1654: En dag med rasismens estetik

Dagen började uppfriskande, journalisten Henrik Arnstad hade intagit morgonteves soffa för att undervisa och uppfostra dem som ännu ej hörsammat den rätta världsuppfattningen. Han kvad om fascismen vilken han definierar genom tre kriterier. Dessa är nationalism, förtryck genom demokratiska beslut samt att ha rötter i fascism eller nazism. Sedan detta sagts kom hans egentliga budskap fram: Dessa kriterier, menar han, kännetecknar Sverigedemokraterna och därför är det ett fascistiskt parti. Något tveksamt om definitionen håller, jag skulle tro att det är betydligt enklare och ärligare att slå fast att något är ett fascistiskt parti eftersom någon i den politiska världen anser att det är ett fascistiskt parti. Så kan den institutionella konstteorin skänka glädje även i det politiska livet.

 

Newsmill möttes jag av Karl-Gustav Köhlers text. Han är journalist och dramatiker. Den senare ådran odlar han oförblommerat i en episk målning av den storm som hart när kommer att förinta all den godhet hjärtat skulle kunna rymma:

”En främlingsfientlighet, alternativt främlingsrädsla sveper över världens mest sofistikerade och främlingsvana del, dvs Västeuropa. Många lockas över till högerextremism, även om en del tafatt markerar distans. Klassisk höger i Västeuropa flirtar öppet med rasistpartierna, inför val till och med mycket grovt. Ingen skulle ha tillåtit REVA-razziorna för några år sedan. Empatin har gått över från flyktingen till de[m] som konfronteras med flyktingen.” Osv.

 

Med Tobias Billströms retoriska felsteg som grundackord kunde jag inte annat än att konstatera rasismens förmåga att skapa en lika underhållande som expressiv estetik. Billström fick som bekant bannor av statschefen och känslornas stormade bland debattörerna. Moderaterna kan nu räkna med att klättra i opinionsmätningarna.

 

Mer klurigt och på konstsidan serverar Lisa Vipola (student på Konsthögskolan i Umeå) med sin utställning ”Äkta sameslöjd” på galleri Syster i Luleå. Hennes konstprojekt handlar om att hon vill vara same och producera äkta sameslöjd. Det är inte alldeles enkelt att hantera den vinklingen men det ropas naturligtvis om rasism även här. Att i konstens namn ställa frågor av den här kalibern för med sig välkända komplikationer. Ja, det har gått så långt att hon har blivit jämförd med bland andra Vilks och med Thomas Quick.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

32 svar på 1654: En dag med rasismens estetik

 1. Thomas Nydahl skriver:

  På ett alldeles för typiskt sätt definierar hobby-historikern fascismbegreppet. Han, liksom många före honom, hamnar i ett cirkelresonemang som påminner om ”bollen är rund därför att den är rund”. Men intressantast av allt är att mannen idag betraktas och tas emot som en auktoritet i ämnet. Det är han inte. Hans hobbyhistorik är alltför präglad av tyckande och alldeles för litet av kunskap. Fascismens karaktäristik kan inte alls definieras så som han gör. För det första måste man i definitionen ta med den korporativ staten, dess vilja och ambition att knyta arbetarna och företagarna samma som om de hade gemensamma intressen (en tanke som Per-Albin Hansson tog över från Mussolini), och så måste man förstås betona den hierarkiska maktstrukturen där den starke ledaren är spöknippets översta maktfunktion. Det duger inte att tala om fascism som ett skällsord eller som en populistiskt formulerad motbild. Fascismen är en av 1900-talets totalitära ideologier. Som sådan måste den betraktas. Arnstads definition är enbart ägnad att vara bränsle för dagens politiska debatt. Man kan ju hoppas att någon granskar och analyserar hans tomma och ytliga argument, inte i en tv-soffa utan i en seriös text.

