1940: Tävlingsdags

En av de kreativa delarna av den politiska estetiken är att skapa de öppnande formuleringarna. Reklambyråerna kan hjälpa till med sådant. Här är några exempel från Forsman och Bodenfors:

”Det är en svår spik – sett ur ett geléhallons perspektiv.”
”Vi har försökt leda vår argumentation in i vedboden, men vi har inte kommit in där.”
”Man kan se det som att det här ligger långt ner i tratten, men den här tratten har två ben.”
”Vårt förslag är att vi hör vad ni säger.”

Så är det tävling med röstning! Dagens Nyheter har samlat 150 kulturhändelser i Sverige sedan tidningen startade 1864. Den röstande får välja fem händelser. Faktiskt är rondellhunden med som nr 80. En sådan generositet bör, tycker jag, belönas med många röster på rondellhunden som den mest överskuggande kulturhändelsen i Sverigeunder 150 år.

01rhkarlMIND
RH i den svenska kanonmynningen

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

24 svar på 1940: Tävlingsdags

 1. Doktorn skriver:

  Doktorn gjorde sin plikt föreslog genom personlig röstning fem värdiga svenska kulturhälderser de senaste 150 åren till DN’s kult-redakt.

  Jag lät rondellhunden sällskapa med 2 x Ingmar Bergman, 1 x Edit Södergran och 1 x Tove Jansson.

  Till min fasa såg jag bland nominerade kandidater även uppenbara pösmunkar såsom Jan Guillou och folkliga stolligheter à la Hylands Hörna.

  Låtom oss dock utbringa ett fyrfaldigt leve för vår oförtröttlige bloggare från sitt SÄPO-bevakade skånska slott – vilket sannerligen inte ser ut som vilket vanligt som helst slott – utan mest liknar ett rosenhäckomgärdat medeltida torn kvarlämnat på den bördiga skånska slätten bland nutida odalmäns id och ävlan med deras breddäckade moderna traktorer och gödselspridare!

  Han leve! Hip, hip: Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

 2. Från Graven skriver:

  Jag lät Rondellhunden få sällskap av Astrid Lindgren, Mobergs utvandrar-serie, Fem myror, samt Röde Orm.

  Var väldigt sugen på Wilhelm Petersson Bergers Frösöblomster, Zorn, Strindbergs Röda Rummet, alt. Strindbergsfejden, samt Gula Hund!

  Men inser nu att Jag borde tagit Karl-Bertil Jonssons Julafton istället för fem myror.

  Tage Danielsson och Per Åhlins fantastiska Sverigeporträtt från en svunnen tid.

  Undrar varför svastikorna i Julgranen ej renderat KBJ’s Julafton ett antal hetsanmälningar?

  Nåväl, det är väl bara en tidsfråga.

 3. Heidegger skriver:

  imorgon ska jag rösta på RH med alla IP-numren.. @mohammad kommer du falla för grupptrycket och slänga en röst på RH?

 4. mohammad skriver:

  Behövs inget grupptryck Heidegger…Men vadå DN, jag har redan valt och reserverat RH för de samtida på moderna sen långt tidigare.

  Det vet min kompis, det är bara vissa härinne som inte är initierade…

  (hehe)

 5. Doktorn skriver:

  Vilks senaste målning (1940) tyckas visa den svenska krigarkonungen som Antikrist mot fonden av en ödelagd stad. I kanonröret han lutar armen emot finns en underlig sfinx, en hund med turbanprytt manshuvud.

  Varifrån jag fått tag i följande
  kan göra detsamma – stämman tillhör en kvinna –

  <>

  – och har onekligen en spöklik relevans.

 6. Doktorn skriver:

  Nearly 60 years ago, ”The Plan” was pretty much laid out to me.

  Its purpose is to lead the masses to the point where they will gladly embrace the Antichrist, aka New Age Christ, which is Lucifer’s representative. So if one thinks that the plan for the NWO is an evil and deceptive plan, they literally don’t even know the half of it.

  Wars and strife will be blamed on religions and religious fanaticism and extremism. 911 was the launch pad used to launch this phase of ”The Plan”.

  When a majority of the masses are convinced that extremism and most especially religious extremism are the enemy to the peoples of the world, guidelines will be set to ensure peace for all.

  The way of ”The Plan” is to gently stroke the masses with suggestions. The suggestions are gradually increased and plugged where ever possible by way of TV, radio, books, and movies. This primes the masses to be open and ready to embrace the final suggestion.

 7. Från Graven skriver:

  Which is?

  I spänd förväntan!

 8. Heidegger skriver:

  Såg på Kulturnyheterna att van Gogh använde andra färger än man tidigare trodde, det var en märklig upplevelse att med datorgrafik se hur de såg ut när han målade dem..

 9. Vackert Lars! Jag köpte för tidigt 🙂 Dina parafraser är bättra än originalen!

 10. Från Graven skriver:

  I somras presenterades en oberoende rapport i Storbritannien som underlag för politiska beslut (jag länkar till den så fort jag hittar den).

  Också i Storbritannien är debatten delvis infekterad i invandringsfrågan, men trots detta långt, långt öppnare än i Sverige. De som tror att Sverige har ett fritt debattklimat har antagligen inte befunnit sig utanför landet annat än på semesterresor.

  Rapporten visar att vinsten av invandring inte alls är så svart vit som den framställs i Sverige. Först och främst är den inte så stor som förhoppningarna ger vid handen, men framförallt har den olika effekt på olika delar av samhället.

  För kapitalet och den övre medelklassen är den en vinst i det att den erbjuder billig arbetskraft.

