2027: Så talade Åsa Linderborg

Att bli färdig med RH tar sin tid. Den tycks ännu vara tämligen vital. Jag trodde att teckningen, den ursprungliga, den rysansvärda, befann sig i ett klart icke-publiceringsläge. Men inte riktigt så och då blir det genast svårigheter. (Dagens Media)

Skillnaden måste bestå men på rätt sätt. Åsa Linderborg har skrivit en andra krönika om lekstugor, hårdbevakade sådana. Hon upprepar sin tidigare tes: Yttrandefriheten är inte hotad eftersom det finns en så markant polisiär närvaro. Lite motsägelsefullt alldenstund man kan med samma motivering hävda motsatsen: Yttrandefriheten är tydligen hotad då det krävs så mycket vakter och utrustning.

Linderborg slirar gärna, tydligen för att hennes anhängares önskningar skall kunna uppfyllas:

”Men om vi kräver att Folkets Hus Göteborg ska hyra ut sina lokaler till ett möte med Vilks, måste vi också kräva att de ska tacka ja till nazister, islamister eller nån annan organisation som också kräver en rad säkerhetsarrangemang.”

Här blev det fel. Folkets Hus sade nej av det skäl att några lärare, som redan hyrt in sig, kände sig oroliga. Naturligt nog hade de inget emot att hysa en debatt om yttrandefriheten med ett brett deltagande. Det är svårt att klassa arrangemanget som extremistiskt. Ung Pirat har inte heller uppfattningen att någon är skyldig att upplåta lokaler. De kan dock ha sina funderingar angående hur man tar emot en debatt om yttrandefrihet, hur rädslan tar överhand.

Ja, så har vi det här med samtalspartners:

”Det finns de nu som menar att vi – svårt att förstå vilka som är ”vi” – har en skyldighet att prata med Vilks, att det är vårt fel att han bara har högerextremister och muslimhatare att umgås med. Vilks själv menar samma sak i en intervju med Nils Forsberg i Expressen.
Det är ett helt absurt påstående. Vilks ansvarar själv för att han enrollerat sig med Tryckfrihetssällskapet, SION och Dan Parks.”

Skyldighet har man givetvis inte men det kunde ju vara av intresse att man åtminstone gjorde en ansträngning för att diskutera sakerna och att genom samtal få en lite bättre inblick än man kanske har. Och inte bara följa devisen ”det är bättre med en enkel lösning istället för att riskera att hamna i en komplicerad”.

Skattebelastningen har blivit en hett ämne för Linderborg. Den här gången kom jag undan och istället slog hon ner på Ung Pirat dem hon betraktar som aningslösa. Till stor kostnad arrangerade de ett möte som Linderborg menar blev helt misslyckat. Jag tror emellertid att det blev lyckat. Det handlade bokstavligen mer om de högst praktiska villkoren för yttrandefriheten än en genomgång av dess principer och allmänna tillstånd. Och vilka goda skådespelare!

Linderborg som antagligen plågas svårt av förslösade och framtida slöseri med skattemedel kan dock trösta sig med att det säkert blir svårt att finna särskilt många arrangörer som anlitar Vilks. Jag kan själv bidra med att försöka flytta mina föreläsningar utomlands. Jag har varit tre gånger i Danmark under den senaste månaden och därmed svårt belastat den danska staten. Och det finns fler länder. Om det kan vara till någon tröst.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

30 svar på 2027: Så talade Åsa Linderborg

 1. Ludvig K skriver:

  Det hade ju faktiskt varit enklare om du bara hade tackat nej till alla inbjudningar från diverse solkiga organisationer såsom SION etc så hade ingen förknippat dig med dem. Eli Göndör skriver tankeväckande om det hela apropå Sakine Madons text:

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/terrorn-vinner-naer-sveket-mot-vilks-fortsaetter-14698

  ”De kretsar som låter Vilks tala förbjuder ofta andra att tala. Dessa, inte sällan muslimhatande omgivningar, är ingen symbol för yttrandefriheten. Snarare är de svårt trångsynta omgivningar som inte vill höra något annat än vad som reproducerar deras egna vanföreställningar. Det är något man generellt sett varken kan säga om universitet och andra.”

  Summa summarum: fler initiativ där Lars Vilks och andra får komma till tals utan att det kläs i antimuslimsk hatpropaganda. Helt enkelt institutioner som studentföreningar och liknande.

