1949: Summa 2014

Så var det konståret 2014. Trots en enorm aktivitet får man ändå sammanfatta med att det inte hände mer än vad man kunde förvänta sig. Även det här året är det biennalerna som meddelar tonen och e-flux journal deklarerar de senaste små trenderna. Konstvärlden är medveten om stiltjen och ett av de nya orden som anger mättnaden är ”Biennihilism” vilket definieras: ”The feeling experienced by art lovers after yet another phoned-in, theory-laden ’ennial’, sending them into a funk of despair and prompting a belief that human life has no intrinsic value or meaning”.

Så kan det gå när fronten står stilla. Under den postmoderna eran kunde man berätta att avantgardet hade försvunnit och att konstens frontlinje hade ersatts av pluralism, alltså allting hela tiden och överallt. Det där var ju inte riktigt korrekt. Den första frontlinjen var postmodernismen och den andra var socialkritikens genomslag vilken kombinerades med konstens globalisering. Under de senaste åren har vi sett försök att göra konsten till en politisk aktivism liksom att konstens akademisering har tilltagit. Men dessa trender är som renodlade tämligen blygsamma. Konstvärlden i stort nöjer sig med ett lagom, snygga shower, många event och i regel kopplade till en eller annan social eller politisk ambition.

Det stora nuet som har varit styrande under ett antal år ger inte riktigt någon utdelning. Eftersom det tills vidare inte finns något framåt att hoppas på kan man följa Penelope Curtis, chef på Tate Britain, råd att “We should visit permanent collections as much as (if not more than) exhibitions”. Inte en helt oäven tanke. Konstnären Grayson Perry är inte helt nöjd med videoutbudet: “All video art should have a label telling you: (a) how long the piece is and (b) whether it has a beginning and end. If over five minutes, long sofas should be provided. I recently discussed this year’s Turner Prize with a professional television editor. He said ‘I wish they would come and sit with me working on ‘The X-Factor’ and then they might learn how to edit properly!’” Den välkände målaren Kerry James Marshall har fått nog av dagens pressreleaser och jag kan i den saken enbart instämma: ”An end to press releases and reporters and reviewers who parrot them. Let’s have some real looking, thinking and writing about artworks for a change”. Marlene Dumas tycker att årets utställning var Daumier på Royal Academy i London och årets konstnär Rembrandt. (Art Newspaper)

Javäl, fronten framåt tycks vara ett minne blott men tydligen finns det utrymme för att likt Walter Benjamins ängel storma framåt med ryggen mot framtiden, blickande bakåt.

Kritikern Blake Gopnik (New York) väljer som bästa utställning under 2014 John Gerrards Solar Reserve. Alltså ett event som fungerar som ett utrymme för den mera traditionella estetiken. Tjusigt och kan naturligtvis med lite ansträngning ges en politisk dimension.

Slutligen något om donnorna på konstmarknaden. Här är en lista på de bästa säljarna på auktioner (sista siffran anger antalet). Lite överraskande att den så påtagligt toppas av Joan Mitchell, abstrakt expressionist.

01female 2014MIND

Härmed tillönskas läsekretsen en överväldigande jul, eller som det nu bör benämnas, vinterfest.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Konstkritik. Bokmärk permalänken.

53 svar på 1949: Summa 2014

 1. Från Graven skriver:

  God Jul!

 2. Doktorn skriver:

  Solar Reserve var ju ett passande avslutande alternativ till artonhundratalsgran med tända ljus, sådan våra avlägsna förfäder kände, i nutida tappning – efter en hel tomteverkstadds ansträngningar med hundratals datanissar och Santadirren himself, herr Gerrard, stolt förklarande att hans ’opus’ efter visning försvinner likt granen på trettondagen till sopbacken. Otroligt!

 3. Kenneth Karlsson skriver:

  God Jul Lars!

 4. minnesdagen skriver:

  EN JULKLAPP TILL DANMARK

  ”Om Reinfeldt inte tycker Sverige tillhör svenskarna. Ge i så fall tillbaka Skåne, Halland och Blekinge till Danmark. Vi saknar fortfarande de gamla delarna av vårt land … ”

  Sören Pind , dansk integrationsminister.

