1988: Förtrollande om yttrandefrihet

In hiding, ja hur är livet där kan kanske någon undra. Det går tyvärr inte att säga så mycket om det eftersom det är så fruktansvärt hemligt.

Jag kan roa mig lite med några förstulna rader. Ja, det här har ni hört många gånger, mitt bevingade uttalande om att vi har för stor invandring i Sverige. En del skribenter klipper meningen precis där eftersom den då verkar peka i en bestämd och, som det numera heter ”rasistisk” riktning. Tillägget ”i förhållande till resurserna” brukar dock dämpa glädjen.

Uttalandet tillkom 2010. Jag minns att jag satt på ett café i Stockholm med en journalist från Aftonbladet när jag uttalade denna fantasieggande mening. Sedan dess har den valsat runt och dyker ständigt upp när Vilks yttrandefrihet skall granskas. Det allra senaste tillskottet är UNT:s kulturredaktör Kristina Lindquist: ”Jag talar gärna om Vilks häpnadsväckande grova uttalanden (”det finns för många muslimer i Sverige”) och de hetsande bruna rörelser som han har lånat sig till (Stop islamization of nations, Tryckfrihetssällskapet). ”
”Brunt” har också tillvunnit sig stor popularitet. I det här sammanhanget blir det dock något tveeggat. SION är i stor utsträckning en kontroversiell men dock judisk rörelse som reagerar starkt mot alla former av antisemitism. Samtidigt försvarar de ivrigt Israel. Man ser tämligen ofta dem som vill påtala likheter med nazisterna och Israel. Men man får nog konstatera att det inte är någon övertygande metafor. Om man skall kalla Tryckfrihetssällskapet för en ”hetsande brun” rörelse då får vi väl inflation i nazianklagelserna. Båda rörelserna är på olika nivåer islamkritiska. Jag får tillägga att jag förutsätter att hon talar om det danska Tryckfrihetssällskapet eftersom jag inte har haft några djupare kontakter med det numera föga aktiva svenska.

Nåväl, jag tillskrev Lindquist att hon uteslutit halva meningen. Hennes något överraskande svar, som hon hittills är ensam om, blev:
”Jag tycker inte att det är okontroversiellt – jag tycker
att det är hårresande och rasistiskt.

Den andra delen gör om möjligt citatet ännu värre i min
bok, men jag kan absolut föra in ett slags rättelse där
citatet i dess helhet finns med.”

Här har jag svårt att hänga med eftersom resursotillräckligheten är ett vida känt fenomen som t ex i ett omtalat uttalande bekräftades av förre statsministern. Det är möjligt att felet i mitt uttalande ligger i att det berör den heliga ”volymen”. Du skall icke uttala sådant som kan uppfattas som ”volymifrågasättande”. Och då hjälper det inte att lägga till ”resursbehov”.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

72 svar på 1988: Förtrollande om yttrandefrihet

 1. Från Graven skriver:

  Svara på frågan Pöbeln:

  Hur går din förklaringsmodell ihop?

  (tips: det gör den inte)

 2. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Och de rigida famlar i blindo!

 3. Rurik skriver:

  Tack igen sl för 14.14. Toppklass !

 4. Pöbeln skriver:

  @CD
  Jag säger som Graven brukar säga. Ge ett kort referat så vi slipper sponsra med klick…

 5. Molly. skriver:

  Jag hoppar in i er debatt och svarar på en fråga ni tydligen diskuterar. Googla på namnet Urban Hjärne, född på 1600-talet och död på 1700-talet . Han var läkare och vetenskapsman, m.m. Han slogs mot kyrka och stat för att få slut på häxbränningarna. Läs själva.

 6. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Ett klick kan vara värt för att få intressant läsning som inte finns att tillgå på någon annan plats i det självcensurerade Sverige.
  Är du lika ynklig så kan du också vara utan.
  Ditt klick förändrar ingenting då besökarna på AP är en stor skara och omfattar även politiker och media i alla kulörer.

 7. Doktorn skriver:

  Det båtar föga med vakna upp till halva sanningen – styrd av vinklad mediadiskurs – att islam innebär elände. Detta är planerat. Hela sanningen inbegriper vissa globala härskarambioner.

 8. CeDe skriver:

  Och vem berättar den ”sanningen”? Doktorn!

