1964: Dagens skörd

Konstnärer som vill göra en insats för att markera mot Europas orkanvindar som blåser i de extrema och populistiska partiernas segel har det inte alltid lätt. Det kan bli en annan resa än vad man hade tänkt sig. Den store målaren Luc Tuymans (188) ville protestera mot högervinden i Belgien i en målning där han avbildar populistledaren Jean-Marie Dedecker. Men det blev istället en copyrighthistoria. Han har målat av ett fotografi. Detta är en betydligt intressantare historia än att göra en förväntad politisk gest. Appropriering har blivit komplicerat och inte ens en avmålning går längre säker även om konstnärerna klarar sig ibland. Fotografen vill ha 50 000 Euros i ersättning, ett hutlöst pris men så är ju också Tuymans prisläge hutlöst. Man kan också se det som om stilfrågor blir allt väsentligare i konsten. Om Tuymans hade utfört porträttet i stark expressionistisk stil hade det varit svårare att fälla honom.

Malena Ernman fortsätter sin karriär som den absoluta rättfärdighetens apostel. Den nya 500-kronorssedeln kommer med en bild av Birgit Nilsson i Valkyrian av Wagner. Eftersom Wagner var antisemit bör en sådan bild inte få förekomma. Nästa steg torde vara att bannlysa Birigt Nilsson som har haft mage att ställa upp i operor av Wagner.

Men den stora frågan är att försöka förstå jihadisterna. Varje dag möter vi ett moln av spekulationer. Jihadisternas egna förklaringar hjälper inte heller som framgår i Aftonbladet. Av artikeln förefaller det som om jag ligger tämligen risigt till. Jag kan dock inte säga att jag är särskilt orolig eftersom jag är väl bevakad. Värre är det nog med utställningar som nog framdeles får göras på nätet.

Dan Jönsson analyserar även han. Hans förslag är att man skall dra tillbaka alla trupper till sina hemländer. Så får väl de postkoloniala gå lös på varandra bäst de orkar. Jag skulle hellre satsa på den nu så populära identitetspolitiken. Den har säkert smittat av sig på jihadisterna.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

31 svar på 1964: Dagens skörd

 1. Tallskog skriver:

  Det fick mig att tänka på
  https://www.vilks.net/2014/06/15/1859-konst-foto-och-upphovsratt/
  Konstnären är en ödmjuk, svensk patriot som inte har den mäktiga uppbackning bakom sig som Lemberg har.

 2. Heidegger skriver:

  Världen är ur led: upphovsrättslobbyn, islamisterna, moralisterna och kulturmarxisterna härjar fritt: var är de intellektuella nu när vi behöver dem?

 3. Tallskog skriver:

  @ Heidegger
  ”Själv är bäste dräng” –
  vi måste själva sköta intellektualiserandet 🙂

 4. minnesdagen skriver:

  Malena Ernman är smått komisk.
  Undrar om hon inte skall lämna operan helt, de flesta kompositörer är ju gamla gubbar som levde för hundra år sedan. Säkert reaktionärer hela högen. Carl Orff (Carmina Burana) uppförde ju dessutom verk vid olympiska spelen i Berlin 1936.

 5. Från Graven skriver:

  Håller med minnesdagen om det komiska med Malena Ernman

  Det första är hennes silikontuttar.

  Det andra är att hon inte kunde texten till Habanera i Bizets Carmen.

  Ja kärlek har zigenarblod, av ingen lag den låter styra sig. För om du skyr mig ska jag älska dig, och älskar jag så akta dig!” … ville sig inte riktigt och blev en ogenerad sallad av omkastningar utfyllt med ”tralala!”

  Nästa föreställning var jag nyfiken på hur textraden verkligen går.

  Men Malena – med sina silikontuttar – tycket tydligen så mycket om sin egen konstruktion att hon körde vidare på den!

  Se där; lite ”neo-marxism” på operascenen också!

 6. Rurik skriver:

  Malena är nog mest avundsjuk ; först och främst på Birgits äkta tuttar , men också på hennes anseende som tidernas främsta Wagnersångerska . .

 7. Från Graven skriver:

  Rurik

  Hatten av!

  Du lyckades lura ut Pöbeln på banan ordentligt!

  Nu skall vi fortsätta ha roligt med pojkvaskern ett tag till.

  Stackarn. Men han har åtminstone Ludvig K till sin hjälp att avgöra vad som bör svaras på och inte.

 8. Heidegger skriver:

  Intressant om censur i Sverige (skummade texten men den tålmodige hittar säkert mycket):http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/gastinlagg-att-jag-har-lyckats-har-i.html?m=1

 9. Från Graven skriver:

  Jag är en tredjedel igenom – Heidegger – och det är som en bok man inte kan sluta läsa!

  Det blir att vara sömnig imorgon.

 10. Rurik skriver:

  Måste erkänna att du håller vad du lovar,Från Graven – bra underhållning på den förra tråden !

 11. Heidegger skriver:

  Det är ett sant nöje att lyssna till när Från Graven ger ungkommunisterna smisk!

 12. Från Graven skriver:

  Spassiba, comrades Heidegger & Rurik!

