1499: Figurativt alternativ med pristagare

Art Renewal Center presenterar årets pristagare i sin internationella salongstävling. Om man ser på konstvärldarna utanför den internationella samtidskonsten finns det inte så mycket att upptäcka. Störst är modernisterna och den rörelsen kommer säkert att fortsätta att leva vidare. Man kan nog säga att den delvis har eller kommer att gå upp i den internationella samtidskonsten. Kruxet ligger i hur modernismens estetik skall kunna förvaltas i en ny omgivning.

 

Art Renewal Center är en organisation som vurmar för figurativt måleri i den akademiska traditionen och framför allt 1800-talets salongsmåleri. Kara Ross, som tillhör staben, vill se saken så här:

 

“We are at the cusp of a new dawn for realist style paintings, with new schools taught by atelier trained artists opening around the world, and more and more galleries and organizations dedicated to realism opening their doors, we expect a strong shift in the art world around the bend. Artists who are still doing abstract expressionism and paintings of squares and squiggles feel dated and old fashioned to much of the public, and more and more critics who claim realism is a return to the past will be laughed at when shown the contemporary work and subject matter of today’s realist painters and sculptors.”

 

En omöjlig förhoppning även om det är riktigt att denna konst har fått en avsevärd utbredning och många intressenter. Helt oanvändbar är den inte i ett samtidsperspektiv men ett sådant saknar man helt. Dessa tre konstvärldar har dock det gemensamma problemet om vad konstens estetik innebär. Art Renewal Center tror att denna estetik kan frammanas med 1800-talets salongsteknik. Modernisterna tror på formens tänjbarhet med rötter i Cézanne. Den internationella samtidskonsten försöker estetisera politiken och kunskapen i förhoppningen att tillföra världen något avgörande.

Benjamin Victor fick pris i skulpturklassen med Where Cultures Meet. Onekligen ett inslag i den globala mångkulturen men knappast övertygande. För övrigt det enda inslaget som berör något angeläget samtidsämne. Missa inte att se på samtliga pristagare. Det finns ingen direktlink, man får klicka under bilden till höger.

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, konstteori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.