2026: Kulturens röster

Så var det debatten som har blivit tillgänglig på Aftonbladets kultursida. Med en artikel av Åsa Linderborg. Det är ingen enkel uppgift för Linderborg att skriva om situationen ute i ödemarken med alla säkerhetsföranstaltningar. Hon måste hålla sin linje, vi har alla våra uppgifter som skall fullföljas i detta komplexa drama. Linderborg måste klaga och då blir det dels det här ”det som fastnade är att Vilks vid varje fråga som brände till – islam, SION, mångkultur, Tryckfrihetssällskapet – svarade att han inte hade några intressanta åsikter. Han ville därför prata om annat. Han tyckte det var bättre i Danmark. Han försvarade Dan Park.”

Jag har dragit detta rätt många gånger och det finns inga intressanta åsikter som på ett enkelt sätt kan dras fram. Islam – behöver moderniseras. SION, existerar knappast, mitt besök där blev en av projektets höjdpunkter. Mångkultur, inte lyckat att göra det till ett politiskt projekt. Tryckfrihetssällskapet, islamkritiskt, betydligt mer kontroversiellt i Sverige än i Danmark. Och Danmark, ja, debatten är långt mera öppen på den sidan sundet vilket jag tycker är en fördel. Dan Park, lite ansträngning får ändå kulturjournalisterna göra innan de tjuter med vargarna.

Det blev ju inte så mycket med det varför Linderborg börjar ondgöra sig över kostnaderna. Med detta uppstår en motsägelse eftersom hon menar att yttrandefriheten inte är hotad med tanke på den bevakning som jag åtnjuter. Men enär bevakningen är så dyr och det är ytterst komplicerat att genomföra något som helst där jag medverkar blir detta i varje fall en begränsning av min möjlighet att yttra mig. Tänk er själv en utställning som redovisar RH eller ens en föreläsning i samma ämne.

Som det påtalats i kommentarerna. Det är inte jag som är orsak till kostnaderna utan terroristerna. Sådana figurer är kostnadskrävande.

Så var det med den saken. En annan sak är en läsvärd artikel i Expressen av konstkritikern Nils Forsberg. Illustrerad av Marianne Lindberg De Geer.

1517812_929194897114548_3292422109135046493_n
Hans Lindström

Det här inlägget postades i Konstkritik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

35 svar på 2026: Kulturens röster

 1. Inge skriver:

  Jeg er ikke så kjent med svensk kulturpolitikk, så det er mulig at jeg tar feil. For meg fremstår Åsa Linderborg som en politiker, ikke en kulturarbeider.

  Hun skriver at Lars Vilks viser ”hållningslöshet” når han beskriver sin tilnærming til verden. Hvordan kan en kulturredaktør i en stor og viktig avis ikke forstå forskjellen mellom politikk og kunst, mellom en politiker og en kunstner?

  En politiker har holdninger, en kunstner undersøker. En kulturredaktør burde forstå dette.

 2. Tallskog skriver:

  @ Inge

  Spot on!

 3. Krister skriver:

  Åsa Linderborg har som politruk på Aftonbladet Kultur gjort avdelningen till sin personliga ledarsida med Petter Larsson och Martin Aagård som hårt hållna partikamrater.
  Åsiktskorridoren är trådsmal för man gillar inte olika

 4. minnesdagen skriver:

  Åsa Linderborg skal ha cred för att hon och Aftonbladet träffar och skriver om Lars Vilks. Men visst, artikeln var lika trist som Peter Sundes. Den ekonomiska aspekten är en patetisk torrboll. Ungefär som om man påstått att det är ett ekonomiskt slöseri att titta på sporten på TV istället för att jobba övertid.

 5. Jor-El skriver:

  Visst, Åsa Linderborg är vad hon är. Dock tycker jag att Ung Pirat verkar ha dåligt på fötterna.
  Å ena sidan storartat att dra ihop ett gerillamöte ute i skogen.
  Men det vore klädsamt att då ha lite mer att komma med själva än att bara sammanföra 3 personer med olika åsikter på lite oklara grunder och hoppas att man därmed har gjort sitt.
  Som tex. en egen input i ämnet förutom att yttrandefrihet är ”bra”…

 6. Från Graven skriver:

  Innan Åsa Linderborg kritiskt synar islamsk doktrin – t.ex. 4:34 – och i Aftonbladet explicit problematiserar densamma visavi ”allas lika värde” (eller yttrandefriheten) så är hon, och förblir, en politruk; med mycket lite trovärdighet.