  Dozvidanja!

 13. Pöbeln skriver:

  @Heidegger @rurik
  Jag kan inte se en enda substantiell stavelse från gravens ”rant” den senaste tiden. Kanske har stackaren blivit dement och OCD. Jag förstår inte vad det är ni hyllar hos hen. Om hen kunde hålla sig till en kommentar, men nä, nu ska det spridas ut över fem separata kommentarer. Är det ett tecken på bokstavskombination?

  Jag fattar varför hen blev portad från flashback.

 14. Tallskog skriver:

  @ Pöbeln

  Gratulerar till en riktigt vass och rolig kommentar!
  Hoppas von Graven inte blir ledsen…

 15. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Min erfarenhet av vänsterfolk är att de är ganska ogina och snåla, till skillnad mot högerfolk som gärna bjuder på ostron och champagne. Vad är din hypotes?

  Jag menar vänstern borde ju vara extremt generösa (t.ex. skänka alla tillgångar till bättre behövande), för att ge kraft mot sina uppfattningar (talk is cheap!)!

 16. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Ja det har du delvis rätt i. Det gäller nog oss alla att vi ser om vårt eget hus ibland. Och vissa ”vänster” typer kan ju hamna i minst sagt dubbelmoraliska dilemman.

  Nu är det ju så att jag i flera kommentarer hyllat stora delar av USA och mycket av det fina som finns i den kulturen. Dock tycker jag inte om den delen av USA som hyllar klasskyftor och egna lyckans smeds principen. Men jag säger igen, inget annat land hade erkänt sin egen underrättelsetjänsts tortyr. Det tyder på ett öppet samhälle. Sverige har ju till o med svårt att se sin egen skuld i kolonialismen eller i II världskriget.

  Men en jag tror att vänstern mål är att se strukturella och kognitiva hinder, och ibland medvetna sådana, i vår västerländska kapitalistiska liberaldemokratiska ideologi. För låt oss tala klarspråk, vår egen ideologi är också den dogmatisk och auktoritär på många sätt.

 17. Från Graven skriver:

  Svårt att bli ledsen här nere i graven!

  Och skulle det ändå ske, så läser man några kommentarer från bröderna Marx, och blir genast mycket muntrare!

 18. Heidegger skriver:

  @Från Graven håller du inte med om att de röda ofta är snåla (särskilt med komplimanger)?

 19. Doktorn skriver:

  Tallskog

  AIPAC-maffian blir allt fräckare, äger den media och domstolar samt prima övervakningssystem, kan den slå till mot I.’s (i nämnda acronym) och dess kontrollerade soldat & vapen-leverantörs fiender så fort dess intressen äventyras – dvs. allt vad den misslyckade Frankfurterskolan skulle stävjat med sin idiotiska ’Portrayal of Prejudica as Pathology’ doktrin. Avgjort fungerar ’akut tillstött depression’ med hela familjens blodiga utraderande bättre. Som ’cut-thoats’ var de redan kända när de dök upp i historien.

 20. Heidegger skriver:

  Herregud kollar på aktuellt och det sitter nån genustant och pratar om offentlig amning.. snacka nonsens-pravda-TV.. Folk fär väl göra vad de vill..

 21. Från Graven skriver:

  Jo, och inget sinne för humor alls!

 22. Heidegger skriver:

  @Från Graven m.fl. Jag förstår uppriktigt sagt inte detta efter att ha sett svtdebatt, snälla kan inte någon förklara: 1. Godhetsapostlarna vill ha generell asyl för flyktingar från Syrien. 2. Godhetsapostlarna vill stoppa flyktingsmugglingen. Lösningen på detta är alltså att åka ner till Syrien och hämta alla som vill komma hit, men det vill man alltså INTE. Påståendena tycka inte gå ihop. (Påstående 2 går ju enkelt att åtgärda genom att neka asyl (och satsa pengarna i Syrien).) Det tycks finnas en intern motsägelse eller har jag fel?

 23. Från Graven skriver:

  Heidegger

  Det är mycket analys på flashback om detta just nu.

  Punkt 2 menar de flesta är en okontroversiell ambition och samtidigt utmärkt bete för röstfiskeri.

  Punkt 1 är fortfarande en helig ko – fast fundamentet börjar krackelera.

  Nej, det går inte ihop. Men varför tror någon att migrationsöverenskommelsen någonsin var rationell?

  T.o.m. Bill Gates säger ju ”visst, avsätt pengar till asylimmigration – men finansiera inte detta på den lokala hjälpens bekostnad”

  Det får ju faktiskt Bill Gates att låta som värsta Sverigedemokraten!

 24. Cecilia skriver:

  Erman är marknadsföringsmässigt uptodate.
  Tyvärr.
  Men det går nog snabbt över/glöms… 😉

 25. Molly skriver:

  Jag gillade Malenas röst. Den hade ett stort omfång och så verkade hon vara en rolig operasångerska, (inte så vanligt)Men så började hon uppfostra folk. Det gillade jag inte. Då uppstod ett musikaliskt mysterium! Jag tyckte inte att hon sjöng så bra längre. Jag har inte hört henne på länge. Står inte ut med rösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.