 9. mohammad skriver:

  Tjänare Pöbeln

  Noterar att du ånyo är föremål för menighetens uppmärksamhet, många frågor ikväll tydligen, ett klart kvalitetstecken kompis.

  Märkligt dock att de inte ser samma narrativ i den egna diskursen som den i terroristernas.

  Klar kontraproduktiv argumentation som jag ser på det.

  Backa därför inte för yttrandefrihetsprofitörerna (ler), deras agenda är klar som korvaspa.

  Von Graven verkar för övrigt vara i sitt maniska esse ikväll.

  Jag kanske skulle punktat kommentaren för underhuggarens skull…sorry!

 10. minnesdagen skriver:

  sl 14.14,
  ’Förintelsen är analyserad ut i minsta detalj’.
  – Det stämmer inte. Den är snarare totalt oanalyserad, rent kritiskt. Du vet mycket väl att ämnet är tabu.

  I Frankrike är ämnet högaktuellt, komikern Dieudonné har fått mycket uppmärksamhet även i svensk media, speciellt efter dådet mot CH. Denna video är mycket sevärd:

  https://www.youtube.com/watch?v=BkigWqkTWRs

 11. sl skriver:

  @ minnesdagen

  Ämnet ”förintelsen” är inte aktuellt, det som är aktuellt är lögnaktig nazistpropaganda som försöker blanda bort korten, det vet jag och alla andra mycket väl. Endast den nazistiska dräggen tror att de hittat något nytt, där finns inget nytt, Hitlers plan genomfördes. ”Komikern” är just exempel på hur araber och nazister delar agenda.

  Om nazister ska sköta islamkritiken kan alla negligera den, på goda grunder. Nazister och islamister är överens i demokratiförakt, judehat och lögnaktig historieskrivning. Bägge är inställda på inbördeskrig. Islamismen göder nazismen.

 12. minnesdagen skriver:

  Dieudonné är ingen arab, inte heller nazist.
  Hans publik är blandad.
  Ämnet är nu fritt att diskutera, 70 år, där gick gränsen.

 13. Från Graven skriver:

  mohammad

  Sitter man fast i slussen så kan det ett par tre upprepningar för att försöka runda filtret, tyvärr.

  Sedan är det ju tyvärr så att om du kontinuerligt duckar för koranen 4:34 (den om att olydiga kvinnor skall slås) och Pöbeln fortsätter ducka för våldet mot de muslimer som försöker problematisera islam – ja då blir det ju ytterligare upprepningar.

  Men det är inte mitt problem.

  De frågeställningarna frågar jag gärna dig och Pöbeln om, om och om, och om igen.

  Just därför att det är er tystnad som är poängen!

 14. sl skriver:

  Nazistdräggen blandar bort korten. Numera kan man påstå vad som helst. Hitlertyskland utrotade 6 miljoner judar, främst i öst, i en kombination av undernäring, exekutionspatruller och gaskammare. Inget avgörande finns att tillföra.

  Om nazister kontrollerar islamkritiken kan den lätt förringas, på goda grunder. Nazisterna är vänsterns främsta alibi mot islamkritik. Nazister och islamister är allierade i kampen mot demokrati, yttrandefrihet, judar och fred. Nazister är alltså inga äkta islam-motståndare, de vill bara införa en annan diktatur än islamisterna. Bägge är förtjusta i terror, att skrämma allmänheten till underkastelse.

  Ämnet förintelsen har aldrig varit tabu, däremot kunde nazister aldrig uppträda med sina lögner förr, eftersom deras publik hade upplevt allt själva. Numera finns många barn att lura.

 15. sl skriver:

  Dieudonné till hälften från Kamerun, Afrika, till hälften fransk. Judehatare, ljuger om förintelsen, blandar bort korten. Inte rolig, judehatande demagog. I domstol 8 gånger, hets mot folkgrupp.

  Problemen med islamism döljs av denna sorts pajasar. Det är en enkel sak för Linderborg att placera fokus på deras judehateri, när det första problemet med islamism är deras judehateri, strax följt av mer. Nazister är inte allierade i kampen mot islamism, nazister är allierade med islamister i kampen mot demokrati och judar.

