiska statens subventionering av inhemsk kultur i kombination med skattepålagor på intäkterna från västerländsk kultur (här anges just den tyska klassiska musiken som exempel) för att främja den förra och stävja den senare.

    Men ingen av dem har behagat svara.

  4. Beppe Grillos Vänner skriver:

    Aagård är en etablissemangsslickare (som tror att han är vänster) som tappat greppet om verkligheten. Han och hans många likar anar nog att tiden är förbi att slänga ur sig ord som fascist, rasist, brun osv mot personer som tycker annorlunda mot vad det politiskt/mediala etablissemanget gör. Verkligheten har helt enkelt blivit allt för trotsig för att det skall ge karriärpoäng.

    Vad göra? Jo. Sadla om och ge sig in i ett annat område han inte behärskar, den förflutna tiden och ur den hacka på personer och mentaliteter som inte längre existerar.

    Möjligen när han en förhoppning om att framstå som PK men light och därmed rädda sin position som betald skrivkulie.

  5. Adam skriver:

    Läser ”Maj: en kärlek” av Jan Myrdal. Påfallande att Myrdal tillhör en vänster som engagerade sig i konkreta ändamål, organiserade sig för att nå resultat. Visst diskuterades Berthold Brecht, men det fanns en tydlig agenda för att förbättra arbetarklassens villkor. Mot bakgrund av Myrdals bok är Aagårds text ett stycke salongsbourgeoisie.

  6. Från Graven skriver:

    ”Det växer inget ris på Phnom Penh’s gator”

    Det var ju Jan Myrdals avfärdanden av vittnesmålen om Röda Khmerernas dödsläger som ”amerikansk propaganda” som gjorde att Sverige var tysta inför det folkmordet.

    Faktum är att när Jan Myrdal för bara några år sedan konfronterades av en journalist med vad man faktiskt visste vid denna tidpunkt så värjde Myrdal sig på två sätt: 1) han hävdade att det ännu inte gjorts en ”oberoende” utredning av vad som hände i Kampuchea/Kambodja (känns argumentet igen?), samt 2) Myrdal slängde på luren.

    Adam flejmar m.a.o. den ena folkmordsförnekaren med versaler dagarna i ända här på Vilks.net men köper böcker till kvällslektyr av den andre.

    Och skillnaden?

    Jo, höger/vänster.

  7. Molly skriver:

    Min kunskap av nutida tonsättare och dirigenter har gett mig en annan uppfattning. Dirigenter vill ha korta stycken för full orkester. Varför? Jo om man spelat en lång symfoni och publiken kräver att orkestern spelar ett stycke till, då kan dirigenten ha ett 3-4 minuters stycke i beredskap. Därför händer att tonsättare mäter tiden ett stycke tar att framföra.De får plats på CD tillsammans med andra stycken. De spelas oftare bara för att de inte kräver lång instuderingstid. Partituren kan tryckas upp i A4format på 14 sidor. Små orkestrar får tillgång till nytt material. Tonsättare ska ju också överleva genom att musiken görs tillgänglig.

  8. frihetenärhär skriver:

    Res er för Louise Andersson Bodin!

    https://www.youtube.com/watch?v=ymhmZrXWcGg

  9. Adam skriver:

    Från Graven: Jag ser Röda Khmererna som en hemsk organisation. Jan Myrdals vän och kollega, Gunnar Bergström, som reste tillsammans med Myrdal, till Kambodja 1978, har erkänt att han hade fel. Att de historiska fakta som kommit fram visar, att allt det han såg under sin resa, orimligen kan tas som nåt generellt. M.A.O.: han såg det han såg, men det var mycket som han inte såg. Bergström vill nu också att Jan Myrdal ska göra detsamma:

    http://www.expressen.se/debatt/erkann-att-vi-hade-fel-jan/

    Bergströms artikel är en replik på en artikel Myrdal skrivit i Aftonbladet om Kambodjas blodiga 1970- tal:

    http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10789614.ab

    Myrdals artikel skiljer sig avsevärt från Bergströms artikel på en viktig punkt. Myrdal tar upp de amerikanska bombningarna av Kambodja. Och här blir plötsligt saken komplicerad. Ta t ex Operation Menu 1969 – 1970. Då blev Kambodja utsatt för häftiga bombanfall. Siffror på antalet omkomna varierar. På wikipedia anges att 40,000– 150,000 ska ha omkommit.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Menu)

    Bombningarna fortsatte sedan fram till 1974. Det vet vi, eftersom amerikanska dokument om deras flygvapens aktiviteter i Kambodja 1964 – 73 avklassificerades av Bill Clinton år 2000. Hur många som omkom vet vi inte. När du skriver att Myrdal ville ha en oberoende utredning är det vad han avser – hur många omkom under dessa bombningar?

