Charlie Hebdo och PEN

”Je suis Charlie”, den tiden är över. Det tog inte heller någon längre tid förrän invändningarna infann sig. Den senaste i raden är när PEN American Center beslöt att dela ut sitt årliga pris till Charlie Hebdo. Sex medlemmar bestämde sig för att inte delta i galan. (NYT) Argumenten är välkända: “cultural intolerance”, “a kind of forced secular view”.

Författaren Francine Prose lägger ut texten (The Guardian). Hon påpekar att yttrandefriheten ger neonazister rätt att demonstrera men de blir inte belönade med några pris. Att hon valde ett sådant exempel visar vartåt det lutar.

Nå, Salman Rushdie har inte mycket till övers för sådana reservationer: “If PEN as a free speech organization can’t defend and celebrate people who have been murdered for drawing pictures, then frankly the organization is not worth the name”. (Artnet)

Som sagt, yttrandefrihet är en bra sak men för vissa företeelser skall man välja respekt – om man vill bli respekterad.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

12 svar på Charlie Hebdo och PEN

 1. Hemkär skriver:

  Nå, när kommer Rondellkungen? Eller finns det redan? Vem saknar respekten för Carl den sextonde Gustav Bernadotte och vill manifestera detta med en liten skiss? På något sätt verkar det dock inte kunna förarga någon. I Sverige. På andra platser på Jorden är det förknippat med dödsstraff att förolämpa den lokale statschefen.

 2. Ludvig K skriver:

  Men hade Charlie någonsin kunnat få PEN-pris utan massakern? På något märkligt vis blir priset ett slags kvitto till terroristerna att de verkligen lyckades komma åt den västerländska hegemonins kärna.

 3. Lars Vilks skriver:

  PEN-priset utdelas till någon som har gjort en modig handling. Den är inte bara ett pris i största allmänhet. Men ämnet är något man inte gärna delar ut pris för. Så du har rätt i att det krävdes en massaker. Att man tidigare hade sprängt deras redaktion räckte inte.

 4. Filippa skriver:

  Det är alltid roligt när ett av mina tre stora föredömen och ideal här i livet (Hirsi Ali) hyllar mitt andra stora ideal (Vilks).

  Nu väntar jag bara på en intervju med min tredje stora idol, Mosab Hassan Yousef, där han lyfter fram båda ovanstående för att min lycka ska bli komplett.

  http://www.dn.se/dnbok/lars-vilks-ar-en-hjalte-for-mig/

 5. Från Graven skriver:

  Att PEN-priset får fungera som ett lackmus-test på vilka som till syvende och sist står upp för yttrandefriheten – eller ej, såsom är fallet – är ju utmärkt!

  De sex medlemmar som avböjde att stå upp för yttrandefriheten har ju säkrat sin eftermäle till historien.

 6. minnesdagen skriver:

  Hemkär,
  Rondellkungen ?

  Vi hade ju nyligen snuskgubbe-myntet som en reklambyrå gjort på beställning av någon som betalade så bra att denne dessutom fick vara anonym. En av reklamgubbarna tog åt sig äran.

  Reklambyrån fick dessutom det fåniga myntet publicerat på SVT och på bra plats i alla stora tidningar, vilket indikerar att den lilla gubbklubben som styr våra media låg bakom.

  Media enligt Jean Baudrillard,
  ”Propagandan har i vårt samhälle gått från att snedvrida bilden av vad som inträffar till att bli något som konstruerar vad som faktiskt kommer att inträffa.”

 7. Inge skriver:

  Jeg skrev en epost til presidenten i PEN, Andrew Solomon, om Lars Vilks, og fikk en meget vennlig epost tilbake.

  Så alle dere som støtter Lars Vilks: Bruk stemmene deres! Skriv til politikere og andre viktige personer. Vær høflige og ærlige, så vil noe skje.

 8. Från Graven skriver:

  Mycket bra, Inge.

  Skall följa ditt exempel.

 9. CeDe skriver:

  Glad Valborg till Er alla härliga människor på denna blogg.

 10. Kin skriver:

  Du inspirerer, Inge! Jeg tar imot utfordrigen og skal forsøke å få til noe.

 11. CeDe skriver:

  OT, Topless Femen-aktivister slog till mot Le Pen i Paris.
  Jag tycker att det är så häftigt att nakna bröst kan vara en sån provocerande maktfaktor. Ofattbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.