  ”Jag har en grundläggande åsikt, att självklart är Danmark danskarnas land. Det är märkligt att en f.d. premiärminister inte tycker att Sverige är svenskarnas. Om de inte bryr sig, så välkomnar vi Skåne, Halland och Blekinge tillbaka till Danmark. ”

  http://www.politiko.dk/nyheder/hvis-de-er-ligeglade-saa-tager-vi-gerne-imod-skaane-halland-og-blekinge

 5. Heidegger skriver:

  Jaha, Sveriges invandringstabu var tydligen så stort att vi var tvungna att avskaffa majoritetsdemokratin för att unvika en migrationsdebatt.. Grattis Sverige!

 6. Inge skriver:

  God jul og godt nytt år til deg Lars og til alle som følger bloggen din.

 7. Från Graven skriver:

  God fortsättning Inge.

  Heidegger: alliansen i allmänhet och Annie Lööf i synnerhet var på väg upp i opinionen, KD började profilera sig m.a.p. nivådiskussionen, och Fp började damma av gamla slagdängor som språkkrav som motprestation.

  Antagligen så vill man försöka desarmera SD i deras hjärtefråga.

  Min gissning är att allt detta nu får motsatt effekt i.o.m dagens överenskommelse.

  Alliansen tanke är nog att vara det starkare av de två blockalternativen efter 2018. Men eftersom att fler alliansväljare ville se en alliansvinst understödd av SD än dito bland de rödgröna väljarna så tror jag att alliansen just begått politiskt självmord.

  De rödgröna får nu en mandatperiod på sig att framstå som statsbärande; samt att det blir mycket svårt att förstå vad ”konfliktlinjerna” egentligen är när S+M i stora drag är överens.

 8. Från Graven skriver:

  Kortfattat: jag tror att alliansens kärnväljare ser det rödgröna blocket som den främsta motståndaren och det man har minst fördragande med. Dominans över SD är en bonus. När dessa två byter plats så kollapsar skälet att rösta på alliansen och alliansen historia är all.

 9. Tallskog skriver:

  Som jag skrivit flera gånger de senaste åren:
  Riksdagen är en teaterscen med politiker som skådespelare.
  Vem som är manusförfattare, regissör eller ägare till teatern är hemligt.

 10. Molly skriver:

  Jag undrar om inte vår statsminister i hemlighet är muslim?
  ”Muslimer har rätt att ljuga för ”otrogna”, om det gagnar den ljugande muslimen eller islams sak.
  Nu och då är det din plikt att ljuga…vi bör ljuga, när sanningen leder till obehagliga resultat, men säga sanningen när den leder till goda resultat.”
  Är det inte den regeln vår statsminister följer?

 11. Doktorn skriver:

  Tallskog!

  Så hemligt är det heller inte. Carl Bildt har rekordet – men redan Stefan Lövén har beretts tillfälle gå på jättehemligt hårdbevakat Bilderbergermöte att noga lyss till husbondens röst.

  Egensinniga politiker kan det gå illa. Det finns i huvudstaden en kuslig obelisk 50 steg från Sveavägen på Tunnelgatans korsning med Luntmakaregatan med följande epitaf:

  10 PRIVATA FASTIHETSÄGARE RUSTADE UPP GATUMILJÖN, PLANTERADE TRÄDEN OCH RESTE 5 LUNTOR PÅ LUNTMAKAREGATAN 1987.

 12. Tallskog skriver:

  ”Bröd och skådespel” till folket;
  en del tror på att skådespelet är sanningen
  trots att brödet är mögligt.

  Så har det varit i minst 2 tusen år…

 13. Från Graven skriver:

  Har ni läst kommentarerna på SVD, DN, och Anna Kinberg Batras Facebook?

  Majoriteten M-väljare är fly förbannade!