  För de 12% sämst ställda i samhället blir det ännu svårare.

  Om detta stämmer så blir t.ex. Ludvig K’s kommentar om klass obegriplig.

  Själv är jag socialliberal, inte socialkonservativ som SD, men jag tvingas konstatera att en stor invandring verkar gagna först och främst kapitalet.

  Detta har vi nu gemensamt med USA; och återigen så kan jag inte se annat än att Ludvig K är mig skyldig mer än ”slopa det fria skolvalet” som svar på hur han ser på samhällsutvecklingen i Sverige.

  Eller lever han i en annan verklighet än vad jag och mina barn gör?

 11. Heidegger skriver:

  @ Från Graven UTOMEUROPEISK invandring är inte i lönsam i Storbritannien tvärtom har den kostat:

  ”Slutsatsen om alla invandrare som befann sig i landet 1995-2011 är att invandring från EU har varit lönsam medan den från utanför EU har utgjort en nettokostnad: “immigrants from EEA countries made a positive contribution over that period of more than £4 billion, while those from non-EEA countries made a negative contribution of £118 billion” ”

  http://www.tino.us/2014/11/invandring-fran-utanfor-europa-inte-ens-lonsam-i-storbrittanien/

 12. Heidegger skriver:

  ..och då får vi inte glömma Storbritanniens betydligt blygsammare välfärdsåtaganden

 13. Heidegger skriver:

  ..och då får vi inte glömma Storbritanniens betydligt blygsammare välfärdsåtaganden

 14. Doktorn skriver:

  Från Graven!

  Korta svaret till Din fråga är – the planned arrival of …

  jag träffade en präst på Ramllösas perrong i gådagens skånska tågstrul – förorsakad av en ’olycka’ någon ’hade körts på’ – varpå man stängd av hela stambanan istället att som fordom – ännu på 90-talet faktiskt – bara städa undan den olyckliges lik och låta tågen rulla vidare – men nej – numera tar man varje tillfälle i akt att vänja folk vid undantagstillstånd – Varför?

  Prästen fann det intressant – kanske var man ifärd att förbereda Antikrists ankomst menade han?!

  Vi slog följe hela vägen till Lund.

  Vad anser Från Graven själv? Texsten till ’The Plan’ var ju tämligenså avslöjande … literally only konwlesdge of halft the evil …

 15. Heidegger skriver:

  …och samtidigt någonstans i Sverige…

  http://www.smp.se/nyheter/tt_inrikes/it-razzia-hopkopplas-med-pirate-bay(4564961).gm

  ..klart att polisen ska ägna sig åt att jaga livsfarliga småflickor:

  http://www.expressen.se/kultur/tv-tramset/

  …annars kan de ju få för sig ta tag i riktiga problem:

  http://www.expressen.se/gt/bandidos-ledaren-kor-falsk-polisbil/

 16. minnesdagen skriver:

  Om invandring är ekonomiskt lönsam eller inte är väl en tämligen ointressant diskussion som föras i oändlighet. Något som är mer intressant är ’Positiv särbehandling’. Framförallt vem som skall bestämma. Bestämma vilka som skall få en positiv särbehandling, och vilka som ett resultat av detta skall drabbas av en negativ särbehandling.

  Feministiskt initiativ vädrar morgonluft.
  – Feministiskt initiativ vill ta krafttag mot diskriminering och införa positiv särbehandling på arbetsmarknaden.
  Positiv särbehandling, Alla är jämlika men vissa är mer jämlika än andra. Kommunismen sitter djupt hos Gudrun Schyman och hennes kamrater.

  http://feministisktinitiativ.se/politik/

 17. Heidegger skriver:

  @minnesdagen

  Varför är kostnader ointressanta, hela samhället är ju orienterat kring kostnader och intäkter. Om kostnaderna beskrivs som intäkter medan välfärdssystemet i tysthet eroderar är väl det ett problem, även för en dygd-/rättighetsetiker?

 18. minnesdagen skriver:

  Jo, till viss del. Kostnader är inte ointressanta, men riktiga värden kan inte mätas i pengar. En del undrar varför inte Snowden var nöjd med sin tillvaro. Eftersom han ju hade en hög lön. Om välfärdssystemet eroderar beror det knappast på invandringen. Om ’man’ vill kan man ju sätta massor av arbetslösa invandrare i arbete i välfärdssektorn genom att villkora de bidrag dom får.

 19. elina skriver:

  Du blev ett av mina val.

 20. Heidegger skriver:

  @minnesdagen -Håller med dig i många frågor men du verkar en aning naiv när det gäller dessa frågor, höga socialbidrag är inte det centrala problemet, den villkorade ersättningen är 3700kr och betalas ut till någon procent av befolkningen. Den som tror att arbetslösheten primärt beror på lathet är inte insatt: det finns för få lågkvalificerade jobb att söka. Dessutom finns det flera ekonomer som menar att en del personer har negativ marginalproduktivitet, dvs det är rationellt för arbetsgivaren i vårt högproduktiva ekonomiska system att inte anställa även om lönekostnaden är NOLL-vilket förklarar att många fas 3-placerade personer inte får jobb trots att staten betalar lönen. -Förstår inte vad du menar med att Snowden följde sitt samvete? -Självklart är pengar/ekonomiska resurser bara medel och saknar intrinsikalt värde.. Men likväl är de instrumentellt nödvändiga om vi inte strävar mot Pol Pot’s Kampuchea…

 21. Från Graven skriver:

  Doktorn

  Ja, men jag vågar inte säga det 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.