    Kambodja bör alltså ses dubbelt. De amerikanska bombningarna 1964 – 1974, och Pol Pot- regimens brutala härjningar därefter.

  10. Från Graven skriver:

    Adam

    Frågor som ”hur många av förintelsens offer dog egentligen av de allierades bombningar?” är ju förintelseförnekarnas paradgren.

    Förvånar mig inte ett dugg att du använder dig av samma retorik.

    Folkmord av vänstern är ju en contradiction in terms – eller hur?

  11. mohammad skriver:

    Han såg det han ville se…

    https://www.youtube.com/watch?v=ewIVvZt-Wg8

  12. Adam skriver:

    Från Graven: Jag tror att retoriken är alla de idéer vi tror på, utan att vi helt begriper dem. Retoriken bör undvikas. Bättre att fundera vidare på saker man tror på, men inte riktigt begriper ännu, än att försvara dem. Annars vet man ju inte vad de är för något som man tror på och försvarar.

    Ur det resonemanget följer att jag utgår från att du vet lite eller inget om Jan Myrdal. Du tror däremot en massa om honom. Min egen relation till Myrdal är komplicerad. Tycker både han skrivit sånt som inte bör tas på allvar, och tänkvärda saker.

    Sen detta med vänstern och folkmord. Tycker inte du det är att förminska det judarna fick utstå under förintelsen, om man kallar alla händelser som innefattar straffarbete och avrättningar för folkmord? Dissidenter är ingen folkgrupp.

  13. Från Graven skriver:

    Adam

    Då tycker jag du skall rikta dina anklagelser [om förminskandet av förintelsen offer] direkt mot den Kamodjanska regeringen.

    Det var nämligen den Kambodjanska regeringen som begärde assistans från FN att förbereda och inleda en rättegång för brott mot de mänskliga rättigheterna.

    Jag föreslår att du begrundar rättegångens officiella portal – processerna pågår fortfarande – där det bl.a. fastslås att det rör sig om ca 1.7 miljoner offer ca 1.4 miljoner offer bär spår av regelrätta avrättningar.

    http://www.eccc.gov.kh/en

    Det verkar som om det är du som har för avsikt att förminska.

  14. Adam skriver:

    Från Graven: tack för länken! För min del handlar det om något så enkelt som att hålla två saker i huvudet samtidigt. Både Bergströms och Myrdals åsikt. Bergström har rätt i att Pol Pot- regimen bedrev slavarbete, massiva avrättningar och de andra saker historien lärt oss. Till detta ska tilläggas att USA utförde omfattande bombardemang av Kambodja. Antalet döda är svårt att fastställa. Myrdal menar (i artikeln ovan) att somliga av de kranier som har samlats samman för att framställa Pol Pot- regimens härjningar, är ifrån de amerikanska bombardemangen. Det vore hemskt om det är så.

  15. Från Graven skriver:

    Förbluffande

    Adams argumentation är identisk med Holocaustförnekarnas!

    Från Adams inlägg här ovan (med några exemplifierande alternativ):

    1) ”Till detta att skall tilläggas att USA [de allierade] utförde omfattande bombardemang av Kambodja [tredje riket]”

    2) ”Antalet döda [förintelseoffer] är svårt fastställa”

    3) ”Myrdal [David Irving] menar…att somliga av de kranier [förintelseoffer] som samlats samman för att framställa Pol Pot-regimens [Naziregimens] härjningar, är ifrån de amerikanska [allierade] bombardemangen.”

    Tydligare än så här blir det inte: det finns tvättäkta förintelseförnekare inom vänstern också.

  16. Adam skriver:

    Från Graven: Du skriver ingenting om de amerikanska bombningarna. De har förekommit. De är inte del av någon konspirationsteori. Officiella am. dokument om deras flygvapens aktiviteter har släppts och bekräftar att bombningarna ägt rum. Du tar inte ställning till dem. Läs på!

