1513: Fortsatt engagemang i mitt konstprojekt

Konstkritikern på Aftonbladet, Ulrika Stahre, har recenserat min senaste performance ”Konferensen i New York”. Särskilt fantasifullt är det inte, hon följer ett väl upptrampat spår, legitimeringshypotesen eller som det låter med bröd och pålägg ”ett kulturellt alibi när en islamfientlig organisation byggs upp.” Och hennes slutknorr är intressant: ”det som inleddes med en teckning har gjort honom till en omslagspojke för allehanda populism.”

 

Nog vore det en god vändning om jag blev omslagspojke för allehanda populism eftersom man då skulle få en symbol som inte hyser några populistiska åsikter. Men så korkade är inte ens populister. Min teckning får också sägas vara oanvändbar som ledstjärna för extrema åsikter. Den är alltför komplicerad och är utförd i fel stil. I dessa sammanhang önskar man sig okomplicerade karikatyrer.

 

Min gode vän Dror Feiler (inte ironiskt, jag gillar Dror), dyker upp i kommentarerna och drar ännu ett varv på några ofta använda citat från 2007: ”Jag har en udd mot islam, eftersom islam ofta företräds av sanningsbesittare, och sanningsbesittare är en otrevlig sort.” Och ”de (muslimerna) måste kränkas och kränkas tills de är färdigkränkta”. Detta skall på något sätt bevisa att jag har några ideologiska motiv som inte har med konst att göra. Meningen med udden är inget annat än det påfallande inslaget av bokstavstroende muslimers krav på allomfattande respekt för den enda heliga sanningen. Var det senare citatet kommer ifrån vet jag inte men jag har vid ett flertal tillfällen varit inne på kränkningens inflationsmotiv. År 2007 uppträdde så mycken kränkthet att Maria Schottenius uttalade att hon började bli trött på att bli kränkt och på alla som var kränkta. Jag summerade den tanken med ”Kränk tillräckligt mycket och ofta och det blir så småningom färdigkränkt.” Förmodligen är det en nödvändighet för att ta bort det sensationella. I fallet kristendomen har vi sett den medicinen verka. När religiösa kränkningar blir vanliga avtar intresset.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

64 svar på 1513: Fortsatt engagemang i mitt konstprojekt

 1. CeDe skriver:

  Det var ett antagande, Cecilia.

 2. CeDe skriver:

  Störst av allt är kärleken, sen kan man vara vad f-n som helst.

 3. mohammad skriver:

  CeDe,

  ”Har just lyssnat till Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg. Och jag är klart imponerad över hans förmåga till tredimensionellt seende av politiken.

  Ett seende som jag tror även Lars Vilks praktiserar i debatterna om konstprojekt.”

  Skrivningen är helt klart bland det dummaste som släppts igenom för publicering.

  Kommentaren borde anges särskilt i blogg arkivet som ett varnande exempel till andra vad inkorrekt kognition kan föra med sig.

  Varför inte nöja dig med att kommentera på ditt kära Avpixlat, bland de andra lågdiskursarna?

  *ler*

 4. CeDe skriver:

  Mohammad.

  Det kan mycket väl vara vara fel ordval i min kommentar, den som du sågar, vilket ger ett dumt intryck. Men tanken var den att delge min uppskattning av personer som inte bara skriker från höger eller vänster utan har förmågan att uppfatta en tredje dimension av verkligheten, och förmår att verbalisera den på ett balanserat sätt.
  Det spelar inte så stor roll att jag med dokumenterat
  IQ på 147 hängs ut som en dummis. Det är ändå alltid resultatet som räknas. Och i det här fallet var det att få fler att lyssna till nämnda tal. Och det fungerade ju tydligen.

 5. CeDe skriver:

  Mohammad.

  Att läsa nyheter på Avpixlat, är att läsa nyheter utan aktiv politisk styrning. Om opixlade nyheter sedan ger poäng åt vissa så är det väl bara att konstatera det.

 6. mohammad skriver:

  CeDe,

  En persons IQ säger inget om dennes kognitiva bias.

 7. mohammad skriver:

  CeDe: Att läsa nyheter på Avpixlat, är att läsa nyheter utan aktiv politisk styrning.

  Ännu en groda från CeDe:s penna.

 8. CeDe skriver:

  En relativitetsfråga, prinsen.

 9. CeDe skriver:

  mohammad: kognitiva bias.

  Bildning har heller inte med IQ att göra, så jag fick slå upp ”kognitiv bias” på Wikipedia som klargjorde att;
  ”kognitiv bias är ett mönster som kan få människors subjektiva bild av omvärlden att avvika från verkligheten.”
  Fick plötsliga associationer till Islam – fy på sig, dumma CD.

 10. CeDe skriver:

  Tappade några vokaler här och där. Skyller det på inkontinensen.

 11. CeDe skriver:

  Har en kommentar som väntar på granskning från 11:49, så jag känner mig som Cecilia nu. Förvirringen är total.

 12. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Har en kommentar som väntar på granskning från 11:49, så jag känner mig som Cecilia nu. Förvirringen är total.

  Väntar nästan aldrig ”på granskning” sedan länge; alltsedan jag bytte smileys mot ord. Fundera på vad du har ”gjort för fel”… (blinkar mycket långsamt…) Och lycka till!

 13. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Mohammad.

  Att läsa nyheter på Avpixlat, är att läsa nyheter utanaktiv politisk styrning. Om opixlade nyheter sedan ger poäng åt vissa så är det väl bara att konstatera det.

  Utan politisk styrning, betyder ju inte att de därmed är utan politisk ”agenda” (jätteskoj kommentar CeDe)

 14. Cecilia skriver:

  För att återgå till Lars blogg.
  Det är intressant hur Stahre har lite skiftat fot, från första kommentaren till andra. Har hon kanske få en tillsägelse om att foga sig i nutidsledet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.