1458: Konstdebatten närmar sig

På torsdag blir det sålunda debatt i Örebro konsthall mellan mig och Peter Ekström på temat ”Vad är konst?” Sådana debatter är numera tämligen ovanliga vilket kan förklaras med den internationella konstvärldens inriktning på produktion. Ny konst måste fram och den beledsagas av en sociopolitisk diskurs vars akademiska omfattning har kommit att utgöra samtidens konstteori. Tills vidare, vill jag tillägga, för förändringar i konsten kommer förmodligen att kunna ske under förutsättning att man vet vad man talar om. Idag härjar en ohämmad tilltro på konstens möjligheter att påverka och förändra världens tillstånd och kvantitet har blivit en ersättning för kvalitet – överallt och hela tiden visas ständigt nya kvalitetsprojekt. För att närma sig frågan om vad konsten förmår och vad den består av har man anledning att fundera kring den institutionella konstteorin som har fått oförtjänt dåligt rykte. Det är inte bara Johan Lundberg som fnyser åt den ”med utgångspunkt i den institutionella konstteorin” (Axess). Konstvärlden är inte heller förtjust och är ovillig att erkänna sitt beroende av den. Sant nog att George Dickies försök bara blev ett utkast men som jag menar att jag har visat kan man göra mycket med den, till och med alltför mycket.

 

Väsentligt är att komma ihåg att den institutionella teorin inte stödjer det ena eller det andra utan är skapad som en traditionell konstteori, dvs. att besvara frågan om vad som alla konstverk har gemensamt. Och svaret är att alla konstverk har bekräftats eller kommer att bekräftas av konstvärlden. Detta är emellertid bara början för vad betyder en sådan egenskap? Å den andra sidan finns den spekulativa estetiken som vill se egenskaper i konsten som inte är beroende av konstvärlden. Trots ett par århundraden av försök har det projektet inte lett till någon övertygande framgång. Mer om detta i Örebro.

 

En kommande konferens (7 – 8 maj) förtjänar att uppmärksammas; Do we really need yet another piece of public art? – Towards a new approach on art in public spaces”. Ett samarbete mellan Kalmar Konstmuseum och Ölands Folkhögskola. Här kan man bland mycket annat lyssna på ”Professor Varg: Nimis, a Public Project With a Large Audience”.

 

 

 

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

2 svar på 1458: Konstdebatten närmar sig

  1. CeDe skriver:

    Professor Varg – så taggat!

  2. CeDe skriver:

    Tänker att Herr Vilks är nog den mest roade, roande och oroande person som Sverige hyser i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.