  Låt henne och hennes tidning gå i konkurs. Där hör dom hemma.

 7. Doktorn skriver:

  Mkt bra Inge & Tallskog,

  men till politruck-Åsas försvar må dock invändas att kritik av främmande kulturers religion – om än sådanas värsta aspekter – inte tillhör traditionella konstnärssysslor heller…

 8. Inge skriver:

  Lars Vilks er den viktigste kunstneren i Norden, kanskje i verden. Hvordan kan noen i kunstverdenen, som Åsa Linderborg, unngå å se dette?

  Skyldes det hans intellektuelle tilbakeholdenhet? Er det fordi ingen tror at en svenske kan være viktig? Hva er det med islam?

 9. Från Graven skriver:

  Margot Wallström: ”Sverige har inte bett om ursäkt”

  ”På hedersord!”

 10. Från Graven skriver:

  Kanske hon korsade fingrarna bakom ryggen.

 11. Hemkär skriver:

  En sån rar jycke som Marianne Lindberg De Geer ritat. Flera djur av den varan så blir Rondellhunden à la Muhammed bara en i mängden i manegen.

 12. Hemkär skriver:

  Lars, vi lever förvisso i den mångkulturella världen, dock, nu är det väl sommartid och det gäller att ställa fram klockan. Allt blir så mycket enklare när vi lever tillsammans och har samma regler att utgå från.

 13. Inge skriver:

  Siden det er påske: Her leses Bibelen direkte: http://www.lofotposten.no/Bibelen_leses_LIVE_-5-29-68733.html

 14. Tallskog skriver:

  Den viktigaste ”kulturens röst” är den som berättar sanningen för oss och hjälper mänskligheten att bygga en framtid i fred och frihet:
  (Mycket av detta stämmer även i in på Sverige)

  http://empireexposed.blogspot.se

 15. Från Graven skriver:

  Tänk vad mycket pengar vi skulle spara om vi helt enkelt strök yttrandefriheten.

  Pengarna kunde gå till att finansiera det konkursmässiga Aftonbladet och Åsa Linderborgs lön så att hon kunde ge sig på att demontera nästa frihet, t.ex. mötesfriheten.

  Rättighetskatalogen är full av friheter för henne att medelst sina texter demontera, så hon kan motivera subventioneringen med övertygelse.

 16. sl skriver:

  Nu har jag läst Åsa Linderborgs artikel. Hon gör en särskild poäng av att det inte finns något att säga, ignorerar de basala frågor som RH väcker, men vill ha en RH som present. Hade hon fått en RH i present hade hon givetvis vägrat ta emot den, med hänvisning till ”sårande verkan”.

  Linderborg har begärt att få förklaringar, misstänker dold rasistisk agenda. Verkligheten är den motsatta; Linderborg har en dold agenda, kommunismen, och problemet med politisk islam är att den inte tål någon av våra grundvalar, vare sig kristendom eller liberalism. Mot bägge tillämpas våld, ända sen islams födelse.

  På kommunisters vis kräver Åsa yttrandefrihet för sig själv, medan andras lätt kan inskränkas, om de opponerar sig. Vilks yttrandefrihet är ”för dyr”, efter som den är opassande.

  Nu ska jag ställa opassande fråga; tänk om Åsa är ett kommunistiskt luder som springer Muhammeds ärenden? Och en till; tänk om hon är för dum för att fatta det?

 17. Tallskog skriver:

  Instämmer med Från Graven och sl.
  Dessutom har Internationalen tekniken i sin hand:

  http://www.exponerat.net/ny-teknik-kan-gora-det-omojligt-att-vara-anonym-pa-natet/

 18. Doktorn skriver:

  Tallskog!

