1524: Vad var det han sa?

Vad landsantikvarie Henrik Zipsane sade eller inte sade har blivit en debattfråga. Han menar att han är helt felciterad. Det rör sig om meningen jag citerade igår:

 

”Lars Vilks är endast ute efter att marknadsföra sig själv och han är också en kärring som allt sedan rondellhunden vill packas in i bomull och på så sätt visar han tydligt att han inte törs stå för det han säger!”

 

Meningen är översatt från danska och det danska ”tösedreng” har översatts med ”kärring”.

 

De båda herrarna Zipsane och Hans Erling Jensen (som är islamkritisk skribent) konverserade på danska, de är båda danskar. Jensen, som har hört av sig till mig, berättade att Zipsane inte var klar över hans position. Jensen har skrivit detta till Zipsane:

”At du havde opfattelsen af, at jeg repræsenterede noget helt andet, er jo ikke min opgave at rette til, i det jeg præsenterede mig med navn og det medie, jeg rettede min henvendelse fra. Du havde faktisk tre timer til at kontrollere – søge på google med videre, da ville du have fundet mit navn let som en plet eftersom jeg gennem de sidste 7 år har været en kendt debattør på den islamkritiske arena. At du fejlagtigt antager, at jeg har samme opfattelse som dig i sagen, er altså ikke mit problem.

At du nu ikke står ved dine ord kan jeg egentlig godt forstå, på papiret må det se grimt ud, selv for en overbevist multikulturalist med ’de rigtige meninger’. Men du er selvfølgelig velkommen til at kommentere på de medier, hvor debatartiklen ligger.”

 

Det som talar för att Jensen citat är riktigt är att Zipsanes framförda åsikter inte behöver ses som alltför graverande. Att Zipsane har uppfattningen att jag endast håller på med att marknadsföra mig är säkert riktigt. Det är en mycket vanlig åsikt som man inte behöver sticka under stol med. Den andra delen av meningen uppfattar Jensen som att Zipsane menar att jag ”får skylla mig själv”, vilket kan förstås som om jag får klara mig bäst jag kan mot våldsbenägna angripare. Men Zipsane kan ha menat att mina provokationer, enligt honom, är entydigt muslimfientliga men att jag hela tiden slinker undan och alltså inte står för de åsikter som han tycker sig se. Det är inte heller någon ovanlig synpunkt, mina kritiker tillskriver mig många åsikter som man sedan inte kan belägga. Islamkritiker, som brukar försvara mig, påpekar ständigt att jag aldrig tar ställning.

 

”Tösedreng”/”Kärring” är förstås olämpligt ordval i en politiskt korrekt tid men trots allt är det ett spritt talesätt. Men till syvende og sidst står ord mot ord.

 

Man skall också komma ihåg att Zipsane inte har varit inblandad i valet av konstnärer. Det ansvaret har fallit på Bengt Adlers, curator på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Sedan har det varit konstföreningens sak att förbereda utställningen på Östersunds konsthall Jamtli där Zipsane är chef. Man kan utgå ifrån att han inte har varit förtjust i Vilks deltagande men har i det läget inte haft någon anledning att protestera. Men när ett för honom tillräckligt tillfälle dök upp var han snabb att agera. Konstföreningen är inte nöjd med den utvecklingen men har accepterat beslutet. De styr inte över konsthallen.

 

 

Det är inte lätt allraminst för mina stackars medutställare varav åtskilliga är starkt kritiska mot mig. Det svåra val de ställs inför är att följa en principsak till priset av ekonomiska uppoffringar och att göra detta för den utkastade som i mångas ögon framstår som suspekt.

Se också Ulrika Stahre i Aftonbladet.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m, Projekt. Bokmärk permalänken.

14 svar på 1524: Vad var det han sa?

 1. CeDe skriver:

  Lika väl som jag litade på säkerheten när jag klättrade
  i Lars Vilks hisnande träskulpturer, lika väl litar jag på hans omdöme och förmåga till framförhållning beträffande den förestående Amerikaresan. Våga åk med
  på Vilks upptäcktsfärder som liksom Christofer Columbus
  resa banade väg för nytänkande.
  Lars Vilks har aldrig skadat någon, människor skadar sig själva.

