2025: Ord, ord, ord

Inte utan att jag lämnar en del underlag för forskningen. Professorn i antropologi Peter Hervik använder mig som exempel när han testar den moderna uppfattningen om islamofobi: ”Det er en form for racisme. Jeg siger ikke, at for eksempel Lars Vilks er racist. Men jeg bliver nødt til at se på, om det han siger, er neo-racistisk”. (från en artikel i Weekendavisen av Søren Villemoes, ej på nätet)

Ja, det är illa att vara neorasistisk. Definitionen kommer från den franske filosofen Étienne Balibar och dess symptom är att denna rasism:

1. bygger på en föreställning om i praktiken oöverkomliga kulturella skillnader, vilket
2. förklarar och ursäktar aggressioner och spänningar mellan olika etniska grupper inom ett samhälle, och
3. därigenom motiverar en åtskillnadspolitik och bedriver argument mot mångkulturella samhällen.

Nu kan man fråga sig om rondellhunden bygger på en föreställning om oöverkomliga kulturella skillnader. Det kan tänkas att den framhåller att de är överkomliga. Eller tvärtom påvisar oöverkomliga skillnader. Det senare alternativet tycks vara det som råder.

Alltid något att fundera på. En annan, livligt diskuterad sak, rör Svenska Akademiens senaste upplaga av sin ordlista. Tidens krav på korrekt språk har fått plats i denna utgivning. Ett av de mest ömma orden ”negerboll” har strukits. Det argumenteras ständigt kring detta ord. Det borde nog vara kvar främst för att det just är ett så omdiskuterat ord och därför vanligt förekommande. Få ord har debatterats så intensivt under så lång tid som detta. (Metro)

Man kan också lära sig att argumentera mot dem som försvarar ordet.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

48 svar på 2025: Ord, ord, ord

 1. Krister skriver:

  Dags att fortsätta uppdateringen då av Svenska Akademins ordlista och lägga till ordet rondellhund. Ett begrepp som blir allt mer omfattande och viktigt i samtiden.

 2. Doktorn skriver:

  Dårarnas skepp fortsätter sin färd…erkänsla kaptenen söker…

 3. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Fordom fanns det på de hospital som senare kom att kallas mentalsjukhus både dårar och idioter. När dessa ord av diverse skäl kom ur svang så ersattes de med begreppen psykotisk (bl.a.) och utvecklingsstörd.
  Orden idiot och dåre överlevde dock i vardagsspråket där vi alla inte har ngt problem att kalla oss själva det under fadäsartade omständigheter eller för den delen andra i vår omgivning. Ibland kärleksfullt ibland inte. Inga konstigheter.

  N-ordet har däremot blivit fullständigt tabuiserat även i vardagsspråket. Illa, illa då det är ett tecken bland många om den rädsla som finns bland det politiskt/mediala etablissemangen i väst för att förlora sina positioner i den hyperglobaliseringen vi nu lever i.

  I vårt sönderfallande rike är järtecknen synnerligen alarmerande då även det stabila bakverksbegreppet negerboll (bland andra) är skäl nog för att demonisera alla och envar som uttalar det.

  ”Blif en dåre” som Hermelin skrev så blir vår samtid lättare att förstå vare sig det gäller den mediala rondellhundspsykosen eller andra pågående rysligheter.

 4. Rurik skriver:

  Balibar är neomarxist.
  Kommunismens ohyggliga skadeverkningar under det tjugonde århundradet övergår all eländighet som mänskligheten tidigare upplevt.
  Självklart är han diskvalificerad från att överhuvudtaget göra några som helst uttalande med en sådan bakgrund.
  Att han ändå fungerar som referens för Peter Hervik visar att hotet från kommunismen i dess moderniserade former ingalunda är överspelat.

 5. Rurik skriver:

  Debatten om ordet negerboll handlar inte om ordet men om en liten minoritets vägran att acceptera den upplevelse och betydelse de flesta identifierar sig med.
  Majoritetsdiktatur kan alltid ifrågasättas.
  Minoritetsdiktatur måste däremot alltid fördömmas . .

 6. CeDe skriver:

  http://www.expressen.se/kultur/vilks-jag-kommer-aldrig-flytta-hem-igen/

  Många får fly sina hem, men de flesta ges i alla fall möjlighet att skapa ett nytt.

 7. Tallskog skriver:

  Visst blir man trött på ord, ord, ord!
  Då kan man se på bilder;

  https://twitter.com/perraponken/status/580081669547397120/photo/1

 8. minnesdagen skriver:

  Finns en film från 2004 som borde byta namn. ’Fyra nyanser av b***’ eftersom b-ordet är fascistiskt. Varför man får fascism när man blandar ihop alla färger vet förmodligen konstnärerna.

 9. CeDe skriver:

  minnesdagen,

  Med andra ord – i varje människa döljer det sig en liten fascist.
  Något att reflektera över.

