1403: Mångkulturens lov i kommunal regi

För en vecka sedan besökte jag Landskrona konsthall och utställningen Within the World the World Within. Ett ambitiöst inslag i det nordvästskånska konstlivet med 12 internationella samtidskonstnärer. Det är alltid intressant för mig att se på samtidskonsten och bland deltagarna fanns en del för mig nya namn. Som hastigast funderade jag på vad som höll samman utställningen och hur den hade plockats samman utan att bli riktigt klok på det. Ett stort namn var med, den nu allestädes närvarande storheten och uppåtgående konstnären Ahmet Ögut. Han visade en tidstypisk video som visar parkerade amerikanska bombplan som fortlöpande räknas på olika språk. Ung rumänsk konst har kommit i ropet och på konsthallen deltog Adi Matei med teckningar och en animerad film som för övrigt visades på årets Venedigbiennalen (biennalen avslutades igår).

 

Teckningar av Adi Matei

 

Bosniern Neboja Seric Shoba representerades med sitt pågående projekt om att dokumentera olika slagfält. Ett enkelt koncept som lätt fångar åskådaren med nytagna foton på platser där olika slag har ägt rum.

Neboj Seric Shoba: Battlefields 1999-

 

Inga märkvärdigheter men en tämligen sevärd samling. När jag i efterhand studerade katalogen insåg jag att bakgrunden inte var särskilt ägnad åt konsten utan åt att representera det goda mångkulturella Landskrona. Ett ”angeläget” inslag i 600-årsjubileet. Konstnärerna kommer länder som är representerade i Landskrona. Konstnärlig kvalitet blir obönhörligen detsamma som att komma från ett lämpligt land.  Den curatoriska inpackningen är ett elände för konsten. Och i det här fallet lär propagandan inte nå särskilt långt ut. Katalogtexterna berättar om varför människor har invandrat till Landskrona. Curatorerna inleder med att påtala kärleken som motiv, därefter längtan och sökande och slutligen arbete och bostad. Alla skriver man, har fört ny kultur med sig. Den skrivningen skall antagligen förstås som att alla för med sig kultur i positiv bemärkelse. Det kan säkert stämma att Landskrona har fått kulturella impulser av intresse men man kunde kanske ha undvikit att skriva ”alla”. Som en del säkert minns hade jag två Landskronabor på mordbrandsbesök för några år sedan. När curatorerna skall koppla konstnärernas arbeten till det underförstådda temat skriver man att de ställer frågor: ”Where did we come from? Where are we now? How do we perceive other people”.

Direktören för Moderna Museet i Malmö, John Peter Nilsson bidrar med två sedelärande historier om mångkulturens fägring. I den ena får Jimmie Åkesson spela rollen av the bad guy.

Samtidskonsten, instrumentellt inpackad som glamorös kulturfernissa, har etablerat sig på den kommunala nivån.

Utställningen är godtroget recenserad i SDS.

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1403: Mångkulturens lov i kommunal regi

  1. CeDe skriver:

    Från mångfald till stjärntecken, underhållande läsning.

    Själv vädur och har testat släkt och vänner, det är ruggigt träffsäkert.

    Här ett smakprov på konstnären i tvillingens tecken:

    http://www.dagenshoroskop.nu/horoskop/stjarntecken/index3.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.