Del 1384: Abstraktionen och politiken

Tensta konsthall annonserar en fortsättning på de abstrakta tendenserna i projektet Abstract Possible. Tre sådana skall vara framträdande i dagens konst:

 

”I utställningen lyfts tre tendenser som är framträdande i dagens konst fram: formell abstraktion, ekonomisk abstraktion och “tillbakadragande” (ab strahere är latin för att dra sig tillbaka). Den formella abstraktionen innefattar måleri, skulptur och installationer som bygger på abstrakta formspråk, främst geometrisk abstraktion som ofta pekar tillbaka till det klassiska avantgardets utveckling av ett för tiden helt nytt visuellt uttryck. Den ekonomiska abstraktionen berör konst och ekonomi och tar bl a upp pengars genuint abstrakta värde. “Tillbakadragandet” refererar till den våg av konstnärsinitiativ som under de senaste 15 åren valt att ställa sig vid sidan av det vi kan kalla “mainstream”, med syfte att skapa en högre grad av självbestämmande för konstnärerna.”

 

I detta komplexa socialkritiska projekt är användningen av begreppet ”mainstream” det som intresserar mig mest. Det förefaller rimligt att anta att Maria Lind, som sannolikt är textskribenten, menar ”mainstream” inom den internationella samtidskonsten. Detta ”mainstream” torde då vara något man kan t ex bestämma genom relevanta biennaler, socialkritiska och världsomspännande. Ser man på konstnärerna som deltar i utställningen finner man just sådana. Går det att undvika att betrakta nedanstående artister som något annat än mainstream?

 

Doug Ashford, Claire Barclay, José León Cerrillo, Yto Barrada, Matias Faldbakken, Priscila Fernandes, Zachary Formwalt, Liam Gillick/Anton Vidokle, Goldin+Senneby, Wade Guyton, Iman Issa, Gunilla Klingberg, Dorit Margreiter, Åsa Norberg/Jennie Sundén, Mai-Thu Perret, Falke Pisano, Walid Raad, Emily Roysdon, Tommy Stöckel, Mika Tajima, Haegue Yang

 

Hela gänget är med i biennalkarusellen och hur ställer man sig bredvid denna? Biennalerna och andra liknande utställningar vill mer än gärna ha konstnärer som skapar alternativa möjligheter. Och vad är det för självbestämmande som konstnärerna skall bestämma? Den politiska agendan är fix och färdig. Det är också svårt att se att man ser curatorn som det svåra hindret eftersom denne också är med på samma noter.

Doug Ashford: Common Thinking, 2008

 

Abstraktionen är nu tänkt att läsas i ett marxistiskt perspektiv:

 

”The concept of abstraction has also—within a Marxist framework—been applied to all relations within a capitalist system. As of late, this has been extended to the logic and distortion of scale engendered by the post-Fordist/late capitalist economy. Working conditions, and conditions of production, are other pertinent points of reference here. All this is happening within a culture and an economy in which we literally “live under abstraction,” although the economic recession has more recently called such abstraction into relief. Or as the art critic and theoretician Sven Lütticken recently put it “We are the natives of abstraction.” In that case we have to acknowledge abstraction as omnipresent, not unlike the ideal of transparency in liberal democracies. What is the potential of abstraction in such a contested territory?”

 

 

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, Tillståndet i konsten 2011. Bokmärk permalänken.

51 svar på Del 1384: Abstraktionen och politiken

 1. *.morr skriver:

  Underhållande. Inte helt ovanligt att se hur ett existensberättigande sönderfaller på sitt eget språk. Det blir till att läsa aktuella floskler mellan raderna. Syftet som utställningen skall tjäna finns helt enkelt inte, annat än att fylla i raderna på en redan utstakad agenda. Motsatsutställningar, ( om vi nu kan tala om det) får inte speciellt mycket plats i etern, om så vill blir dom placerade i tung kritisk motvind. Nationalmuseums Lust & Last var väl en kompromiss, än mer ödesdiger. Samt att uttrycket motsats när det gäller utställningsproduktion inte verkar handla om annat än att “puppa” på reaktionära tillbakadraganden. Och beklaga sig över samtiden. Tiderna vill väl förändra sig, men det lär dock ske inifrån och ut. Lustig observation, Lars.