  Sedan ser man på kroppsspråket att detta var ett surt äpple att bita i för vissa allianspartier: Annie Lööf är ”stonefaced”. Är osäker på hur nöjd Björklund egentligen är. Endast Kinberg Batra verkar nöjd!

  Löfven, Fridolin och Romson ser ut som om dom vunnit på Lotto!

  Tror inte M överlever detta.

 14. Från Graven skriver:

  ni som vill förstå vilken folkstorm som pågår kan med fördel läsa kommentarerna på nya moderaternas fb

  https://www.facebook.com/moderaterna/posts/10152605309466156

  Dessutom har admin börjat rensa ut negativa kommentarer – problemet är bara att det nästan inte finns några positiva!

  Jösses – det här är historiskt!

 15. Från Graven skriver:

  Jösses!

  Här är en skärmdump på kommentarer som rensats bort:

  http://imgur.com/YPySFkz

 16. minnesdagen skriver:

  Dansk kvinna och man svårt misshandlade av rasister?, slag med flaska och kedja mot huvudet. Signalement på förövare har tagits bort i svenska artikeln.
  – Det handlar inte om hudfärg, skriver kvinnan. Konstigt, för det ju just det som verkar vara anledningen till misshandeln.

  Svensk variant:
  http://www.expressen.se/kvallsposten/nanna-misshandlades-svart-med-cykelkedja/

  Dansk variant:
  http://ekstrabladet.dk/112/nanna-jeg-blev-slaaet-ned-med-kaeder-juleaften/5372583

 17. Doktorn skriver:

  Till de flestas förtret försvann ’demokratin’ tredjedag jul 2014.

  Huvudrollen bakom skynket i föregående förhandlingar tillskrives lille Fredrik Reinfelt och hans radarstyrda efterträdare radiomasten fru Batra.

  Sedan Alliansens uppgörelse med Miljöpartiet 2011 är uppenbarligen svensk flyktingpolitik experimentmodell åt eliten på hur snabbt en välfungerande nation kan brytas ner medelst analfabism, arbetslöshet och gängkriminalitet till en formlös global massa.

  En insänbdarsignatur ’Historikern’ på gårdagens Avpixlat hoppas politikerna åter skall ’nyktra till’ – naiv förhoppning

  http://lennart-svensson.blogspot.se/2014/01/mangkulturism-ar-elitklubbens-agenda.html

  alla vet mycket väl hur det gick för Olof Palme sedan han ställt sig på palestiniernas sida, vilket var ’haram’ för eliten.

  Vi har aldrig haft någon ”demokrati”. Allt styrs från hemliga organisationer – vilket redan prins Klemens Wenzel von Metternisch visste 1815.

 18. Doktorn skriver:

  Ingenting är kan länge vara hemligt

  för den trägne iakttagaren. Vill man lära känna de hemliga sällskapens agenda, behövs bara en titt på ’anomalier’ deras beroendeställda gör sig skyldiga till.

  Multikulti har vi berört. Förvisso var Reinfeldt en stridshingst sadlad åt ryttare med osynlighetshattar.

  Carl Bildt är vår i särklass flitigaste Bilderbergarbesökare och tycks vara ett ypperligt väl dresserat språkrör med siktet permanent ställt mot Moskva. När torgförde han sist någon alldeles egen diplomatisk idé – med målet att eftersträva fred?

  Stefan Lövén har också redan ’hedrats’ med inbjudan 2013.

  Det är möjligt miljöpartiet inte behöver samma ’mangling’.

 19. Heidegger skriver:

  Ja Doktorn man börjar faktiskt undra.. (Ultra)högerns agerande är begripligt mot Mad Max’s samhällets allas krig mot alla – det jag inte förstår är vänsterns vurm för avskaffad välfärdsstat? Det enda jag kan tänka mig är att man vid något tillfälle (säg när vi har en befolkning på 40 miljoner varav 30 milj, bor i plåtskjul.. ) gränserna och upprättar en kommunistisk diktatur..

