2003: Mycket talande idag.

Idag var det att framträda i dansk teve. Det kan sammanfattas med att jag anlände snabbt, avverkade 20 minuter i studion, på vägen ut en kortare intervju och sedan raskt ut ur landet. Därefter mötte jag ett holländskt team som blev en lång historia, något mer än de korthuggna fraserna som brukar levereras fram och tillbaka. Slutligen var det Euronews och den intressante herren Cal Fussman

Dagens ämne i Danmark vilket jag råkade uttala mig om är Muhammedteckningarnas plats i historieundervisningen. Det är alltså en het diskussion.

Hela intervjun på Deadline DR.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

55 svar på 2003: Mycket talande idag.

 1. Tallskog skriver:

  Instämmer med det du sa att man inte ska ge efter för terroristhot och våld för det är att uppmuntra dem att fortsätta på den vägen.
  Men…
  vill du företräda en rörelse som dyrkar
  JUDISK SUPREMACISM som
  föraktar
  kristen tro
  muslimsk tro?

 2. Jor-El skriver:

  Första klippet verkar vara ett litet utsnitt ur något längre. Finns det i full version, och länk dit?

 3. Rurik skriver:

  Oerhört irriterande när svenska folket inte får möjlighet att uppleva denna typ debatter och diskussioner.
  Efterlyser på nytt direktsändning av Lars nästa föreläsning så att var och en kan bilda sig sin egen uppfattning om vad detta handlar om.
  Licensbetalarna har rätt att kräva den servicen av ett Public-serviceföretag som Svt.
  Den pågående censuren måste upphöra !

 4. minnesdagen skriver:

  Den långa intervjun i dr.dk var bra, synd bara att man inte förstår danska särskilt bra.

  Tallskog,
  Lars Vilks företräder väl ingen rörelse. Judendomen är inbakad i kristendom och islam, och om det religiösa försvinner återstår bara deras maffia och tribalism.
  Precis som det, likt Lars säger, i slutet av intervjun, om man ger efter för terrorister. IS är inte religiösa i vanlig bemärkelse. Deras soldater (terrorister) är ljusskygga, maskerade.

  Apropå ljusskygghet, idag läste jag något mycket märkligt. Jag tänker på näringslivstopparna och deras underskrifter för de hemligstämplade vapenaffärerna till Saudiarabien. Bisarrt och smått chockerande, min respekt för dessa människor sjönk som en sten…

  Varför inte släppa på hemligstämpeln istället ? Saudiarabien har ju tillsammans med Israel starka kopplingar till IS. Och därmed terrorismen som riskerar slå till i Sverige.

 5. Hemkär skriver:

  Vem kände till Abu_Bakr_al-Baghdadi då han 2007 utlyste sin typ,banbulla, och dödsdom mot Lars Vilks?

  Numera är Abu_Bakr_al-Baghdadi mera känd. Dessvärre. Och det är inte på grund av Lars Vilks utan det är på helt egna meriter genom etnisk rensning och massmord av oliktänkande i det vi kallar Syrien och Irak.
  Den mannen, Abu_Bakr_al-Baghdadi, ledare i Islamiska Staten, stoppas enbart med vapenmakt på samma vis som “vi” stoppade Adolf Hitler.

  Lars, du har helt rätt i det att vi kan inte, får inte, ge oss in i en diskussion med dem som har våldsargumentet i bakfickan. Frågan är då vem som har detta utöver dem som innefattas i gangsterorganisationen IS? Här är många företrädare för de religiösa samfunden svaret skyldiga.
  Vad säger dessa idag? Jag hör inte deras röster.

  Betänk att av de terrorister som den 11 september 2001 bombade New York var 19 av 19 alla från konungariket Saudiarabien. Något att tänka på i dessa dagar. Helt klart är att Lars Vilks hade varit ett huvud kortare om han varit där och argumenterat för ett moderniserat Islam. Där är de redigt ömtåade.

 6. CeDe skriver:

  Ja, vad ska man säga: så det kan bli…? Hur skulle Vilks någonsin ha kunnat förutspått de följande händelserna och inte heller vet han om de ev kommande.
  Men han är strong, han har gjort en sak och den står han för och han finner sig i konsekvenserna och beklagar så klart att det fått konsekvenser även för andra.
  Det kommer att visa sig att Vilks insats blir avgörande för fortsatt demokrati och yttrandefrihet. Hans lilla hund fick vittring på mörkret och manade fram de ljusskygga till bekännelse.

 7. Rurik skriver:

  Utmärkt historik och analys ,CeDe !
  Tilläggas bör att det var när rondellhunden censurerades som pressen började skriva om saken och hela denna händelseutveckling tog sin början.