 10. Pöbeln skriver:

  Jag måste säga att jag föredrar en framtid där användandet av ordet nboll förpassas till historiens fekalier, än en framtid där ordets användning ökar och normaliseras.

  Minnesdagen, CD, BGV, förhoppningsvis och troligtvis är ni en utdöende art

 11. minnesdagen skriver:

  Ja, det tror jag.

  De människor jag pratar med, som säger sig vara mest upprörda över rasism och fascism, har alltid själva starka sådana drag. Det är som om dom slåss mot sina egna demoner. Jag brukar undra om PK-människor varit elaka mobbare under sin uppväxt och nu försöker kompensera sina dåliga samveten. Eller ännu värre, dom har fortfarande ett behov av att säga riktigt elaka saker om andra, så de riktar sitt hat mot den som är ett allmänt accepterat, lovligt byte.

 12. Från Graven skriver:

  Martin Aagard – Aftonbladet – skrev ju att han ”njöt av att pissa mindre pojkar i håret” när han gick i skolan.

 13. CeDe skriver:

  Ja, Åsa Linderborg är väl ett lysande exempel även om hon efter att ha träffat ett av sina offer enligt utsaga ha mildrat sig något.

 14. Molly skriver:

  Ska man vara försiktig? Eller avslöja att man nog är neorasist? Jag tror det finns oöverkomliga kulturella skillnader som motverkar det mångkulturella samhället. Jag kommer ALDRIG att acceptera könsstympning av småflickor, tillåtelse för gamla gubbar att gifta sig med 8-9 åringar! Införs sådana lagar i vårt land, så emigrerar jag. Finns det någon vettig svensk, med svensk bakgrund som står upp för dessa traditioner så kommer jag att behandla dem som (hittar inget lämpligt ord). Kalla mig gärna för neorasist! Och okej! Jag är Jä…ligt förbannad (aggressiv) och ett ska ni veta Jag kommer ALDRIG att ändra min uppfattning!

 15. Tallskog skriver:

  Instämmer med föregående skrivare!

 16. elina skriver:

  Instämmer med Molly ovan.

 17. Pöbeln skriver:

  Men varför ska man säga n***rboll istället för chokladboll?

 18. CeDe skriver:

  Det är inget måste pöbeln, det har bara varit en oförarglig vana av mest tidigare generationer som aldrig har uppfattat det som något negativt utan bara som ett namn på ett bakverk. Nu i hysterins tidevarv så dammsugs ju allt som på något sätt kan missakta någon annan. Chokladboll duger alldeles utmärkt.

 19. Pöbeln skriver:

  …phew…skönt…hörde du det Rurik. Chokladboll från och med nu.

 20. CeDe skriver:

  Självförtroende!

 21. CeDe skriver:

  Till skillnad mot Pöbeln och hans gelikar, PK-folket – flockdjur utan integritet.

 22. Tallskog skriver:

  … eller så är norrmännen normala och det svenska folket blivit hjärntvättade oikofober?

 23. Ludvig K skriver:

  minnesdagen – vilka demoner slåss du själv mot när du är så är upprörd över Förintelsens minnesdag?

 24. Ludvig K skriver:

  Det var verkligen roligt att gå igenom detta forumets kommentatorer och deras respektive käpphästar och ämnen som ligger dem närmast om hjärtat.

 25. Ludvig K skriver:

  Kommer osökt att tänka på en viss debattör här som nog så energiskt brukar vifta med en viss skrifts tillkortakommanden när det gäller kvinnosyn… hur står det månne till med dennes egna?

 26. Från Graven skriver:

  Mänskliga rättigheter
  Full jämlikhet
  Demokrat
  Humanist
  Progressiv Liberal

  Det är ju just detta som gör att det blir svårt att ha fördragande med en viss skrift

 27. Per L. skriver:

  Nu kan man läsa om mötet på Aftonbladet.se. Tyvärr Åsa, det här ett riktigt bottennapp från din sida, det känns som om din tidning närmar sig sin bruna period från början på 40-taket. Åsa borde inte få komma undan med påståenden som att Vilks gjort ”hållningslösheten till princip” och att Vilks försvarar Dan Park. För det första, Vilks är konstnär, inte politiker. Vilks har aldrig försvarat Park men däremot försökt förklara Park ur ett konsvetarperspektiv. Varför går inte kulturjournalisterna till attack mot de krafter som hotar det fria ordet i stället för att beklaga sig över att skyddet av Vilks kostar en massa pengar.

 28. Från Graven skriver:

  Själv då? Blir inte du provocerad och bedrövad av budskapet Koranen 4:34?

 29. Doktorn skriver:

  Herr Ludvg K tycks vilja göra en ’Skavlan’ på Minnesdagen.

