1736: Att trampa rätt är inte alltid lätt

Lite tid tar det innan de klagande tjuten har tystnat. I varje fall är det så med mina mest framgångsrika konstprojekt. Idag tänkte jag bara påminna om Nimis och Ladonien. Under det gångna året har det inträffat sex olyckor med utryckning, något som uppmärksammas i Helsingborgs Dagblad. Av dessa olyckor inträffade fyra genom att de drabbade snubblade på strandstenarna, en på vägen ner. En av olyckorna utspelades i skulpturen då en ung man föll några meter. Den händelsen berodde inte på något konstruktionsfel. För övrigt är det ytterst sällsynt med olyckor som kan hänföras till själva skulpturen. Det krävs ett stort mått av otur eller dumdristighet för att något skall inträffa.

 

Nimis, påbörjat 1980, väcker fortfarande heta känslor och man kan roa sig med att läsa inläggen i kommentarsfältet.

 

Det är vackrast när det i kommentarsfältet skymmer

Allt det hat som himlen rymmer

Ligger liksom samlat i ett behagligt rus

Dagsfärsk bild från toppen av Vindarnas torn som jag just nu håller på att förstärka. Man skymtar resterna av böneutropsmekanismen som utplacerades av några AFA-aktivister för nästan ett år sedan. Tyvärr höll den bara några dagar innan laddningen gått ur bilbatteriet. Jag undrar ibland hur aktivisterna ser på miljöansvaret. Det var roligt att bära ut schabraket (också till min uppskattning) men borde man inte bära hem den nu något vandaliserade kvarlåtenskapen?

 

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

17 svar på 1736: Att trampa rätt är inte alltid lätt

 1. CeDe skriver:

  Jag fegade ur och klättrade inte ända upp. Ångrar mig nu när jag ser hur trivsamt det verkar på toppen.

 2. Hans G Ankarcrona skriver:

  Den på Kvarntorpshögen är stängd. Har möjligen tjänat som fyrbåk åt Noahs ark, strandad lite längre ned. En hoppets tysta lockelse på vinddrivna existenser. Till synes utan förbindelse med trädgårdarna nedanför. Javisst är teorierna om konsten intressantare att följa än själva verken – i själva verket!

 3. Lars Vilks skriver:

  Hans G Ankarcrona,

  Förvånar mig inte att ”Den på Kvarntorpshögen” är stängd. Den har inte fått något underhåll på 15 år. Tyvärr inget jag kan göra något åt.

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Man funderar på att sätta upp varningsskyltar. Bra idé. Det borde sitta skyltar lite varstans runt om i omgivningar och natur – ”Beträdes på egen risk”.

 5. CeDe skriver:

  Du är som vackrast när du din skugga inte skymmer

  All din kärlek mitt hjärta rymmer

  Ligger liksom samlad i ett behagfullt rus

 6. Rune skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Eller med ett citat från Eckart Tolles bok ”En ny jord”
  ”Alla strukturer är instabila”

  Vilket de förr eller senare blir vare sig de är fysiska strukturer eller ideologiska strukturer.

 7. Inge skriver:

  Kjære svensker:
  Dere som skriver om Nimis: ”riv skiten” eller ”brenn skiten”. Det samme ble skrevet om Bryggen i Bergen, Norge, for femti – seksti år siden. I dag er Bryggen i Bergen på UNESCOs verdensliste og besøkes av turister fra hele verden.

  Som nordmann ser jeg Sverige utenfra. Dere svensker er kanskje for nær til å forstå Nimis rekkevidde. Lars Vilks er trolig den mest kjente nålevende svenske kunstneren utenfor Sverige. Dere har noe unikt blant dere. Ikke ødelegg det.

 8. CeDe skriver:

  Inge,

  Inge fel på det resonemanget, Inge!

 9. Gudrun skriver:

  Vissa saker får man helt enkelt ge upp. För min del är det att ta mig ner till Nimis. Jag slår ihjäl mig på vägen ner! utbrast jag och vände halvvägs. Jag litar inte på min muskelstyrka! Mod och vilja räcker inte alltid. Det måste finnas förutsättningar också, som starka vrister! Sorry!

 10. CeDe skriver:

  Gudrun,

  Men det måste du väl ändå förstå att man inte kan komma direkt från stillasittande grottliv och sen försöka ta sig ner till Nimis. Ut och träna och rör på påkarna så ska du se att du nog kan ta dig dit ner nästa sommar till festivalen i juli.

 11. Gudrun skriver:

  CeDe,

  Tack för tipset CeDe

 12. CeDe skriver:

  Gudrun,

  Roligt att du ändå till slut inser Vilks storhet och betydelse genom att vilja förära honom ett besök.

 13. Cecilia skriver:

  Rune:
  Kenneth Karlsson,

  Eller med ett citat från Eckart Tolles bok ”En ny jord”
  ”Alla strukturer är instabila”

  Vilket de förr eller senare blir vare sig de är fysiska strukturer eller ideologiska strukturer.

  Tack och lov är de föränderliga – lite trevligare ord än instabila? (Glad)

 14. CeDe skriver:

  Gudrun,

  Gudrun, du är säkert också stor och betydelsefull men var inte avundsjuk på andra!

 15. Molly skriver:

  Vi är tydligen mer än en Gudrun på fältet. Som synes har jag nu tagit namn efter min döda hund. Den ordinarie Gudrun på fältet får behålla signaturen som betyder hemlig visdom. Jag som döpts till Gudrun äger denna hemliga visdom, till skillnad från den som bara låtsas ha namnet och därmed visdomen.
  Klokt beslut, inte sant? Gudrun/ Molly

 16. CeDe skriver:

  Sorry Molly!

 17. Cecilia skriver:

  Molly,

  Hej Molly – kul att se dig här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.