 8. CeDe skriver:

  Tallskog,

  Självklart att man inom islam vill ligga lågt med influenserna från tidigare religioner. Hävdandet att koranen levererades direkt till Mohammed från Allah via Gabriel får ju inte ifrågasättas, och att Mohammed som var analfabet, hör och häpna, memorerade all information som sedan skrevs ner av de skriftlärde.
  Det fanns många analfabeter på den tiden så risken att få den bedriften avslöjad var ju minimal. Och på den vägen är det.

 9. Adolf skriver:

  Lars,
  Du säger i intervjun att du inte längre kan bo hemma. Varför är det inte längre rimligt att bo hemma men med en bevakning anpassad efter läget?

  Är det en helhetsbedömning som görs där kostnaden till slut för avgöra?

  Hur har säkerhetsläget i Sverige förändrats efter 14 februari?

  Kan du säga någonting om skillnaden i stöd du får i hemlandet och i andra länder?

 10. joanna skriver:

  Det finns mycket kritik mot Vilks, en del av den är svepande och byggd på lösa antaganden.

  Vilks får i klippet ovan tid på sig och förklarar pedagogiskt och naturligt vad rondellhunden handlar om. Jag förstod inte allt på danska, men svaren var tydliga och förklarade då också frågorna.

  Klippet från danska TV ovan skulle kunna fungera som en fin introduktion för Åsa Linderborg och andra med vänsterreflex som inte fattat grejen.

  (Ett tips till Vilks, spara in på va och alltså i slutet av meningarna, det är bara de som inte har något att säga som behöver de orden.)

 11. Lars Vilks skriver:

  Min hemmiljö är tämligen uppenbart en olämplig plats svår att bevaka. Man kan ju säga att det är en kostnadsfråga men också att det handlar om hänsynstagande. Man kan inte utan vidare stänga eller begränsa tillgången till offentlig framkomlighet t ex. Säkerhetsläget i Sverige har skärpts.

 12. Från Graven skriver:

  CeDe

  Mycket väl formulerat!

  Vi lever i ett tidevarv där islam sätter gränserna för yttrandefriheten i Sverige.

  Inte genom rättsprocesser eller protester.

  Men genom hot, våld och mord.

 13. Från Graven skriver:

  Och till detta har islamismen hjälp.

  Av Linderborg, av Pöbeln (som menar att islamismens ansvar ej existerar under relativismen), samt av mohammad.

  Sakernas tillstånd, Sverige 2015.

 14. mohammad skriver:

  Finns många lämpliga hus för ett tryggt boende, anordnade med tillgång till skyddsrum vid skarpt läge, finns ingen anledning att behöva vara på flykt vilket mycket väl kan vara mer riskabelt än att stay put…

 15. Från Graven skriver:

  Förenta Nationerna – FN – är i ett publicerat av dokument som rör de Mänskliga Rättigheterna explicita och specifika att just relativism är ett hot mot de Mänskliga Rättigheterna!

  För mig sluter detta cirkeln m.a.p. Pöbelns ställningstagande.

  Och det är ju mycket tydligt i trådarna som gått att Pöbeln skyller situationen på väst, Vilks, USA, och t.om. upplysningen (Breivik var en essens av upplysningsidealen enligt Pöbeln).

  Känn dig fri att protestera, Pöbeln, om du inte håller med, samt precisera var jag gjort en felanalys.

 16. mohammad skriver:

  Bullshit von Graven….

 17. Från Graven skriver:

  Vilket av det?

 18. mohammad skriver:

  Von Graven

  Ingressen på din senaste kommentar är smått förvirrande, kan du vänligen göra den förståelig eller helt enkelt redovisa från vilket dokument du klippt och klistrat.

  Tack…

 19. Ludvig K skriver:

  Kudos till LV som använder vissa ord på danska för att det ska bli lättare för tittarna att förstå. Mycket sympatiskt! Keep up the good work.

 20. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  Har du gått och blivit rasist?

 21. Inge skriver:

  mohammad,

  Hvorfor svarer du ikke på spørsmål?

  Hvis du er muslim kjenner du sikkert til begrepet “dawah”.

  Bruk anledningen som Lars Vilks har gitt deg på bloggen sin til å forsvare islam med saklighet og logikk.

 22. Från Graven skriver:

  +1

 23. mohammad skriver:

  Inge

  Vad är det för spörsmål om Islam som jag inte svarat på…?

 24. Från Graven skriver:

  Tja, vad du tycker om 4:34, bl.a.

  F.ö. är du nöjd med dokumentet jag länkade till?

  Förenta Nationernas egna kommentar om kulturrelativism och Mänskliga Rättigheter.

 25. Ludvig K skriver:

  Också kudos till en väl utförd intervju, LV. Nu är det förhoppningsvis bara en tidsfråga innan du får komma till Skavlan…

 26. mohammad skriver:

  Von Graven

  Trevligt att du erkänner FN:s auktoritet, märk dock väl skillnaden mellan kulturrelativism som praktik och analytisk metod.

