1988: Förtrollande om yttrandefrihet

In hiding, ja hur är livet där kan kanske någon undra. Det går tyvärr inte att säga så mycket om det eftersom det är så fruktansvärt hemligt.

Jag kan roa mig lite med några förstulna rader. Ja, det här har ni hört många gånger, mitt bevingade uttalande om att vi har för stor invandring i Sverige. En del skribenter klipper meningen precis där eftersom den då verkar peka i en bestämd och, som det numera heter ”rasistisk” riktning. Tillägget ”i förhållande till resurserna” brukar dock dämpa glädjen.

Uttalandet tillkom 2010. Jag minns att jag satt på ett café i Stockholm med en journalist från Aftonbladet när jag uttalade denna fantasieggande mening. Sedan dess har den valsat runt och dyker ständigt upp när Vilks yttrandefrihet skall granskas. Det allra senaste tillskottet är UNT:s kulturredaktör Kristina Lindquist: ”Jag talar gärna om Vilks häpnadsväckande grova uttalanden (”det finns för många muslimer i Sverige”) och de hetsande bruna rörelser som han har lånat sig till (Stop islamization of nations, Tryckfrihetssällskapet). ”
”Brunt” har också tillvunnit sig stor popularitet. I det här sammanhanget blir det dock något tveeggat. SION är i stor utsträckning en kontroversiell men dock judisk rörelse som reagerar starkt mot alla former av antisemitism. Samtidigt försvarar de ivrigt Israel. Man ser tämligen ofta dem som vill påtala likheter med nazisterna och Israel. Men man får nog konstatera att det inte är någon övertygande metafor. Om man skall kalla Tryckfrihetssällskapet för en ”hetsande brun” rörelse då får vi väl inflation i nazianklagelserna. Båda rörelserna är på olika nivåer islamkritiska. Jag får tillägga att jag förutsätter att hon talar om det danska Tryckfrihetssällskapet eftersom jag inte har haft några djupare kontakter med det numera föga aktiva svenska.

Nåväl, jag tillskrev Lindquist att hon uteslutit halva meningen. Hennes något överraskande svar, som hon hittills är ensam om, blev:
”Jag tycker inte att det är okontroversiellt – jag tycker
att det är hårresande och rasistiskt.

Den andra delen gör om möjligt citatet ännu värre i min
bok, men jag kan absolut föra in ett slags rättelse där
citatet i dess helhet finns med.”

Här har jag svårt att hänga med eftersom resursotillräckligheten är ett vida känt fenomen som t ex i ett omtalat uttalande bekräftades av förre statsministern. Det är möjligt att felet i mitt uttalande ligger i att det berör den heliga ”volymen”. Du skall icke uttala sådant som kan uppfattas som ”volymifrågasättande”. Och då hjälper det inte att lägga till ”resursbehov”.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

72 svar på 1988: Förtrollande om yttrandefrihet

 1. Ateisten skriver:

  Med tre artiklar i DN som stöder LV är det väl inte mer än rätt att man för in en motvikt. Det är en insändare av Inga Lantz, troligen en pensionerad V-politiker:

  ”Lars Vilks har alltid provocerat. I naturreservatet Kullaberg byggde han kojor av gamla plank. Vanliga
  människor får där inte ens släppa ett kolapapper. Det tog kommunen tiotals år att få bort hans skräp.

  Rondellhundarna är ett annat exempel på Lars Vilks önskan att utmana och förhåna det som av andra människor hålls ”heligt”. Detta är inte konst det är inte yttrandefrihet. Det är bara ett dumt och onödigt tilltag.

  Och det kostar! Liv!

  Inga Lantz”

  Dags för insändarstorm! Adressen är: skrividn@dn.se Du måste ha med för- och efternamn.

 2. Från Graven skriver:

  Det ger henne säkert en stunds tillfredsställelse, men priset hon betalar är högt.

  Trovärdighet är svårt att återfå.

 3. Från Graven skriver:

  Bättre att inte ge några klick.

  Det svider när upplagan sjunker och klicken uteblir.

 4. Thomas Mox skriver:

  Jag noterar att hon skriver heligt inom citationstecken.

 5. Hemkär skriver:

  Flertalet beter sig nu som grodor i ett allt hetare vattenbad.

 6. Jor-El skriver:

  Bra perspektiv i fallet från Lena Andersson. No bullshit:
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-den-nodvandiga-onodigheten/

 7. Ateisten skriver:

  LV och Lena A står högst på min idollista. Lena, som är uppvuxen i en religiös omgivning, blev känd när hon gjorde slarvsylta av Jesus i ett ”Sommar” för mer än tio år sedan. Med sin intelligenta analys av Nya testamentet bevisade hon att han är egocentrisk knöl och kvinnoföraktare.