  Bra välbehövligt inlägg – men sannolikt för alla evt. ’målgruppar’ redan ’oskadliggjort’… så vi kan fortsätta vår färd mot avgrunden och alla planerade framtida krig i någon form av kollektivt Stockholmssyndrom.

  Thomas Thorilds text över portern till Uppsala Universitet är erbarmerlig, ’Tänka fritt är stort, men Tänka rätt är större’. Bättre hade varit ’Tanken är stor, men Anden är större’.

  Endast individuell ande skyddar mot kollektiv tanke.

  Anden med dess enorma rikedomar är den större biten och dess lilla tänstehjon tanken den mindre.

 19. Tallskog skriver:

  Tack Doktorn för de vänliga orden!
  Det är trösterikt nu när ********** sjukdomsbaciller slagit till.
  Huvudvärk, feber och ont i leder och muskler…
  Tvi vale, säger jag bara!
  God hälsa önskar jag Lars Vilks och hans snälla kommentatorer 🙂

 20. Molly skriver:

  Varför är Åsa Lindeborgs åsikter, frågor och krav så betydelsefull? Hon har en agenda, att få sina kom. teorier att stämma in i det som händer i nutiden. Hon får det inte att gå ihop! Vilks svarar inte som han förväntas svara. Hon står tomhänt.
  Personligen tröttnade jag på henne för flera år sedan efter boken, Mig äger ingen. Förvisso en tråkig barndom, men det är hon inte ensam om att ha upplevt. Får inte ut någonting av hennes analyser.

 21. sl skriver:

  @Inge; Åsa har en politisk agenda, underordnat denna har hon ett en-boks författarskap

  @Molly, Åsa är aftonbladets kulturella fikonlöv, hon ger aftonbladet en enformig röst i den politiserade kulturdebatten utan kultur. Hon företräder resterna av 70tals-agendan. Du har rätt, hon står tomhänt. Helst vill hon utbrista i sin gamla religion, ”socialismen löser alla problem”, men ingen tror längre det, så hon säger ingenting, precis som i artikeln vi pratar om.

  Jo, hon pratar om ”rasism” förstås. Företeelsen som odlas och gynnas med import från mellanöstern och nordafrika.

 22. Molly skriver:

  Doktorn
  Håller med dig. Jag retar mig på att ”tänka rätt är större”. Vad är rätt? I dag kan man tänka, rösta, tycka rätt. Man utser de rättänkande som samlas i sina partier och föreningar och lyssnar till varandra. De som tänker fel, får skylla sig själva för allt som händer dem i livet. Tänker på alla kloka gummor som hittade örter som botade vissa åkommor på medeltiden, stjärnskådarna som sa att jorden var rund, alla kreativa personer som funnit lösningar på tidens problem, som brändes, halshöggs, jagades ut ur landet. De tänkte fel. Än i dag tolereras bara de rättänkande, hur fel de än kommer att ha i historisk belysning.

 23. Ateisten skriver:

  Thomas Thorild verkade omkring 1800 och då var devisen säkert ny och fräsch. Dagens ”rätta tänkande” utgår från USA under första världskriget då man började undersöka hur uppfinnare och kreativa konstruktörer tänkte. Den mest kända frukten av detta är väl idéstormen. Men hela tiden utvecklas nya metoder för kreativt tänkande, framför allt i USA och många tjänar grova pengar på att konsulta i ämnet. För en kommunist som Åsa L är detta naturligtvis rena bullshit, men utan det hade vi väl stått på samma nivå som Östtyskland 1989.

 24. Från Graven skriver:

  sl

  En smula plumpt uttryckt kanske; men svårt att argumentera emot icke desto mindre.

 25. Från Graven skriver:

  Ju mer man tänker på det:

  …att det sitter en kommunist på en av landets största kvällstidningar och argumenterar emot yttrandefrihet; argumenterar för våld (”mot repressiv polis”); samt argumenterar för en bättre identifiering av målet för bränder (”ej bilar i förorten, men villorna [på Lidingö/Djursholm]); samtidigt som hon irriterar sig på kostnaderna för en konstnärs skydd mot antidemokratiska mördare, visar hur sjukt Sverige har blivit.