 20. Heidegger skriver:

  *stänger gränserna

 21. Tallskog skriver:

  NUMEROLOGI har inte diskuterats, så vitt jag vet…

  Hitler påstås i vissa kretsar härstamma från en oäkta son från Rotschild när denne residerade i Wien under 1700-talet. Det finns i Hitlers stamtavla en Salomon från 1700-talet, ett namn som bara judar bar då.

  Nationalsocialismen hade många ockulta inslag, även numerologi.

  Judisk Frimureri innefattar mycket numerologi.
  22 är ett heligt tal enligt detta tankesätt.

  Vår svenska junta har infört diktatur till år 2022.
  22 mars skulle nyvalet hållas
  22 dec skrev SvD att ”nyvalet kan stoppas”.

  Vanligt folk kan inte bevisa vad som pågår bakom kulissen – men
  man kan roa sig med att leka privatdetektiv 🙂

  http://www.exponerat.net/decemberoverenskommelsen-en-kopia-av-hitlers-fullmaktslagen/

 22. Doktorn skriver:

  Ja Ni alla

  eliten är i sina ambitioner att själv spela Gud fullständigt besatt av ockultism.

  Av någon anledning satt den provisoriska regeringen ännu i sammanträde natten mot 8de november 1917 i Vinterpalatsets Malakitsal medan bolsjevikerna fredligt väntade vid ekdörren utanför.

  När klockan slagit precis 02.04, slog de upp den och förkunnade: ”Er tid är över, mina herrar”.

  Det visade sig att just då solen hade stått mitt i skorpionens tecken, 14 gr. 58 min. (Från Jyri Linas ’Under Skorpionens tecken’)

  Man önskade gynnsammast möjliga horoskop till det kommande skräckväldet.

  Även EU bildades under skorpionens tecken.

  De ’10 privata fastihetsägarna’ på Tunnelgatans kusliga obelisk torde motsvara kabbalans 10 sefirot.

  Kabbalisten Sabbatai Zevi (1626 – 1676) utgav sig att vara Messias och grundade en mäkta populär heresi. Jakub Frank (1726 – 1791) utgav sig för att vara Sabbatais reinkarnation och predikade frälsning genom synd samt att onda gärningar var goda.

  Kyrkan skulle förgöras och världen erövras. Illuminaterna blev frimurare och deras grundare Adam Weisshaupt samt gamle Meyer Anselm Rothschield forsatte rörelsen.

  Denna heresi är idématerialet bakom Karl Marx.

  Det handlar om synnerligen ockulta besvärjelser vanliga kristna med sin enkla livsfilosofi inte behöver.

 23. GG skriver:

  Tog en google promenad utmed Luntmakargatan, Stockholm. Två av obeliskerna bildar en port Vid Tegnérgatan och de övriga 3 finns på olika platser längre söderut. Utformningen av obeliskerna betonar talen 3, 9, 12, 36 och 144. Ingen tillfällighet antar jag. Är nyfiken på vad som eventuellt kan dölja sig i fundamenten respektive pyramidspetsarna. /GG

 24. GG skriver:

  I Bibelns Uppenbarelsebok kommer en ”ny världsordning” i form av det ”Nya Jerusalem” ned från Gud i himmelen. Staden lyste klar som kristall med en stadsplan utformad som en fyrkant med 12 portar, 3 i vardera vädersträcket. (Jmf obeliskernas utformning)

 25. GG skriver:

  För att fortsätta på temat Obelisker och Uppenbarelseboken så kan man där läsa om de 144 (x1000) som Gud ”i ändens tid” kommer att förse med sitt ”sigill” för att de inte ska behöva drabbas av de omfattande vedermödor som jorden kommer att utsättas för innan Jesus återvänder för att göra slut på mänsklighetens vansinne. /GG

 26. Från Graven skriver:

  Moderaterna menar att de som kritiserar decemberöverenskommelsen på nya moderaternas fb är troll.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6055918

  Problemet är att det är en blandning – och de genuint kritiska moderater som nu kallas troll av sitt parti är naturligtvis INTE glada.