 8. CeDe skriver:

  Lena Andersson är en upplysningens stjärna!

 9. CeDe skriver:

  Io sono RH.

 10. Jor-El skriver:

  Skulle gärna se att Lena Andersson gjorde en liknande hänsynslös analys av Koranen och Muhammeds görande och havande som med Nya testamentet och Jesus i sommarprogrammet.
  Men ett sådant sommarprogram skulle aldrig släppas fram i Public Service, om hon ens försökte.
  Och Lena vill väl inte heller leva sitt liv med livvakter, så det är väl en högst teoretisk önskan från min sida…

 11. sl skriver:

  Det är islams jordiska anhängare som hotar yttrandefriheten.

 12. mohammad skriver:

  Hm…men det är ju Lars Vilks själv som försatt sig i den prekära situationen, det går inte att komma bort från det.

  Om han inte tecknat de aktuella bilderna ville han lugnt kunnat spika vidare på sitt kära Nimis, där han trots allt hör hemma.

  Och om han inte utökat sin bekantskapskrets till högerextremistiska islamofoba grupperingar ville han stått fri inför den massmediala kritken.

  Evidensen är tämligen starka här….

 13. CeDe skriver:

  Islam sjunger på sista versen. När man måste ta till bestialiska mord för att upprätthålla sina religiösa dogmer, då är det nog ganska kört.

 14. Från Graven skriver:

  CeDe

  Det där är ett förrädiskt antagande!

  Du ser ju hur yttrandefriheten viker undan i självcensur och envetna försök till påtvingad påtvingad tystnad (se Lindquists uttalande).

  Sverige vek ned sig för nazismen också.

  Det är ingen naturlag ”att det ordnar sig”.

  Det pågår en kamp om yttrandefriheten – och har du missat det så är du mer än olovligt naiv.

  Men, det har du i.o.f.s. visat ett antal gånger med dina beskäftiga ”relax”, ”lugna ned er”, ungefär som om det endast var frågan om en trivial pajkastning!

  CeDe skulle jag inte vilja behöva räkna med när det blåser snålt – så enkelt är det!

 15. Från Graven skriver:

  lovligt naiv

 16. sl skriver:

  Jag anser också att islam-analys i public service vore önskvärd. Vi känner till våra egna mysterier, jungfrufödsel, frälsningen i tron, bergspredikan, men innehållet i islam och hur det kolliderar med vårt nuvarande samhälle står inte klart, särskilt inte för den stora mängden antiintellektuella a-historiska vänsteranhängare med varma mysiga känslor.

 17. minnesdagen skriver:

  Tittade på bilder från begravningarna efter CH.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2907855/Bodies-four-Jewish-victims-Paris-kosher-deli-attack-arrive-Israel-ahead-funeral-Jerusalem-cemetery.html

  Av 595 kommentarer är denna mest ogillad:
  – ’Scary quote. The last thing we need is revenge attacks on Muslims’

  syftar förstås på detta:
  – ’Now is the time for tears, but the time for a response WILL come’

  Det snurrar i en oändlig snurra.

 18. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Att de som med darr på stämman ständigt talar om hur viktigt det är med yttrandefrihet samtidigt motarbetar den är inte så konstigt egentligen.
  Alltså:
  Den vänsterliberala berättelsen som dominerar de gammelmedianska redaktionerna är boven i dramat då den utgår från vissa premisser som skall bekräfta samma berättelse. Vem som har rätt/fel är ond/god är stipulerat i denna berättelse som journalistskrået villigt och oreflekterat låtit sig uppslukas av.
  Dock: Denna grundberättelse klingar allt mer falskt pga den föränderliga verkligheten. Denna sko (den dumma verkligheten) klämmer nu rejält mången redaktionsmedlem

  Ses detta som en relief i mörkret av den mediakakfoni av vinklande, mörkande, perverterad orsak-verkan resonemang vi lever under blir dårskapen mer begriplig.

  Vilks hund satte fingret på denna ömma punkt (den vänsterliberala berättelsens döende) redan från början vilket är storartat i aristotelisk mening.

  Nu har det börjat spricka så smått, vilket är bra men gammelmedia skall förtalas hela vägen till dess undergång. Innan detta sker är det ideologikritik som gäller.

 19. Rurik skriver:

  Utmärkt sista inlägg (12.03) sl ! Ansluter mig helt till din uppfattning och analys.

