Del 1414: Internbild

Bilden ovan är utförd av en av internerna på Kirsebergsanstalten i Malmö. Konstnären Björn Carnemalm bedriver sedan en längre tid konstnärliga övningar med några av de intagna. Tanken var att bjuda in mig till en av lektionerna men fängelsedirektören avvisade förslaget med motiveringen att det blev en situation som var svår att kontrollera. En av de övningar som Carnemalm låter fångarna pröva är att teckna utifrån att se en bild upp och ner. Teckningen är alltså utförd med motivet omvänt.

 

Idag hade jag besök av en muslim från Turkiet. Hon utbildar sig till ”global journalist” och hennes examensarbete handlar om konst som politisk aktivism. Om någon inte tror att det finns sekulära muslimer kan jag försäkra att så är fallet. Hon tyckte mina bilder var både skojiga och intresseväckande. Samtidigt beklagade hon fundamentalismen tilltagande styrka i Turkiet.

 

Nu strömmar konstvärlden till Market och Supermarket. Jag borde också (anonymt) ha skärskådat evenemanget men det passade mindre väl då jag snart skall till Stockholm för att medverka i ett tv-program. En bekant till mig berättade att han åker till Market/Supermarket för att söka efter samtiden. Han har så rätt, det blir en alltmer angelägen uppgift att återfinna konstvärldens samtid. Konsthistorien duger inte eftersom det häftas ett grundläggande fel vid den. Framtiden duger inte eftersom några lysande utsikter inte finns i sikte. Istället förhoppningen om ett kravmärkt nu.

 

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Projekt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 1414: Internbild

  1. Willy Lorens skriver:

    Släpp fångarna loss, säger jag, om vi har såna där begåvningar inspärrade i våra fängelser. All heder åt Vilks som publicerar teckningen. Det är storsint av honom, inte minst med tanke på jämförelsen med hans egna och långt mindre talangfulla försök i genren som verket inbjuder till. Det är bara en sak man saknar: konstnärens namn. Finns det någon särskild anledning till att det inte nämns?

  2. Lars Vilks skriver:

    Willy Lorens. Av sekretesskäl kan tyvärr inte fångens namn publiceras meddelar Björn Carlemalm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.