Del 1381: Lustspelet går vidare

Det stora rättegångsperformancen utvecklar sig väl. En av de åtalade, Sami Salar Mahmoud, gjorde en utmärkt rollprestation när han lyckades med att svara både ja och nej på frågan huruvida han hade läst min blogg eller ej. Han hade ordagrant skrivit av den men hade sina funderingar på om jag i min tur kunde ha skrivit av den från någon annans text. Hade han haft rent mjöl i påsen borde han ha kunnat erkänna sin läsning. Men en sannolik förklaring till hans tveksamhet är att han vill dölja sitt konst- och kulturintresse för sin omgivning. Och detta intresse för samtidskonsten är förmodligen gemensamt för trion. Kombinerat med deras kärlek till naturen runt Röda Sten där de ofta vandrar förmodligen i akt och mening att granska växtligheten, iaktta bergens smultna färger och skimret över havet. När de finner små trästycken kommer knivarna väl till pass för att tillverka små leksaker som de sedan gömmer utanför huset när de går till familjefest. Att de har uppgivit ”memorera byggnaden” kan knappast tolkas på annat sätt än att de äger ett intensivt intresse för arkitektur. Till de åtalades fördel skall dessutom tilläggas deras engagemang i bekämpandet av terrorism. I akt och mening att fördjupa sig i ämnet har de studerat al-Qaidas nätmagasin Inspire. Att anteckningar från denna sida är djupt graverande beror på att själva innehållet i Inspire är graverande. Att använda det i studiesyfte är en helt annan sak. De åtalades samlingar av våldsamma predikningarna av al Shabab är inte något som bör skapa misstankar. Antingen är också detta ett studiefält eller ren underhållning. Frenetiska islamister är sedan länge populära hos allmänheten. Oisin Cantwell (Aftonbladet) menar tydligen att dessa performancegossar med avancerat konstintresse är helt ordinära muslimer och att det enda som ligger dem till last är deras namn. Hade de istället hetat ”Anders, Johan och Fredrik” hade inga poliser och åklagare brytt sig. Han har alldeles rätt i det, faktiskt är det sällan några ”Anders, Johan och Fredrik” förekommer i islamistiska sammanhang. Och det kan bero på deras namn.

 

I dessa tider då tämligen många anser sig förstå världen på ett sätt som är förenat med den yttersta sanningen har bilden av Sverige som en Sovjetstyrd stat vunnit betydande framgång. Lustig nog är denna metafor gångbar såväl på vänstersidan som på den konservativa. Tankegångarna förekommer naturligtvis bland den internationella samtidskonstens radikala kritiker. Lars-Erik Hjertström Lappalainen och Johannes Björk har samlat hela baletten:

 

”…livsvillkoren i forna Västeuropa på några väsentliga punkter har kommit att påminna om dem som rådde i Östblocket. Exempelvis har övervakningen av medborgarna tilltagit till en för tio år sedan otänkbar omfattning. Samtidigt har de politiska partierna infört en ledarkult som, enligt Bengt Göransson (aktad fd. svensk kulturminister), påminner om det sovjetiska samhället. Privatiseringen av boendet och barnomsorgen har i sin tur lett till en utbredd möteskultur som jag föreställer mig fanns också i de socialistiska länderna. Och faktiskt fångas den svenska regeringens centrala budskap till folket skrämmande väl av den sovjetiska devisen ’den som inte arbetar existerar inte’. Och Johannes Björk fyller i: ”Å andra sidan börjar en föreställning om den vite kränkte mannen vinna gehör; genom indignerade utspel mot ’multikulti’ ser sig dessa konservativa som offer för en statlig politik alltför inriktad på att hjälpa de vi traditionellt sett som offer. Samtidigt försöker man avpolitisera varje militant försök att bryta sig ur offerrollerna genom att föra tillbaka det på etiska (de är onda!) eller psykologiska (de är irrationella!) förklaringsmodeller.”

 

Intressant nog ser de konservativa samma presumtiva Sovjetstat utöva precis motsatsen till vad de båda kritikerna uppbragt anför. Ja, vem är det mest synd om? Eller är det kanske dags att citera gamle centerledaren Hedlund: ”Jag tycker politik är roligt!”

 

 

Det här inlägget postades i debatt, Konstkritik, Muhammedsaken, Projekt. Bokmärk permalänken.

17 svar på Del 1381: Lustspelet går vidare

 1. CeDe skriver:

  Håll dig vid liv Lars! Underhållningsvärdet på din blogg är oslagbart.