    Sen vad gäller hur en förintelseförnekare argumenterar. De argumenterar på olika sätt. Gemensamt för dem alla är inte argumentationsteknik, utan brist på relevanta källor.

    Sist men inte minst. Du hittar på att jag tillhör vänstern. Det gör jag inte.

  17. Adam skriver:

    Från Graven: innan du spyr ur dig ännu ett fulretoriskt inlägg om mig är det bäst jag specificerar vad jag tycker:

    Pol Pot- regimen var en fruktansvärdx organisation. De begick emellertid inget folkmord. De mördade dissidenter. Det är en annan sak. Folkmord riktar sig mot en specifik folkgrupp. Pol Pot- regimen var tvivelsutan ändå en vidrig och hemsk historisk företeelse.

    1964- 1974 bombade USA Kambodja, med 2.76 miljoner ton bomber. Det är inget jag hittat på. Hur många som dog vet vi inte. Under Operation Menu, 1969- 70, bara en del av de omfattande bombningarna, omkom ca 40 000 – 150 000 människor.

  18. sl skriver:

    Begreppet folkmord används hur som helst numera, ofta i avsikt att förminska försöken att utrota de europeiska judarna. Det är det som är skillnaden; Hitlers plan gick ut på att helt utrota den judiska befolkningsgruppen i Europa, och expandera det tyska herraväldet. Det slutade med rysk fördriving av tyskatalande i östeuropa.

    Det finns andra folkmord, turkarnas (muslimernas) miljontals armeniska (kristna) offer 1915, och de khmeriska socialisternas mord på den egna befolkningen på 70-talet. De var också i miljonskala, men endast Hitler hade folkmord som industriell offentlig plan.

    Efter andra världskriget såg världen den socialistiska expansionsfasen i Asien. Först Kina, den långa marschen hade syftat till att placera Maos armé vid ryska gränsen, för att ha stöd från ”arbetar- och bondestaten”. I spetsen för Folkets Befrielearmé rullade Röda Arméns stridsvana pansartrupper, så gick Kinas ”befrielse” till, sen följde planekonomisk hungersnöd. Efter Kina kom Korea, sen Indokina. I Afghanistan mötte den socialistiska världsoffensiven med bas i Moskva sitt öde, och strax efteråt föll hela realsocialismen. Därmed försvann också klasstänkandet som bas för konstnärlig aktivitet, likson ras blev omodernt 1945.

    Att jämföra USA´s uppehållande reträttstrider mot sovjetunionens femtekolonn i Asien med nedkämpandet av nationalsocialismen i Tyskland leder i och för sig fram till insikter i socialismens olika former, jfr Hayeks ”tysk och rysk socialism”, men kan lika gärna användas till den vanliga amerika-bashingen, som snabbt degenererar till ”analys” av mängden judar och frimurare i amerikansk statsledning under århundradena. Så är vi tillbaka i antiintellektuellt muslimskt/nationalsocialistisk ”förståelse” av världen; allting är judarnas och frimurarnas fel.

    Vår idévärl är anglosaxisk; Jesus, Paulus, Påven, Bibeln, Agustinus, Luther, Newton, Burke, Smith, Marx, Einstein och Popper står för de grundläggande tankarna. Det finns ett judiskt inslag, men Muhammed betyder ingenting. Bägge är till vår fördel.

  19. Från Graven skriver:

    Adam

    Vem har förnekat USA’s bombningar i Vietnam & Kambodja?

    Holocaustförnekarna/revisionsiterna fokuserar ju – precis som du gör – på de allierades bombningar dels som ett sätt att flytta fokus, dels som ett sätt att försöka reducera de brott mot mänskligheten som företagits av totalitära regimer/ideologier.

    Jag kan inte se att du sysslar med någonting annat än just detta. Irving eller Myrdal, metoderna är identiska.

    Om du vill avfärda den Kambodjanska/FN-domstolens slutsatser så står det dig fritt.

  20. sl skriver:

    Läste Aftonbladets kulturartikel. Kvällspressen fokuserar på mello och fotboll, på goda grunder, det är vad som intresserar dess bildtittare. De kan inte skilja på Brahms och Bach, skandaltidningen letar skandal, och finner en. Som inte heller intresserar tidningens läsare, i den mån de förstår den.

