1941: Karikatyr

Igår samlades det ärevördiga Lukasgillet i Lund. Samlingen skedde traditionsenligt på Grand i Lund där det stora julbordet intogs. Som alltid framträdde Lukasmålarna med årets alster. Här är två av bidragen:

ronny h pl
Ronny Hård
01foungM
Carl Foung

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

9 svar på 1941: Karikatyr

 1. Från Graven skriver:

  Strålande!

  Tror du den översta blir anmäld? Den innehåller ju onekligen visa inslag av missaktning.

 2. Lars Vilks skriver:

  Den har visats i ett slutet sällskap och dessutom är det en metabild. Skulle någon få för sig är det väl i så fall genom publicering på FB. Men jag tror inte det.

 3. Heidegger skriver:

  Den övre bilden visar ju också interiören.. så det är inte säkert att STASI skulle slå till…

 4. Heidegger skriver:

  Lars kan inte du ta och bilda regering, då kan ju nästa budget bli ett konceptkonstverk!

 5. Tallskog skriver:

  Härliga bilder som får en att skratta mitt i eländet 🙂

 6. F!a skriver:

  Lukasgillet är en unken gammal herrklubb! Ner med patriarkatet!

 7. Lars Vilks skriver:

  Inte helt och hållet. Det råder delade meningar i frågan om damernas intåg. Jag tillhör falangen som vill öppna gillet för donnorna. Än så länge håller dock de gamla befästningen.

 8. F!a skriver:

  ”Än så länge…” Ja, men h u r länge? Vad tror du – på ett ungefär? Ditt engagemang för kvinnornas, eller ”donnornas”, inträde i gubbklubben övertygar tyvärr inte. I mina öron låter det mest som att vara medlem i ett parti, för att nu ta ett aktuellt exempel, som är emot invandring och samtidigt hävda att man är f ö r invandring.

 9. Lars Vilks skriver:

  Ditt exempel med ett parti som skulle vara för och emot behöver inte vara motsägelsefullt. Det kan t ex handla om volymer. Angående Lukasgillet är det av tradition en herrklubb och jag kan inte se något fel i att en sådan får odla sina intressen. Att jag förespråkar kvinnornas inträde hänger samman med att det under senare tid har framträtt ett mera uttalat generellt intresse för bildkonst och estetik. Att inte tillåta kvinnor blir, med tanke på deras position i dagens konstliv, något märkligt. Det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta för att åstadkomma en förändring. Inflytandet i gillet kommer från styrelsen och man får nog tänka sig att det här rör sig om en seg tradition. Jag har i varje fall planterat idén vid många tillfällen och bland annat påpekat att om gillena i Nederländerna kunde acceptera kvinnliga medlemmar på 1600-talet borde även Lukasgillet kunna hantera detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.