  Dessutom så menar SVD (på fullt allvar) att alliansen fortfarande kan vinna stora politiska sakfrågor – gissa med vems hjälp?

  Japp! Ni gissade rätt; SVD är explicita med att SD kommer att hjälpa alliansen att fälla rödgröna sakfrågor.

  Man tar sig för pannan!

  Man tar sig för pannan!

  Det kanske SD gör – och kanske inte; det är i det stora irrelevant eftersom att den gigantiska logiska kullerbyttan man gör är att ge proportionalitetsrepresentationen (i parlamentariskt osäkra tider) FINGRET – explicit med hänvisning till SD – för att stunden efter påstå att SD är en del av planen för att få igenom sakpolitiska frågor.

  Hyckleriet är MONUMENTALT!!!

  F * U * C * K Anna Kinberg Batra och hennes medlöpande pseudoliberaler!

 27. Tallskog skriver:

  Väldigt intressant diskussion men jag undrar om det kommer att vara tillåtet i fortsättningen?
  http://www.friatider.se/maktkartellen-j-mf-rs-med-statskuppen-i-argentina

 28. Doktorn skriver:

  Politikerna har mer i byxan än i rumpan sedan de varit på Bilderbergermöte.

 29. Tallskog skriver:

  Doktorn kan stoppa in en qvicksilvertermometer där 🙂

 30. Doktorn skriver:

  Hoppsan!

  Carl Bildt har uppenbarligen tagit åt sig av kritiken på Vilks blogg – sällat sig till kartellkritikerna och gjort sig ovän med vesslan Peter Volodarski på DN.

 31. Från Graven skriver:

  vesslan sa Bull

 32. CeDe skriver:

  Herr Vilks gör tappra försöka att dra uppmärksamheten till KONSTÅRET 2014. Dock lever kommentarsfältet sitt alldeles egna liv i en allt hetare debatt om decembermörkret.
  Spännande tider – die dummen schweden börjar vakna till liv och moskébränder tycks bli vardagsmat.

  GOTT NYTT ÅR!!!

 33. Molly skriver:

  Måste bara informera att Decemberöverenskommelsen numera förkortas DÖ!

 34. CeDe skriver:

  Internationalen – årets vinnare i melodifestivalen?

 35. Molly skriver:

  CeDe
  Kommentarsfältet lever förvisso ett eget liv i en allt hetare debatt om decembermörkret. Vad jag förstår är detta decembermörker den samtid vari även KONSTEN ska leva. Hur förvaltar konsten det? Det skulle jag vilja uppleva. Samtiden kan vara kort. Övergången till den nya samtid som bryter fram i detta decembermörker är ”ruskig” som Ingmar Bergman brukade uttrycka sig. Hur skulle en Bergmanfilm se ut, som exempel?

 36. CeDe skriver:

  Molly,
  Det finns nog egentligen inga ”fel” eller ”rätt”. Allt för framåt och förändrar och ger avtryck som konsekvenser av alltings handlande. Sen är det bara att gå vidare utifrån de nya förutsättningarna och acceptera det skedda.
  Vad angår KONSTENs fortlevnad så är jag nog inte den rätta att svara på det.

 37. Heidegger skriver:

  @CeDe Man ska dock vara noggrann med att skilja mellan determinism och fatalism. Bara för att vi lever i ett fullkomligt deterministiskt , (Alt. Slumpnässigt eller en kombination av dessa) universum så bör detta inte blandas i ihop med frågan om ”rätt” och ”fel”.

 38. Molly skriver:

  Citat: ”..fenomenet makt och dominans är tabubelagt i vårt samhälle. Begreppen nämns över huvud taget inte i de flesta psykologiböcker, utom i samband med övergrepp. Ingen tycks vilja erkänna att maktlystnad förekommer som drivkraft.” I boken redogörs för hur män med makt får redogöra för sin inställning till makt. De medgav att maktlysnad existerade men satte det aldrig i relation till sig själva. …de sa att de ”tagit ansvar”, ”allmänhetens tjänare” – ”Få ordning på samhället”. ”De makthungriga får man söka på annat håll!” Maktbegär är enligt författaren en oemotståndlig drift hos både människor och APOR!
  Min fråga är: Är det Sverige och dess befolkning som ska räddas med dessa sandlådekrig, eller är det makten som makthavarna vill rädda åt sig själva?