  21. Adam skriver:

    Från Graven: Därför är det irrelevant att ha förintelsen som jämförande exempel när man talar om Kambodja. Judar är en folkgrupp som förföljts i årtusende, för att de är judar. Kambodjanerna mördades för att de inte lydde. Då har i alla fall jag svårt att kalla det för folkmord. Det de utsattes för var vidrigt och bör uppmärksammas som en mörk händelse under 1900 talet. Men det är inte folkmord. Sen det där om likheten mellan mig och förintelseförnekare. Förintelseförnekare har inga bevis, jag har det däremot. Och min intention är inte att varken avsiktligt eller oavsiktligt förminska lidandet kambodjanerna fick utstå under Pol Pot- regimen, utan poängtera att de amerikanska bombningarna mördade kambodjaner. Alltså är min åsikt inte en antingen/ eller- åsikt, utan en både och- åsikt.

  22. Från Graven skriver:

    Adam, för att citera dig själv:

    Antalet döda är svårt att fastställa. Myrdal menar (i artikeln ovan) att somliga av de kranier som har samlats samman för att framställa Pol Pot- regimens härjningar, är ifrån de amerikanska bombardemangen.

    Myrdal – påhejad av dig – har en alternativ förklaring till antalet dödsoffer som den vänstertotalitära regimen i Kambodja skördade.

    Precis som David Irving har alternativa förklaringar till antalet judar som dog i förintelselägren.

    Att det endast är etnicitet som kan utgöra kriterium för folkmord har du fått helt om bakfoten.

  23. Molly skriver:

    Har ni hört berättelsen om mannen som höll föreläsningar om Egyptens Pyramider?
    Han erbjöds att hålla föredrag om Konst, Musik, Väderförändringar och Miljöns försurning. Han ställde upp på allt. Han behövde bara några inledande fraser för att koppla vilket ämne som helst till Egyptens pyramider. Iland tycker jag att han och hans kompisar har hittat vägen in på Vilks blog.

  24. Adam skriver:

    Från Graven: var är alternativt med Myrdals förklaring? Än en gång, fram till 1974 bombade USA praktiskt taget sönder landet. Det är inte alternativ historieskrivning. Därefter kom den mordiska Pol Pot- regimen. Båda två mördade kambodjaner. Både och, inte antingen eller. Jag tycker det är fult att använda förintelsen som ett retoriskt argument för att kritisera någon om Kambodja. Det är att förminska judeförföljelsen. Folkmord är en teknisk term för mördande av folk baserat på etnicitet och kultur.

    Molly: Instämmer. Har själv haft liknande tankar. Men tror det är ofrånkomligt. Folk associerar till saker på så olika sätt, samtidigt som andra reagerar på dessa associationer mer eller mindre koleriskt.

  25. Gräsklipparen skriver:

    Från Graven,

    Ditt inlägg ”Förbluffande …” jämför mycket elegant de olika förintelse-förnekarnas argument. De är verkligen exakt desamma punkt för punkt vare sig förintelsen utfördes av nationalsocialister eller kommunister..

    Och du Adam, att du inte skulle vara kommunist, det tror väl inte ens dina närmaste. Endast kommunister har intresse av att tramsa som du gör. Ungdomar går nog på sånt där, men vuxna människor sväljer inte den sortens argumentation. Tillhör du dem som brukar säga att kommunismen är egentligen en bra idé, men alla försök att förverkliga den har misslyckats? Sådana träffar man fortfarande på, vilket ju är otroligt.

  26. Från Graven skriver:

    Du får läsa på, Adam.

    Etnicitet och kultur är inte de enda kriterierna.

    F.ö. är folkmordet i Kambodja vedertaget och erkänt som folkmord enligt gängse kriterier.

    De brott som hanteras av ECCC är explicit folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

    Oavsett vad du ”tycker”.

  27. Adam skriver:

    Från Graven: trots en helt del märkliga inlägg från dig i den här tråden vet jag sedan innan att du skrivit tänkvärt om andra ämnen, avfärdar därav inte det du skriver här som rent nys. Så jag fördjupar mig gärna i ECCC:s verksamheter. Principiellt är min åsikt om folkmord som en teknisk term oförändrad, då den ska vara förbehållen etniska grupper som mördats. Det är ingen vild tolkning, utan en ordagrann tolkning av begreppet. Och som du skriver sysslar ECCC även med brott mot mänskligheten och krigsbrott. Under de rubrikerna kan Pol Pot- regimens massakrer med fördel sorteras in under…

  28. CeDe skriver:

    Adam, Har du en liknande ordagrann tolkning av begreppet rasism.

