Del 1396: Rättens röta

Idag kom det förväntade frikännandet av de för förberedelser till mord misstänkta i Göteborg. Rätten konstaterade att de åtalade inte kunde ge någon acceptabel förklaring till sitt beteende och att de uppenbarligen var intresserade av konstnär Vilks. Men vad de närmare tänkte sig för kontakt fanns det inte tillräckliga bevis för. (GP)

 

Men det blir fler rättegångar. Idag mottog jag förundersökningsprotokollet för fällt träd på Kullaberg. Ett gediget protokoll på 56 sidor där man lugnt kan sägas att alla stenar blivit vända. Anmälningen kom från en livvakt som strax därefter lämnade sitt uppdrag. Markägaren Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen är målsägare. Stiftelsen har gjort sig känd för sitt stora intresse för konst och kultur. Dess inspektor Mikael Olofsson har undersökt brottsplatsen och anger att det planterade granbeståndet är minst 25 år gammalt. Jag kan biträda honom på denna punkt och meddela att granarna fanns redan vid mitten av 1970-talet. Inspektorn gör bedömningen att ett mjukare parti i stubbens mitt kan ”tyda på viss röta”. Jag har tidigare publicerat bilden där jag visar att rötan är så omfattande att man kan få plats med en hel hand i stubben. Han anser värdet vara ”ett par tusen kronor”. Detta värde är naturligtvis teoretiskt eftersom stiftelsen aldrig har och aldrig kommer att visa något intresse för sina döda träd i granplanteringen.

 

I den omsorgsfulla utredningen har man också undersökt min relation till Krapperupsstiftelsen. Denna relation är, från deras sida, inte den bästa. Protokollet återger stiftelsen synpunkter: ”P g a Vilks person, som rättshaverist, så har man valt att inte aktivt driva någon rättsprocess. Stiftelsen är trött på Vilks och hans hunger efter publicitet. När man inser att Vilks bara vill ha publicitet så vill man inte spä på det. Det tar tid och det kostar energi och pengar. Stenberg [styrelseledamot och jurist i stiftelsen] och stiftelsen tycker inte om läget men har accepterat det. Sedan några år in på 2000-talet så har man inte varit drivande i frågan. När sedan Höganäs kommun använde sig av Nimis i turistreklam så kändes det svårt.”

 

Rättegången kan bli intressant inte bara som en del i konstprojektet utan även för konstnärlig verksamhet i allmänhet. Åklagaren och stiftelsen har väl insett att det fällda trädet inte har något värde att tala om och därför vänder sig åklagaren till företagsboten. Han vill mena att handlingen är utförd under idkandet av näringsverksamhet eftersom Vilks är konstnär. Han kräver en bot på 50 000. Även om firma saknas och även om inkomsterna är obetydliga. Nimis ger ingen ekonomisk utdelning och vi har därför den intressanta ståndpunkten att allt som kan betraktas som konstnärliga handlingar ingår i konstnärens verksamhet. Om konstnärliga handlingar visar sig bryta mot lagen skall alltså konstnären erlägga företagsbot. Med denna juridiska logik skulle t ex Anna Odell ha riskerat företagsbot. Detta öppnar alltså för en helt ny läsning av konstnärlig verksamhet.

Den digra förundersökningen

 

Det här inlägget postades i Nimis, Projekt. Bokmärk permalänken.

19 svar på Del 1396: Rättens röta

 1. Det är skillnad på folk och folk också inför rätta i vårt land. Anna Odell var det så synd om hon var och är ju kvinna.

  Var glad att detta prövas nu då Lars Vilks. Se det på det viset. Det är skamligt att såga ned träd, även om de är torra och döda. Och man ställer sig inte ostraffat upp mot makten, som du har gjort större delen av ditt liv.

  Var dock glad åt den rättsliga prövningen. Det gör att vi ännu en gång får veta var gränserna går i vårt land. Det är alltid nyttigt.

 2. Humanist skriver:

  Rättssäkerheten tycks endast gälla för misstänkta terrorister med en viss religiös övertygelse, och inte för blasfemiska konstnärer som begår en fruktansvärd och oförlåtlig handling genom att häda en viss religion.

 3. grejen skriver:

  De åtalade:

  Salar Mahmood, Abdi Aziz Mahmud, Malik Mohamud

 4. Humanist skriver:

  grejen: De åtalade:Salar Mahmood, Abdi Aziz Mahmud, Malik Mohamud

  Tack för informationen!

 5. Sniff skriver:

  Rättshaveristen Vilks?? HAHAHA! Där fick man kvällens goda skratt i denna röta. En sak är säker, de beslagtagna knivarna och det falska körkortet kommer staten Sverige att ersätta med en rejäl slant. Eftersom de tre gossarna har ett sådant gediget intresse för konst och dess utövare så kanske de rycker in och betalar för det värdefulla trädet?