 2. Emmy skriver:

  Jaha och dagens skörd av egenhändigt tillverkade doktorshattar och statsmannamässiga taskspelarkonster på högsta ort, ger en helt klart illavarslande kväljningar, vad hände med nordbon, den en gång stolta Vikingen och den sega Frida, som stolt bar sitt krus över nejder och grannskap, låg någon i bakhåll, visste hon att bevara sin frihet och otadlighet, hit men inte längre, det sega virke som tog oss så här långt, står nu under försåtligt angrepp, fega kräk har under lögnens mantel intagit den svenska arenan.

 3. Solis skriver:

  Tobias Billström bevisar endast en sak. Att SD inte är så dåliga ändå. Att allt förtal saknar relevans.

  Rötter och rötter. Är det inte rasistiskt att bara andas om rötter. I så fall är det ju Henrik Arnstad som är rasist. Sen kan man ju då också se V som ett stalinistrotat parti. KD som ett Charles-Manssonrotat parti. Och moderaterna som ett girighetsgrundat själviskt parti. Men att se så är ju rasistiskt enlgt PK-normen där allt ska flyta fritt. Helst som hos centern, som kastat bort sina rötter.
  Sen, är det skillnad på nazism och fascism. Det senare bygger inte på antisemitism, utan är endast ett auktoritärt synsätt. Så den där Henrik Arnstad vet absolut inte vad han talar om. Som att dra stalinister, socialdemokrater och liberaler över en och samma kam. Rätt ska vara rätt. Henrik Arnstad blandar som han vill, och drar de hisnande slutsatser han själv ideologiskt känner för. Mycket av det där kunde lika gärna tolkas på nuvarande sittande regering. Eller hela PK-etablissemanget också, för den delen.

  Sen kan man ju se en sak gällande den s k rasistbedömningen av personer inom partiet och konsekvenser därav. Vilka är hårdast och mest antirasisriska SD, med sina många uteslutningar, eller moderaterna som slätar över Tobias Billströms uttalande. Vilken är minst rasistisk Fredrik Reinfeldt eller Jimmy Åkesson.

  Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus, herr Reinfeldt.

 4. TJ skriver:

  Tack för Vipolapresentationen. Mycket intressant.

 5. LP skriver:

  Lisa Vipolas projekt är ju onekligen intressant! Hade missat det.

  Intressant att ett av inläggen under artikeln på Oddasat som Vilks länkar till har signaturen:

  ”SAMER blir ni aldrig”

  Byt ut ordet ”SAMER” (jo det är skrivet med versaler) mot SVENSKAR och rikta det till invandrare. Vad skulle hända då? Skulle det ens publiceras på SRs hemsida?

  Som kuriosa kan jag nämna att på den tiden jag fortfarande utövade konst, påbörjade ett liknande projekt fast med inriktning på aboriginernas prickmålningar. Tyvärr lade jag ned saken innan jag kommit så långt. Eller det kanske var lika bra?

 6. Karl skriver:

  Ett galet land. Billström fick dock inte bannor av statschefen, men väl av regeringschefen.

 7. Solis skriver:

  Du satte punkt s a s. Eller prick. 🙂

  Lars. Konstteorin är inte tillämpbar i den politiska världen, eftersom vi väljer våra politiker, som inte kan nånting egentligen. Valbara blir de bara, genom att propagera för sig. Det är således en slump vilka vi får, och absolut inga experter som i konstvärlden. Gamla anrikens Grekland är mer jämförbart i så fall. Dessutom betalar vi skatt, och då har vi också rätt att ifrågasätta styret och dess regi. Och behöver egentligen inte acceptera någonting som enskild medborgare, om vi tycker våra resurser används fel, eller att man påstår saker, eller förordar saker vi inte vill. Vi enskilda medborgare har samma rätt som våra politiker att uttrycka vad vi vill, eftersom vi betalar för det, och våra politiker inte är experter på politikens vettiga innehåll eller regerandes konst till perfektion.