  29. Adam skriver:

    CeDe: Det var ett billigt inlägg, t.o.m. för att komma ifrån dig.

  30. Inge skriver:

    Jeg vil ha sagt, enda en gang, at uten en ytre moralsk standard – altså Gud – er Pol Pot, Hitler, Mao, Støre, bare subjektive synsere. Det samme gjelder de som kritiserer dem.

    Hvis det ikke fins en ytre moralsk standard er selvfølgelig alt lov, siden rett og galt i så fall er subjektivt. I praksis vil det si at rett handler om makt. Den som har makt kan definere hva som er rett bedre enn den som ikke har makt.

    Så er vi der da – den som har makt har rett. Slik har det alltid vært. Men noe gjenstår: ideen om, og troen på, det objektive, Gud.

    Jeg anbefaler denne siden til alle som er interessert i vitenskapelige, religiøse og filosofiske emner: http://www.reasonablefaith.org/

  31. Adam skriver:

    sl: bra länk. Alla borde här inne borde läsa den.

  32. Adam skriver:

    sl: En annan bra artikel av samma textförfattare, lundasociologen Klas Gustavsson: http://tidenmagasin.se/varfor-har-socialdemokrater-svart-att-debattera-antisemitism/

  33. Adam skriver:

    Gräsklipparen: förutom all din kreativt formulerade retorik om att jag är kommunist och en ungdom i sinnet osv. begriper jag varken varför du och Från Graven ägnar så mycket tid åt smutskastning (särskilt Från Graven som inte brukar syssla med sånt)? Jag kan inte annat än upprepa vad jag redan skrivit, och be dig och Från Graven kommentera det, INTE vad ni tycker om min som person och hur jag är kommunist, likadana som en förintelseförnekare och all annan retorik ni slänger ur er. Det biter inte på mig. Jag är tillräckligt intelligent för att se att det är innehållslösa påhopp.

    Officiella amerikanska dokument, som deklassificerades av Bill Clinton, (alltså inte tendentiösa youtubeklipp eller Ursula Haverbeck eller David Irving) visade att USA praktiskt taget bombat sönder Kambodja innan Pol Pot- regimen kom till makten. Dokument över amerikanska flygvapnets aktiviteter. Det är en trovärdig källa. En vanlig jämförelse bland folk som lyfter frågan om de amerikanska bombningarna är att omk 2 miljoner ton bomber fälldes av alla de allierade styrkorna under andra världskriget. Omk 2,5 miljoner ton bomber fälldes av USA över Kambodja.

    Det är vad saken handlar om. Om sedan jag som säger det är psykopat eller kommunist eller evangelikan är fullständigt ointressant. Vem jag är har inte med saken att göra.

    Skriv gärna ett retoriskt inlägg till om du vill, och visa att du kan vara kreativ på att smutskasta. Det verkar som om eu inte kan bättre än så.

  34. CeDe skriver:

    Adam,
    Varför inte svara på frågan i stället.

  35. Adam skriver:

    CeDe: Om man börjar med vad rasism inte är, är det att ha en rationalistisk/ deduktiv syn på människan, som i första hand en djurart, och i andra hand sina inbördes olikheter. Motsatsen till rationalism, alltså empirism, innebär att inte utgå från idén om människan som ett och samma djur, utan sortera in människor empiriskt efter skillnader, och låta dessa skillnader vara viktigare än idén om att vi alla tillhör samma djurart.

    Alla empirister är långt ifrån rasister. T ex de brittiska empiristerna, Locke och Hume. Men själva empirismen i sig, dragen till en extrem spets, borde enl min mening vara en rasism.

  36. Adam skriver:

    CeDe: rationalism kring människan ska dock inte vara förskonat från kritik. Rationalism kring människor som en och samma djurart kan slå över i idén att alla människor är goda i sig, men fördärvas av samhället. Alltså är det samhället, inte dess individer, som ska förändras.

  37. mohammad skriver:

    Adam

    Oavsett de amerikanska bombningarna så framstår du att liksom Jan Myrdal vilja flytta fokus från sakfrågan.

    Von Gravens jämförelser med förintelseförnekarnas retorik är därför fullständigt relevant.

