1536: Efter konferensen samt nya problem med yttrandefriheten

Rondellhundens kontroversiella språng över Atlanten till New York och SION:s konferens, hur gick det? Jag tycker att det har fungerat bra. Det är naturligtvis inge enkel expansion av konstprojektet men studerar man materialet är det ovedersägligt att många intressanta konstellationer har utspelats och dokumenterats. Som ett litet bidrag till den politiska sektorn är det möjligt att reflektera över såväl enskildheter som helheten i denna rörelse. Jag kan förstå att min undersökning står i strid med den dominerande hållningen att enbart visa rörelsen fientlighet och ett totalt avståndstagande. Ämnet är ytterst känsligt och ett vanligt sätt är att ersätta analysen med fördömandet. Behandlingen av ämnet har dock mest centrerats kring huruvida jag har hamnat i det blå hörnet eller ej. Min föreläsning kan följas här.

 

Hur som helst ingår nu två stora performanceföreställningar i konstprojektet. Det kommer att ta tid att analysera alla dess delar och ge det lämplig presentationsform. Här är en bild som visar Robert Spencer, Tommy Robinson och Pamela Geller under samlingen dagen före konferensen. Bilden innehåller mer än vad man kan tro men detaljerna kan inte redovisas ännu. En kommentator har noterat att Robinson har twittrat: “nervous! i have a few hours before i deliver my speech at the UN in new york. was having a beer with the mohammed cartoonist last night”. En inte helt korrekt beskrivning. Vi vistades visserligen i samma rum och förmodligen tog Robinson en öl men jag fick inte tillfälle att växla några ord med EDL:s ledargestalt eller stifta någon närmare bekantskap. Som ni ser är det svårt att radera ut beteckningen ”karikatyrtecknaren” men jag föreställer mig att Robinsons intresse för konst är begränsat. Icke desto mindre tillför han konstprojektet betydande kompositionselement.

 

Konferensen kom nästan genast i skuggan av islamistiska protester mot filmen ”Innocence of Muslims”. Frågan den väcker känns väl igen. Vad skall man göra med en sådan produktion när man känner risken att det kan bli våld och död som följer? Nästan alla som har kommenterat den har påtalat dess låga verkshöjd och några menar att den skall förbjudas dels på grund av att den är amatörmässig och att den uppmanar till hat. Det blir emellertid problem hur man än gör. Om filmen hade varit välgjord skulle det ha förändrat något? Och att dess budskap är hat mot en religion är knappast något som kan förbjudas. Den kan på grund av mediernas mekanism inte heller nonchaleras. Medierna informerar om den och filmen har på kort tid blivit alltmer känd vilket leder till ännu mer intresse osv. Som så många andra sådana exempel var det inte bara att trycka på en knapp. Filmen har funnits på YouTube sedan den 2 juli. Så är vi där igen, bannlyser man och förbjuder har man gett efter för våldshandlingar, gör man det inte fortsätter ruljansen (förmodligen är det ändå för sent). Kanske är det möjligt att tala om att det trots allt finns begränsningar. De protesterande är små grupper och de är inte, som t ex under den danska karikatyrstriden, statsunderstödda.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

20 svar på 1536: Efter konferensen samt nya problem med yttrandefriheten

 1. TJ skriver:

  Visste inte att den nya skandalfilmen var uppe redan seven two, att protesterna kom nine eleven överraskar väl få.

 2. CeDe skriver:

  Sen jag första gången såg och hörde dig på TV Lars, och förstod att här har vi ett unikum, har du aldrig gett
  anledning till besvikelse.

 3. Cavatus skriver:

  Hej Lars! Tack för en storartad föreläsning i New York. Du kan verkligen underhålla och ditt intellektuella skarpsinne överglänser alla de svenska journalister där några i tabloiderna påstod att du blev utskrattad i New York. Vilken förvrängning.

  Kännetecknande för dessa skribenter är att de är totalt humorbefriade, något som du inte kan beskyllas för att vara, efter att jag lyssnat till ditt föredrag i New York. Med tanke på vad du genomgått i kölvattnet av rondellhunden, är du oerhört stark.

  Jag ska nu försöka genomföra en Vilks-dag i min konstgrupp, där vi med våra verk ska visa vårt stöd till din kamp för yttrandefriheten.

 4. Mikael skriver:

  Hej Lars! Jag vill uttrycka min stora uppskattning för det föredrag du höll i NY. Jag är förbluffad och imponerad av hur du så konsekvent vidmakthåller ditt perspektiv, det konstnärliga. Många anklagar dig för att använda det som en fasad, för att slippa ta ställning. Men jag ser och hör att du är konsekvent och att du har ett tankebygge du inte tänker överge, inte för någon sida. Den stora beundran jag känner för det jag ser är beundran för konsekvens, oberoende, fritänkande och framför allt mod. Du är en inspiration för mig, och säkert för många andra också.