  Angående sura 4:34, Koran bör i de avseenden dess skrivning strider emot de mänskliga rättigheterna ej ges någon auktoritet…

 27. Inge skriver:

  mohammed,

  Jeg har spurt deg om du er muslim. Jeg har også bedt deg om å forklare hvorfor du mener: “Det är inte Islam som är problemet, det är ”sådana” som Inge…” Så langt har jeg ikke fått svar.

  Du står selvfølgelig fritt til å la være å svare på mine spørsmål. Men jeg lurer på hvorfor du ikke svarer.

 28. Inge skriver:

  mohammad skriver: “Koran bör i de avseenden dess skrivning strider emot de mänskliga rättigheterna ej ges någon auktoritet”

  Dette er interessant. Med “de mänskliga rättigheterna ” – mener du da FNs menneskerettigheter?

  Og jeg venter fortsatt på svar om du er muslim. Et enkelt “ja” eller “nei” holder.

 29. mohammad skriver:

  Satsen är en omskrivning av ditt eget påstående: “Det er ikke religion som er problemet, men islam.”

  Min eventuella religiösa åskådning behåller jag för mig själv, tack…

 30. Heidegger skriver:

  Har precis sett citizen 4, det var vackert och förskräckligt – NSA pysslar tydligen med en HEL DEL annat än att förhindra terroristattentat…

  Se den…

 31. CeDe skriver:

  Tro är en rättighet dock ingår ingen rätt att slippa kränkning. Vetenskap diskuteras.

 32. mohammad skriver:

  Skeptikerns bön…

  O Gud – om det finns en Gud.
  Rädda min själ – om jag har en själ.

 33. Doktorn skriver:

  Mohammed!

  Om Du har en själ – häng den i ett snöre pm halsen.

  Gott råd från estnisk litterär klassiker.

  Ester är väldigt kristna – men än mer shamanska.

 34. Från Graven skriver:

  Religiösas reaktion på situationen efter döden:

 35. Hemkär skriver:

  CeDe.
  Alltså kränkning och kränkning… det beror ju på hur ömtåade vissa religösa anhängare är. Hur hantera detta?

  Tydligen tycker vissa att den som ritar en nidbld av profeten Mohammed har gjort tillräckligt för att dödas. Vad mer kan utlösa samma reaktion?
  1. Vad händer om en muslim säger att en vill byta religion?
  2. Vad händer om en ateist säger att det inte finns någon gud och att Mohammed därmed inte kan vara någon profet?
  3. Vad händer om en säger sig vara en stolt Jude och tänker förbli detta?
  Tydligen blir vissa kränkta och vill döda alla som är “skyldiga” till alternativ 1,2 och 3.
  Läskigt!

 36. Heidegger skriver:

  test

 37. mohammad skriver:

  @Heidegger

  Lika förskräckligt – inte riktigt – som när du och von Graven trakkade Pöbeln här i kommentarsfältet – allt finns svart på vitt att verifiera…

 38. Heidegger skriver:

  Nej inte riktigt hoppas jag.. jag är inte heller licensfinansierad..

 39. Från Graven skriver:

  mohammad

  Får jag lov att påminna hur Pöbeln började sin karriär här med att sprida rasist-anklagelser omkring sig.

  Bl.a. mot mig.

  Därefter har vi haft en lång “dialog”, delvis konstruktiv, men där Pöbeln valt att inte svara på en del konsekvensanalysfrågor på hans ställningstaganden.

  Jag har inget emot pojken. Men han är ordentligt vilseledd.

  Känner han sig trackad så har jag inga som helst problem att be om ursäkt för det. Vilket jag f.ö. gjort förut.

 40. Heidegger skriver:

  Förlåt Pöbeln..

 41. Doktorn skriver:

  Heidegger

  att vänstern traditionellt består av rekryterat antisocialt slödder är bedrövligt, ehuru knappst någon chock för dem i en viss antinatonell underminerande verksamhet förtrogna.

  Resten är icke riktat till Dig:

  Till yttermera visso har jag noterat det djupt felaktiga refererandet till ‘judekristen’ i dagens trådar – samt den naiva tanken att 19 saudiska “terrorister” skulle åstadkommit 911 – 7 av dessa 19 är ännu i livet. Ni är alltför enkelt hjärnvaskade av media vars agenda pga. dess yttersta kontroll ni icke kan ana.

 42. Pöbeln skriver:

  test

 43. Hemkär skriver:

  Doktorn.
  Förklara gärna ditt tidigare inlägg.
  “– samt den naiva tanken att 19 saudiska ”terrorister” skulle åstadkommit 911 – 7 av dessa 19 är ännu i livet.”

  Vad är det för gallimatias?
  Det var ju dessa 19 som satt i planen, skar halsarna av piloterna och kabinpersonalen innan de styrde planen mot bland annat WTC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.