2028: Provocerande konst

Ett tag har det pågått med den återkommande frasen: ”Vi-måste-våga-prata-om”. Det handlar alltid om något som skribenten anser synnerligen angeläget och som denne dessutom har en bestämd uppfattning om. Vad verbet ”våga” skall tillföra är oklart, några risker handlar det aldrig om, möjligen förutom dem som kan sammankopplas med det som måste pratas om.

Men det låter lite mera frimodigt om det tillämpas på konsten. ”Vi måste våga prata om konstbegreppet”, ”Vi måste våga prata om den internationella samtidskonstens undersökningar”, Vi måste våga prata om estetik i konsten”, ”Vi måste våga prata om rädslan för äldre konst”.

Det sista av dessa förslag kan följas upp med en artikel av Therese Bohman. Hon uppmärksammar att 1700-talskonstnären Georg Engelhard Schröder har blivit (det krävdes dock 300 år) överskridande och provocerande. Hans alldeles oerhörda insats består i att han avbildat damer med blottade liljekullar. Sådant är dock mycket vanligt i den klassiska konsten men det hindrade inte Susanne Eberstein (dåvarande vice talman) 2013 avlägsnade en av Schröders målningar. Nu har den sista av slaget lämnat platsen. Man skulle lätt kunna få för sig att politikerna fann Schröder föregripa Femens radikalitet men det har visat sig vara tvärtom, olämplig genusframställning. Så är det emellertid med konstens gränser, somt överskrides, somt förloras. Det är bara att ta nya tag. Ett möjligt verk, vilket skulle kunna ge neoakademikerna en möjlighet till att överträffa samtidskonsten, kan vara en avbildning av två fru talmän i riksdagen enligt gammalt allegoriskt recept:

01 theodoor van thulden allegory-of-justice-and-peace_jpg!Blog
Theodoor van Thulden (1600-talet)

Det här inlägget postades i Konstkritik. Bokmärk permalänken.

33 svar på 2028: Provocerande konst

 1. Tallskog skriver:

  Välformulerat som vanligt!

  Den sista meningen innehåller ett vågat förslag 🙂

 2. Klas skriver:

  Vi tittar flyktigt ut genom fönstret när vårt tåg passerar sjuttonhundratalet allteftersom det ångar på mot medeltiden.

 3. Från Graven skriver:

  Klas

  mycket väl beskrivet!

 4. CeDe skriver:

  En tjatig Åsa som inte har förmåga att lyssna och ta in vad Lars säger. Hon kämpar för att ta ner samtalet till den nivån hon själv kan hänga med i vilket gör att hon hela tiden avbryter Vilks med en massa trams där hon till slut själv tappar tråden.
  LV är alltid intressant att lyssna till men frågorna tillförde inget. Och med Linderborgs munväder blev frågorna så många fler än svaren.

 5. Klas skriver:

  Tack. Använd gärna, är inte mitt uttryck så det tillhör alla.

 6. Doktorn skriver:

  Orsaken till allihop är samma samhällsunderminerande kraft som vid minst 70 tillfällen bannlysts från olika europeiska stater men ändå med nördens evishet sett till att komma tillbaka och fortsätta sin egregore-pseudo-gudomliga förstörerlseverksamhet på det att deras ’rätte’ Messias äntligen må komma och ge dem utlovad makt över världens alla ’goyim’. Denna strävan vilar på tidigare kommunismens ännu relevanta fyra grundstenar, Ner med Tron, Ner med Nationen, Ner med Familjen (homosexpropaganda & feminism), Ner med Individen (detta sista paradoxalt nog uppmuntrande av egoism /typ Andreas Lubitz/ på det inre väsendets bekostnad – egoism tillhör en imiterad personlighet, medan väsendet är genuint unikt). Jag upprepar – var inte förvånade – vi lever i ett tidevarv genomsyrat av nämnda ’egregores’ satanism – eftersom vi inte haft kraft nog att hålla nördarna ifrån oss.

 7. Doktorn skriver:

  CeDe!

  Hur DN med debatt skapar fördomar dess läsare tar till sig:

  Man låter en ’ledarskapsforskare’ Mats Alvesson varna för floskler och tomma ord i en längre drapa ägnad ’normalbegåvade’ prenumeranter. Med flosklerna ständigt i fokus i texten framgår efterhand också – lite vid sidan om att Alvesson själv kan tänka sig företrädare för lågkvaliciferade yrken såsom parkeringsvakter vara smygrasister, att psykologi fortfarande är lika med Freud (dvs. sionism med underminerande agenda) och att rättskaffens folk mot bättre vetande fortsätter att flyga och äta kött &c.

  Endast människans väsen är hennes eget. Personligheten har hon imiterat från mönstermänniskor ställda i hennes väg. En människa kan vara fylld med intressanta idéer men utan dessa ha en uppseendeväckande liten själ – och vice versa. Denna omständighet lärde man sig utnyttja i stor skala redan för hundra år sedan när pressen började alltmer övergå i sionisters ägo. Idag har de full kontroll och sätter ”personliga åsikter” i huvudet på 9/10 av alla världens läskunniga.

