1596: Rasistiskt storvilt

Rasistfrenesin fortsätter att gå på högvarv. Nästan varje dag kan ett nytt objekt urskiljas och bli föremål för intensiv åsiktsbildning. Är det, är det inte? Skall man, skall man inte? Svart Lucia i teve blev ett rabalder. Liksom i alla andra fall, är kontexten avgörande. Det som retar upp stora delar av befolkningen är inte att Lucia är svart utan att det rör sig om en noga planerad lektion i mångkultur för folkets bättring. Även de bortklippta Disneyfigurerna möttes med största intresse. Bortklippningen gav Oisín Cantwell (Aftonbladet) möjlighet att moraliskt rak i ryggen avvisa stereotyper av ”svarta, judar och blondiner”. Med ”blondiner” öppnas möjligheter att kraftigt utvidga jaktmarkerna. Men för alla utsedda skyddsobjekt gäller naturligtvis att de skall kunna bedömas som svaga i förhållande till det ouppnåeliga idealet: De som är så starka och överlägsna att stereotypiseringen inte biter. Detta borgar också för att det inte kan bli något annat än en uppdelning i fullvärdiga medborgare och sekunda. Och ansvarstagande fullvärdiga skall beskydda de svaga.

 

Frågan är förstås om rasistjakten i sin nuvarande form skapar ett mindre fördomsfullt folk. Jag har svårt att tro det eftersom den ger upphov till mer irritation än till förståelse. Ett exempel är Åsa Linderborg, vars ambitiösa utrensningsförsök i Aftonbladet äntligen har lett till ett resultat. Hon har fångat in Carl P Herslow, Skånepartiets ledare. Han har gett ut en bok som beskriver islam som en sjukdom som måste avlägsnas. Boken är tänkt som lärobok för alla nioåringar (det är Aisha som spökar). ”Nu måste JK ta ställning till om det är förenligt med lagen om hets mot folkgrupp att skriva så”, menar Linderborg. Linderborgs logik är inte alldeles självklar. Hon anser att man i yttrandefrihetens namn har rätt att förneka Förintelsen, men man har sålunda inte rätt att tycka att islam är en sjukdom som måste åtgärdas. Skånepartiet har dock allt att vinna på en juridisk förhandling. Boken har annars förbigåtts med tystnad men väcks saken till liv får Herslow alla möjligheter att påtala islams missförhållande och äntligen göra sig hörd. En annan sak är om Linderborg med sitt processande vinner några nya anhängare. Om hon inte gör det måste det vara tämligen meningslöst att försöka skrämma folk med lagen.

 

På tal om Förintelsen har Carl Michael von Hausswolff till slut uttalat sig. Han gjorde det i en telefonintervju i Magasin 3:s podcastsändning. Intervjun kommer ungefär mitt i sändningen. Han motiverar sin tystnad med att han inte ville lämna något nytt stoff till medierna att sätta tänderna i. Angående sitt motiv tillägger han att när han tog askan var det en följd av han skulle ha blivit djupt upprörd av att se askan ligga kvar i ugnarna. Det kan vara intressant att notera att de tre i studion närvarande David Neuman, Bella Rune och Donald Jones bemötte hans projekt positivt.

 

Ett ytterligare exempel på rasistfebern, den här gången enligt paragrafen om hets mot folkgrupp, kommer från Danmark. Konstnären Firoozeh Bazrafkan (med iransk bakgrund) har gjort sig känd som en uttalad islamkritiker. Det finns många iranier som är starkt kritiska mot islam men man brukar låta dem hållas och förbigå dem med tystnad. På sitt sätt tillhör de en eller annan form av ”svag grupp”. Det som Bazrafkan för en tid sedan skrev på sin blogg (som en del i ett konstprojekt) blev dock för mycket för de danska myndigheterna:

 

“…jeg er meget overbevist om, at muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel. Dette skyldes efter min mening som dansk-iraner, at der er tale om en defekt, menneskefjendsk kultur – hvis det overhovedet er kultur? Men man kan sige, jeg mener, at der er tale om en defekt menneskefjendsk religion, hvis lærebog Koranen om muligt er endnu mere umoralsk, forkastelig og vanvittig end de andre 2 verdensreligioners manualer tilsammen.”

 

För det fick hon 8 000 danska kronor i böter men överklagade domen. Rättsförhandlingen ägde rum den 13 december. Hon förklarar sin avsikt genom att hänvisa till en iransk lag:

 

”I Iran findes der en lov, som hedder paragraf 220, der giver fædre og bedstefædre lov til at begå vold og mord på deres børn og børnebørn, uden at de bliver straffet for mord.”