 2. Krister skriver:

  Ibland undrar jag om “den politiska agendan är fix och färdig” och konstnärerna är mainstream, pga. att det egentligen är den enda rätta vägen att gå – om man ser det på lång sikt?

 3. Cecilia skriver:

  Krister:
  Ibland undrar jag om ”den politiska agendan är fix och färdig” och konstnärerna är mainstream, pga. att det egentligen är den enda rätta vägen att gå – om man ser det på lång sikt?

  Nej, nej. Mainstream är resultatet, inte vägen!

 4. vilks hatare skriver:

  synd att de inte döda dig din äckel hoppas du dör skäms du inte att rita sjuka bilder på en profet, har du inte lärt dig vad RESPEKT innebär hur gammal är du egentligen, DITT ÄCKEL!!!!!!!!!!!!!!!!lär dig respektera ANDRA om du inte respekterar dsg själv, BEHANDLA ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD lärde jag mig i skolan vad lärde du dig egentligen inte ett skit verkar det som utan att rita ÄCKEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. CeDe skriver:

  Vilkshatare

  Och hur behandlar er “profet” andra – ingen respekt
  för kvinnors rättigheter, homosexuella, andra trossamfund eller djur mm. Sopa rent framför er egen
  dörr innan ni yttrar er.

  Vilkskramare

 6. CeDe skriver:

  Lars, kan väl förstå att du bombarderats från mobben
  sedan frigivandet, men sista ordet är ju inte sagt,
  och det kan ju också ses som en psykologisk fint att
  frige för att skydda rättsfolket från hot tills dess
  domen med påföljden delges.

 7. CeDe skriver:

  Kära Muslimer,ni lever era liv skrämda av en mytisk illusion, försök att bli vuxna och tag eget ansvar för era handlingar.

  You put in practice the Art of feeding lies.

 8. mohammad skriver:

  CeDe: en psykologisk fint att frige för att skydda rättsfolket från hot tills dess domen med påföljden delges

  Du griper efter halmstrået CeDe – domstolarna sysslar dock inte med psykologiska finter utan är regelstyrda – de åtalade männen kommer sannolikt att frias från ansvar för huvudbrottet.

  Jag erinrar mig dock Tito Beltran rättegången där denne mot alla odds dömdes till ett lånvarigt fängelsestraff trots att han tidigare släppts ur häktet i avvaktan på dom – om jag inte minns helt fel.

  Här är dock den åtalade gärningen helt aktuell och med risk för att de misstänkta ville avvika – utan att gå närmare in på saken.

  Nej – nu är det bara för advokater och åtalade att invänta de väl tilltagna arvodena och de feta skadestånden – det bör bli en hel del över för de senare efter det att böterna har kvittats.

  Säkerhetspolisen kastade tydligen inte lassot tillräckligt bra den här gången heller – men givetvis – på skattebetalarnas bekostnad som vanligt. 😉

  ps. busige lasse skulle aldrig ha ritat den där förbaskade hunden – som jag ser det

 9. Mehmed skriver:

  Jag tänkte, sätt en burka på den rondell hund, då man kan inte se Allah, alla glada! Sluta bråka kompisar!

 10. Kenneth Karlsson skriver:

  Mer bilder på profeten får gärna produceras och då inte nödvändigtvis av Lars Vilks. Minns med glädje när jag såg Salvador Dalís “Mohammed plågas i helvetet”. Upplyftande.

 11. Cecilia skriver:

  Mehmed:
  Jag tänkte, sätt en burka på den rondell hund, då man kan inte se Allah, alla glada! Sluta bråka kompisar!

  :-D!