 20. Från Graven skriver:

  BGV

  Ytterligare ett strålande inlägg!

  Yttrandefrihetens vänner börjar hitta hit!

  Lisen, Beppe Grillos Vänner, sl, m.fl!

  Heidegger, Rurik, Ateisten, Inge, m.fl.

  En brokig skara som inte viker ned sig!

 21. minnesdagen skriver:

  Den heliga ”volymen”.

  Läst att Sverige förbereder sig på 400.000 de närmsta 4 åren, med nollränta och ökat bostadsbyggande, för att underlätta den etniska rensningen av Syrien/Irak.

  Så att människorna försvinner därifrån på ett humant sätt.

  Apropå att försvinna. Inte bara islam-analys i public service vore önskvärd. Även en förintelse-ananlys vore önskvärd. Det är nu över 70 år sedan och man borde kunna prata lite fritt om ämnet.

 22. Rurik skriver:

  Har också noterat denna glädjande utveckling , Från Graven !

 23. Pöbeln skriver:

  BGV
  Bra, det är vad jag försökt säga från början här, motarbetat av bla Graven o heidegger.

  Viks RH är i första hand en ”attack” mot den liberala demokratin och dess inneboende motsättningar. Och tro mig, det är inte bara ”vänster liberaler” som träffas, utan även höger.

  Dock menar jag att islam inte kunde bry sig mindre. RH hjälper ingalunda någon liberalisering eller reformation av islam.

  Sen pratar flera här om någon slags reell yttrandefrihet. Men någon sådan existerar inte. Röster kvävs varje dag, och det är den som har makt som kväver den i syfte att bibehålla sin makt. Så har det alltid varit, oavsett regim. Den liberala regimen tycks dock vara att föredra. DVS den regim RH försöker slå emot.

 24. Från Graven skriver:

  He he..

  Nice try, Pöbeln, du ohederlige!

  Du har nu försökt allt: Beskylla för ”rasism”, ducka för frågor om islam, snyfta om tårgas i ögonen, försöka prångla ut andrahandsbeskrivningar som egna moraliska hjältedåd, ge filmtitlar (!) som obskyra svar på det du själv inte klarar av att formulera, m.m..

  Du har inget kvar.

  Du är en bluff och ett skämt!

 25. Rurik skriver:

  Lenin samarbetade gärna med sina värsta politiska motståndare , t ex den ultrakonservativa tyska kejsarregimen om det kunde gynna hans sak.
  ”Pöbeln” följer sin mästares fotspår . .

 26. Pöbeln skriver:

  Och invektiven haglar. Totalt utan substans. Ska jag nu hållas ansvarig för att jag smakat tårgas. Eller för att jag tycker den banala frågan om urkunderna besvaras bäst med ”jag tror inte på någon religin”? Dessutom kopplar Rurik mig till Molotov-Ribbentrop helt opåkallat.

  Är detta det bästa ni kan åstadkomma?

 27. Rurik skriver:

  Den ärkekonservativa tyska kejsarregimen upphörde sent på hösten 1918.
  Molotov – Ribbentroppakten ingicks i augusti 1939.

 28. Pöbeln skriver:

  @Rurik
  Sorry. Såg Stalin inte Lenin. My bad.

 29. Från Graven skriver:

  Dina ”bad” radar upp sig Pöbeln!

  Svara på frågan om hur Ayaan Hirsi Ali passar in i din förklaringsmodell istället för att ducka!

 30. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Hur passar Ayaan Hirsi Ali in i din förklaringsmodell?

 31. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det finns en muslimsk kvinna på dödslistan.

  Hur passar hon in i din förklaringsmodell?

 32. Krister skriver:

  Heidi Avellan tillhör också de mer balanserade och klartänkta.

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/heidi-avellan/yttrandefrihet-visst-men-/

 33. Heidegger skriver:

  @Pöbeln Faktum är att jag tror du skulle må bra av att studera lite filosofi, kanske kan du hitta ut ur din labyrit som de franska filosoferna fängslat dig i..

 34. sl skriver:

  @ minnesdagen

  Förintelsen är analyserad ut i minsta detalj. Varje försök att koppla ihop a-historiskt förnekande av nazismens brott med kritik av islams frihetsfientliga drag bidrar till att blanda bort korten, och ger islam ett fikonlöv att gömma sig bakom. Förintelsen av de europeiska judarna var själva krutpatronen som ledde till skapandet av Israel. Nazism och Islamism är allierade, nu ansluter även några vänsterextremister till det lägret.

