1583: Bland idunabla iduneser

Några dagar har förflutit utan nya skriverier och detta uppehåll beror på mitt besök i Stockholm för att delta i Sällskapet Iduns jubileumsutställning. Idun (vars ca 550 medlemmar kallas för iduneser) bildades för 150 år sedan. Konst i olika former intresserar medlemmarna men den präglas av en kulturkonservativ inriktning. Sällskapet är öppet endast för män och det råder ett bestämt slipskrav samt att medlemmarna iakttar”proper bestickhantering”. Medelåldern är ca 71 år och nya medlemmar väljs genom rekommendation och ballotering, dvs. röstning med kulor. Sällskapet är för alltid förbundet med Zorns målning En skål i Idun (1892). Målningen visar dess dåvarande sekreterare Wieselgren med grogglas och cigarr. Anledningen till att jag deltog i utställningen beror på att jag i fjor var inbjuden att göra en presentation av Nimis. Mitt bidrag, ett i sammanhanget ämnesneutralt inslag, var ett bland många konstnärers verk. På bilden nedan kan man se min marina framställning av Nimis flankerad av ett arbete av Peter Freudenthal.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1583: Bland idunabla iduneser

  1. christina wegel skriver:

    Såsom Harald Wieselgren avbildas av Zorn ter han sig som sinnebilden av den godmodige Borgaren. Synd att det inte finns fler sådan nuförtiden…Krävdes det också slips av Lars V vid utställningen? Jag gissar nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.