2049: The Mosque i Venedig

Den schweiziske konstnären Christoph Büchel (1.667) representerar Island under Venedigbiennalen. Hans projekt består i att under en tid omvandla en tidigare kyrka till en moské. Detta sker i samarbete med den lokala muslimska föreningen. På samma gång skall projektet fungera såväl som konst som ett fungerande religiöst rum. Ett speciellt relationellt projekt där man får anta att konstmedvetenheten hos de utövande muslimerna inte är så stor att den blir en störande faktor. Intrikat är det i varje fall och provocerande. Staden Venedig tillåter inte moskéer i den historiska stadsbilden men här blir det alltså fråga om ett tillfälligt undantag.

Büchels mest kända verk är förmodligen Training Ground for Democracy från 2006 för Massachusetts Museum of Contemporary Art. Han har genomfört en del verkligt omfattande installationsprojekt men Training Ground slog alla rekord. Konstnären köpte t ex in lastbilar och hus som ingick i installationen och han var helt obekymrad om budgeten. Till slut avbröt museet samarbetet. Museet kunde inte heller visa de väldiga mängderna som ett verk av konstnären. Trots att museet hade betalt kalaset slog en domstol fast att konstnärens rättigheter till sitt verk väger tyngre. Under de senaste åren har Büchels stjärna dalat en del troligen beroende på att han av institutionerna betraktas som något opålitlig. Återstår att se om han lyckas med The Mosque.

01 Buchelmass
Christoph Büchel: Training Ground for Democracy, 2006

Det här inlägget postades i Biennaler, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

37 svar på 2049: The Mosque i Venedig

 1. Kin skriver:

  Hva skal til for at Büchel lykkes med sitt verk ”The Mosque”?
  Det finnes sikkert flere alternativer der to av dem kan være:
  1. at han gjenoppretter tillitten slik at institusjonene tør å satse på han igjen
  2. at ”The Mosque” fortsetter å fungere som moské etter at biennalen er over, eventuelt at den flyttes til et annet sted i byen.

  Forslag 2. bygger jeg på siste setning i avisnotisen: “Büchel locates contradictions and social inequities in the ideological forces dominating society today and finds a way, through his art, to demystify and resist these forces by revealing them as constructed realities subject to change”.

 2. Rurik skriver:

  Under islams mest expansivt imperialistiska period omvandlades många kyrkor till moskéer , i takt med de militära framgångarna.
  Daesh (Isis) program anknyter till denna period och målet är att återupprätta kalifatet med militära medel.
  Staten Venedig blev rik och mäktig i kölvattnet av de kristna motoffensiverna under de så kallade korstågen.
  Därefter utkämpade man otaliga strider med muslimska makter i kampen om härraväldet i östra medelhavet.
  Man får anta att Büshel saknar kännedom om stadens historia. Men den osmakliga symbolik som förmedlas genom hans konstprojekt torde uppröra många venetianare .

 3. elina skriver:

  På området fanns judiskt ghetto 1516 -1797. Cannaregio – där kyrkan förvandlas – är fortfarande judiskt område fast judar är inte så många idag. Influensen är dock tydlig. Flertal flydde eller hamnade i koncentrationsläger under 2a världskriget. Jag tror det finns 5 synagogor än. Venedig är också populärt turistmål för rika muslimer. Så det kanske blir riktigt uppskattad upplevelse för vissa, kanske inte.

  Tvärtemot då? Moské till kyrka? Någon?

 4. Från Graven skriver:

  Mezquit

  Cordoba

 5. elina skriver:

  Graven: Tänkte idag, inte längre bak i tiden.

 6. Från Graven skriver:

  Inge

  Något intressant för oss att begrunda, oavsett våra olika perspektiv:

  http://www.bbc.com/news/science-environment-32610177

 7. CeDe skriver:

  Från Graven,

  Det blir intressant att följa hur länge förnekelsen av evolutionen kan få fortgå inom det sakrala.

 8. Från Graven skriver:

  Vatikanen erkänner den.

 9. CeDe skriver:

  Kanske hade nog Gaddafi rätt,

  http://www.liveleak.com/view?i=471_1431035071

 10. Cecilia skriver:

  Intressanta kommentarer.
  Men ”who cares” i fråga om detaljerna, är kanske mer up-to-date idag? 😉
  Moskéen i Venedig – ett hjärtesnöpande projekt, för ”oss” som inte fajtas för det ena eller andra.

 11. Cecilia skriver:

  PS till CeDe. Ta dig i kragen!