 2. Oj oj oj, själv är jag mest bekymrad över alla offer som finns hos kvinnorna i form av spruckna implantat. Hur ska det gå med världen och vad är förklaringen? Antagligen en sammansvärjning inom den klåfingriga kirurgkåren. Manlig naturligtvis.

 3. Buskis skriver:

  Ann Helena Rudberg,

  Har också läst bilagan om ’Estetisk kirurgi’ idag från Mediaplanet. Intressant är hur den i övrigt perfekta tjejen på sidan 5 kan ha blivit så hårig på tinningen. Photoshop är kul!

 4. CeDe skriver:

  Är förvånad, som framkom i en intervju av dig, att
  du inte tror att prissumman har haft någon betydelse
  för de eventuella mordplanerna. Jag tror absolut det
  motsatta. Hatet finns, att få äran inte fy skam, men
  för tre tämligen fattiga grabbar hägrade säkert pengarna betydligt, därav också valet av vapen.

 5. danpark skriver:

  CeDe,

  Och var kan man hämta ut prissumman? på ett ATG-ombud kanske.

 6. CeDe skriver:

  danpark, en av de åtalade är ju Irakier och kan väl
  förmodas ha vissa förbindelser med den falangen i Irak som utlovat den höga prissumman vid typ en fårslakt av Lars Vilks.
  Själv skulle jag nog föredra att krama ihjäl honom.

 7. Cecilia skriver:

  CeDe:
  danpark, en av de åtalade är ju Irakier och kan väl
  förmodas ha vissa förbindelser med den falangen i Irak som utlovat den höga prissumman vid typ en fårslakt av Lars Vilks.

  Tror du inte att du tillmäter honom oanade ”kvalifikationer”?
  Å andra sidan så är jag ju svensk, och kan säkert nå kungen eller i alla fall Reinfeldt, närhelst jag vill.

 8. Cecilia skriver:

  PS till CeDe: Klart jag vet att det är ologiskt/”annorlunda”.
  Men har svårt för den fjantiga kategoriseringen.

 9. Cecilia skriver:

  En helt annan sak.
  Det nästan bortglömda utomordentliga sättet att tillaga kött på -långkokt kött – har ju plötsligt blivit högsta mode.
  Man kom väl på väl den tilllagningsmetoden en gång i tiden, av praktiska skäl – så brukar det ju va’.

  Lars var lite föregångare i denna trend – minns väl hans matlagningstips för några år sedan. Har letat efter tipsen/bloggposten för att dela med av till alla, utan att kunna finna den…
  Någon som är bättre på Sök än jag?

 10. Humanist skriver:

  CeDe: Är förvånad, som framkom i en intervju av dig, attdu inte tror att prissumman har haft någon betydelseför de eventuella mordplanerna. Jag tror absolut detmotsatta. Hatet finns, att få äran inte fy skam, menför tre tämligen fattiga grabbar hägrade säkert pengarna betydligt, därav också valet av vapen.

  Jag är för ovanlighetens skull inte enig med dig, CeDe. Ser man exempelvis på terroristerna vid 9-11, i London samt den s.k. ”kalsongbombaren”, eller vår egen självmordbombare i Stockholm, så var det tämligen välutbildade människor med en lovande framtid. När det gäller islamistiska terrorister tycks en extrem radikalisernade miljö ha spelat en avgörande roll. Av erfarenhet vet vi att olika slags sekter – vilket även omfattar vissa antimuslimska och antisemitiska nätforum – har en tendens att påverka människor till att utföra handlingar som inte utgår ifrån en faktabaserad verklighet. Dessa människor lever kort sagt i en bubbla som är avskärmad från omvärlden.

  För övrigt önskar jag Er alla en God Jul och Gott Nytt År.

 11. mohammad skriver:

  Humanist,

  Yo Brother – Peace On You…

  http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k

 12. Cecilia skriver:

  God Jul!

  Lite klappar från mig:

  André Gide:
  Everything that needs to be said has already been said. But since no one was listening, everything must be said again.

  Helt underbart!
  http://www.axess.se/Tv/webbtv.aspx?id=2778

 13. Cecilia skriver:

  PS.
  Åsså glömde jag ju det allra finaste citatet från Gide:

  One does not discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time

 14. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Fck off. Vi vet vad du menar med Peace. Blanda inte in John Lennon i din sjuka fantasi.

 15. Cecilia skriver:

  Amen Kenneth. Trodde att du var intelligent? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.