 2. Lars Vilks skriver:

  Ludvig. Du missar att jag håller på med ett konstprojekt. Konsten som socialkritisk undersökning måste hävda sin rätt att undersöka precis vad man önskar. Ungefär som journalister. Att konsten framstår som kontroversiell är inte ovanligt i konstsammanhang.

 3. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Folkets hus i Göteborg har på regelbunden basis hyrt ut lokaler till KPML:r sedan tidigt 70-tal. Deras vurm för Stalin och proletariatets diktatur har därvidlag inte spelat ngn roll och därför har de fått vara en del av vår yttrande- som mötesfrihet. Detta har varit riksfritt för partiet trots att i stort sett hela nationen ansett deras åsikter vara vämjeliga. Inga hot, metalldetektorer eller förskrämt folk runt r:arna i folkets hus alltså.

  När så Vilks pga sin godmodiga hund utses som måltavla av fascistoida islamister så läggs ansvaret på honom! I de fegas rike omhuldas omvänd kausalitet bland gammelmedianerna med stor påverkanskraft (LF tex). En resa mot stupet som drabbar oss alla med inskränkningar i yttrandefriheten och en förljugen tillika antiintellektuell åsiktskorridor.

 4. Ludvig K skriver:

  Det är förvisso sant. Än så länge går performanceverket bra antar jag… det speglar ju samhället i stort ganska bra, vill jag tro. Tidsandan.

 5. Doktorn skriver:

  Min gode vän,

  ärlig vill Du nog vara i sak – men någon mästerförförare är Du inte, ty här i 2027 lyckas Du göra slarvsylta av varje öm känsla Åsa L kan ha börjat hysa för Dig. Ingen vettig person börjar något lovtal till en kvinna och hennes tankar med sin egen rondellhund, för att därefter sakligt finna det ena felet efter andra i hennes egen oroade själs utgjutelser. Det går bara inte för sig i serenader under älskades fönster.

 6. Från Graven skriver:

  Gott folk,

  unvisit-länken för er som inte vill ge Linderborg några ”klick”:

  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article20555772.ab

 7. Från Graven skriver:

  Linderborgs dubbelmoral tål att understrykas igen – synd om henne själv när hatmejl tvingar henne att sätta extralås på dörren; Vilks däremot kostar skattemedel när terrorister söker döda honom, ajabaja Vilks (!)

 8. Doktorn skriver:

  Vilks konst är numera en ’socialkritisk undersökning’.

  Detta för tankarna till AH Tammsaares stora estniska roman ’Sanning och Rättvisa’ i vilken två hemmansägare, en med estniskt envishet och den andre med ryskt temperament ständigt träter och spelar varandra spratt att avgöras i bydomstolen.

  Leder konsten till beröring eller berömmelse? Vilket är konstens allra viktigaste element? Om konsten kan definieras, bör den också ha ett allra viktigaste element – och vi väntar ännu på att detta skall bli klart identifierat – ty Gud förbjude – inte kunde det ju bestå i att spela någon något så djävulskt spratt att det blir till en riktig minnesbeta – och kommer att leda till något etter värre spratt tillbaka?

 9. CeDe skriver:

  Doktorn 21:56 – stor komik!

 10. Från Graven skriver:

  Och här är unvisit-länken till Ung Pirat Aftonbladet-artikeln som Krister uppmärksammar:

  http://unvis.it/www.aftonbladet.se/kultur/article20555760.ab

 11. Jor-El skriver:

  Väl skrivet av Ung Pirat i AB.
  Ska bli intressant att se det absurda mötet på video. Har känslan av att man inte stod upp för de nedtecknade tankarna när mötet ägde rum, men blir gärna motbevisad när jag ser det.
  Blir dock misstänksam när jag läser att man gick Åsa Linderborg till mötes om att vägra panelsamtalet och istället tillåta henne att göra det hela till en egen intervju av Vilks.
  Här känns det som man borde drämt ordförandeklubban i bordet och bestämt dagordningen…

 12. Från Graven skriver:

  Ung pirats redogörelse är mycket mer konsekvent i sin analys och känns mycket närmare sanningen än Aftonbladets.

 13. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Förvisso.

  Men samtidigt styr situationen mer än vad man ibland vill. Om deltagarna inte kände att situationen var tillräckligt formell för en paneldebatt så kanske detta förklarar varför det blev som det blev.

  Den enda av parterna som inte verkade förbryllad över situationen var LV!

  lol!

