1595: Konstpolisen slår till

Således, så sant som det är sagt. Konstvärlden sköter samvetsgrant moralen i konstsammanhang. Sinziana Ravini skrev i måndags en artikel i GP om Lilla Hjärtat och rasisthysterin. Hon drog sig inte för att försvara den nu tillbakadragna figuren. Sådant kan inte passera ostraffat och konst- och kulturvärlden har påp FB svarat med en omfattande domstolsförhandling som närmast kan kallas för en kölhalning av skribenten. Den i sådana ärenden allestädes närvarande Mårten Arndtzén är förstås på plats i all sin prydlighet. Hans obevekliga harang är inte nådig:

 

”Vore inte det anständigaste, i synnerhet av oss som européer, att börja med att försöka lyssna på de människor ibland oss som själva upplevt – och upplever – rasistisk förföljelse eller förödmjukelse? Innan vi gastar om censur eller börjar garva åt ”vårt” koloniala förflutna. Jag hoppas och tror att Stina Wirsén kom till en sådan slutsats, och tog konsekvenserna av den. Hon lyssnade. Medan du, på ett nästan imponerande konsekvent sätt, gör dig blind och döv för alla skillnader och maktperspektiv, Sinziana. Kalles Kaviar? Så hånfullt.”

 

Anmärkningen om Kalles Kaviar kommer från Sinzianas text eftersom hon tar fram den som ett exempel på stereotyp. Sinziana har begått ett allvarligt fel och för att tillfredsställa konstvärlden och bekräfta det rättmätiga i domslutet bör hon genast göra avbön. Se bara på Stina Wirsén! I texten hänvisas också till Marianne Lindberg de Geer (som numera är en fallen ängel och placerad i karantän) vars mörkhyade barnbarn råkar vara förtjust i Lilla Hjärtat. Fel hänvisning på alla sätt. Först när barnbarnet växer upp blir hon medveten om den koloniala skulden.

 

Men även om vargarna ylar i kör är fronten inte helt glasklar. Rasistjaktens konstpoliser finner sitt byte främst i den akademiska rasismen vars teoretiska fundament råkar vara den kultur som skall relativiseras. Därför kommer man aldrig att nå fram till något annat än att alla är skyldiga och att var och som blir betänksam inför den systematiska förföljelsen är alldeles utomordentligt skyldig. I dessa kretsar skapas frikortet genom att erkänna sig ändlöst skuldbelastad men samtidigt arbeta med att försöka bli bättre. Skuldfrågans tyngd är inte olik det kristna veropet: ”Jag, syndiga människa, min skuld, min stora skuld”, och inte minst det gemensamma ropet genom mörkret: ”Gören bättring, slutet är nära”.

 

Sinziana skulle kunna vara nöjd. Det hon skrev visade sig med önskvärd tydlighet. Knappt hade artikeln landat i offentligen förrän konstpoliserna mangrant infann sig. Deras vrede och hätskhet visar att många känslosträngar är i rörelse.

 

Quos ego…

 

 

Det här inlägget postades i debatt, Tillståndet i konsten 2012. Bokmärk permalänken.

8 svar på 1595: Konstpolisen slår till

 1. CeDe skriver:

  Således borde alla allestädes närvarande rekommendera sig.

 2. *.morr skriver:

  De sociala angreppen med retoriska grepar och påkar är inte helt olik den aversion & ”healing” som uppstår i gruppsammanhang inom andra kulter. (Ja, konstvärlden äro sannerligen en kult.) Inom tex. Anonyma alkoholister krävs en särskild underkastelse till sin egen oförmåga att styra sin egen vilja. Med återigen kristna förtecken skall man förbannas för sina misstag inför andra för att sedan förlåtas och återigen välkomnas. En oändlig repetition. Man kan ju fundera över hur länge denna rasistspiral kan pågå? Sannolikt tills man funnit något mer underhållande att moralisera över, och än mer ”närmare sanningen”. Alla äro lika inför gud! Ps: såvitt jag förstod så hade det direkt effekt på Ravini som i de efterföljande inläggen erkände sitt misstag och klev tillbaks i ledet.

 3. Cecilia skriver:

  Ja ”religionen” – dvs grupptänkande/samhällelig strukturs vagga i lika former- kommer nog att vara diversifierad (kul) samhällsgrund, ett bra tag framöver; kanske ”alltid”?

  PS. Undrar om vargarna har läst om Peter och vargen på Wikipedia?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Peter_och_vargen
  Wikipedia-Peter har helt missat det med ”ropar varg”; så det kan va’, när tiden går…

 4. CeDe skriver:

  Man får ha lite förståelse, sex av tio år får skåningarna ingen snö alls – sen får de allting på en gång – horisontellt.

 5. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Man får ha lite förståelse, sex av tio år får skåningarna ingen snö alls – sen får de allting på en gång – horisontellt.

  Du saknar nog lite historisk kunskap?

 6. CeDe skriver:

  Kopierade texten direkt från dagspressen, jag tyckte den var gullig. Du får ta debatten med dem om brist på historisk kunskap. Det är ju allvarligt det här.

 7. CeDe skriver:

  Cecilia, du är verkligen en idog bloggpolis. Det finns väl ingen av mina kommentarer som inte har behövt stå till svars inför dig. Sök till polisskolan du skulle göra succé.

 8. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Stå till svars?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.