  Så där har du fel Lars. Och tack och lov för det. Annars vore vi förlorade som nation och folk.

  Sen om rasismen egentligen överhuvudtaget finns. Om det inte egentligen är rasistiskt i sig att anklaga folk för rasism, eftersom det endast är ett sätt att hävda sig på andras bekostnad. Nå, ska man tala om rasism, så se då på den grupp som förhäver sig av självgodhet på bekostnad av andras liv. Vilka är inte rasister där, om inte PK-maktens folk. Nä Tobias Billströms uttryck var inte rasistiskt, möjligen klumpigt. Men rasistiskt… Däremot att anklaga honom för det för att han talade om de svenska rötterna. Eller vad som kännetecknar, schablonmässigt svenskar. Än sen.

  Hur stört är det inte att tala om rasism, så fort svenskar nämns som svenskar. Är det inte det som är rasism att trycka ner ett folks särartshävdande. Är det inte det som ska få komma fram istället i ett s k mångkulturellt samhälle. Men mångkuluralism är till för just detta, att trycka ner alla kulturer i rasismens namn, istället för att låta tusen blommor blomma i en kultur som lever för ett land. Men bubblan spricker nu i och med Billström. Allt havererar. Allt är förgånget och förbi. Nya tider gäller nu.
  Allt falerar och blir till nåt annat, vinden vänder sig och bollen studsar nya studs.

 8. CeDe skriver:

  Ja, nu var det ju inte riktigt Sveriges statschef, dvs kungen, den blåögde, som läxade upp Billström utan det var vår brunögde statsminister, som har reagerat med en kraft motsvarande en mindre atombomb.
  Om inte den opartiska morgonsoppan ständigt förleder TV-tittarna med partiska hemmasnickrare så skulle människor ute i obygden fortare få upp ögonen, oavsett färg, för vilka det finns rejält fog att läxa upp.

 9. Solis skriver:

  Vad nu? Vad hände?

 10. Solis skriver:

  Lars?

 11. Lars Vilks skriver:

  Solis,

  Jag föreslår en viss måttlighet i kommenterandet.

 12. Solis skriver:

  Jag vet, men jag hade en hel del att säga angående detta ämne. Nu är det sagt. Hoppas du tar in det.

  Det kommer ofta inte in något på lång tid, som också CeDe påpekar och då ser det mycket ut. Men mycket är kommentarer som står kvar. Ja, ja jag är en språklig själ. Kan inte hjälpa det. Men jag tycker jag har en del vettigt att säga också. Du behöver ju inte ta in detta om du inte vill. Hellre det andra jag har skrivit då. Det var detta jag undrade över i mina frågor.

 13. Solis skriver:

  Vad trött jag blir på allt.

 14. ryggrad skriver:

  ”Blåögd” betyder inte ”har blå ögon” utan att man är naiv. Detta har redaktionerna förstått idag när man kritiserar Billström men inte när man läste Billström igår.

  Fascismen innehöll även element av åsiktskontroll och ideal och krävde rättning i leden under skapandet av en ny människa. I anitrasismen hittar vi denna nya människa i formande. Omgärdad av myter, utan etnicitet (den egna troligen pursvenska är utraderad och saknar värde), bakgrund eller annan grupptillhörighet utöver den upplyste, förmanande antirasismen. Utrustad med känslor och fraser för allehanda sociala sammanhang, kan hen ge vittnesmål i medier eller kanske på facebook. Tillsammans med kamraterna kan antirasisten publikt påminna om ordningen och kraftigt chockfördömma motståndarna. Judar skyddas inte av antirasisten. Antirasisten är selektiv.

 15. CeDe skriver:

  Visst måste du som bloggägare säga ifrån ibland. Men kanske vore det också lite på sin plats att du någon gång tackade alla kommentatorer för det enorma stöd och support som de oegennyttigt tillägnar dig.

 16. Kenneth Karlsson skriver:

  Solis skriver mer på Lars Vilks blogg än Lars Vilks själv.

