1857: River of Fundament

Konsten kan trots allt bjuda på ett och annat av intresse. Och det går knappast att komma ifrån att Matthew Barneys film River of Fundament är värd att uppmärksamma. Filmen är över fem timmar lång (konsten kan ta sig friheter) och bygger löst på Norman Mailers bok Ancient Evenings från 1983. Filmen är något kontroversiell, både genom sin väldiga ambition och genom en rad makabra scener. Men strängt taget tycks den ha fått relativt god behandling av kritiker. Barney har strävat efter att bli en ”riktig” filmskapare och det är möjligt att han lyckas den är gången. I varje fall är det befriande med ett verk som frångår den politiska uppfostringsverksamheten som efter hand har blivit tämligen tröttsam. Innehållet kretsar kring födelse och död, inte minst genom att Normal Mailer transformeras till olika gestalter. Det hela är till ytterlighet genomarbetad estetik och praktiskt taget allt fyller symboliska funktioner som dock rör sig i en surrealistisk värld där den specialkomponerade musiken intar formen av en opera. Det är värt en liten eftertanke, Barney är fortfarande att räkna med. Filmen presenteras också genom att den visas på olika platser i en världsomspännande turné. Den lär nog inte dyka upp på de vanliga biodukarna.

The Guardian
Faz

Trailer

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.