 16. Jor-El skriver:

  Vill man undvika förenklingen att det bara är nazister som vill putsa upp sitt skamfilade rykte vad gäller ”förintelsen” kan man istället vända sig till juden David Cole för nya insikter.
  Det var han som fick mig själv att våga ifrågasätta den oantastbara sanningen om den ultimata ondskan. Innan dess byggde min egen bevisning för The Holocaust på journalfilmer av en gallskrikande Hitler, segrarmakters propagandafilmer från krigsslutet och amerikanska dramaserier från 70-talet där endimesionellt onda tyskar pratade amerikanska med tysk brytning.
  Dom nya insikterna gör inte nazismen till en attraktivare ideologi i mina ögon, men historiens gång mindre svartvit och mer nyanserad.

 17. minnesdagen skriver:

  Nazisterna är vänsterns främsta alibi mot islamkritik, ja, det håller jag med om fullständigt.

  Även främsta alibi mot yttrandefrihet överhuvudtaget.
  Därför är det ett stort problem att man utmålar folk som nazister.

 18. sl skriver:

  Om man vill undvika att bli kallad nazist bör man inte nedvärdera judeutrotningen. Om man nedvärderar judeutrotningen i samma andetag som man kritiserar islam, har man skjutit sin egen islamkritik i sank.

  Att nedvärdera judeutrotningen är meningslöst, eftersom den bevisligen inträffat, där finns Mein Kampf (ideologin), Wannseekonferensen (planen), genomförandet (Auschwitz, Treblinka, ghettot), Nurnbergrättegångarna (avslöjande, åtal, hängningar), alla vittnesmål, fotografier och filmer i enorma kvantiteter.

  Den ende som vinner något på att misstänkliggöra det som är bevisat, med bevis som fortfarande finns i kubik, är nazisten, född femtio år efter förintelsen, full av sammansvärjningsteorier.

  Nazister och islamister är överens i motståndet mot demokrati, yttrandefrihet, och judar. De är bägge krigshetsande terror-rörelser.

  Om man är emot islamism, är egen nazism att sätta krokben för sig själv. Ingenting annat än en liten minoritet fårskallar lyssnar på nazister, men en stor majoritet är emot islamistisk terror och ordergivning. Dessa skräms iväg meddelst nazism. De vågar inte andas islamkritik av rädsla för att stämplas som nazist.

  Separera nazismen från islamkritiken. Hitler och stormuftin av Jerusalem diskuterade ”judeproblemet”, de var överens om både problem och lösning. För alla oss andra står klart att Hitler och stormuftin är del av samma problem; judehat, frihetsfientlighet, terror.

 19. Cecilia skriver:

  Krister:
  Bra skrivet av Avellan. Hon har tydligen förstått nu; för några år sedan skrev hon annorlunda. Det är bra att saker går framåt – många börjar förstå. Trägen vinner…

 20. Från Graven skriver:

  Tänk att det skulle ta upprepade mord mot judar i Frankrike, Belgien och Köpenhamn över ett antal år för att polletten skulle trilla ned hos Avellan.

  Jag har faktiskt aldrig tyckt att hon framstått som särskilt intelligent. Hon är inte dum. Men hon är inte särskilt smart heller.

 21. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Sydsvenskans klipparkiv torde vara överfullt med dumheter Skrivna av Avellan. Om hennes senaste alster är karriärtaktik eller ej kan det spekuleras kring. Har dock svårt att se att hon vid pass så mogen ålder konverterat till verkligheten utan ngn baktanke då det hon nu skriver är så självklar för så många och har formulerats tusen och en gång tidigare ehuru ej på sydsvenskan.

  Skånska etablissemangsslickare är för övrigt ett eget kapitel. Per Svensson är ytterligare en ål som skriver på ett sätt att han tror sig kunna åla åt det håll de mediala vindarna blåser

  Vi Beppe Grillos Vänner anser att Jyllandsposten skall ge ut en sydsvensk utgåva. Många synergieffekter att hämta då utrikesfrågor, internationella områden (sport, trender, film etc) enbart kräver svensk översättning.
  En sådan tidning med några lokalredaktörer i sydsvergie skulle såklart stampa ner inhemska pk-alster i gruset och mediasverige i övrigt skulle gripas av panik. En nåd vi stilla bedjer om.

 22. CeDe skriver:

  Cecilia, det finns kappvändare på närmre håll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.