 2. Hämtat från FaceBook:

  Döden är ett fysiskt fenomen och inte ett politiskt! Vad jag förstår så hedrar man i SIONS regi de döda offren och inte deras politiska ställningstaganden eftersom något sådant inte kans finns i en lös samling av folk som föll offer för dåden.

  Alla som hedrar WTC offren kan ju bara betraktas som medmänskliga, empatiska, dvs det handlar om medlidande inför förlusten av oskyldigt mänskligt liv alldeles för tidigt i arbetsförd ålder. Den logiska följden blir att Jamtli anser 11 september attacken moraliskt befogad.

 3. Lars Vilks skriver:

  Hans Erling Jensen. FB-citatet är något enkelspårigt. SION hedrar offren för 11 september men håller samtidigt en antiislamistisk konferens i vilken jag skall delta.

 4. CeDe skriver:

  Vad är ni alla så oroliga för. Lars har gjort ett val och kommer ta konsekvenserna av det på samma sätt som han gjort med alla sina tidigare aktiviteter.
  Han kan inte veta exakt eller planera för hur utfallet blir i NY. Han gör det han vill och tar det han får med sin egen avslappade lay back. Som katter har han säkert också 7 liv.

 5. Krister skriver:

  Utformningen av RH-projektet har under en ganska lång tid legat i åskådarnas händer men i SION konferensen kommer konstnären själv att kunna göra några avgörande penseldrag.
  Blir det fel kan det förstöra konstverket.

 6. CeDe skriver:

  Krister: Blir det fel kan det förstöra konstverket.

  Att du ens tänker tanken, Krister.
  Du är en riktig ”tösedreng”.

 7. Kenneth Karlsson skriver:

  Krister,

  Det är charmerande att du oroar dig, men jag tror nog att Lars Vilks kan hantera redskapen, och framför allt stå upp för sina penseldrag. Jag är emellertid mer tveksam över din rakryggighet…

 8. Krister skriver:

  CeDe,

  Kenneth Karlsson,

  Risken finns att Vilks hamnar i era avpixlade kvarter och då blir han helt ignorerad.
  Jag hoppas och tror på en bättre utveckling för rondellhunden för det är ett viktigt projekt.

 9. CeDe skriver:

  Enligt Krister finns risk för att Vilks hamnar i ”avpixlade kvarter” om han drar sina egna penseldrag. Vilken slutsats ska man dra av denna utsaga?

 10. Krister skriver:

  Att tacka ja till att delta i SION konferensen var ett dåligt drag så här långt. Nu återstår själva framträdandet och det blir en viktig performance i rondellhundsprojektet. Går det fel kan konstverket bli något som bara intresserar tokstollarna i SD – precis som bloggen här är på väg att bli.

 11. Cecilia skriver:

  Krister:
  Att tacka ja till att delta i SION konferensen var ett dåligt drag så här långt. Nu återstår själva framträdandet och det blir en viktig performance i rondellhundsprojektet. Går det fel kan konstverket bli något som bara intresserar tokstollarna i SD – precis som bloggen här är på väg att bli.

  Jag tror att Lars reder ut det, precis som alltid förr. Dessutom är ju tidens gång är alltid den bästa bundsförvanten, som jag ser det.

  När det gäller bloggen, så följer den nog övrig utveckling då. Men kan ha en potential att vara lite snabbare/intressantare i sin utveckling – om folk inte varit så fjantigt ”rädda om” sin sociala image… Rädda för, skulle det nog egentligen vara! (:-stort d)

 12. Cecilia skriver:

  Krister:
  CeDe,

  Kenneth Karlsson,

  Risken finns att Vilks hamnar i era avpixlade kvarter och då blir han helt ignorerad.
  Jag hoppas och tror på en bättre utveckling för rondellhunden för det är ett viktigt projekt.

  Var och hörde Cohen i Köpenhamn igår. Och lyssnade lite till gamla favoriter idag förstås.
  http://www.youtube.com/watch?v=ruDxyOebIQM
  Words by Frank Scott (1899-1985)

 13. Cecilia skriver:

  Sitter i filtret igen – något verkar vara på G. (glad)

 14. CeDe skriver:

  Ja, det finns många tokstollar Krister, av alla de sorter. Det gäller att se upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.