Del 1413: Bildning och konstprojekt

Tidskriften Site har fått sitt bidrag från Kulturrådet nedskurit med 2/3. Motiveringen till denna åtgärd uppges vara ”låg kvalitet”. Redaktionen har svårt att förstå den motiveringen och om den skulle avse tidskriftens innehåll vore det naturligtvis helt missriktat. Orsaken är antagligen att Site är en ytterst smal tidskrift av allmän intellektuell art med hög standard. Tyvärr har Kulturrådet också börjat prioritera den praktiska nyttan och omedelbara användbarheten. Redaktionen menar dock att man kan klara sig genom att lägga om sitt arbetssätt. Site kommer i fortsättningen ut i bokform. Man får nog se redaktionsmedlemmarna Karl Lydéns och Kim Wests bidrag om ”Quality Education” som en förlängning av vad som har drabbat Site. Undervisningssystemet har som bekant förändrats från det traditionella bildningsidealet till marknadsanpassning. Som man säger i artikeln legitimeras kunskap inte längre som en väg till emancipation eller odlandet av den fria anden utan av vad man kan åstadkomma i mätbara resultat som svarar mot konkreta samhällsbehov. Kapitalismen får förstås bära hundhuvudet men den har funnits länge och det är nog mer komplicerat än så. För det är svårt för de intellektuella att legitimera kunskap på det gamla sättet eftersom det onekligen är en västvärldsprodukt, kolonialmakternas manliga ideal inom den andliga sektorn. Eftersom benägenheten att relativisera bildningsarvet har framförts med stor iver finns det inget samlat motstånd just på den punkten. Det kan vara så att västvärlden trots allt har lyckats med något. Den kritiska diskursen och dess traditioner som är förutsättningen även för relativiseringen borde vara något man inte kan förneka värdet av.

 

Sites senaste nummer, det första i bokform, har många läsvärda artiklar. En serie handlar om Turner, Monet och Beethoven utifrån deras sena verk. Charlotte Bydler har skrivit om receptionen av Barbro Östlihn. Och ett avsnitt handlar om utbildning och universitetens förändrade inriktning.

 

Jag kan nu meddela att det blir rättegång i Helsingborg den 10 april. Då kommer åklagaren Lars Magnusson att kräva 50 000 i företagsbot. Mitt motbud kommer att vara 0 kr till åklagaren. Så för vi se hur det går. I varje fall en stor dag för den relationella konsten och dess kamp mot de neoliberala kapitalisterna.

 

För den som vill se video från Nimis och Ladonien (även republiken Jämtland visas) kan man göra det HÄR. Reportaget, som spelades in i november och finansieras av en bilproducent. Dock fick jag inte någon ersättning – vill jag särskilt betona.

 

Det här inlägget postades i Böcker, Nimis, Projekt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.