 12. Cecilia skriver:

  PPS. Kadaffi hade säkert helt rätt. I en del saker.
  Men who cares…? 😉
  Med väst mått mätt. För det är väl måttet som gäller?
  Money rules. 😉

 13. sl skriver:

  Är det sant att koran-underkastande muslimer hävdar att jorden är platt, och att vetenskapliga upptäckter från 1400-talet och framåt följaktligen är hädelse ? Bara undrar.

 14. CeDe skriver:

  sl,

  I bla handlingar uttrycker muslimerna sin hållning till det sekulära. Den video som jag senast la ut här på tråden visar på en demonstration i London som muslimer nyligen genomförde för att protestera mot det just hållna demokratiska valet i England vilket man uppfattade som en kränkning mot islam som ju inte erkänner demokrati.

 15. sl skriver:

  CeDe

  givetvis är islam antidemokratiskt, andras underkastelse under de egna trossatserna genomdrivet med våld är demokratins antites.

  Men jag vädrar något ännu mer lågtstående. Europa styrdes av kungahus och kyrkor fram till för hundra år sen, men att tillåta testandet av hypoteser om världens beskaffenhet där den intresserade kan ta del av resultatet hade man börjat med tidigare. Den vetenskapliga revolutionen kom före den demokratiska
  och är faktiskt mer grundläggande i vårt samhälle än principen en man = en röst.

  Om koranen tydligt pekar ut jorden som platt med ett himlavalv med fixstjärnor spänt över blir allt ännu konstigare än det redan är.

 16. CeDe skriver:

  sl,

  Säkert många muslimer som inser att jorden inte är platt men vetenskapliga fakta har låg status inom islam som ju baserar allt sitt ”vetande” på vad som en gång troddes.

  Demokrati är heller inte alltid optimalt. Men för att relatera DÖ-förespråkarna: ”Vad är alternativet”.

 17. sl skriver:

  Vad jag undrar är alltså; anser koranen/muslimer/islamister att jorden är platt?

 18. sl skriver:

  Som de kristna en gång i tiden gjorde.

 19. CeDe skriver:

  sl,

  Kontakta verkställande direktören för Islamic Center i Malmö. Bejzat Becirov, han kan säkert ge dig svar:

  bejzat@islamiccenter.se

 20. mohammad skriver:

  Koran tolkas att ange jordens form som sfärisk, inte platt…

 21. CeDe skriver:

  Källanvisning tack, mohammad!

 22. Almen skriver:

  sl,

  du vidarebefordrar en vanlig villfarelse. Kyrkan (eller ”de kristna”) har aldrig trott att jorden var platt. Ingen någorlunda lärd person har trott något sådant.

  Kyrkans dogm var att jorden befann sig i universums mitt och att solen kretsade runt jorden.

 23. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Den kända gamla vanföreställningen att jorden skulle vara platt tycks vara svårt att ta död på, som så många vandringssägner. Sedan antiken har det inte funnits några tvivel om jorden som en sfär, ens bland kreti och pleti.
  Varför denna villfarelse fortfarande lever är något av en gåta.
  I västerlandet kan denna myt möjligen hänga ihop med kampen mellan vetenskap och religion (kristendom) där argumenten gått överstyr i att dissa kristendom som vetenskapsfientlig genom ett falskt argument, vilket inte hade behövts.

  Inom Islam har det argumenterats kring Muhammeds analfabetism och att koranen beskriver (antyder) jorden som en sfär. Han borde alltså ha trott att den var platt men genom dom s.k. uppenbarelserna fått vet att den var rund. Argumentet går således ut på att uppenbarelserna är gudagivna. Kruxet är alltså att en vidskeplig analfabet på 600-talet kände till att föreställningen jordens rundhet var allmängods.

 24. CeDe skriver:

  Man var väl inte helt överens under antiken. Filosofen Thales ansåg att jorden var en platt skiva som flöt på vatten.

 25. Ateisten skriver:

  Människor som bor vid havet eller en tillräckligt stor insjö måste alltid ha insett att jorden är rund. Ett annalkande skepp visar först masttoppen över horisonten. Folk som bara bott i inlandet har säkert trott att jorden är platt. Eratosthenes, bibliotekarie i Alexandria räknade ut jordens radie mer än 300 år för vår tideräkning då han fick höra att på midsommardagen vid zenit lyste solen lodrätt ner i en brunn i Syene, 50 dagars kamelritt rakt söderut. På midsommardagen mätte han solhöjden i Alexandria och kunde på detta sätt räkna ut jordens radie med endast 10 % avvikelse. Även de gamla grekerna…..

 26. mohammad skriver:

  CeDe och SL bör lämna de islamofoba träskmarkerna och uppgradera sin allmänbildning.