  Vi har problem med islam och dess anhängares krav på specialbehandling i ett samhälle där vi trodde att alla hade samma rättigheter; plötsligt ska islam ha särskilda rättigheter på alla andras bekostnad, det är det Vilks bild handlar om. Vilks bild är inte nedvärderande, den problematiserar islamism.

  Islamism är motsatsen till allas likhet inför lagen. Nazism och judehat är separerat från problemen med islamismen. Den minimala svenska nazismen lever på invandringsproblem, det innebär inte att nazism har löser invandringsproblemen, tvärtom, nazism bidrar till att man inte kan diskutera invandringen. Det finns ingen judefråga idag, det fanns ingen judefråga 1939, det fanns en nazistfråga 1939 som fick sitt svar 1945. Nu finns det en islam-fråga som nazister försöker använda till att gödsla med sin egen dynga.

  Om man ger islamkritiken en nationalsocialistisk dräkt blir diskussion om islamism omöjlig. Det är dit Linderborg och Virtanen försöker baxa den. De försöker dölja problemen genom att kalla debatten rasistisk. Det är den inte, svenskar är inte rasister, vi vill inte lyda islams regelverk i någon enda liten del.

 35. Heidegger skriver:

  @Pöbeln Skippa fransoserna och fokusera då på analyisk filosofi..

 36. Pöbeln skriver:

  De substanslösa invektiven fortsätter att hagla…eller är Heidegger lite bakis idag?

 37. Heidegger skriver:

  @Pöbeln Formulera vart du vill komma. Klart och tydligt. Alla dessa insinuanta påhopp och sagor ger mig huvudvärk. Skriv gärna i punktform och korta meningar. Försök använda logik och empiri så att slutledningarna blir klara och någorlunda vederhäftiga.

 38. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Detta är inte ett PhD seminarium. Du får antingen bota din huvudvärk med asprin eller en återställare, men ansvaret för att läsa mina resonemang får du stå för själv. Det hela är mycket enkelt.

  Du kan under tiden i punktform påvisa vilka sagor och påhopp du tycker jag har gjort. Ok!

 39. Heidegger skriver:

  @Pöbeln. För att föstå ditt språkbruk, så menar väl du att fängslandet av Dan Park var en liberal och frihetlig åtgärd från samhällets sida?

 40. Heidegger skriver:

  @Pöbeln tipsen var skrivna i all välmening, ta dem som du vill..

 41. buttercup skriver:

  Bläck + papper = terrorattentat + mord
  Enligt somliga är det ena en förståelig konsekvens av det andra.
  Vad hände med sunt förnuft?

 42. Rurik skriver:

  . . har aldrig påstått att du är stalinist , ”Pöbeln” , trots att du gillar Zizek . .

 43. Från Graven skriver:

  Slussen

 44. Från Graven skriver:

  Rak fråga till Pöbeln:

  Hur förklarar du våldet mot problematisering av islam, inifrån islam?

 45. Från Graven skriver:

  Kortfattat:

  Pöbeln stör sig på att islam problematiseras av andra än subjekt inom islam. Problematiseringen skall komma inifrån.

  Men på frågan om våldet mot de som försöker sig på detta inifrån, svarar Pöbeln antingen inte alls…

  …eller: ”Titta på Django Unchained” (!)

  Ärligt talat – jag tror inte Pöbeln vet vad han skall svara.

 46. Från Graven skriver:

  Ahhhh….

  Nu föll 25-öringen ned!

  Pöbeln, har du dammat av syndikalisternas gamla devis att NATO icke skulle blanda sig i de kroatiska och serbiska etniska rensningarna, massmord, samt massvåldtäkterna mot de bosniska muslimerna, i det att ”bosnierna själva skulle kasta av sig förtryckarens”?

  Är det det du menar med ”Django Unchained”?

  En ensam muslim till häst, med sexskjutarna flammandes, mot allt förtryck inom den islamska världen???

  Snälla.. säg att det är det du menar – jag behöver ett riktigt gott gapskratt!

 47. Heidegger skriver:

  ..man kan ju fundera kring vad Pöbeln skulle ha sagt om 1600-talets häxbränningar, skulle kritiken då endast vara befogad om den kom från de troende/angivarbarnen själva?

 48. Pöbeln skriver:

  Inte för att detta har med saken att göra, men är nyfiken på varifrån kritiken mot 1600-talets häxbränningar kom ifrån? Kan du tala om det för mig?

 49. Pöbeln skriver:

  CD
  Ja vi vill ju inte sponsra med klick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.