    Du är ute på djupt vatten nu mannen…

  38. Från Graven skriver:

    Tack kompis

  39. CeDe skriver:

    Du svarar med så omständliga texter på vad rasism skulle kunna vara att jag misstänker att du försöker bena ut begreppet mest för din egen del.
    Här lite läsvärt i sammanhanget:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Människoraser.

  40. Pöbeln skriver:

    Cede
    Kan rekommendera att du läser denna artikel:
    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-lever-myten-om-den-judiska-konspirationen/

    Den benar ganska tydligt upp skiljelinjerna mellan dem som ser strukturellt förtryck och de som inte gör det, med utgångspunkt från Frankfurtskolan.

    Den kanske också ger dig en hint om varför, vi på den här sidan, ser dig som antisemit, rasist, islamofob osv

  41. CeDe skriver:

    Där skjuter du nog ovan målet, Pöbeln. Med judar i släkten och moderna muslimer som vänner så beklagar jag dig och dina onämnda vi:s omdömesförmågor.

  42. CeDe skriver:

    De radikala islamisterna vill inte ha mig som vän då jag betraktas som oren som ickemuslim. Det anser i alla fall jag vara rasism.

  43. Adam skriver:

    Mohammed: Då skriver jag det igen. Pol Pot- regimen var en mordisk regim som hade ihjäl människor. En svart fläck på 1900 talets historiska karta. Före Pol Pot regimen kom till makten bombade USA sönder landet.
    Detta är inget påhitt, det var så det gick till. Vadan det djupa vattnet..?

    CeDe: jag utgick från två begrepp, rationalism och empirism. Blir inte förvånad att du kallar det jag skrev omständigt. Du verkar inte så smart.

  44. CeDe skriver:

    Det är möjligt trots mins 147 i IQ-test hos Mensa.
    Men jag kan i alla fall stava till omständligt.

  45. Adam skriver:

    CeDe: Om du har så hög iq, varför begriper du då inte att rationalism och empirism är relevanta begrepp? Och varför använder du din höga iq till att formulera retorik stup i kvarten? Minns när du sa jag var åsiktspolis och bestämde vad som fick och inte fick skrivas härinne. Sen, några inlägg senare, ville du förbjuda mig från att skriva inlägg i ett visst ämne.

  46. CeDe skriver:

    Kanske just därför – vad vet jag.

  47. Från Graven skriver:

    Adam

    Häri bestå det djupa vatten vars förklaring du söker:

    Citat från dig [Adam] 2015, 21 juli kl 12:01; Vilks.net.
    Pol Pot- regimen var en fruktansvärdx organisation. De begick emellertid inget folkmord.

    Att jämföras med Artikel 9 i dokumentet Agreement between the United Nations and the Royal Government of Cambodia concerning the prosecution under Cambodian law of crimes committed during the period of Democratic Kampuchea (ECCC Agreement).

    Som lyder som följer:

    The subject-matter jurisdiction of the Extraordinary Chambers shall be the crime of genocide as defined in the 1948 Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, crimes against humanity as defined in the 1998 Rome Statute of the International Criminal Court and grave breaches of the 1949 Geneva Conventions and such 8 other crimes as defined in Chapter II of the Law on the Establishment of the Extraordinary Chambers as promulgated on 10 August 2001.

    Som du vet så betyder översätts engelskans ”genocide” till svenskans ”folkmord”

    Med andra ord:
    Det som uppfyller internationell lagstiftnings kriterier för folkmord anser du [Adam] ej vara ett folkmord(!)

    Detta är kärnan i definitionen på ”folkmordsförnekare”

    Du är en folkmordsförnekare, Adam.

  48. Adam skriver:

    Från Graven: Du har kallat mig folkmordsförnekare av två anledningar. Först, när jag tog upp de amerikanska bomberna som släpptes över Kambodja. Men du kan inte förneka att bombningarna ägt rum. Frågan är hur många som dog (därav Myrdals ord om en utredning). Så att nämna bombningarna är inte att vara folkmordsförnekare.

    Den andra punkten på vilken du menat att jag är folkmordsförnekare är när jag väljer att kalla Pol Pot- regimen för en av de svarta fläckarna på 1900 talets historiska karta, men INTE folkmord. Varför har jag förklarat. Folkmord bör vara ett begrepp förbehållet grupper som mördas pga deras etniskt- kulturella tillhörighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.