1472: Etnisk blandning

Indignationen inför Reinfeldts uttalande om ”etniska svenskar” har valsat vidare. En genomgående kommentar har varit att man inte förstår vad han kan mena med detta. Maria K Andersson reder ut saken i en Newsmillsartikel. Det visar sig vara ett mycket vanligt begrepp som används av samtliga riksdagspartier. Definitionen är också enkel och institutionell: Den som upplever sig som etnisk svensk är det. För en utomstående bedömare handlar det om att avgöra huruvida en viss person betraktar sig som etnisk svensk eller ej. Problemet är sålunda inte stort men att det har blivit en sak beror givetvis på att begreppet utan vidare kan utlösa samtidens rasistiska iver. Man erinrar sig att inga protester hördes när det i fjor kungjordes att Breivik var etnisk norsk.

 

De rådgivande imamerna är onsdagens hit i Uppdrag Granskning. Ett antal muslimska mörkermän delar ut betänkliga råd till kvinnor. Officiella representanter som Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, och Mohammed Amin, ordförande för Unga muslimer, menar båda att programmet understödjer högerextrema krafter och spär på islamofobin. Med andra ord, samma gamla visa: Det är onödigt. Så mycket kan man dock säga att eventuell islamofobi inte helt och hållet saknar saklig grund.

 

Slutligen kan en kapitalistisk konstnyhet meddelas. De färska auktionerna i New York av samtidskonst visar siffror som ligger på samma nivå som toppnoteringarna från 2007.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

7 svar på 1472: Etnisk blandning

 1. Hemkär skriver:

  A. Etnisk konst kostar på. En bannbulla och man hamnade på bålet. Det var för länge sedan, men det verkar som historien upprepar sig, dock i en annan religös skepnad. Fy!
  B. Fastän Skriet som såldes var av pastell så var det de facto oljepengar som köpte den. Inköpta av etniska handelsmän från Dubai.(?)
  C. När oljan sinat så finns konsten kvar. Skriet består!

 2. Christina skriver:

  Vi svenskar är naiva och jag är glad för att vi i alla fall har Uppdrag Granskning, (Janne Josefsson du är en stjärna) och ring P 1. Bra att olika människor får komma fram med sina åsikter. Personligen får människor tro vad de vill, själv har jag blivit ”icke troende” och det är en befrielse. Tyvärr är min engelska inte så bra men jag kan nog snart få veta vad Salman Rushdie har sagt, den mannen har ju verkligen erfarenhet.

 3. CeDe skriver:

  Islam islam

  så eminent banal

  och vaginalt perversial

  en lömsk schakal

  med falsk moral

  ett gudsförgätet patriarkal.

 4. Äntligen har vi hittat våra ”tre musketörrer” som varit borta alltför länge: Jornalisten, konstnären och sveriges rikets lag kom på att föra in frågor i ett av trosblockens ämbetsbunkrar.
  Det orsakade genast översvämning av kloakvatten därinne.
  Förklaringshostan pågår ännu.
  Våra egna tolkningtrollare står skräckslagan runt väggarna och väntar på sin tur.
  Att Hsmra in tolkningsföreträde ännu djupare i våra köttsår uppviglar ingen i dag – men passifiserar ännu den enkla andelsägaren – de med ägaransvaret. mvh Upe……….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.