 8. Från Graven skriver:

  Doktorn

  Sionisterna är nu inte särskilt många i det stora hela.

  Makt korrumperar inom de flesta ideologier & system.

  Att folk vägrar bilda sig och hellre lever sina korta, överviktiga liv framför TV’n, behövs det knappast en sionistisk komplott för att uppnå.

 9. Doktorn skriver:

  Du är naiv, från Graven. Hela USA är ett lydrike till Israel – lite grann knorrar de – men krigar snällt åt Stor-Israel och ser till framför allt EU och i synnerhet Sverige förses med ödeläggande massinvandring… Vem ser till att ’förintelsen är tabu för objektiv historieforskning’ och sorterar litteratur att studeras på universitet och skolor – vem bestämmer Foucaults och mäster Lars älskade ’diskurser’ och äger media…. Vem står bakom all ’pseudovetenskap’ vi tvingas leva efter … de välorganiserade internationalisterna, vilka inte engagerar sig i något annat sin egen för alla andra detrimentala agenda!

 10. Tallskog skriver:

  Utförligare beskrivning av vad jag antar att Doktorn försöker förmedla om de judiskstyrda Frimurarna:

  http://experimentlandet.blogg.se/2015/march/frimurarna-bakom-sveriges-undergang.html

 11. Lars Vilks skriver:

  Från Graven. Det är inte lönt att argumentera, du har att göra med fundamentalistiska företrädare för konspirationsteorin om illuminaternas styrning av och kontroll av allting.

 12. CeDe skriver:

  Herre gud, min pappa var frimurare. Han är nu död sen ganska länge. Jag hade som barn ingen aning om vad hans frimureri innebar, det var ju hemligt. Och jag vet fortfarande inte vad de sysslade med på sina möten. Det har heller aldrig intresserat mig.

 13. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Vänstern slickar överheten, feministerna är sexistiska, antirasisterna är rasister, antiauktoritära flumpedagoger är auktoriteter osv, begagnade kläder har blivit så trendigt dyra att den fattige måste köpa nya kläder osv.

  Den heliga och allomfattande tvärtomprincipen råder, alltså

  När det gäller konst så har den fullkomligt oprovocerade konsten stora möjligheter att framdeles väcka aggressioner.

  Space Art och Rock & Ball kan ses som förebildligt.
  Chesley Bonestells nu ikoniska målningar om hur planeterna i vårt solsystem kanske såg ut (när det fanns minimalt med kunskap) engagerade såväl konstnärer som astronomer, astrofysiker samt väckte intresse för astronomin som sådan i hela världen.

  Alltså: Varför inte måla en vacker standardtavla föreställande stockholm 2100 fylld med moskéer, minareter, slöjbeklätt folk rofyllt spatserande på gator och torg.

  Naturligtvis kommer det att bli ett j-a liv från alla håll och kanter men mest från dem som skaldat högst och gällt om positivt berikande från freden och barmhärtighetens religion.

  Tallskog:”Att folk vägrar bilda sig..”
  Skänkte mig ett långt skratt och gjorde mig munter denna långa fredag

 14. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Sorry. Från Graven var det till

 15. minnesdagen skriver:

  ”Vi-måste-våga-prata-om” – pratet kommer aldrig någon vart om man fullständigt bortser från det Doktorn och Tallskog envist påtalar. SION som Lars Vilks besökte i New York, och den Pamela Geller, är ju den del i denna soppa, som det pratas allför lite om.

  Här en intressant italiensk bloggare som skriver om Lavon-affären, typisk false-flag terror:
  http://www.enzaferreri.blogspot.co.uk/

 16. Tallskog skriver:

  @ minnesdagen
  mycket bra länk!

  Pamela Geller:
  http://www.friatider.se/israel-bor-atombomba-europa

 17. sl skriver:

  De som tycker att ”vi måste våga tala” om något är de som inte vågar tala om det, eller som vill tala om något ur ett perspektiv där det som talas om blir obegripligt.

  Om man talar om invandringen på en svensk byggarbetsplats så är samtalet mycket konkret. Sånt vågat tal är det inte fråga om när ”vi ska våga tala” om något. Det vi ska ”våga tala om” verkar vara nödvändigheten av censur, alltså exempelvis nödvändigheten av att sluta tala om invandringen som man talar om den på byggarbetsplatser.

 18. sl skriver:

  När man pratar om RH och Vilks med medelsvensson är de säkra på att han är en rättshaverist som gjort något olämpligt, och att han kostar skattebetalarna stora belopp. Jag brukar informera om Duchamp, konstteori och vem som egentligen kostar, och varför.

  Nyss följde jag länken till ”satans synagoga”. Riktiga sammansvärjningsteoretiker finns alltså kvar, men är detta judehetsande frimurartokiga hysteriker verkligen kristna? De är helt upptagna med djävulen, och Jesus nämns knappt, han är ju vägen sanningen och livet vill jag minnas? Har inte ”satans synagoga” bara nödtorftigt dolt sin upphetsning inför djävulen? Det ser ut som en spegelbild av radio islam.