 5. Gurun Gudrun skriver:

  Jag instämmer i lovsången till Lars; Mest för att det ju är så härligt att sjunga i kör.
  Föredraget var väl egentligen lite väl abrupt och informellt, men intressant som både ett litet försvars- och segertal. Man undrar hur många som egentligen förstår att uppskatta poängen.
  Hur som helst, utförandet spelade ju en mindre roll; Nu fick ju såväl du din fjäder i konstnärsbaskern, som väl också den goda PR Pamela ytterligare en fjäder i sin blonderade stålhjälm att stoltsera med.

  Dock tror jag bestämt att de högre makterna hade ett smått flinande finger med i spelet när rondellhunden censurerades i början av föreläsningen.

 6. Iliveagain skriver:

  DU ÄR EN HJÄLTE VILKS, GLÖM ALDRIG DET!

  SÅ KOMMER HISTORIEN KOMMA IHÅG DIG!

  SÅ TYCKER JAG, SÅ TYCKER MÄNSKLIGHETEN, SÅ TYCKER ANDARNA!

 7. Johan skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/fortsatta-sammanstotningar-i-kairo

  Väx upp! Ni är barn som kämpar om ett sandslott i en sandlåda.

 8. Kenneth Karlsson skriver:

  Gurun Gudrun,

  Gurun verkar lite avslagen i dag. Eländig kommentar, utan substans.

 9. Willy Lorens skriver:

  Kul att se Vilks kliva ur sin sedvanliga roll som provokatör och i det kongeniala sammanhanget blomma ut som oförarglig och uppskattad entertainer. Måste ha varit fint som omväxling med alla skratt och applåder, även om det varma mottagandet (precis som hoten och glåporden här hemma) kom från en massa mörkermän och -kvinnor.

 10. Maran skriver:

  Kenneth Karlsson,

  ´Kenneth, du verkar lite surmagad idag, ett sånt språk: ”Eländig kommentar, utan substans”. -” Den som sa det, var det.” Vad är det för fel på Gurun Gudruns inlägg. Det finns visst substans, en helt korrekt analys av det skedda.

 11. CeDe skriver:

  Willy Lorens.

  För ett drygt år sedan bevistade jag en föreläsning av Lars Vilks på ABF-huset i Stockholm, arrangerat av en studentförening. Vilks fick ett varmt mottagande och ljudliga skratt och applåder under uppvisandet av turerna runt sitt kontroversiella konstprojekt.

  Det går att kombinera allvar med humor även i Sverige,
  och några mörkermänniskor syntes inte till.

 12. CeDe skriver:

  Maran: Vad är det för fel på Gurun Gudruns inlägg. Det finns visst substans, en helt korrekt analys av det skedda.

  Men en viss surmaga sådan, med drag av partiellt infekterad lever.

 13. Cecilia skriver:

  Cavatus:
  Du kan verkligen underhålla och ditt intellektuella skarpsinne överglänser alla de svenska journalister där några i tabloiderna påstod att du blev utskrattad i New York. Vilken förvrängning.

  Ja, Lars Vilks kan verkligen ”underhålla”, genom att han har en förmåga att förmedla ett långsiktigt seende. Något som har försvunnit på senare tid, istället för att man trodde att det skulle ”spridas”/öka, och ge mänskligheten en utveckling.
  För fortfarande gäller det säljande mediabrusets förvillande/förförandes värld… som är lika myr-skapande av människors liv som alltid. (Kejsaren i nya kläder, lika de med 100, 200, 300 osv, år tillbaks ).
  Som jag uppfattade det, riktade han sig till en början mycket till svensk media och var då lite velig. Och det lade band på hans framförande.
  Man får ju inte glömma att Lars Vilks, ju faktisk är en människa. Inte politiker (glad).. Vilket får mig att undra över om politiker, eventuellt också är människor?

  Sen fick han upp ångan lite, men nådde inte riktigt sin egen potentiella höjd. Men den kommer säkert, i sinom tid.

 14. Willy Lorens skriver:

  Vad skönt att höra, CeDe.

 15. Krister skriver:

  En milestone i Rondeluhndsprojektet är passerat i och med SION konferensen.
  Jsg tyckte det blev godkänt performance. Har man följt Vilks som föreläsare under en tid vet man att det här är en gren han är svårslagen i.

  Hela SION performance blev till slut en bra boost för rondellhundsprojektet som kan vara svårt att hålla liv i efter alla år. Men så länge den lättkränkta våldsreflexen är omättad kommer det säkert fler nya performancetillfällen.

 16. CeDe skriver:

  Krister. Skönt att du tog dig ur fosterställningen.

 17. Krister skriver:

  Ja jag var lite nervös och tyckte det var dumt att Vilks tog beslutet att delta i SION. Men med facit i hand så fick ju konstverket onekligen en period av kreativitet.
  Det finns mycket jag beundrar i verket men jag har inte fallit pladask för konstnären som Guru och stängt av mitt kritiska tänkande, som du djupt troende CeDe.

 18. CeDe skriver:

  Krister, jag tror inte Lars på något vis ångrar att han deltog i SION, men jag förmodar att han tycker det är skönt att det är över.
  Vad beträffar min tro så har du rätt i att den är djup men den är inte okritisk.

 19. Pingback: 1567: I väntan på Fortinbras at Vilks.net

 20. Pingback: Vad sker med EDL och BFP? « Snaphanen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.