  Hur svårt kan det egentligen vara, det är ju inte precis atomfysik som avhandlas…

 27. CeDe skriver:

  Hur svårt kan det vara, mohammad, att inse att ”profeten” M, var en stackars obildad sate men bra på att kriga och förgripa sig på kvinnor och barn. De lärde skrev ner det Muhammad hittade på, och som gynnade honom bäst, efter sina påstådda uppenbarelser från någon gud via en ängel, allt efter GT manér.

  Hur svårt kan det vara……..

 28. Ludvig K skriver:

  CeDe, sluta låta så säker på saker du inte har en aning om.

 29. mohammad skriver:

  Källanvisning tack, CeDe!

 30. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Det ligger något i vad du säger.
  Mina omedelbara informatörer är muslimer i min närhet som med alla medel försöker övertyga mig om hur koranen kom till: Mohammed var analfabet men så begåvad att han memorerade hela koranen som delgavs honom från Allah via ängeln Gabriel och att han sedan vidarebefordrade innehållet till de skriftlärde.
  Men det är väl allom bekant att muslimer får ljuga (taqiyya) för otrogna så kanske är det bara en lögn.

  Uttrycket ”en obildad stackare” lånade jag från mohammad som så frikostigt slängde ur sig det om borgmästaren i Veneto.

  Hoppas mina förklaringar duger.

 31. Gurun Gudrun skriver:

  I källsprångens tid:
  ”[35:41] Det är Gud som håller uppe himlarna och jorden så att de inte avviker [från sina banor]; och skulle de avvika kan ingen i Hans ställe hålla dem kvar. Och Gud överser [med människans fel och brister] och förlåter ständigt.”

  Om jorden är i sin bana, borde det nog gälla en sfär, inte en pannkaka (eller ens en kon). Den sista frasen är nog en direkt hälsning till alla här på bloggen.

  Dessutom, när vi ändå är igång:
  ”Gurun Gudrun?2015, 11 februari kl 13:31 ?
  ”..och lev med era hustrur i vänskap och samförstånd..”
  ur Koranen 4:19, Knut Bernströms översättning
  http://www.koranensbudskap.se/search.aspx?s=lev&chapterID=4&langID=1&ps=10&wf=False&wp=False

  Vidare, vad gäller 4:34, är väl Knuttes version inte så hemsk?
  Råden till männen är att först säga ifrån, sedan sova på soffan och om det ändå inte hjälper bli fysisk.
  ”[4:34] MÄNNEN SKALL ha ansvar för och omsorg om kvinnorna med [den styrka och] de andra företräden som Gud har gett dem, och i egenskap av [kvinnornas] försörjare. Rättfärdiga kvinnor förrättar ödmjukt sin andakt [inför Gud] och döljer [för andra] det som Gud har dolt. Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] tillrättavisa dem handgripligen. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem. Gud är upphöjd, stor [i försvaret av de svagare]. ”http://www.koranensbudskap.se/search.aspx?s=tillrättavisa&chapterID=4&langID=1&ps=10&wf=False&wp=False
  (egentligen en viskning ur sufflörluckan till Mohammad, men i dessa tider borde väl alla studera den boken bättre)?”

  Denna version av Koranen lär för övrigt vara den som är mest poppis bland de svenska muslimerna; själv vet jag inte, eftersom jag själv är kristen. (Vilket inte hindrar mig från att älska min nästa som mig själv, tvärtom. Cynism, hat, främlingsfientlighet och annan allmän dumhet förklädd till ironi ogillas däremot av mig och alla andra spirituella, verkande aktivt inom andevärlden.)

 32. sl skriver:

  Koranen är inte tillåten att ifrågasätta. Jag vet inte vad som står i koranen. Jag bara undrade om troende muslimer tror att jorden är platt, baserat på någon tokig sura.

  Det finns ingenting som heter islamofobi. Islam är en en serie främmande och helt meningslösa underkastelsedogmer som står i strid med kristendom, naturvetenskap, demokrati/allmän rösträtt/yttrandefrihet, dvs västerlandet.

 33. Från Graven skriver:

  Gurun Gudrun

  På arabiska står det inte ”tillrättavisa dem handgripligen” som den svenska översättningen vill ge vid handen.

  Det står ”slå”.

  Den korantolkande diskursen är inom arabvärlden full av problematisering av detta faktum.

  Det ses bl.a. som pinsamt av många – medan de bokstavstolkande inte ser något problem med påbudet och hellre vill diskutera hur hårt man skall slå och vilken grovlek på käppen som är lämpligt.

 34. CeDe skriver:

  Får vi måhända höra uppläsning ur koranen vid nästkommande biennal med eventuella omtolkningar av grovleken på käpparna.

 35. Jor-El skriver:

  Som svensk är ju valet enkelt – mellankäppen. Lagom är bäst!

 36. Cecilia skriver:

  Gallilei hade inte heller det lätt. Vet ju alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.