1615: Azerbajdzjan och Fantomen

Allting kan hända i de associationskedjor som vindlar sig i RH-projektet. En ganska lustig bihändelse inträffade igår. Jag anlände till Hotell Kramer i Malmö. Vid min ankomst log tre män som satt i serveringen som med stora fönster vette mot Stortorget. Leendena var påfallande igenkännande och såsom tämligen ofta sker antog jag att det antingen var några som kände igen mig eller som jag vid något tillfälle hade träffat. När jag gick in i vestibulen fortsatte jag ut till deras bord och hälsade vänligt med förhoppningen att det skulle gå upp för mig vem de var. Men, nej, inga klockor ringde och jag återvände till receptionen. Omedelbart infann sig två av männen och frågade mig om jag var Malmös borgmästare. De förklarade att de var från Azerbajdzjan och Baku och att de var i Malmö på grund av Eurovisionsschlagerfestivalen. Jag fick då klämma fram att jag var konstnär och att jag hade ett möte i hotellet. Den lilla fadäsen var väl uppenbar men vi upprätthöll en god stämning. De frågade om min konst och jag hade inte någon direkt anledning att gå närmare in på mina mera framträdande projekt (i Azerbajdzjan är 95 % muslimer) utan nämnde kort och gott att jag målade. ”Vad målade jag för något?”, undrade herrarna. För att undkomma fler specifikationer nämnde jag att jag arbetade i flera olika tekniker, en multimediakonstnär. Detta föranledde en av herrarna att dra fram sin Iphone och visa målningar utförda av en släkting som också var konstnär. Så slutade den lilla historien. Sannolikt hade trion observerat min något imposanta ankomst. Jag såg i dagens Sydsvenska att delegationen hade blivit högtidligt mottagen av Malmö stad. Då hade jag emellertid lämnat scenen.

 

Jag kan också meddela att jag numera är Fantomenmålare. För såvitt jag vet har denne gestalt inte föranlett några postkoloniala åtgärder utan tycks frodas i frid. Mitt bidrag till denna värld kan ses på Konstvilks. Ett beställningsverk, vederbörligen hundbefriat, med den bestämda önskan att Mr Walker skulle utföras efter Wilson McCoy som tecknade Fantomen under 1940- och 1950-talen. Det rör sig om samma figur som Jan Håfström har använt men den är gjord efter originalteckningen som har små avvikelser från Håfströms. Vargen Devil är efter Sy Barry som tog vid efter McCoy. Fantomen själv är en senare utgåva.

 

Eljest kan man konstatera en lugn dag i landet. Den rasande jakten och näthatsivern har tillfälligt lämnat plats för att släppa fram en framgångsrik Janne Josefsson som återigen har lyckats skapa kontroversiell debatt. Denna gång om fattigdomen. I konsten har man inga sådana problem. Hamnar man i det hektiska konstmarknaden anses det förkastligt men konstnären kan personligen glädja sig. Lyckas man undvika den uppfyller man det åtråvärda idealet att undgå den neoliberala kapitalismen.

 

 

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

23 svar på 1615: Azerbajdzjan och Fantomen

 1. Åke Bjurhamn skriver:

  Att bli tagen för konstexpert och få bedöma egenartade konstliknande tavlor har vi varit med om tillsammans med kommissarie Örn!

 2. Lars Vilks skriver:

  Örn var helt suverän. Den mannen kunde avge ett lika personligt som egenartat omdöme.

 3. Johan den 1:e skriver:

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ber om ursäkt för denna fantomlika ämnesflykt, men jag vill bara upplysa om detta av vikt för Borgmästare Lars och er kära läsare.

  Hoppas jag är förlåten. 🙂

  Om igår:

  http://avpixlat.info/2013/01/17/ord-och-inga-visor-i-ring-p1-2/

  Överraskande att det fick vara med även på kvällen, i kortreprisen.

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 4. CeDe skriver:

  Som ungdomsmisshandlare har man inte heller några problem med fattigdom. De små pojkarna som anklagades för mordförsök på en sjukpensionär i Kortedala, men frikändes, kan nu kvittera ut 36.000 kronor vardera i skadestånd för några dagar i häkte. Ersättningen sattes extra högt på grund av deras ringa ålder. Jag undrar hur det hela hade utfallit i Baku.

  Du Lars anlände väl till det famösa Kramer som det anstår en Borgmästare, i sotad Limosine och med följe. Inte undra på att Borgmästaren från Baku tog lite miste. Malmös Borgmästare fick kanske ta sig till Kramer på cykel i god solidarisk anda.

 5. Johan den 1:e skriver:

  :::::::::::::::::::::

  Om David Bowie som konstnär och fenomen.

  P1 Fredag 10.00

  :::::::::::::::::::::

 6. Johan den 1:e skriver:

  Ja, misshandlarna belönas stort, och pesionärerna straffas och utarmas helt. Fruktansvärt.

  Barnfattigdomens myt har varit till för att mjölka oss svenskar på ännu mer pengar, utan att vi protesterar. Men nu går det inte längre. Men vi ser ju vart våra pengar går. Till misshandlare och våldtäcktsmän av utländsk börd.

  Man säger barnfattigdomen. Men man menar SKÄGGBARNSFATTIGDOMEN.