  Nu tror jag inte PK människan utmärktes för sitt dåliga samvete att vilja gottgöra översitteri i skolåren utan fastmera fortsätter på inslagen väg. Egen integritet saknas och en sådan människa söker omgivningens stöd för att profilera sig. Vanligtvis utses arketypen ’Skuggan’ till måltavla – summan karaktärsdrag utanför den egna identiteten och ’klassens ljus’, storslagna tänkare, eller någon from person är ofta utsatta. Dessa människor är avsevärt många och åstadkommer tillräckligt mycket buller för att kunna utnyttjas av myndigheter med ljusskygg agenda. Skissade ’lag’ torde gälla lika mycket mellan enskilda personer, grupp och mobbad, som mellan grupper sinsemellan i syfte att ’vara bäst’. Ofta äger mobboffret något mobbaren saknar. Häri ligger det intressantaste.

 30. Tallskog skriver:

  Skavlan har tidigare bekänt att han haft just de problem som JÅ öppenhjärtigt berättade om i Skavlans mobbar-intervju:

  http://www.nyhetsverket.se/nyhet/24851/Norska-pratshowen-Skavlan-gjorde-ingen-succe-på-BBC

 31. Pöbeln skriver:

  Ska kravet nu vara att även förbjuda Saudiskt aktieägande på svenska börsen? Knepigt…vad tänker ni?

  http://www.dn.se/ekonomi/saudier-stora-agare-pa-borsen/

 32. CeDe skriver:

  Pöbeln – tänk själv för en gångs skull!

 33. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Jag är också intresserad av vad du själv tycker.

  (själv tycker jag att vi inte skall ha med diktaturer att göra – punkt)

  Och på eventuella följdfrågor om eventuella gråzoner: använd t.ex. Freedom House index. Ta en riksdagsdebatt om var gränsen bör dras.

 34. CeDe skriver:

  Ungefär som när bostadsministern går ut med en förfrågan om förslag till bostadspolitik utan att själv komma med ett enda förslag.

 35. Pöbeln skriver:

  Hehe. Jag frågar ”vad tänker ni?” och får svaret, ”Tänk själv!”. Ohängt som bäst.

  Men men.

  Ja jag tänker att det borde finnas strikta etiska betänkanden inom finans branschen. Men att om vi skulle sortera den så skulle så mycket lik hoppa ut att västerlandets ekonomi skulle haverera.

  Är detta ett offer som ni moraliska skyddsväktare tycker det skulle vara värt? Är det kostnaden för yttrandefrihet, att Saudi och Kina och Lundin petrolium etc, får vara rumsrena inom den ekonomiska institutionen?

 36. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Vilket offer? Jag hänger inte riktigt med.

  Marknader kan inte lämnas fria & oreglerade. Det har historien och vår samtid visat.

  Ut med skiten i ljuset; och låt finansmännen stå vid skampålen och få räkna varje saudiskt piskslag högt.

 37. Pöbeln skriver:

  Väl talat kamrat…

  Konsekvensen blir ju såklart att inte bara Saudis piskrapp kommer i ljuset, utan hela den post-koloniala skulden. Och det kapitalistiska systemet.

  Problemet är att det är finansmännen (inklusive kungafamiljer) som styr världen.

  Jag tror att för många går yttrandefrihetens gräns där profitkvoterna dalar. Tyvärr.

 38. Från Graven skriver:

  Jag har inga problem med att de postkoloniala skulder som finns kommer ut i ljuset. Tvärtom. Ut med den skiten också.

  Jag har inga problem med att vara djupt kritisk till både det ena och det andra.

 39. Inge skriver:

  Enda en religionskritisk blogger er drept av muslimer i Bangladesh: http://www.nrk.no/verden/blogger-hakket-ihjel-1.12287644

  Hvis jeg ser ”Made in Bangladesh” på merkelappen neste gang jeg skal kjøpe en bukse, så kanskje jeg velger en bukse som er produsert i et annet land. Det betyr mindre penger til Bangladesh som et direkte resultat av at Bangladesh ikke beskytter ateistiske bloggere. Det kan dermed sies å være i Bangladesh sin interesse å beskytte ateistiske bloggere mot muslimske mordere, siden landet ellers går glipp av pengene mine.

  Mitt bidrag er en dråpe i havet, selvfølgelig. Men det viser noe av kapitalismens styrke. Jeg velger å ikke kjøpe klær fra land som ikke beskytter religionskritikere, og det kan andre gjøre også.

  (Problemet er selvsagt at alle klær produseres i udemokratiske land, fordi det er der de er billigst å produsere, så jeg risikerer å bli bukseløs.)

 40. Från Graven skriver:

  +1

 41. Pöbeln skriver:

  Kanske enklare att bojkotta H&M rakt av då de har fabriker i Bangladesh…

 42. Från Graven skriver:

  Fairtrade-kläder:

  http://www.hildur.se/fairtrade/

  Finns en hel del olika butiker.

 43. Pöbeln skriver:

  Fair Trade ist för Free Trade!

 44. minnesdagen skriver:

  Ludvig K 22:28,
  varför är jag upprörd över förintelsens minnesdag ?

  ”If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face, forever.
  quote George Orwell”

 45. Ludvig K skriver:

  Det var din tankegång, jag provade bara att applicera den på ditt eget engagemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.