2071: Ad Reinhardt

Man kan väl inte komma fram till mycket annat än att diskussionerna om nationalismen numera tillhör de banala inventarierna. Och det borde glädja alla vänner av den politiska mångkulturen. I en sådan skall kulturarven och identiteterna stärkas och markeras varför det finns all anledning att göra insatser för det svenska kulturarvet. Men ämnet är naturligtvis passionerat. Läs t ex Fredrik Persson-Lahusens expressiva artikel (Aftonbladet).

Dock var det inte det jag skulle skriva om. Idag var det pressvisning av Malmö konsthalls utställning av Ad Reinhardt (1913-1967), rankad 783. För den bevandrade är Reinhardt ett givet namn i konsthistorien, en länk mellan minimalismen och konceptualismen. De verk som han har blivit känd för är hans svarta målningar, ofta med en vagt antydd korsform. Hans konceptuella inriktning begränsas; dels av att hans målningar är utsökt hantverk och dels av hans idealistiska konstuppfattning. Som han skriver:

”Fine art can only be defined as exclusive, negative, absolute and timeless. It is not practical, useful, related, applicable or subservient to anything else. Fine art has its own thought, its own history and tradition, its own reason, its own discipline. It has its own ‘integrity’ and not someone else’s ‘integration’ with something else.”

Konsthallen visar dock en annan mindre känd sida av Reinhardt, hans illustrationer och satirteckningar som han gjorde för olika tidningar. Men också hans mera spekulativa bidrag. Reinhardt visar sig i denna genre vara en man med mycket humor. Urvalet i konsthallen är mycket stort och det finns därför mycket att upptäcka.

adr1
Konsthallschefen Diana Baldon presenterar utställningen för mediefolket

adr2
Konstkritikern enligt Reinhardt

adr3
Vägg med teckningar

adr4
Reinhardts sublima linjeskämt

adr5
Reinhardt sammanfattar konsten som ett träd

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2071: Ad Reinhardt

 1. Krister skriver:

  Vilken gren av den moderna konsten är det som är på väg att brytas av enligt Reinhardt?

 2. Lars Vilks skriver:

  Expressionismen, surrealismen, konst som berättar och betonar innehåll. Det var inte direkt fel, expressionismen fick många svåra år vilka kulminerade med postmodernismen.

 3. Folkefienden skriver:

  Reinhardts bidrag till Samtidskonsten är givetvis odödligt. Men vad är konstgenren ’spekulativ’ för någonting?

 4. Lars Vilks skriver:

  ”spekulativt” avser inte någon konstgenre utan vill endast markera att Ad Reinhardts teckningar, utöver att göra illustrationer och satirer för diverse tidskrifter också ägnade sig åt mera fria bidrag. T ex den återgivna teckningen om linjen.

 5. Folkefienden skriver:

  Tack för att Du tog tid att svara, Du menade alltså ’mera fria bidrag’. På egen hand hade jag aldrig förstått innebörden av det ’spekulativa’!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.