 6. Humanist skriver:

  Jag tror bestämt att Sveriges alla muslimer har en gås oplockad med juristen Kaj Stenberg i Krapperupsstiftelsen när han under alla år aktivt har sponsrat Lars Vilks blasfemiska konstverksamhet genom att medvetet tillåta avverkning av godsets skog för Vilks ändamål. Kaj Stenberg har nog en hel del att svara för inför muslimska organisationer både i Sverige och omvärlden.

 7. Andreas skriver:

  Oavsett de åtalades intentioner, så kommer detta ogillande utåt sett, mot allmänheten som redan förunnat domen – vilket i sig kan diskuteras – ses som incitament till att begå rättsövergrepp på ett samhälle så civiliserat att vi nu måste skörda frukten av den frihet vi tar för given. Och, egentligen, kan man säga att den smakar annat än gott? Frihet på bekostnad av idioti på bekostnad av frih… NEJ, det är det som är grejen!

  Alla ska prövas och mätas mot samma sticka. Problemet dock i sådana här profilerade fall, är att det i princip blir omöjligt, genom dels pöbelns övertygelse, dels det politiskt korrekta Sverige, som genom tung mediebevakning garanterat penetrerar väggarna till rättssalen och färgar utfallet.

  Med tanke på att allting handlar om signaler, så hade jag önskat att det inte fanns några tvivel åt nåt håll. Men nu är verkligheten inte så enkel.

 8. Krister skriver:

  Här pågår viktig performancekonst i metajuridikenstjänst där både rondellhunden och Nimis samverkar.
  Tre mördarplanerare går fria, en livvakt anmäler den han ska beskydda för att fälla ett ruttet träd som resulterar i en diger förundersökning och möjligen 50000 kr i böter för ”rättshaveristen” och ständigt mordhotade konstnären.
  Rättens röta är rubriken!

 9. Cecilia skriver:

  Kanske Höganäs kommun kan tänka sig att betala?
  Tycker att det är rätt billigt för att vara i marknadsföringssammanhang?

 10. mohammad skriver:

  Lars Vilks

  Du skall vara nöjaktig med att komma undan ansvar för alla de andra träd som du medgivit att under decennier ha sågat ned på Krapperupsstiftelsens marker.

  Jag undrar bara, känner advokat Stenberg till detta förhållande?

 11. mohammad skriver:

  Krister,

  Det är sånt man får ta för att ligga på topp. 😉

 12. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Du behöver inte vara orolig. Stenberg är inte obekant med den saken. Men de värdelösa granarna är inte problemet för Krapperup. De vill ha bort Nimis. Och när det gäller virke är den stora källan resterna från Krapperups kalhyggen. Att ta material där är naturligtvis inte tillåtet. Men Stenberg säger i förundersökningen att Krapperup inte vill fortsätta att driva processer. Krapperup hade på egen hand saken uppe i domstolarna 1999-2001.

 13. mohammad skriver:

  Lars Vilks: Du behöver inte vara orolig.

  Jag är inte orolig, jag finner det faktist smått gemytlig, jag är väl lite av en Lars Vilks innerst inne, jag gillar också att röra…hehe

  Ditt Nimisprojekt är imponerande, både i konstnärlig och arbetsmässig mening, och bakom detta en imponerande personlighet och urkraft.

  Tack för ditt svar, ta vara på dig….

  /m

 14. Lars Vilks skriver:

  Hm. Tack Mohammad för detta oväntat vänliga svar. Hoppas du mår bra.

 15. Humanist skriver:

  Lars Vilks,

  Låt dig inte luras av mohammads falska smicker. Antingen har han fått en tegelsten i huvudet eller så har han en baktanke med sin plötsliga välvilja.

 16. Fia Filosof skriver:

  Vi behöver alla uppmuntran; Det är lika gott att erkänna att det som driver oss är den evigt sanna moderliga kärleken, likt litteraturpristagaren, tillika omutlig sanningssägare, J.M. Coetzee offentliggör i sitt motvilliga tal på nobelfesten 2003.
  http://www.nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=556
  (Kungens glatt förflustrade min i slutet av talet bara bekräftar det hela.)
  Annars har vi åter exemplet med gubben i målarlådan, Marcel Duchamp, som uppmuntrar och tillfredsställer sig själv som sitt alter ego Rrose Selavy; En ordvits tydbar som en kärleksförklaring till Lusten att Leva. I förlängningen – förkortningen R. Selavy som utropar Konsten i sig som livets mening.
  Dessutom finns de sant troende, som upplysts av den riktigt store Skaparen, att det finns en gudomlig, kravlös och oändlig kärlek att tacka och ansvara för.
  Hur som helst är alla människor värda det, under pseudonym eller i offentlighetens nakna ljus;
  Mer kärlek, mindre hat.

  (Med den sista klyschan, som också var min första, tror jag det är dags, för husfridens skull, att slutligen dra mig tillbaka med mina allitterativa alias och tacka för mig. Kram till er alla från GG, AA och FF)

 17. mohammad skriver:

  Fia Filosof: Mer kärlek, mindre hat.

  Oh – Filosofiska Fia – upplysningens bärare och sanningens strålande ljus – dina ord är som honung för min själ.

  Vi behöver dig

  /mohammad

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  Mohammed var och är en falsk profet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.