 12. Humanist skriver:

  mohammad,

  Mig veterligen har inte Lars Vilks och hans teckning hotat någon till livet. Hans lilla rondellhund verkar snarare ganska snäll och beskeden. Men din egen lojalitet synes osviklig när du återigen föga förvånande ställer dig på de våldsamma islamisternas sida. Bevisningen mot trion var ytterst kompromitterande och det är lite mer än svårförklarligt med exempelvis sina avskrifter av islamistiska terrormetoder, bärande av knivar, samt alla förvirrade lögner som de häktade serverade vid rättegången. Det faktum att de arbetade som ungdomsledare vid en moske bidrar knappast heller till att öka förtroendet för rätttrogna muslimer bland folk i allmänhet.

  SÄPO handlade helt rätt som troligen förhindrade ett dödsattentat mot Vilks genom att slå till i ett tidigt skede. Det är viktigare att skydda honom än att vänta tills han är död för att kunna samla tillräckligt med bevis för en fällande dom. Det är bara alltför typiskt att vissa islamister och deras lojala tillhängare utnyttjar de svenska myndigheternas värnande om människoliv och den svenska rättssäkerheten för att i efterhand kunna stämma staten på feta skadestånd om de ändå misslyckas med sina terrorplaner.

  Till Vilks och alla andra önskar jag dock ett Gott Nytt År.

 13. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Kära Muslimer,ni lever era liv skrämda av en mytisk illusion, försök att bli vuxna och tag eget ansvar för era handlingar.

  You put in practice the Art of feeding lies.

  CeDe, dina ständigt återkommande snälla uppmaningar till muslimer att se ljuset, är väl lite naiva – t o m för att komma från dig?
  Eller har jag missförstått det – är det kanske egna pollicy-förklaringar? Isf så har nog ingen missat ditt budskap när det gäller det, redan för länge sedan… 🙂

 14. Cecilia skriver:

  Humanist:
  mohammad,

  — Men din egen lojalitet synes osviklig när du återigen föga förvånande ställer dig på de våldsamma islamisternas sida. —

  Till Vilks och alla andra önskar jag dock ett Gott Nytt År.

  Ställer sig mohammad på de våldsamma islamisternas sida? Måste ha missat något. Eller så är jag korkad? Antagligen det senare.
  Har hela tiden trott att han pekar på funktioner i rådande samhällsnormer. Tänk så om bakfoten, man kan få saker ibland…

  För övrigt – tack för nyårshälsningen! Detsamma tillbaks!
  Fast jag tycker gott att du kunde inkludera alla i din hälsning. Det lönar sig nog i längden ändå?

 15. Cecilia skriver:

  mohammad:

  ps. busige lasse skulle aldrig ha ritat den där förbaskade hunden – som jag ser det

  Amen mohammad – har du plötsligt hjärnsläpp nu?
  Eller du kanske bara tänker på Lars eget väl och ve? I så fall håller jag helt med dig.

  Men någon ska ju alltid bära hundhuvudet. Och livet vore nog egentligen rätt tråkigt, om det inte var något sånär ett lotteri…

 16. Kenneth Karlsson skriver:

  Humanist,

  Mo SKINKA tycker att Lars Vilks får skylla sig själv om han blir mördad, då han ju kunde ha låtit bli att rita hunden. Mo Skinka nuddar här vid något viktigt utan att han själv har fattat det – att varje människa har en fri vilja. Vi kan välja att rita en hund, och vi kan välja att inte rita en hund. Vi kan välja att hota och mörda någon och vi kan välja att inte hota och mörda någon. Ja man kan till och med använda sin fria vilja till att inte tro på vidskepelser och religiösa imperativ från öknen.

 17. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  Humanist,

  Mo SKINKA tycker att Lars Vilks får skylla sig själv om han blir mördad, då han ju kunde ha låtit bli att rita hunden. Mo Skinka nuddar här vid något viktigt utan att han själv har fattat det – att varje människa har en fri vilja. Vi kan välja att rita en hund, och vi kan välja att inte rita en hund. Vi kan välja att hota och mörda någon och vi kan välja att inte hota och mörda någon. Ja man kan till och med använda sin fria vilja till att inte tro på vidskepelser och religiösa imperativ från öknen.