  Jo, Lars är Kungen, eller Fantomen i konstdjungeln med ”tusen tigrars styrka”. 🙂 Men ”ibland går Lars i staden som en vanlig man” också. 🙂

 7. Johan den 1:e skriver:

  Du är skyddad av mina sidopelare på var sida om din Brünhildska uppenbarelse. Som en äroguidning du också, inte bara Lars. Ser du det… I nya-kommentarers-fältet. Det är konst det… Men så kommer du ju ur Valkyrian också. 🙂

 8. Johan den 1:e skriver:

  Tjusigt Lars. Men jag ska inte säga något om din dolda identitet. Sccchh….

  Men vem är det som springer mot di…. förlåt, Fantomen. Är det möjligtvis professor Kalkyl, eller…

 9. danpark skriver:

  Ja det är konstigt att inte antirasister och afroförbund har reagerat mot Fantomen. Det goda märket är en tydlig omgjord swastika och det onda märket med dödskallen för tankarna till SS-totenkopf. Fantomen har ju även sin egen negerslav Guran.
  Tintin är ju rena barnungen i rasism jämfört med Fantomen.

 10. Johan den 1:e skriver:

  Folk funderar för mycket över småsaker. Det är hela felet. Varför kan människor inte bara leva, och släppa alla tramsgrubblerier om än det ena och än det andra, hit och dit.
  Väsentligt är väl hur vi har det, eller hur… Och denna extrema rasistofobi, leder inte till något gott.

 11. CeDe skriver:

  Du har så rätt Johan – igen. Svensken har länge varit mer bekymrad över hur bordet är dukat än vad som ligger på tallrikarna.

 12. Johan den 1:e skriver:

  Tack, du också. Och där har jag varit inne för att beskåda sanningen, medan nidbilden om den svenske mannen fortsätts att kavlas ut. När det är muslimerna som står för 99% av skiten i vårt land. Men det bara tystas ned. Medan de marginellt få svenskar som begår grova brott, uppförstoras till det abnorma, så att alla tror att det är så det är. En total snedvridning av verkligheten. Och vilka får lida för det… Jo, vi svenska schyssta män såklart. Medans alla muslimer kan fortsätta att obehindrat härjar på i det dunkla.

  Du är rar CeDe. 🙂 Kram på dig.

  Gå in på:

  snaphanen.dk

  Där står det ett inlägg om liknande saker som du gav länk om.

  Och tack för att du finns Lars med din härliga blogg. En eloge till dig. 🙂

 13. Johan den 1:e skriver:

  http://snaphanen.dk/2013/01/18/er-voldtaegt-kriminelt/

  Men vi har vår Fantomen som går emot ohyran och brottsligheten. Och också han har sin speciella hund, precis som förebilden. 🙂

  ”När Fantomen slår, står blixten stilla”.

  -Gammalt konstdjungelordspråk.-

 14. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Du har så rätt Johan – igen. Svensken har länge varit mer bekymrad över hur bordet är dukat än vad som ligger på tallrikarna.

  Jovisst! Hoppas att ”de” har koll på vilket som är vilket? (glad; riktigt kul faktiskt)

 15. Johan den 1:e skriver:

  Huvudsaken att det inte är pizza. Fast struturen är viktig också, inte bara vad som ligger på tallrikarna. Man vill ju inte ha några medeltida trätallrikar. Man vill ha modernt och skönt porslin att äta på. Inte det här spruckna standardporslinet vi har i dag, som man inte vet när det faller samman. Sen maten då den är lika usel idag. Grötslavs som en institutionskärring med ett surt uttryck slevar upp. Men att byta denna mot skorpioner och ormar från öknen, som lever är ju inte bättre. Eller tallrikar, som gör att man stängs inne av deras höga begränsande orientaliska osköna kanter. Hellre gröt då på sprucket porslin, tills vi kan kasta det över ända, när vi vår förnyelse på vårt samhällsbord.

  Tack tjejer. 😉

 16. Per Grunditz skriver:

  Hade dock varit intressant om du klargjort att du är konstnären bakom rondellhunden. Detta hade säkert renderat i något mer än en kul anekdot. Kanske.

 17. Major Tom skriver:

  Johan den 1:e: Om David Bowie som konstnär och fenomen.
  P1 Fredag 10.00

  Tack för tipset, Johan I. Det var din mest läsvärda kommentar hittills.

 18. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e,

  Tycker att Johan den 1:es nya tillskott, är ett uppfriskande inslag med ungdomens förtecken!

 19. Johan den 1:e skriver:

  Nya tillskott Cecilia??? Men tack tack. 🙂

 20. Major Tom skriver:

  Johan den 1:e: När det är muslimerna som står för 99% av skiten i vårt land.

  Är det såna åsikter du tycker är ungdomliga och fräscha, Cecilia?

 21. Peter D skriver:

  Är väldigt erfaren Fantomen originalsamlare och kan med detta erkänna för världen att Lars Vilks är en väldigt duktigt målare tecknare.

  Tack Lars för denna underbara Fantomen målning.
  Den kommer hänga på den den bästa platsen i mitt hem.

  Med vänlig hälsning,

 22. Peter D skriver:

  danpark,

  Guran är Fantomens bästa vän och inte någon slav som du påstår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.