 

Konsten i rätten, domen faller den 18 december. Vad jag förstår har svenska medier inte visat något intresse för denna kulturhändelse.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

21 svar på 1596: Rasistiskt storvilt

 1. Frågan är besvarat detta år! Nej all den virak om negrer i Disneys 30 tals teckningar och pepparkakor samt TinTin grejor gör oss inte till allerte borgare, som tycker rasism är en styggelse! Mig har det gjort til en som är regelrätt irriterat på allt vad som ser annorlunda ut, därför att jag betraktar det som ett hot mot mitt avkomma!

  Jag vet, att det inte är negrernas fel! Det är svenska förrädares fel – kulturförrädare – släck nu för fan för denna nya Der Sturmer, Aftonbladet, och få facket att förbjuda alla som jobbar där att ta ut någon A-kassa. För att få det skall man ju ha jobbat och det har psykfallen anknuten till denna institution fan ta mig aldrig gjort

 2. Nicklas skriver:

  Irans lagstiftning är inte synonym med Koranen. Irans lagstiftning ingår inte i Koranen. Om det är så att det finns en paragraf i iransk lagstiftning som frikänner mäns våld, så som Bazrafkan säger, så är det självsagt helt absurdt och tragiskt. Varsågod och ändra på det. Har inga tips på hur, men att kasta skit på alla muslimska män i hela världen är kanske det minst intelligenta.

  Var finner jag förresten denna paragraf 220?

 3. Jag vågade inte ens berätta att den man som räddade vår hund häromdagen sade att han var sd:are. Sånt vill man ju inte utsätta vanligt folk för, att få den partibeteckningen. Vad ska grannarna säga?

 4. JohannadArk skriver:

  Nicklas,

  Hon kastar inte skit på alla muslimska män, hon skriver ju ”i mycket stor utsträckning”.

  När det gäller paragraf 220 tror jag att den heter något annat egentligen, eftersom jag nu har läst flera engelska översättningar av paragraf 220 i Iran Islamic Penal Law, och där stod det inget sådant.

  Jag hoppas att Bazrafkan frias, eftersom hon har helt rätt i att islam är en defekt och människofientlig religion.

 5. CeDe skriver:

  En till religion förtäckt hat och våldsideologi.

 6. CeDe skriver:

  Får RH vara tomte i år?

 7. Julens ande skriver:

  ”l dreaming of a white chrimas…”

  ”Tippetippetipptapp tipp tipp tapp…”

 8. Julens ande skriver:

  ”Stiiiiilla natt. Heeeeliga natt. Aaaaaallt år frid. Stjärna bliiid…”

 9. CeDe skriver:

  Där tog det slut, helige Ande.

 10. Julens ande skriver:

  ”Nu är glaaada julen slut slut. Nu är glaada julen slut slut. Men till nästa år igen, kommer han vår gamle väään, ty de har han looovat.”

 11. CeDe skriver:

  Spirito spirituale.

 12. Julens ande skriver:

  ”Det strååålar en stjääärna.
  Det strååålar en stjääärna förunderligt bliiid, i öster på himlen hon stååår.
  Hon lyst över världenes oro och striiid i nära två tusende ååår.
  När dagen blir mörk och när snön faller viiit, då skrider hon närmre, då kommer hon hiiit och då vet maaan, att snart är det juuuuuul.
  Och CeDe är stjärnans goooda skööööna naaamn.”

 13. GG skriver:

  Man kan undra hur hög kränkningsfaktorn blir inom de kristna leden.

  http://instagram.com/p/TQkITLL8ds/

 14. mohammad skriver:

  Hans Erling Jensen,

  Är du stadigt på fyllan…?

 15. CeDe skriver:

  Har du något att säga mohammad – säg det! Annars,
  förbli tyst!

 16. mohammad skriver:

  CeDe,

  Forumpolisen CeDe är på hugget…

 17. Nicklas skriver:

  JohannadArk,

  Du kan inte fria någon för av att du tycker som henne. Det är inte så rättsväsendet fungerar. Om du är osäker på vad förtal är för något så kan du ju googla det.

 18. elon skriver:

  Nicklas,

  Förtal? Om du är osäker på vad processen mot Bazrafkan gällde kan du ta och läsa om blogginlägget. För att du ska slippa ta reda på hur rättsväsendet i Danmark fungerar kan du med fördel titta på svensk rätt. Slå upp förtal (kapitel 5 BrB) och hets mot folkgrupp (16:8 BrB) och jämför.

 19. Mina Zadmehr skriver:

  Det som jag hoppas att alla ni izlzmkramare till izlamis tsleftists fa vad ni fortjanar!
  Ni testar era alskningar nazistsmuslimernas system och komma aldrig tillbaka!
  Jag onskar er allihopa varsta ode av muslimer mot ER!
  Test your own medicin.alltso!
  PS.Min data har ej Svenska bokstaver,om ni smartisar kan inte ta reda pa sjalv!
  Happy New Year IN HELLFIRE!

 20. CeDe skriver:

  Jag tycker att alla som inte känner till de svenska lagarna och rättar sig efter dessa bör lämna landet.

 21. Johan den 1:e skriver:

  Sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.