  Kenneth, som gillar att börja med Mo SKINKA som hälsningsfras, använder sin fria vilja på ett utmärkt sätt, tycker jag.
  Att han sen är otroligt korkad, enligt min mening – ja, det är ju en helt annan sak. 🙂

 18. Cecilia skriver:

  Jag är otålig – gillar inte att hänga i filtret.
  Så.

  “Kenneth, som gillar att börja med Mo SKINKA som hälsningsfras, använder sin fria vilja på ett utmärkt sätt, tycker jag.
  Att han sen är otroligt korkad, enligt min mening – ja, det är ju en helt annan sak.”

  Skrev jag för någon timme sedan.

 19. Cecilia skriver:

  PS. Religiösa imperativ, var en alldeles tjusig formulering!

 20. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Du har också en fri vilja till att fortsätta din asslick med Mo SKINKA. Fri vilja som sagt.

 21. mohammad skriver:

  Cecilia,

  Min ängel – Gott Nytt År på dig… 😉

 22. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Jag är ingen ängel. Jag är en normalt tänkande människa.

 23. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson: Jag är en normalt tänkande människa.

  Så bra att du talar om det för oss. 😉

 24. CeDe skriver:

  En lyckosam fortsättning önskar jag alla hälsningsberättigade.

 25. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Kommentaren var egentligen riktad till Cecilia. Men den duger till dig också. Ni skulle prova på nångång, att bara vara en normalt tänkande människa. Kan säkert lossna några inre knutar.

 26. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  mohammad,

  Kommentaren var egentligen riktad till Cecilia. Men den duger till dig också. Ni skulle prova på nångång, att bara vara en normalt tänkande människa. Kan säkert lossna några inre knutar.

  Fint att du bryr dig!
  PS. Och att du låter alla ha en fri vilja. Tack! 🙂

 27. Cecilia skriver:

  CeDe:
  En lyckosam fortsättning önskar jag alla hälsningsberättigade.

  Tack, tack! Detsamma!

 28. Cecilia skriver:

  Kenneth:
  Religiösa imperativ – skulle gärna höra mer om det.

  Feedback på vår senare “dialog” :-), kommer när någon har tid med att kolla bloggen, antar jag.

 29. Cecilia skriver:

  Aha – innehåller inlägg t ex Kenneth, så hänger de automatiskt i filtret. Oavsett Lars försäkringar. 😉

 30. Cecilia skriver:

  Aha, innehåller inlägg t ex ..ken-neth, så hänger de automatiskt i filtret. Spännande.

 31. Cecilia skriver:

  Eller var det :-), som gjorde att det hängde?

 32. Cecilia skriver:

  Jaha,i alla fall så var smileys inte en höjdare, fastnade.

 33. Cecilia skriver:

  Bingo! Sorry Kenneth.

 34. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  mohammad,

  Kommentaren var egentligen riktad till Cecilia. Men den duger till dig också. Ni skulle prova på nångång, att bara vara en normalt tänkande människa. Kan säkert lossna några inre knutar.

  Fint att du bryr dig!
  Och att du låter alla ha en fri vilja. Tack!
  Lite intressant var ändå ditt “freudianska” felmejl? 🙂

  Religiösa imperativ – är fortfarande mycket nyfiken på vad du menar med det? Dvs, en analys vore intressant.
  Nu retas jag ju iofs mest med dig, men nog mest för att du själv är så ilsk, gentemot mig. 🙂

 35. Cecilia skriver:

  Kenneth: Lyckades inte skriva till dig utan smileys. Så hav tålamod.

 36. Cecilia skriver:

  mohammad,

  Detsamma!

 37. CeDe skriver:

  Det verkar väl snarare så Cecilia att det har hakat upp sig på en kommentator. 11 på raken?

