1487: Deltagare och nätverk på Documenta 13

Den traditionella konstnärslistan för Documenta är ersatt med en förteckning av samtliga deltagare. Det är ingen dålig uppställning av betydande spelare i den internationella eliten. Ett inte oävet taktikdrag av Carolyn Christov-Bakargiev. Inte bara den förment demokratiska framtoningen spelar en roll utan också den solidaritet som är svår att undvika för alla dem som ser sig stå med som fullvärdiga medverkande, alltså på lika fot som konstnärerna – och en fördelning av ansvaret; ”Vi gör den tillsammans”-mentaliteten. Man kan naturligtvis anmärka på att några betyder betydligt mer än andra men listan som sådan har inga markeringar i den riktningen.

 

Säkert finns det mycket att grunna på i hur väljandet har gått till. Varför har t ex Norge en så stark representation medan svenskarna lyser med sin frånvaro? Det troliga svaret är att Marta Kuzma ingår i curatorteamet. Kuzma är direktör för norska Office for Contemporary Art Norway (OCA). Organisationen har fått utstå mycket kritik på hemmaplan men här kan den visa att det finns utdelning.

Norske Matias Faldbakkens bidrag till Documenta är hans installation med utrivna böcker, tidigare utförd i Oslo 2008.

 

Det här inlägget postades i Biennaler. Bokmärk permalänken.

2 svar på 1487: Deltagare och nätverk på Documenta 13

  1. Humanist skriver:

    Lars Vilks: Dina alltmer glesa blogginlägg får mig att tro att du är…”up to something?!”

  2. Cecilia skriver:

    Trevligt bidrag av Faldbakken, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.