  Tänk vad hon gnällde över sin egen situation efter hatmails-kampanjen gentemot journalister började problematiseras på allvar.

  Herregud vilket själviskt ego Linderborg verkar vara.

 26. Från Graven skriver:

  Kommer ni ihåg hur hon satt med svart bakgrund i TV-rutan och med allvarlig min läste upp hatmail riktade mot henne?

  Och hur hon skrev långa artiklar om hur förfärligt det var att hon kände sig tvungen att skaffa nytt lås och skottsäkert glas till sina fönsterrutor?

  Men nu, efter att Al-Qaida har satt Vilks på sin dödslista och kulorna bokstavligen smattrar runt öronen på honom så ifrågasätter hon plötsligt att yttrandefriheten verkligen är hotad

  Herregud, vad är det för fel på henne!?

 27. Krister skriver:

  Marianne Lindberg De Geer är en babe!

  Och jag tror LV har rätt, vilket indikeras av mellanraderläsning och den fina selfien, att Åsa Linderborg håller på att mjukna/tina upp något lite lite, börjar se glimtar från andra perspektiv och bli lite lite tveksam/osäker, vilket ju är attraktivt, under ytan, av den hårda/bibehållna fasaden

 28. sl skriver:

  Jag bör lägga till rätta; Åsa har skrivit flera böcker.

 29. Krister skriver:

  Såg nyss ytterligare en artikel från Åsa Lindeborg angående mötet i husbilen där hon visar att hon förstår och intresserar sig för komplexiteten i hur den här lille rondellvovven har vuxit sig till, vilket ju gör det till samtidens viktigaste konstprojekt i varje fall i Sverige/Norden.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article20555772.ab

  Sen gnället på Ung Pirat verkar mest vara en rökridå för att komma tillbaka till ämnet. Oavsett hur det arrangerades blev det nått intressant av det

 30. CeDe skriver:

  Åsa Linderborg – you are a woman in love. Hela din artikel är en kärleksförklaring till Vilks och talet om yttrandefriheten är bara en undanmanöver. Fotot du bilagt av dig själv undanröjer också alla tvivel.

 31. sl skriver:

  Man kan notera att fortfarande är politisk islam inte problemet. ”Vilks bär själv ansvaret”, ”vi blir tvungna att hyra ut till nazister och islamister”. Vilks är snäll. Vem är det som är ond, kräver automatvapenskydd, vem utgör hotet som RH drar fram i ljuset.

  Tänk om hon kommer på det? Större under har inträffat. Kan hon då skriva om det i AB?

  Nix. Upphör hon vara PK kan hon inte jobba på PK-bladet.

 32. Adam skriver:

  sl skrev:
  ”Tänk om hon kommer på det? Större under har inträffat. Kan hon då skriva om det i AB?

  Nix. Upphör hon vara PK kan hon inte jobba på PK-bladet.”

  Instämmer. Visst kan man förundras över reaktioner på Vilks, som Lindeborgs. Men se det politiskt och vips klarnar allt. Ideologierna lever på tidningars ledarsidor eftersom folk som delar ideologin läser tidningen. De som förkastar Vilks läser också AB.

 33. Doktorn skriver:

  Cede

  Håller helt med. Åsa har mött kärleken – alla ser det – utom kanske de lyckligen inblandade själva! Vad gör det att den ene försöker dölja sig bakom idéernas ointagliga borg och den andre klätt sig i avskräckande rothschieldröd klädnad att tjusa en döende ideologi – för länge se’n ersatt med en ny och effektivare även kamphunden Bildt och stridshästen Reinfeldt kunde skriva under på… båda är uppstigna ur arbetareled enligt Nils Forsbergs ovan rosade ord och båda är på jakt efter det stora för anden sköna även min egen fader från samma omständigheter sökte – alchemisten klarade sig bäst med en soror mystica. Allt hitintills tillryggalagt, min gode vän Lars, var bara inledningen. Med soror mystica må Du lämna Din trygga tankeborg och bege Dig likt en annan Don Quixote ut världen på jakt efter ära… och med Din Dulchienas löfte i innerfickan gömd. Givetvis platoniskt, men inte desto mindre betydelsefullt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.