 38. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Visst är det kul?
  Ännu kuligare blir det när Kenneth kommer att förklara det med religiösa imperativ. Tycker jag!
  Är inte du också väldigt nyfiken på det?

 39. CeDe skriver:

  Kanske var det bara så enkelt att det var vår käre Profet som tog sig en liten välbehövlig nap, vilket då medförde att du fick vila i filtret

 40. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Tror att du kanske har fått en del om om bakfoten?
  Är inte så värst förtjust i profeter – oavsett sort. Läs nu inte in dina egna eventuellt önskade tankar i detta, utan se vad som verkar vara rimligt, innan du springer iväg med dig själv… 🙂
  Är dock fortfarande mycket nyfiken på de religiösa imperativen. 🙂

 41. Cecilia skriver:

  Din kommentar väntar på granskning!.

  CeDe,

  Tror att du kanske har fått en del om om bakfoten?
  Är inte så värst förtjust i profeter – oavsett sort. Läs nu inte in dina egna eventuellt önskade tankar i detta, utan se vad som verkar vara rimligt, innan du springer iväg med dig själv…
  Är dock fortfarande mycket nyfiken på de religiösa imperativen.

  Rensade från smiley. Nu går det nog igenom direkt?
  Sent ska syndarn’ vakna…

 42. CeDe skriver:

  Oj oj, här gäller det att ha tungan i rätt mun.

 43. Cecilia skriver:

  Eller ens eget huvud riktigt klart?
  Oj då, höll på att sätt dit en smiley…

 44. CeDe skriver:

  Sätt du dit dina smilisar, tror säkert det går bra. Testa!

 45. Cecilia skriver:

  Nejdå. De blir kvar i filtret.
  Har du missat min test innan?
  Eller trodde du att det var något annat kanske?

 46. Cecilia skriver:

  PS. Kanske dina tankar sprang iväg med dig då… (Glad gubbe)

 47. Cecilia skriver:

  PPS. Glöm nu inte att läsa riktigt ordentligt vad jag skev ovan. Innan vi villar bort oss i skojigheter.

 48. ryggrad skriver:

  mohammad: Du griper efter halmstrået CeDe – domstolarna sysslar dock inte med psykologiska finter utan är regelstyrda – de åtalade männen kommer sannolikt att frias från ansvar för huvudbrottet.

  Jag erinrar mig dock Tito Beltran rättegången där denne mot alla odds dömdes till ett lånvarigt fängelsestraff trots att han tidigare släppts ur häktet i avvaktan på dom – om jag inte minns helt fel.

  Här är dock den åtalade gärningen helt aktuell och med risk för att de misstänkta ville avvika – utan att gå närmare in på saken.

  Nej – nu är det bara för advokater och åtalade att invänta de väl tilltagna arvodena och de feta skadestånden – det bör bli en hel del över för de senare efter det att böterna har kvittats.

  Säkerhetspolisen kastade tydligen inte lassot tillräckligt bra den här gången heller – men givetvis – på skattebetalarnas bekostnad som vanligt.

  ps. busige lasse skulle aldrig ha ritat den där förbaskade hunden – som jag ser det

  Vet vi om Muhammed tecknade självporträtt eller hundar? Eller hans unga hustru? Om hon verkligen bara var åtta år gammal så finns möjligheten att hon tecknade allt möjligt. Nedan ett osignerat verk av en okänd 8-år gammal flicka eller pojke föreställande den kvasireligiösa Snögubben och en hare.
  http://sm-cdn.gotamedia.se/kb/8c9e999bfb5585a6eaabf8c9baa40ba8/704/396/archive/01026/rita011_jpg_1026444a.jpg

  http://www.kristianstadsbladet.se/familj/article1590062/Barnens-julteckningar.html

 49. Kenneth Karlsson skriver:

  Låt mig säga så här. En viss kvinna kommer i fortsättningen inte att bemödas med en enda kommentar. Hon är helt enkelt för … i huvudet. Och en stalker. Houston, she has a problem. End of story.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.