 19. Från Graven skriver:

  De finns överallt:

  http://9gag.com/gag/a8Y6PWZ

 20. Tallskog skriver:

  @ Från Graven
  det kan man kalla provocerande konst!

 21. CeDe skriver:

  Bloggens alla kycklingar och harar önskas – GLAD PÅSK!

 22. Ateisten skriver:

  Hälsningar från en glad skändare: http://www.bonton.se/?d=2015-04-03 0ch …-04 Undrar vad Peps’ fans tycker?

 23. Tallskog skriver:

  Att håna den kristna tron, är det lättaste som finns eftersom kristna vänder den andra kinden till.

 24. Inge skriver:

  God påske!
  ___

  ”148 personer ble drept på Garissa University College skjærtorsdag.

  Studentene våknet til granateksplosjoner og skudd da fire maskerte menn tok seg inn i sovesalene deres, skilte ut kristne, og henrettet dem.”

  http://www.nrk.no/verden/al-shabaab_–_-kenya-skal-bade-i-blod-1.12294587

 25. Från Graven skriver:

  En upplyst och sekulär Påsk till er alla!

 26. Molly skriver:

  Alla framträdande PK-förespråkare sjunger i samma kör. Ingen våldshandling, terrorhandling, halshuggning, offentliga spöstraff, ”Har någonting med islam att göra”. Sist i raden uttalar sig Margot Wallström om saken. Om vi svenskar skulle ta alla dessa tomtar på allvar, och sträcka ut vår hand till en djupt troende muslim och säga som MW. Det är tråkigt att er religionen ska få skulden för alla hemskheter som Sharialagarna uppmanar människorna att göra, för vi har förstått att sharialagarna inte har ett dugg med Islam att göra. Skulle någon nu levande svenskuppfostrad individ göra det? Då sharialagarna inte har med islam att göra, så borde de troende muslimerna inge behöva känna sig kränkta? MW skulle väl kunna testa detta i Saudi-Arabien.

 27. CeDe skriver:

  Susanne Eberstein med anhang har tydligen aldrig hört talas om att fobier bäst behandlas genom att de drabbade konfronteras med sina inbillade rädslor. I stället för att tro att bara man visar respekt för dem samma så försvinner problemen av sig själva, men det är ju precis tvärtom. Därför borde ju de flesta offentliga platser översvämmas av blottade liljekullar och andra naturligheter gärna då också kryddade med en eller annan rondellhund.

 28. minnesdagen skriver:

  Det känns konstigt när det är vänsterfolk som allra högst yrar om att man måste visa respekt för överhögheten. Och då menar jag religionen som överhöghet.

  Förr i tiden sade man aldrig ’du’ till någon fin herre eller dam.
  Minns när jag, för många år sedan, satt och läste i arkiven. I en svensk dagstidning från ryska revolutionens tidiga år, förmodligen 1918. I en artikel beskrevs klagomål från en herre som satt arresterad av de röda, i St Petersburg. Han var mycket upprörd, och det han var mest upprörd över var att vakterna inte visade respekt utan sade ’du’ till honom.
  Detta var ju innan den röda terrorn hade kommit igång, och medan utländska reportrar fortfarande kunde röra sig någorlunda fritt. Jag kunde inte låta bli att tycka att det, i sammanhanget, var väldigt komiskt, och det var väl därför jag lade det på minnet. Samtidigt som en artikel av denna typ var väldigt bedräglig, för den gav ju en lugnande bild av händelserna i Ryssland. Även många på högerkanten var, kanske inte öppet, positiva till revolutionen, antingen för att dom stödde Tyskland i kriget, eller för att dom ville att ett försvagat Ryssland skulle ersättas av ett starkare USA.
  Ingen kunde väl då ana vad som komma skulle.

  Så är det också med rondellhunden. Fanns inte den så försvann ett stort problem. Folk är så naiva.

 29. Molly skriver:

  CeDe o Minnesdagen
  Den största faran är Fobin. Alla människor med sin sjukliga Fobi för islam! Om vi slutade ängslas, slutade använda ord som ”negerboll” accepterade att folk har ”rätt” att vara annorlunda, ha sin egen tro och sina egna lagar. Om vi bara anpassade oss så bleve världen bättre. För att vara säkra kan vi konvertera till islam så har också vi förtappade svenskar tillgång till paradiset, åtminstone för männen. Det kanske finns en fredad plats för oss kvinnor någonstans, hos våra älskade hundar, till exempel, där vi får uppleva trofasta älskande själar som viftar på sina svansar då de möter oss. Inte dumt alls. Det skulle duga åt mig.

 30. Hemkär skriver:

  Minnesdagen.
  Så sant som det är sagt och skrivet!
  Att synliggöra ett problematiskt ställningstagande är att utsätta sig för risk. Dags att se sanningen i vitögat!

 31. CeDe skriver:

  Vi måste frita Lars Vilks!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.