 39. Tallskog skriver:

  @ Molly
  svaret på din fråga är det sista alternativet!

 40. Heidegger skriver:

  @Molly Ett utmärkande svenskt karaktärsdrag är naivitet. Många svenskar har indoktrinerats till att tro att (s)taten är en snäll far med obegränsad plånbok vars uppgift är att uppfostra och dela ut julklappar. Många svenskar verkar tro på den falska historieskrivning (tack vare ihärdig och långvarig indoktrinering) att det är (s)taten som fixat välståndet, och att densamma till syvende och sist i ”god samförståndsanda” kommer lösa alla problem.

 41. Heidegger skriver:

  ..ett inte obetydlig andel av svenskarna känner inte ens till begreppet ”Big Government” …

 42. CeDe skriver:

  Heidegger,
  Det onda är inte alltid ont och det goda inte alltid gott. Vad som är rätt och fel är nästan omöjligt att urskilja. Det till synes goda samhället har skapat rädda och naiva invånare. Nu kommer det till synes onda in i handlingen och ställer till med förtret men också i viss mån återskapa balansen.
  Jag har själv gjort resan; Från aningslöshet till kaxighet, sårad och vuxen.
  Vi är ofta lite för snabba med vårt tyckande.

 43. CeDe skriver:

  ps
  en eldhärjad skog får ofta en dynamisk återväxt.
  Man kan också gå in på Konstvilks och följa konstnärens utveckling sen 2011 och därefter på gallerierna. Då kan man fundera över om den enorma konstnärliga tillväxten hade skett de onda skeendena förutan.

 44. CeDe skriver:

  Molly,
  Ordet makt har ju en del negativa övertoner.
  Den makt man bör eftersträva är väl den kraftkälla som finns inom oss och som gör oss till herrar över våra egon.
  De verkliga maktmissbrukarna har säkerligen inte någon känsla av makt – därav deras starka behov av att kontrollera sin omgivning.
  Deras rädsla driver dem att manipulera och suga kraften ur andra.

 45. Doktorn skriver:

  Varför skulle makt och dominans vara tabubelagt?

  I sin ’benigna form’ är detta grundelement till all slagas sport och spel – vars dygder man aldrig upphör uppmuntra underklassen med.

  Makt och dominans är nära släkt med egoism och från andligt inriktade skrifter hämtas att egoismen är unik källa till allt elände.

  Detta ventileras i de psykologins kapitel om s.k. personlighetsstörningar. De förekommer hos individer vilka till varje pris vill tyrannisera sin egen familj, eller ofta i olika sammanhang sträva ’mot toppen’.

  I sin ’maligna gestaltning’ förekommer avarter av makt och dominans vidare systematiskt i ’feministisk’ samhällsomstörtning – man lockar fram en latent lynnig egocentricitet hos kvinnan – försvarslös inför ormens lock och pock redan i paradiset.

  Kung Carl XVI Gustav förgick ännu inte med gott exempel genom att ta pappaledigt från tronen på 1970-och 80-talen. Men då var det mesta ännu jämförelsevis normalt.

  Ja – varför inte tabubelagt?

  .

 46. Heidegger skriver:

  @CeBe. Jag har aldrig någonsin förstått dygdetik (konsekvenser oviktiga med aktörens persona i fokus) trots detta blomstrar dygdetiken se tex svensk statsfeminism, narkotika- o migrationspolitik- varför den så gör är ett mysterium som jag gärna skulle vilja förstå. Utilitarism är en intuitiv metod att fastställa värden. För handlingsvägledning bör vi konsultera vetenskapen och när denna tryter kan vi använda oss av rättighetsetisk praktik eller socialliberalism. Varför älskar svensken moralkakor?

 47. Från Graven skriver:

  +1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.