 14. Doktorn skriver:

  Höganäs Kommun tycks planera en staty av Lars Vilks på Höganäs Nedres Sundstorg. Där står redan en skrotjärnsgiraff, men den har inte motsvarat bygdens förväntningar och det har varit mycket klagomål att den är ful och giraffen skall därför flyttas om till en Montessoriskolan i närheten. Vår allas aktade Lars får snart utöka befintlig statytrio med Eric Ruuth framför gamla Sparbanken, betongmannen ställd på huvudet i triangelrondellen och den himlaskådande bronsmannen framför Himmelfärdskyrkan. Man lyfter på hatten och gratulerar!

 15. sl skriver:

  Ung Pirat gör ett utmärkt inlägg i PK-bladet. Synd att ung pirat anser sig ha rätt att ge bort andras egendom i upphovsrättsfrågor, när det gäller yttrandefrihet har de dock rätt.

 16. Jor-El skriver:

  Visst kan man förstå att unga människor tvekar när en eldfängd kulturtant går på i ullstrumporna, men ämnet och situationen är lite för viktiga för att backa från och låta en enskild deltagare ta över föreställningen.
  Sammankallande bestämmer dagordningen!
  För nu breder Åsa Linderborg ut sig med sin agenda och hävdar att Ung Pirat inte hade något specifikt att komma med, och att det hela bara var ett stort slöseri med resurser och skattemedel.
  Jag vill se videon för att avgöra hur mesiga Ung Pirat var på plats i skarpt läge,,,

 17. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Ja, tyvärr har du ju alldeles rätt.

  I all välmening fumlade Ung pirat bollen.

 18. CeDe skriver:

  Doktorn – april,april….

 19. Doktorn skriver:

  Låt oss säga det var en framtidsvision i min kristallkula

 20. Rurik skriver:

  Det viktigaste som sägs av Ung Pirat kan läsas sist i inlägget ; ”Det var viktigt att det här samtalet ägde rum. Vi i Ung Pirat vill arrangera fler liknande samtal, fysiskt eller på Internet. Oavsett vem det är som utsätts för våldshot, censur eller repressalier så vill vi stå upp för deras rätt att uttrycka sig . . .
  . . . Det absurda samtalet och processen blev en symbol för hur yttrandefriheten är hotad . . .
  . . . Nästa gång ser vi till att alla som vill kan delta i samtalet, inte bara de som ändå alltid får höras. ”

 21. Pingback: Efter husbilsmötet | Gustav Nipe

 22. Från Graven skriver:

  Ja, ha ha, Linderborg väcker inte precis respekt i något läger, annat än hos våldsverkarna AFA.

 23. Inge skriver:

  Hvordan er det mulig for et hvilket som helst menneske å unngå å se at ytringsfriheten er truet når møter med Lars Vilks må skje med så mye politi tilstede? Og hvordan kan en kulturredaktør være så blasert som Åsa Linderborg er, i møte med denne realiteten?

 24. Doktorn skriver:

  Inge!

  Tänk om det är tvärt om? Att det är MENINGEN att vi ser L.V. bevakad av milis beväpnad till tänderna + startberedd helikopter – och i så fall – varför? … – vore den adekvata frågan att ställa. Jag litar inte längre på någon i denna genomkorrumperade falska värld där vi vart fjärde år luras att gå till ’demokratiska’ val. Ert utvalda hatobjekt Åsa Linderborg – för ett ögonblick nästan kär i vår store hjälte före bloggen 2027 – är bara en taktisk undanmanöver i sammanhanget – vilket – vill jag påstå och varna – vuxit oss alla över huvudet.

 25. Cecilia skriver:

  Den underbaraste konst jag sett på länge!
  https://youtu.be/2vjPBrBU-TM

 26. CeDe skriver:

  Fetman i Sverige lär kosta Sverige mycket mer än bevakningen av Vilks. Men där talas det inte om något självförvållande.

 27. Doktorn skriver:

  Cecilia,

  Ser Du inte att klippet är pedofilmums? Eller kanske Du är ironisk utan jag förstått. Mäster Lars gillar ju inte diskussionsämnet NVO, men sägas bör att vi lever redan rätt djupt in i ’1984’ och Lucifers bedrägliga värld finner jag överallt på dagordningen – jag hoppas Ni minns resonemanget om ’egregore’ och guden skapad till människans avbild ur det kollektiva omedvetna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.