 17. Kenneth Karlsson skriver:

  Solis,

  Nej, du har inte så mycket vettigt att säga.

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe:
  Visst måste du som bloggägare säga ifrån ibland. Men kanske vore det också lite på sin plats att du någon gång tackade alla kommentatorer för det enorma stöd och support som de oegennyttigt tillägnar dig.

  Du bör också sluta slicka Lars Vilks i röven vid första bästa tillfälle. Det är löjligt. Dessutom så har du överhuvudtaget ingen position att komma med löjliga krav om att Lars Vilks ska ”tacka kommentatorer för deras enorma arbete”. Kom ner på jorden och slappna av.

 19. CeDe skriver:

  Härligt Kenneth Karlsson; bättre med dålig uppmärksamhet än ingen alls. Mera sånt!

 20. Solis skriver:

  Vem är inte högfrekvent på bloggen nu då. Men spelar roll. Alla har samma värde även du Kenneth. Men inte tycker då jag att du skulle ha särskilt mer att säga än mig heller. CeDe däremot har oftast mycket bra saker att säga. Och Lars får väl göra och tycka som han vill CeDe. Men det får även du om detta. Alla har rätt att tycka som dom vill. Och smaken är ju olika. Alla kan ju inte tycka lika. Men att vi är på ungefär samma spår här på bloggen. Och drar åt ungefär samma håll. Det är det som är det viktiga.

 21. Solis skriver:

  Okej CeDe du har rätt i en sak. Lars kunde kommmentera lite mer och positivt vad som sägs, när något sägs som han tycker är bra. Men han behöver ju inte direkt tacka i stora ovantioner. Det är snarare vi som ska tacka honom för det enorma arbete HAN lägger ner på bloggen och i det verkliga livet för oss hängivna.

  Så ett STORT tack Och en stor eloge till dig Lars för allt bra du gör för oss. 🙂

 22. Kenneth Karlsson skriver:

  Solis,

  Det finns nåt som heter stalking, har du hört talas om det?

 23. Är det nu även stalking ute att gå, jag trodde det värsta var harkling!

  Mona Sahlin gjorde en sådan nämligen då hon hävde sig från en usel förre detta politiker till att stå sida vid sida med Pol Pot. Också han menade att det var majoriteten – de vanligaste – i Kambodja, som skulle ändra sig! Så det gjorde han! Tack för kaffet säger vi då till Mona och Reinfeldt, som har fått blåa ögon på sina bruna……

 24. Solis skriver:

  Och vad fasiken menar du med det?

 25. Solis skriver:

  Och vad fasiken menar du med det Kenneth?

 26. Krister skriver:

  Solis = Johan den 1:e

 27. Kenneth Karlsson skriver:

  Krister:
  Solis = Johan den 1:e

  !

 28. Solis skriver:

  Så det nån slags förföljelse ni tänker börja mot mig, som ni antagligen gjorde mot den där Johan den 1:e . Är det det enda ni duger till? Lägg ner va.

 29. Ateistiska folkfronten i Sverige skriver:

  Solis: Vi har antecknat allt från denna blogg. Den ateistiska folkfronten i Sverige kommer att fullfölja sitt syfte med sitt moraliska övertag.

 30. Solis skriver:

  Hur då menar ni? Och varför?

 31. CeDe skriver:

  Solis:

  Okej CeDe du har rätt i en sak. Lars kunde kommmentera lite mer och positivt vad som sägs, när något sägs som han tycker är bra. Men han behöver ju inte direkt tacka i stora ovantioner

  Vem har talat om stora ovationer, men ett litet ”tack till publiken” någon gång vore väl ok.

 32. Solis skriver:

  Nu blev Lars trött på mig.

  Ja, jag vet, jag lider nog av Vilkomani. Jag är nog en Vilkoholic mensch. Men vem orkar sluta när man har trevligt. Galen, galen värld, säger jag bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.